PDA

View Full Version : Bedah Photo | Pernikahan Ummi Aida



milkyway
7th October 2009, 06:07 PM
http://img203.imageshack.us/img203/9806/img4647.jpg
Shutter: 1/100s
Aperture: f/2.8
Focal Length: 50mm
ISO Speed: 500

shearazi
7th October 2009, 07:20 PM
white balance apa?

milkyway
7th October 2009, 07:45 PM
White balance = auto, tak berani pandai2 buh lain nanti jadi belachan hehehe. patut pakai WB apa indoor mcm tu ya bang shearazi?
*edited* speedlite = bounce + white card / 1/16

cat_iera
7th October 2009, 08:29 PM
alamak umie aida..xajak pon..huhu..nk shot gak:-)

shearazi
8th October 2009, 08:57 AM
White balance = auto, tak berani pandai2 buh lain nanti jadi belachan hehehe. patut pakai WB apa indoor mcm tu ya bang shearazi?
*edited* speedlite = bounce + white card / 1/16

tgk mcm warm sket je.. pakai kamera apa ye?

Achid
8th October 2009, 09:08 AM
Milk, pada pandangan saya gambar tuh ngan reaction yang ko captured tuh mmg menarik dah... muka subjek tgh hepi ceria ceria.. Kalau dapat crop tight sket, rasanya dapat member impak yang lagi menarik. Berkenaan ngan white balance tuh nanti bole adjust kat dalam photoshop, so bukan menjadi isu yang besar....

Kamera yang ko gunakan sekarang aku rasa dah boleh membantu untuk ko membuat kerja.. cuma kalau rezki lebe.. upgrade lense dulu.. orait, hanya seposen dua pandangan dari saya.. terima kasih

milkyway
8th October 2009, 01:53 PM
tgk mcm warm sket je.. pakai kamera apa ye?

40D aja boss!

shearazi
8th October 2009, 01:56 PM
40D aja boss!

40D kalau nk setting WB baik layan Kelvin.. lg syok bro.. experiment la 4k-6k...
kalau beginner kamera xde wb kelvin tu...

milkyway
8th October 2009, 01:57 PM
Milk, pada pandangan saya gambar tuh ngan reaction yang ko captured tuh mmg menarik dah... muka subjek tgh hepi ceria ceria.. Kalau dapat crop tight sket, rasanya dapat member impak yang lagi menarik. Berkenaan ngan white balance tuh nanti bole adjust kat dalam photoshop, so bukan menjadi isu yang besar....

Kamera yang ko gunakan sekarang aku rasa dah boleh membantu untuk ko membuat kerja.. cuma kalau rezki lebe.. upgrade lense dulu.. orait, hanya seposen dua pandangan dari saya.. terima kasih

ooo baiklah.. tapi itu dah maximum sebab sgt crowd, shoot raw tapi taktau pakai editing software, tak pernah pun try pakai lagi ni baru install lightroom atas nasihat sifoo kachak ayarxoren. terima kasih keatas komen anda bam achik.

warcrank
18th December 2009, 01:14 AM
pada pendapat aku,dah cun la gambar tu.bukan senang nak dapat gambar artis kan.cuma kalau bleh ko close up lagi muka dia coz banyak sangat gangguan objek2 lain kat sekeliling dia...

aji
18th December 2009, 07:47 AM
maaf milkyway

saya dah pindah thread ni dpd thread perkahwinan kepada thread bedah
yg dirasakan lebih sesuai
cuma tajuk tu kalau kurang sesuai u ubah balik k
sebab dalam bedah foto kita perlu letak tajuk dulu supaya senang
semua orang bleh share pendapat

terima kasih