PDA

View Full Version : Macro & Kit Lens



Jai org Johor
24th October 2009, 08:44 AM
http://farm4.static.flickr.com/3400/3635469829_20798f6863.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3502/3971527181_71700bacca.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3448/3906151340_5f12745238.jpg

Makro ngan kit lens je..:-) komen & kritik amat dihargai

Camera: Olympus E-520
Lens : Zuiko Digital 14-42mm

adieo
24th October 2009, 08:18 PM
1 & 2 lawa...color and compo kena
3 je nmpk plik skit, objek ok dh, tapi background blur nmpk laen skit...mmg lens blur ke or blur PP?

kukuran senja
25th October 2009, 07:14 AM
macro kit lens jenis ape ni?

Jai org Johor
26th October 2009, 12:53 AM
yg no 3 tu asal mmg blus lens...tapi aku gatal pi tambah lagi...he...he..thanks for the krtitks...

Ni kit lens Olympus....Zuiki Digital 14 -42mm

red
26th October 2009, 11:20 AM
kawalan cahaya dah ok tu. kena ambik banyakkk lagi gambar untuk dapatkan feel moment dan angle yg cun. gambar #1 tu rasa aku tebuan makan ulat tapi tak jelas menda apa yg dia buat. memang susah gila kalau nak dapat angle yg sesuai dan aku rasa ko dah buat yg terbaik. mungkin tebuan tu tayang buntut kat ko sebab dia perasan ko datang, so next time kena la approach senyap2 sket.

kalau ko minat macro, worthy sambar zuiko 35mm macro. retail boleh dapat between rm750-800 kat BB dan sg wang. 2-3 bulan lepas lens ni out of stock kat banyak outlet sebab permintaan tinggi. ye la, lens tu murah nak mampus untuk fully digital 1:1 macro lens. dah ada tu, boleh ambik gambar cam ni:

http://farm4.static.flickr.com/3342/3601081206_c76326f14f_o.jpg

rindu aku nak ambik makro. dah lama tak nembak.

Jai org Johor
26th October 2009, 05:04 PM
Thanks for the comments Bro Red....gambar #1 tebuan makan ulat....tak berani nak pi dekat lagi bro...kang x pasal2....actually aku mmg nak sambar 35mm macro atau terus 50mm macro...

magnificent photo you have there bro....

red
26th October 2009, 10:53 PM
35mm kasi macro 1:1, ringan dan murah

50mm cuma 1:2 aje, kalau nak dapat 1:1 kena pakai extension tube la. mahal sket but simply one of the sharpest japanese lens ever made. almost perfect MTF.

aku ada dua2. 35mm aku guna untuk macro dan 50mm untuk potret.

yg aku tengah tunggu ialah 100mm macro yg kononnya patut release tahun lepas tapi tunda ke tahun depan. drp insider info, supposed to be insanely sharp.

Ayie
27th October 2009, 03:45 PM
Pergh! Memang mantopppsss!

shearazi
27th October 2009, 04:12 PM
pehh sumer sifu oly kat sini..

jai8778
17th November 2009, 11:13 AM
Tumpang kat sini - shoot guna kit lens jgk.
Betul ke bunga lalang ni..?maaf lah kalau silap

http://farm3.static.flickr.com/2626/4111227490_93a76e3aca_o.jpg

jai8778
17th November 2009, 11:14 AM
Lagi satu..

http://farm3.static.flickr.com/2511/4111290910_0609990733_o.jpg

Ayie
17th November 2009, 10:43 PM
http://jsuvxq.blu.livefilestore.com/y1pa7Wt2DGrHiRJx98ZTdqnz1bNchU7zTSWWeQUYrFU39zL2vz cerad65laxlawCqBnZIp3FpiTfTF2hD4ZevoKLLdCoLjEovkp/webAT010264.jpg
E-510 + Kit Lens 14-42mm (letak kanta pembesar RM3.50 pada filter)

