PDA

View Full Version : Tutorial: Extreme Superimposed



zul78
31st May 2006, 02:01 PM
superimposed selalu di kaitkan dengan perkara2 yang tidak baik ....
tapi bagi saya ..... superimposed ada kelebihan sendiri....
apa yang menyedihkan ..... kaedah superimposed ini di salah gunakan ...
di salah ertikan ... dan di salah tafsirkan.....

kaedah ini selalu digunakan dinegara negara maju ...
macam jepun ....
dengan tujuan ...me illustrasikan suasana yang belum berlaku...
cth : gempa bumi... letupan atom dan kemusnahannya.....kecacatan janin atau bayi...... peralihan awan dan suasana..... perkembangan sekuntum bunga........

di jepun juga .... superimposed ini di gunakan dalam menillustrasikan
perubahan wajah ...selepas dan sebelum ..... dan superimposed jugak ...
banyak di gunakan di kedai cermin mata yang menggunakan online application bagi perubahan wajah ...sebelum dan selepas.......
banyak lagi lah .....

tapi sayang ....... kaedah ini ....di salah gunakan ...
jadi ...kepada mereka mereka yang tahu kaedah ini .... harapan zul ...semoga kita menggunakannya di jalan yang betul .....

sample superimposed :(pinjam gambar ND yang kiut ni....)

http://i26.photobucket.com/albums/c133/lilymastika/Fotopages/DSC_0225.jpg

http://img217.imageshack.us/img217/9977/untitled30ur.jpg

4y133
31st May 2006, 02:05 PM
comellll....... heheh geram nak cubit aje pp tu...

marcia.zlyana
31st May 2006, 02:08 PM
hehehehehehehehehe... contoh yg sgt sexy!!!! i like!!! hahahahahaha.........

boleh tolong superimposed kan sy jadik gemok sket tak?? ngeeeeeeee....

weet
31st May 2006, 02:20 PM
kui..kui..kuuiiii

Raushan Naim
31st May 2006, 02:20 PM
Ni contoh superimpose yg ayah Raushan buat masa sukan staff dulu.. Kononnya dia gi main bowling arr..Pada hal tak masuk pung!
http://img.photobucket.com/albums/v707/photoleydi/leydi-bowling.jpg

ND
31st May 2006, 02:21 PM
woiii....hahahaha...gambar aku plak diperkotak katikkan...hehe

azryshah
31st May 2006, 02:24 PM
ND.. bila diperhatikan aku prefer ko pakai cermin mata hehehe :lol: cute

Raushan Naim
31st May 2006, 03:25 PM
Satu contoh superimpose yg tak elok...
Ayah Raushan nak sangat berlakon Filem...hihu Takde Director yg offer jadi hero. Pontianak pun boleh ahh!
Ni utk hiburan diri sendiri je...Mengasah skill potosop. comel gak ayah jadi pontianak. :oops:
http://img.photobucket.com/albums/v603/ramleydi/pontiakunak_film.jpg
> Pelakon tambahan blakang tu suma student ayah Raushan.

falyna
31st May 2006, 03:48 PM
ekekke...mmg best la ayah raushan...dah jadik pakon fofular..tp, nie mesti krisis jantina niee... :D
tapi,jejaga nanti ada org sebarkan kat internet..susah plak...apapun..skill tue dah OK..

yanicd
31st May 2006, 04:42 PM
ahakssssssssssssssssss....skt perut den gelak ....ahkasssss......ayah raushan ayah raushan....kekekssssss

weet
31st May 2006, 06:02 PM
muwahahahhaahahaa!!!!! lawak2 mate stim jek!!! muwakakakaaa

zul78
2nd June 2006, 02:37 PM
another superimposed

http://img139.imageshack.us/img139/4571/resize2gz.jpg

azryshah
2nd June 2006, 02:43 PM
zul.. kasik ler tutorial skali :lol:

zul78
2nd June 2006, 02:51 PM
untuk pengetahuan.......... kaedah superimposed tidakboleh dipelajari dengan menggunakan tutorial
ia hanya memerlukan kaedah asas dan skill serta praktis yang berulang kali ........
kenapa :.....?????

sebab condition sesuatu gambar ...adalah berbeza beza........

antara kaedah yang boleh digunakan ....

