PDA

View Full Version : anak aku...



pakailantak
2nd October 2009, 02:31 PM
http://farm4.static.flickr.com/3509/3965745426_dc7f85f1e6.jpg
salam semua....tlg komen skit,baru blajar amik gambar ni.byk yg x tau...
baru nak cuba2 berjinak ngan fotografi,gian siut....
kamera nikon D3000

johnny stanfet
2nd October 2009, 02:41 PM
wslam..gambar saudara dah OK, tp perlu diperbaiki dari segi composisi..maksud sy saudara perlu belajar mengenai Rule Of Third(RO3). klu gunekan teknik ni, gmbar anak saudara akan lebih jadi more appealing. RO3 bertujuan untuk draw attention org pada point of interest..

zainzubir
2nd October 2009, 03:26 PM
http://farm4.static.flickr.com/3509/3965745426_dc7f85f1e6.jpg
salam semua....tlg komen skit,baru blajar amik gambar ni.byk yg x tau...
baru nak cuba2 berjinak ngan fotografi,gian siut....
kamera nikon D3000

..dah kenal2 di my lens??kenai2 ler dulu..hi h hi...

pakailantak
4th October 2009, 06:56 PM
time kasih bg komen...byk nak kena blajar ni.err...RO3 tu apa?bole terangkan skit tak..tq.
Sorry la bro...saya baru ni,nanti saya pi dlm my lens

johnny stanfet
4th October 2009, 11:22 PM
RO3 merupakan element komposisi yang membuatkan gambar menjadi lebih menarik, apabila menggunakan teknik RO3 subject tidak semestinya berada ditengah (Dead Centre) sebaliknya diletak di tepi kiri atau kanan. ini bertujuan supaya viewer akan melihat keseluruhan gambar (Both foreground and background). viewer akan melihat point of interest. RO3 juga mempunyai 4 Garisan dimana ditengah2nya perlu berada pada subject selari dengan garisan..

http://farm4.static.flickr.com/3509/3965745426_dc7f85f1e6.jpg
http://www.jacksonsphotos.com/uploads/processed/0909/0902221235051rule_of_thirds_grid_m.jpg

pakailantak
8th October 2009, 08:24 AM
thanks bro....