Ayie
17th November 2009, 10:45 PM
http://jsuvxq.blu.livefilestore.com/y1p4vLCaepLMygul-lIr8ks5uFPt7s4HjFmBr1H1lnrByBHwIFdjSXniOPGKKA49ZEh Ob-9_qkATf9aGS46mfp-iRfeahbboWVB/kumbang02.jpg
E-510 + ZD 70-300mm

Jai org Johor
18th November 2009, 01:25 PM
http://jsuvxq.blu.livefilestore.com/y1pa7Wt2DGrHiRJx98ZTdqnz1bNchU7zTSWWeQUYrFU39zL2vz cerad65laxlawCqBnZIp3FpiTfTF2hD4ZevoKLLdCoLjEovkp/webAT010264.jpg
E-510 + Kit Lens 14-42mm (letak kanta pembesar RM3.50 pada filter)

Ayie...kat mana ko punya location...banyak tul aku nak belaja ngan ko ni.....

johnny stanfet
20th November 2009, 07:15 PM
http://farm3.static.flickr.com/2536/3994640749_98c058b349.jpg

red
25th November 2009, 12:54 AM
haha.. ni dah jadi thread tepek gambar makro lak tak pasal. =))

aku pun nak nyebuk gak la lagi.

http://i100.photobucket.com/albums/m37/metaurus/P1017374.jpg

DQuantan
25th November 2009, 10:50 AM
Masa mula2 dapat kamera...gambar ni aku rasa dah kira taraf dewah dah...he3!8-}
http://farm4.static.flickr.com/3659/3367363324_db083890de.jpg

Ayie
26th November 2009, 12:38 AM
Ayie...kat mana ko punya location...banyak tul aku nak belaja ngan ko ni.....

kat Kelumpo... kot2 ada plan nak outing, pm lerrr...
kalau kena pada masa ngan tarikh... no problemo

red
26th November 2009, 12:50 AM
weekend ni korang balik kampung tak? aku plan nak gi layan makro sabtu ni.

misziera
26th November 2009, 06:43 AM
tumpang tanye..

camne nak hasilkan macro yang best gune kitlens...D3000
kalu gune mode macro, leh adjust iso je..

tq

akuss15
26th November 2009, 08:57 AM
tumpang tanye..

camne nak hasilkan macro yang best gune kitlens...D3000
kalu gune mode macro, leh adjust iso je..

tq

kalo kit lens, jgn mimpi nak dpt gambo mcm avam red....

kalu nak jugak.... set gambo pada resolution terbeso.... then snap and crop tight.... but banyak hilang la sharpness... depend on how much cropping. hehe

Jai org Johor
26th November 2009, 01:18 PM
kalo kit lens, jgn mimpi nak dpt gambo mcm avam red....

kalu nak jugak.... set gambo pada resolution terbeso.... then snap and crop tight.... but banyak hilang la sharpness... depend on how much cropping. hehe

Kalau Zuiko kit lens rasanya ok lagi...setakat macro with B' ground should be no prop... crop pun sharpness tetap maintain...tapi kena focus tul2 la..he...he..tapi kalau nak shoot lubang hidung labah2 macam avam red jgn mimpi la....8-}

akuss15
26th November 2009, 05:11 PM
Kalau Zuiko kit lens rasanya ok lagi...setakat macro with B' ground should be no prop... crop pun sharpness tetap maintain...tapi kena focus tul2 la..he...he..tapi kalau nak shoot lubang hidung labah2 macam avam red jgn mimpi la....8-}

kalau kit lens dpt gambo mcm avam red, mmg cool!!

misziera
26th November 2009, 05:16 PM
macro kitlens 50mm f1.8 td aku tgk RM400..murah ke mahal?

akuss15
26th November 2009, 05:21 PM
macro kitlens 50mm f1.8 td aku tgk RM400..murah ke mahal?

macro kit lens 50mm??