1. healing
2. cut and paste
3. multilayer
4. stamp

kaedah2 di atas ...telah pun ramai yang tahu ...
dan telah di ajar didalam tread tread yang lepas .....

cuma ..... masalah yang selalu di hadapi adalah ...ketajaman mata ...dan posisi ..... lighting dan shadow
brightes dan contrass .....
serta ...... ruang dan feeling ......

saya sendiri ....... menukar gambar ND ....kepada tidak bercermin mata .... mengambil masa 2 hari ....
jadi ... saya tak tahu ... macam mana nak di terangkan secara tutorial ....

p/s: maaf ya .....

zul78
2nd June 2006, 02:54 PM
secara asasnya ....... kaedah superimposed ini menggunakan kaedah di bawah :

1. healing
2. cut and paste
3. multilayer
4. stamp

tertinggal satu lagik :

5. colouring

anda kene try and error ...... cuba dan terus mencuba ....... praktis menjadikan anda terreeeeeeee....

buttet
2nd June 2006, 06:03 PM
bersemangat waja terus berusaha..kezaman terus membara..yakin bolehhh...rakan mudaaaaaaaaaa

helmyemran
2nd June 2006, 06:55 PM
setuju ngan zul. biasa superimpose nie nak ilustrate apa yg bakal berlaku atau apa yg tidak akan berlaku. biasanya arikitek nak present design kat client. takkan diorng nak present lukisan pelan diorng. perkara yg sama berlaku pada industrial design, landscape design dsb. atau pun syarikat nak iklankan produk diorng pada pengguna. semuanya perlu sempurna. sbb reality kita takkan pernah sempurna.

satu lg artist seni halus. cam aliran surrealisme. nak gambarkan dunia yg cuma wujud dlm minda. :mrgreen:

Raushan Naim
17th June 2006, 11:27 PM
Just imagination ayah ...kalu Raushan dapat main world cup. Musti berebut club2 Eropah nak beli..
http://i82.photobucket.com/albums/j269/ayahraushan/Raushan/CP_player05.jpg

zainzubir
17th June 2006, 11:32 PM
Raushaaaaaaaaaaaaaaaan....cantiknya...terpegun auntie ngan superimposed ni...dah hantar utk POTM??lovely..lovely....creatively created..syabas..syabas..(aisay...sampai terbabas-babas beskal yg aunti kayuh nih...) :oops:

polini
13th August 2006, 11:15 AM
Just imagination ayah ...kalu Raushan dapat main world cup. Musti berebut club2 Eropah nak beli..
http://i82.photobucket.com/albums/j269/ayahraushan/Raushan/CP_player05.jpg

cool... memang superb editting ni...

sayangmama
22nd August 2006, 06:29 PM
http://img.photobucket.com/albums/v338/sayangmama/aukkj.jpg


macam mana nak superimpose nak kasik ilang peluh kat baju tuh?

qmaxgamer
23rd August 2006, 12:10 AM
hahaha.... klaka gile gamba raushan cube utk merampas bola dari ronaldo tu..
mmg kalo REAL MADRID tgk.. mmg di belinyer..

yearrrr... tgklaaa selipar besar yg dipakainyer.. mmg superbbb mabelesss raushan

zul78
23rd August 2006, 09:58 AM
http://img.photobucket.com/albums/v338/sayangmama/aukkj.jpg


macam mana nak superimpose nak kasik ilang peluh kat baju tuh?

beberapa gabungan teknik yang sesuai mampu menghilangkan
kesan peluh pada baju pengantin :

kaedah yang boleh digunakan :

- healing teknik "sepenuh perhatian" ....- ( pixel by pixel )
- atau teknik pilihan ruang yang menggunakan feather dan perubahan pada level

hasilnya :

http://img178.imageshack.us/img178/7117/untitled1yr3.jpg

buttet
23rd August 2006, 10:06 AM
berpeluh bkn masalah

sayangmama
23rd August 2006, 10:14 AM
http://img.photobucket.com/albums/v338/sayangmama/aukkj.jpg


macam mana nak superimpose nak kasik ilang peluh kat baju tuh?

beberapa gabungan teknik yang sesuai mampu menghilangkan
kesan peluh pada baju pengantin :

kaedah yang boleh digunakan :

- healing teknik "sepenuh perhatian" ....- ( pixel by pixel )
- atau teknik pilihan ruang yang menggunakan feather dan perubahan pada level

hasilnya :

http://img178.imageshack.us/img178/7117/untitled1yr3.jpg

zul... mlm ni NZ. Aku belanja ko makan. serius nih

zul78
23rd August 2006, 10:32 AM
berpeluh bkn masalah

apa maksud saudara butet .....
mungkin saudara butet ada kaedah yang lebih baik ......
yang boleh dikongsi bersama .....

buttet
23rd August 2006, 10:36 AM
keke encik zul...saya maksudkan kalau berpeluh mcm nie pun dah tak jadie hall sekarang dgn kaedah yg encik zul berikan leh touch up lg..encik zul permintaan dari saya...buleh tak cik zul tunjukkan prosesnya dgn lebih detail..nk belajo nie..mana tau pengantin tetiba berpeluh :P

sayangmama
23rd August 2006, 10:43 AM
oittt.. malam ni free tak zul. NZ NZ NZ

zul78
23rd August 2006, 10:59 AM
buttet :

keke encik zul...saya maksudkan kalau berpeluh mcm nie pun dah tak jadie hall sekarang dgn kaedah yg encik zul berikan leh touch up lg..encik zul permintaan dari saya...buleh tak cik zul tunjukkan prosesnya dgn lebih detail..nk belajo nie..mana tau pengantin tetiba berpeluh

saya memerlukan at least 3 jam untuk edit dengan menggunakan healing ........ study dia punya colour ....dan ruang..
cahaya serta keperluan jenis mode dia ...... kalau nak buat tutorial tentang ini sahaja ....
rasanya .... saya memerlukan masa yang panjang ..... dan ruang yang besar ......
sebab saya perlu terangkan pixel by pixel..... tone dan teknik menghilangkan eage pada tepi peluh dan warna diatas permukaan peluh ....

secara asasnya...... dalam hal ini praktis menggunakan healing adalah digalakan ...
anda akan tahu nanti ... dimana kesilapan anda.... dari situ anda akan belajar......apa itu warna ruang dan cahaya
didalam photoshop........
praktis dan praktis dan terus praktis ..... macam ambik gambar .......

saya telah letakkan tutorial asas ...bagaimana untuk menggunakan kaedah healing ini .....

http://www.fotopages.com.my/forum/viewt ... 69&start=0 (http://www.fotopages.com.my/forum/viewtopic.php?t=169&start=0)

bagi kess study yang ini ....... :

komposisi ..... ruang dan cerapan cahaya pada baju, depan, belakang, kiri dan kanan ...atas dan bawah ....
warna..... bokeh..... shadow...... ruang over dan under expose....
perlu di ambik perhatian .... ( teknik ini ada dalam photografi)
serta darkside, lightside dan grey point ....juga perlu diambil kira ......

selamat mencuba ........
nak tahu lebih lanjut ...jom tt .... bawak laptop sesiapa yang ader......
insyallah kalau ader rezki zul akan tunjukan......

practice make perfect

zul78
23rd August 2006, 11:00 AM
oittt.. malam ni free tak zul. NZ NZ NZ

insyallah ....... call dulu buleh tak ......kih kih kih .....
tak janji .... takut .... ada aral melintang ....

zul : 0126076406

sayangmama
23rd August 2006, 11:00 AM
so, mlm ni jadik ehh?

zul78
23rd August 2006, 02:19 PM
insyallah ......

buttet
23rd August 2006, 02:24 PM
kekeke zul kesiang sayang mama aku tgk...tolong la dia..kang dia berpeluh sapa plk nk super impose...lariiiiii

zul78
23rd August 2006, 02:30 PM
boleh ... aper salah nya ........ saper saper iklas nak belajar ..... aku pun iklas nak mengajar.....

buttet
23rd August 2006, 02:31 PM
sorry zul kali nie aku xjoint...sebab aku ada pesta bola merdeka menanti...lain klass..kita bisa bincang lagi doh..aik cam cakap indon aja aku nie :P

sayangmama
24th August 2006, 08:53 AM
waiilohhhh.. sorry semalam aku takleh bukak forum. tak tau zul dah siap bagi no phone semua. sorry zul.

risya
24th August 2006, 09:55 AM
zul dtg tt bawak laptop skali beb... *opps ot lagik!

helmyemran
24th August 2006, 10:15 AM
waiilohhhh.. sorry semalam aku takleh bukak forum. tak tau zul dah siap bagi no phone semua. sorry zul.

tu la am. tempat kerja sama. masalah yg sama kita nie.