nikkor 50mm f1.8 kalau rm400 boleh la tu.... tp setau aku tidak macro... tp lens ni org selalu gabungkan dgn ET, Raynox, mahupon Filter.

misziera
26th November 2009, 06:02 PM
macro kit lens 50mm??

nikkor 50mm f1.8 kalau rm400 boleh la tu.... tp setau aku tidak macro... tp lens ni org selalu gabungkan dgn ET, Raynox, mahupon Filter.

yang macro camne ?

red
26th November 2009, 06:34 PM
yang macro camne ?

lens macro boleh fokus rapat dan hasilkan imej pada nisbah saiz 1:1 kat sensor. semua macro lens adalah prime lens yg ada tulis MACRO atau MICRO. untuk D3000, paling murah yg boleh autofocus ialah Nikkor AF-S 60mm f2.8 micro nano about rm1.8k. tamron SP90 murah sket dlm 1.4k tapi setahu aku x de motor.

misziera
26th November 2009, 06:49 PM
lens macro boleh fokus rapat dan hasilkan imej pada nisbah saiz 1:1 kat sensor. semua macro lens adalah prime lens yg ada tulis MACRO atau MICRO. untuk D3000, paling murah yg boleh autofocus ialah Nikkor AF-S 60mm f2.8 micro nano about rm1.8k. tamron SP90 murah sket dlm 1.4k tapi setahu aku x de motor.

owh..kalau dalam ratusan xde ke??
50mm f1.8 tu xleh mcro ke

red
26th November 2009, 06:55 PM
owh..kalau dalam ratusan xde ke??
50mm f1.8 tu xleh mcro ke

setahu aku olympus je ada kit lens digital dgn autofocus- zuiko digital 35mm f3.5 macro pada harga rm780. ini la lens yg aku guna untuk makro.

cam ko ni ada beberapa alternatif dalam ratusan

50mm f1.8 (rm400)

tambah dgn raynox (dlm rm250) atau extension tube (ntah bape. kenko punya murah).

tapi cara ni ko tak dapat autofocus la dan resolution tak setinggi lens macro. tak pe, ambik manual focus pun boleh. kalau rasa minat dgn macro, beli flash dan macro lens plak.

red
26th November 2009, 11:35 PM
kalau kit lens dpt gambo mcm avam red, mmg cool!!

kalau ada orang dapat buat camtu, aku kena pencen terus la. :D

Jai org Johor
27th November 2009, 03:05 AM
Another macro from my lit lens

http://farm3.static.flickr.com/2722/4109951637_6e3b596438.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2739/4114274083_27d37f6e65.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2655/4121716695_655eefdbfa.jpg

misziera
27th November 2009, 08:19 AM
tq 4 ur explanation mr.red..
kalau guna manual fokus, kene wat focus lock atau adjust focus ring??
kalau letak macro filter ngan 50mm tu ngam x?

red
27th November 2009, 09:21 AM
tq 4 ur explanation mr.red..
kalau guna manual fokus, kene wat focus lock atau adjust focus ring??
kalau letak macro filter ngan 50mm tu ngam x?

guna manual focus tu, pusing kat focus ring la. atau pun siap2 focus untuk dapatkan magnification/distance yg kita nak, kemudia adjust je jarak antara kamera dan subjek hingga subjek tu masuk dalam julat fokus.

close up filter atau dioptre (+2, +4, etc) sesuai masuk kat nikkor 50mm f1.8 tapi kena la cari yg filter size sesuai. tengok je kat lens tu tulis bape mm. kalau boleh fork out dlm rm250 tu lagi elok dapatkan raynox. actually raynox ni close up filter gak cuma dia guna multiple element so magnification dia lagi tinggi dan kurang blur berbanding dgn filter yg sekeping rm40 tu.

close up filter boleh ditindankan untuk mendapatkan magnification yg lagi tinggi. kalau guna 2 keping +4, akan dapat macam pakai sekeping +8. actually dia allow agar jarak fokus tu dikurangkan so kita boleh fokus lebih rapat. guna filter ni menyukarkan autofokus, biasa orang pakai manual focus.

jai, cun aaa mendatak ko.

misziera
27th November 2009, 11:25 AM
guna manual focus tu, pusing kat focus ring la. atau pun siap2 focus untuk dapatkan magnification/distance yg kita nak, kemudia adjust je jarak antara kamera dan subjek hingga subjek tu masuk dalam julat fokus.

close up filter atau dioptre (+2, +4, etc) sesuai masuk kat nikkor 50mm f1.8 tapi kena la cari yg filter size sesuai. tengok je kat lens tu tulis bape mm. kalau boleh fork out dlm rm250 tu lagi elok dapatkan raynox. actually raynox ni close up filter gak cuma dia guna multiple element so magnification dia lagi tinggi dan kurang blur berbanding dgn filter yg sekeping rm40 tu.

close up filter boleh ditindankan untuk mendapatkan magnification yg lagi tinggi. kalau guna 2 keping +4, akan dapat macam pakai sekeping +8. actually dia allow agar jarak fokus tu dikurangkan so kita boleh fokus lebih rapat. guna filter ni menyukarkan autofokus, biasa orang pakai manual focus.

jai, cun aaa mendatak ko.

oic...understand!50mm f1.8 tu AF-S ke?

red
27th November 2009, 11:35 AM
oic...understand!50mm f1.8 tu AF-S ke?

tak. 50mm f1.4G dan 35mm f1.8 yes.

misziera
27th November 2009, 01:36 PM
tak. 50mm f1.4G dan 35mm f1.8 yes.

oic..orait...nak tgk2 dulu
bape range harge?

Jai org Johor
27th November 2009, 05:40 PM
guna manual focus tu, pusing kat focus ring la. atau pun siap2 focus untuk dapatkan magnification/distance yg kita nak, kemudia adjust je jarak antara kamera dan subjek hingga subjek tu masuk dalam julat fokus.

close up filter atau dioptre (+2, +4, etc) sesuai masuk kat nikkor 50mm f1.8 tapi kena la cari yg filter size sesuai. tengok je kat lens tu tulis bape mm. kalau boleh fork out dlm rm250 tu lagi elok dapatkan raynox. actually raynox ni close up filter gak cuma dia guna multiple element so magnification dia lagi tinggi dan kurang blur berbanding dgn filter yg sekeping rm40 tu.

close up filter boleh ditindankan untuk mendapatkan magnification yg lagi tinggi. kalau guna 2 keping +4, akan dapat macam pakai sekeping +8. actually dia allow agar jarak fokus tu dikurangkan so kita boleh fokus lebih rapat. guna filter ni menyukarkan autofokus, biasa orang pakai manual focus.

jai, cun aaa mendatak ko.

mentadak bela tu bro...tu yg siap posing tu...ha...ha....

red
27th November 2009, 06:22 PM
oic..orait...nak tgk2 dulu
bape range harge?

http://shashinki.com/shop/nikon-m-11.html?filter_id=24&sort=2a

35mm rm850

50mm 1.8k

misziera
28th November 2009, 04:32 AM
kalau pakai Nikon 50mm f/1.8D + filter, wat manual fokus, leh dpt macro yg ok x ?

red
28th November 2009, 11:48 AM
kalau pakai Nikon 50mm f/1.8D + filter, wat manual fokus, leh dpt macro yg ok x ?

elok la drp kit lens tu. ko kena manual focus. 50mm tu elok ada dan x mahal sgt pun. filter +4 pun dlm rm40 je. untuk try permulaan kira ok la. kalau dah minat pas tu, beli la raynox lak. bila dah ketagih, angkat la 60mm lak.

misziera
28th November 2009, 12:05 PM
elok la drp kit lens tu. ko kena manual focus. 50mm tu elok ada dan x mahal sgt pun. filter +4 pun dlm rm40 je. untuk try permulaan kira ok la. kalau dah minat pas tu, beli la raynox lak. bila dah ketagih, angkat la 60mm lak.