zul78
24th August 2006, 10:30 AM
takper...... next time ader masa lagi ..... insyallah .....

bubba
24th August 2006, 10:31 AM
Bercakap pasai superimpose nih .... saya dok visualise imej bunga api yang saya nak amek masa sambutan ulangtahun kemerdekaan nanti (sampai terbawak dalam mimpi). Jadi saya create la satu imej untuk rujukan .....

http://static.flickr.com/58/223320982_b7b89fec1a_o.jpg

zul78
24th August 2006, 10:40 AM
bagus baba ..... idea yang menarik......
menggunakan super impost di tempat yang betul .....
zul suka ........ dalam hal ini ... baba telah study ruang ...tempat....komposisi...... lighting..... terlebih dahulu
dan dalam masa yang sama ...super impost ...mampu ...memberikan gambaran pertama ... sebelum kita ambik
gambar ......

tak sangka ... baba pun hebat dalam photoshop ...
terima kasih kerana berkongsi idea bersama kami ......

buttet
24th August 2006, 10:42 AM
bubba mmg power photoshop... :P bubba dia tmbk dkat situ ka?

zul78
24th August 2006, 10:42 AM
tapi sayang nya ....
bila lah zul boleh pandai ambik gambar ...........
banyak benda kene study ni ......

bubba
24th August 2006, 10:43 AM
entah ler .... tujer gambar2 yang ada untuk di sambung sambung.

Raushan Naim
18th September 2006, 08:36 PM
Satu ari tu lepas mandi, raushan pakai baju kotak2 ni...
Tiba2 ayah tarik suh duduk tepi tingkap dan posing ala Jeffri Din gitu.
Ayah naikkan kolar..Pastu gulung lengan baju. Raushan ikut aje laa..
http://i82.photobucket.com/albums/j269/ayahraushan/Raushan/FP_jambol0ri.jpg

Pastu ayah guna potosop...Image > Adjustments > Desaturate...jadikan black n white.
Pastu ayah create new layer. Lukis jambul.http://i82.photobucket.com/albums/j269/ayahraushan/Raushan/jambol.gif
Adjust gak brightness/contrast layer jambul tu..Dan imposed atas gambar tadi..

Dah siap..Gambar ala 60an..A.Raushan D' Taruna pojaan..
Mana2 awek cun nak kalu, bleh order satu ye..
http://i82.photobucket.com/albums/j269/ayahraushan/Raushan/FP_jambol02.jpg

heroMak
18th September 2006, 08:42 PM
hahahaha...stok2 lama ni... abang sudin, dopluh sen...

komen utk ayah raushan.. buh noise n effect burn n sponge skit.. kasi timbul aging effect..
lagi satu kalu tarik tinger raushan suh duk atas vespa bawah pkok nyior, lagi jeffryden maaaa...

mercizwa
18th September 2006, 08:43 PM
wah wah wah... memang lawo gambo nih... kalo jefri din jumper mesti mintok sign otograp raushan nih...ehehehe

buntalshoot
18th September 2006, 08:49 PM
http://i82.photobucket.com/albums/j269/ayahraushan/Raushan/FP_jambol02.jpg

gambar ni teringat aku kat citer Anakku Sazali...

kita ada banyak wang...!!! (pastu lupa dahh**)

zainzubir
19th September 2006, 08:30 AM
Raushan nampak gentle young man....aunty amat suka sekali...tapi jelingan kurang tajam...anak dala kurang terpaut nanti... :lol:

weet
19th September 2006, 09:51 AM
http://i82.photobucket.com/albums/j269/ayahraushan/Raushan/FP_jambol02.jpg

phewitttttttttttttttt!!!! cair tengok jelingan die :shock:

Raushan Naim
19th September 2006, 11:48 AM
Heromak : Betul tu kalu dapat buh efx kertas lama...Tapi edit pakai image ready ni teruk betul!
Mercizwa : Bukan jeffriden je , seniwati Sarimah pon datang minta otograp tau. Labulabi pon nak gak.
Buntal : Oo..Raushan ingat dialog tu.." Kita ada banyak wang...kita boleh beli D70, wide lense, telephoto lense dan UV filter." :D
Aunty zain: Memang raushan saja bagi jelingan yg agak tumpul skit. Tu pon tengok ! Weet dah caerrr jadi ais blended...hihi

Raushan Naim
20th September 2006, 12:08 PM
Dari dulu ayah minat sgt dgn gambar2 60an, ayahraushan bikin satu nak tingok
camana ropa ayah kalu berlakon sezaman dgn Jins Samsudin nih.
http://i82.photobucket.com/albums/j269/ayahraushan/Muaz/FP_jambol03.jpg
> Untuk gambar atas, ayah guna 3 gambar berlainan.Di touchup jadi satu.
1. Badan - badan ayah masa muda belia.
2. Muka - musti la cari yg hensem sket.
3. Rambut - dari gambar seniman M.Amin masa muda. Jambol di overkan skit.
> Misai ayah asalnya macam Datuk K...kasi trim style Halim Othman.

http://i82.photobucket.com/albums/j269/ayahraushan/Muaz/FP_jambol04.jpg
> Untuk gambar bunda, ayah cantumkan 2 gambar.
1. Poskad seniwati zaiton. beli kat pameran Festival Filem.
2. wajah bunda asal bertudung..tapi sesuai light n shadow.
> Kalo sanggul tinggi mcm tu pastu pakai tudung, mcm alien pulak jadinya.
> Untuk gabungan yg sesuai, adjust bightness/contrast setiap layer sehingga sebati warnanya.
> Pemilihan gambar muka dan badan juga harus disesuaikan arah cahaya agar tidak tunggang-langgang mcm keluarga 69..

* Sebetulnya ni hadiah anniversary 2 tahun lepas..buat ni pon sbb ayah tak sempat beli hadiah lain..hihu

azryshah
20th September 2006, 12:18 PM
pergh.. 60an sungguh raushan, jambul yang tak tahan tu :lol:

weet
20th September 2006, 05:30 PM
nak lawan oang otai2 ni mmg tak leh la kan!! :lol:
tp ade gak tepakse buat.. tp tak la secara detail

kat KUIS ni ade ramaila Ahli Lembaga Pengarah..
bile nak konvo weet kene amik gambo.. kene design
yg paling malas skali nak hamek gambo ahli2 lembaga pengarah.. maklumla beso2 pangkatnye mcm MB, YB.. kite kene kol sendiri plak tu.. :cry: bile semue dah setel.. rupenye ade 1 lg tinggal.. die dok kat USM sane tu..uhuk...uhuk.. tak silap naib canselor USM... kol2 S.U die.. die ckp kat hongkong.. mende nak cepat.. kui..kui.. ade 1/2 hari je nak g print.. jd mintak la kebenaran nak meng impos gambau die..

http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/DatoDUSM.jpg --->> http://i28.photobucket.com/albums/c223/daqyang/pic-prof.gif

bile dah siap print nasib la tak nampak sgt kecacatan sgt..cuak gak :oops:

heroMak
20th September 2006, 06:21 PM
citer la weet..camna buat tu..
citer cam ayahraushan tu citer...

buntalshoot
20th September 2006, 07:13 PM
weet..idung dia nampak senget la weet...

eastone
21st September 2006, 08:52 AM
weet...tangan dia ilang la.. ke memang camtuh..heheheh

weet
21st September 2006, 09:49 AM
muwakakakaa.. tangan die kudung!!!
actually pic ni dicut lg.. just nampak bahu jek.. sbb ahli lembaga pengarah (ALP) kat KUIS ni ramai.. 11 org.. jd pic dioang disusun lapis2.. jd no hal la kalo buat hentam keromo :mrgreen:

semue ALP amik gambo pandang kekanan.. weet dpt pic ni kekiri.. pe tu scan.. amek bdan ALP yg lain mcm kurus die gak.. petu cut masukkan je la kepala die tu jek.. 1/2 jam punye keje.. jadi mmg tak sekemas dan detail.. kalo bg bos tgk die orait jek.. tp tunjuk kat angah weet.. die geleng smpai 7 kali!!! wakakakakaka.. nasib la kan.. adek die mmg dasar pemalas :mrgreen:

hadiena
24th September 2006, 12:45 PM
ni kira rajin dah ni... :D :D
superimposed ni magic.. tp taleh siap lam masa 1 minit....
magic yg susah la kot :lol:

mercizwa
24th September 2006, 10:01 PM
selalunyer superimposed ni... dari ada baju jadi xde baju reti la aku buat.....wakakakak.... cabuttsss... :twisted:

Raushan Naim
14th November 2006, 03:35 PM
http://i82.photobucket.com/albums/j269/ayahraushan/Family/reflection.jpg
> Gambar2 ni bonda yg amik...Tapi hasilnya kurang memberangsangkan.
> Dari terbiar mcm tu, ada baiknya ayahraushan bikin superimpose .
> Kononnya cite seram le..subjek dgn reflection buat aksi lain2.
> Kepala raushan nampak sikit je tu..ceh!