ok..tgk kdai kdai 50mm tu dpt rm400..kalau pkai built in flash, hasil die memuaskan x? or kene ade external flash?

red
28th November 2009, 01:32 PM
ok..tgk kdai kdai 50mm tu dpt rm400..kalau pkai built in flash, hasil die memuaskan x? or kene ade external flash?

boleh la gak guna built-in. ko cuba google camne orang buat diffuser guna built-in flash untuk ambik macro. ada beberapa teknik dan kaedah, siap dgn contoh hasil. tapi memang wajib pakai diffuser, yg buat sendiri pun x pe.

misziera
28th November 2009, 01:53 PM
boleh la gak guna built-in. ko cuba google camne orang buat diffuser guna built-in flash untuk ambik macro. ada beberapa teknik dan kaedah, siap dgn contoh hasil. tapi memang wajib pakai diffuser, yg buat sendiri pun x pe.

ok..roger..bro emran pun ade wat tutorial macro rasenye..

misziera
1st December 2009, 06:49 AM
boleh la gak guna built-in. ko cuba google camne orang buat diffuser guna built-in flash untuk ambik macro. ada beberapa teknik dan kaedah, siap dgn contoh hasil. tapi memang wajib pakai diffuser, yg buat sendiri pun x pe.

search google..ade jual popup flash diffuser for built in flash..ok ke yang tu??

misziera
2nd December 2009, 08:18 AM
mr. red..
kalau manual focus d3k + 50mm tu kan, better gune tripod / hand-handle? 50mm xde VR kan?

darwisy
3rd December 2009, 12:13 AM
nice shot.....

nizama
3rd December 2009, 07:37 AM
trimass atas banyak info dari Red...
ni yg nak kene improve lagi ni...

thanks for sharing

johnny stanfet
4th December 2009, 11:40 AM
letak 1, tp xmacro sgt lew

http://farm3.static.flickr.com/2603/4157204926_78ec624c96.jpg

misziera
4th December 2009, 09:53 PM
letak 1, tp xmacro sgt lew

http://farm3.static.flickr.com/2603/4157204926_78ec624c96.jpg

pakai teknik pe ni??

johnny stanfet
5th December 2009, 10:18 AM
gune hoya close up filter jew..

misziera
5th December 2009, 12:55 PM
gune hoya close up filter jew..

menarik..thumbs up..+4 ?

johnny stanfet
5th December 2009, 08:42 PM
menarik..thumbs up..+4 ?

yup +4..lighting gune off camera flash

johnny stanfet
7th December 2009, 11:07 AM
lalat lagi...

http://farm3.static.flickr.com/2710/4164448499_936be1a979.jpg

misziera
9th December 2009, 01:46 PM
http://farm3.static.flickr.com/2658/4171143612_e38e249431.jpg

1st trail macro + manual + crop
Details : f13 | 1/200 | iso 100 | 55mm | built in flash+diffuser | +10 close-up filter | d3k+kitlens

Mencabar nak shoot..asek terbang je

akuss15
9th December 2009, 03:35 PM
http://farm3.static.flickr.com/2658/4171143612_e38e249431.jpg

1st trail macro + manual + crop
Details : f13 | 1/200 | iso 100 | 55mm | built in flash+diffuser | +10 close-up filter | d3k+kitlens

Mencabar nak shoot..asek terbang je

otai... ape kate prektis ngan serangga yg besar sket.... hihi... +10 nih chap ape ek... sbb kalu hoya sampai +4 aje jumpe....

misziera
9th December 2009, 03:38 PM
otai... ape kate prektis ngan serangga yg besar sket.... hihi... +10 nih chap ape ek... sbb kalu hoya sampai +4 aje jumpe....