Rudy?
15th November 2006, 12:45 PM
http://photos.friendster.com/photos/03/82/20392830/16865656535775l.jpg

buttet
15th November 2006, 12:48 PM
hui gambo awek mana ang rosakkan nie rudy

Rudy?
15th November 2006, 12:50 PM
itu bukan cewek ler....

marcia.zlyana
15th November 2006, 12:51 PM
lama tak nampak rudy? :P

rei
15th November 2006, 01:26 PM
camne nak wat camtu?!
pakai brush ke hape?!!

shoot
27th November 2006, 12:05 PM
fully photoshop edit

http://i9.photobucket.com/albums/a51/asrin/Santa_Anita_Canyon_1_by_firebirdv2.jpg

before


http://i9.photobucket.com/albums/a51/asrin/Santa_Anita_Canyon_1_by_firebirdv2e.jpg

after

Achid
27th November 2006, 12:34 PM
ganaih2... best jugak edit gambar2 macam nih yer..

zul78
27th November 2006, 01:59 PM
fully photoshop edit

http://i9.photobucket.com/albums/a51/asrin/Santa_Anita_Canyon_1_by_firebirdv2.jpg

before


http://i9.photobucket.com/albums/a51/asrin/Santa_Anita_Canyon_1_by_firebirdv2e.jpg

after

Sedikit komen dari saya ...

Terlebih dahulu ... ingin zul memohon maaf kepada shoot.....

secara asasnya :

Superimposed : bermaksud
The placement of an image on top of an already-existing image.

jika di lihat dari gambar yang shoot post ini ...ia kurang menepati
keperluan Superimposed....

pada pandangan saya..
gambar ini lebih kepada teknik pencahayaan ......
atau penambahan flare pada gambar......

cadangan :
apakata ... kalau shoot letak kan seseorang ...berdiri disebelah batu
atau di celah pokok......

cth:

http://www.imagebee.org/images/7160Untitled-1.jpg

heroMak
27th November 2006, 02:03 PM
orang buleh buh, naga pun buleh buh..

maybe kenderaan 4WD.

*detail gak zul ini eh..detail sampai ke defination superimposed tu dia explain. Mmg sah orang design. :)

zul78
5th December 2006, 10:25 AM
sebelom :
http://static.flickr.com/102/314467574_c65b571e10.jpg

selepas :
http://static.flickr.com/121/314467579_2bc73b72a1.jpg

iwansufa
5th December 2006, 10:48 AM
power la zul...
siap tgk betul2 baru perasan...

Romzi
25th May 2007, 03:38 PM
sebelom :
http://static.flickr.com/102/314467574_c65b571e10.jpg

selepas :
http://static.flickr.com/121/314467579_2bc73b72a1.jpg

Bro Zul..sian yg kat tudung hijau tu.. dah la gmbr ori muka dia kureng nmpk.. lps edit lagi kureng...

anden
25th May 2007, 04:45 PM
http://2.srv.fotopages.com/2/14833449.jpg
contoh yg takbes...aku men cantum jer gambar ni sbenanye...it was done in 2005...haha

abdulhadi1503
25th May 2007, 05:08 PM
sebelom :
http://static.flickr.com/102/314467574_c65b571e10.jpg

selepas :
http://static.flickr.com/121/314467579_2bc73b72a1.jpg

serius tahap dewa nih


wargh ! ! !

grey6432
9th June 2007, 05:56 PM
sebelom :
http://static.flickr.com/102/314467574_c65b571e10.jpg

selepas :
http://static.flickr.com/121/314467579_2bc73b72a1.jpg

Bro Zul..sian yg kat tudung hijau tu.. dah la gmbr ori muka dia kureng nmpk.. lps edit lagi kureng...

yg tudung hijau tu watak sampingan aja....yg dpn2 tu watak utama.......................

perghhhhhhhhh dahsyat sgt tahap pendekar laut dh zul nie :lol:

jejaka
23rd June 2007, 10:14 PM
sempoi