otai mende..haha..tula..tak jumpe carik so far..tu pun depan umah je..+10 cap octopus..kah3..cikai2 je

Jai org Johor
9th December 2009, 11:49 PM
another macro from my kit lens...this time using Zuiko Digital 40-150mm + raynox DCR 250

http://farm3.static.flickr.com/2644/4171248177_f8fbc90507.jpg



http://farm3.static.flickr.com/2768/4166490246_c2d7d8b20f.jpg

misziera
12th December 2009, 10:50 PM
http://farm3.static.flickr.com/2676/4178265351_9dc007b79c.jpg

mate lalat..

akuss15
14th December 2009, 11:08 AM
berapa RM kelossap tambah 10 sotong ni?

johnny stanfet
14th December 2009, 06:35 PM
dari ambo..

1#
http://farm3.static.flickr.com/2765/4183828947_ed55407a43.jpg

2#
http://farm3.static.flickr.com/2624/4184598624_b9bbd8b997.jpg

misziera
14th December 2009, 08:33 PM
berapa RM kelossap tambah 10 sotong ni?

RM50..hoya +4 close up tu bape? mesti lg bagus dari cap sotong:-):-)

Jai org Johor
18th December 2009, 06:00 PM
Another macro & kit lens. This time during macro outing at Ulu Yam Selangor on 13/12/2009.

Nephila pilipes . Photo taken with Olympus E-520 + kit lens Zuiko Digital 40-150mm

http://farm3.static.flickr.com/2657/4194013691_cba5f3d4bb.jpg


Oriental Garden Lizard . Photos taken with Olympus E-520 + kit lens Zuiko Digital 40-150mm + raynox DCR250

http://farm3.static.flickr.com/2527/4185318054_24da80b26c.jpg



Photos taken with Olympus E-520 + kit lens Zuiko Digital 40-150mm + raynox DCR250

http://farm3.static.flickr.com/2705/4180958309_67342a0018.jpg

enjoy.....:-\"

tuanpg
22nd December 2009, 12:11 PM
nak tanye..kalu ambik macro..biasa setting dia camane ye..:-\\

misziera
22nd December 2009, 06:36 PM
nak tanye..kalu ambik macro..biasa setting dia camane ye..:-\\

gune equipment pe??:-)

warcrank
3rd January 2010, 06:16 PM
brader Jai,memang hebat gambar2 ko tembak ni...

tuanpg
4th January 2010, 01:13 PM
gune equipment pe??:-)
d80 n 18-70 + raynox 250..:-)

Jai org Johor
6th January 2010, 12:31 AM
brader Jai,memang hebat gambar2 ko tembak ni...

takde hebatnya warcrank....try & error je...nasib2 tu..he...he...thanks

Jai org Johor
6th January 2010, 11:28 PM
Olympus E-520 + kit lens Zuiko digital 40-150mm + raynox DCR250

http://farm3.static.flickr.com/2678/4251309112_24418887c1.jpg

First time I managed to capture ladybird (Multivariate Asian ladybird Harmonia axyridis) in action. Usually they tend to hide or protect them self whenever approached. This shot was taken at paddy field located in Alor Setar, Kedah,Malaysia

misziera
17th January 2010, 10:04 PM
http://farm5.static.flickr.com/4029/4281667466_bd09817dba.jpg

tepek satu gambo..

seraiwangi
28th January 2010, 07:07 PM
cuba ser

http://farm5.static.flickr.com/4051/4294942984_d521a95362_o.jpg

Jai org Johor
2nd February 2010, 01:08 PM
Olympus E-520 + kit lens Zuiko Digital 14-42mm

http://farm5.static.flickr.com/4059/4316419786_b72357d359_o.jpg

sharkawi3d
3rd February 2010, 01:04 PM
Not bad untuk kit lens...


Another macro & kit lens. This time during macro outing at Ulu Yam Selangor on 13/12/2009.

\"

Jai org Johor
5th February 2010, 12:23 AM
thanks Shark..