PDA

View Full Version : Foto & Laporan | Saturday ShootOut the Series #2 | Basic Portraiture Photography



OnTheSpot
21st November 2009, 04:48 PM
Alhamdulillah telah selamat di jalankan....

Tarikh : 21 November 2009
Organize by : Fotomedia Malaysia (FMDC)
Para Peserta : Ahli-ahli FMDC sahaja
Hari : Sabtu
Jam : 11.30 (asalnya dari 8.30 pastu 9.30) :D

thanks pada organizer zul78 walaupun lama menunggu dirimu(ewah ayat) tapi berbaloi-baloi.....

http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/photogroup3.jpg
gambar di setting goleh otai Zouxx
caption : ish lambat sangatla zul78 ni jom2 photogroup....

http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/photogroup2.jpg
gambar di setting goleh otai Zouxx
caption : mypokcik nak dapatkan reflection kat air....

http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/photogroup1.jpg
gambar di setting goleh otai kingmarul ...
caption : low angle tuh.....kangkang abih manfrotto ni...weih camne nak set timer ni..luperlaaa

http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/FIONA.jpg
model hari ini : fiona...
caption : onthespot : oohh fionaaa
kingmarul : HI.....
mypokcik : marul...anak sihat???
kingmarul : aiyooooooooo


Senarai yang hadir :
List nama yang akan menghadirkan diri
1. powerhead
2. onthespot
3. serigala
4. giant
5. zouxx
6. mypokcik
7. doc_A
8. kingmarul
9. slumber
10. omran_fx
11. achid
12. amir_amiera (betul x eja ni??--first time dtg tepuk2 )
13. zilzals (kehadiran lewat)
14. Salina ( lewat kerana berdarah manis)
15. zul78 ( lewat kerana bawak awek manis)
16. badangperkasa (lewat kerana amek gambo2 manis - wedding)
17. buttet ( lewat kerana makan benda2 manis) muahahah

dome
21st November 2009, 04:57 PM
tahniah..marul mmg king..baju kuning tow

kingmarul
21st November 2009, 05:26 PM
Dome : kuning memberikan tindakbalas positif dan amat pantas
dari model......ayat nya gini...."fiona...abang yellow..abg yellow....
skit lagi....skit lagi...wokeh....org lain plakkkk....."=))

mkrash
21st November 2009, 05:56 PM
[quote=OnTheSpot;311700]Alhamdulillah telah selamat di jalankan....

gambar di setting goleh otai kingmarul ...
caption : low angle tuh.....kangkang abih manfrotto ni...weih camne nak set timer ni..luperlaaa

http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/FIONA.jpg
model hari ini : fiona...
caption : onthespot : oohh fionaaa
kingmarul : HI.....
mypokcik : marul...anak sihat???
kingmarul : aiyooooooooo



Wakakakkaka... Marul... baru je nak ayat lebeh.. pokcik dah potong yek.... =))=))

zul78
21st November 2009, 05:58 PM
Terima Kasih kepada yg hadir, saya sekali lagi memohon maaf di atas segala kesulitan yg di hadapi.
harapan saya semoga sesi pada hari ini dapat menambahkan sedikit ilmu di dalam bidang photography.

saya ucapkan terima kasih kepada FIONA ( model ) dan CHIKA (Make artis) yg turut menjayakan sesi kali ini.

Groups photo:

http://farm3.static.flickr.com/2612/4121833578_444533992c.jpg

Sample dari saya:

http://farm3.static.flickr.com/2747/4121064639_23f5bfeb00.jpg

zainzubir
21st November 2009, 06:37 PM
aisay...(sambil garu2 pala tak gatal penuh kekesalan).sesal kali ni group photo siap reflection n bunting tuuu....=))

badangperkasa
21st November 2009, 06:38 PM
Groups photo:

http://farm3.static.flickr.com/2612/4121833578_444533992c.jpg



Tak aci betul...... Gambau aku kena block...:-w

badangperkasa
21st November 2009, 06:39 PM
aisay...(sambil garu2 pala tak gatal penuh kekesalan).sesal kali ni group photo siap reflection n bunting tuuu....=))

Finally I made it.... Its better late than never.....=))
Cabuttttsssssssssssss.....

zzoux
21st November 2009, 06:42 PM
jutaan terima kasih kepada zul78 kerana telah memperturunkan ilmu yg tak terhingga kepada kami. harap zul sabar melayan kerenah kami yg agak nakal masa sesi tersebut espesially kingmarul 8-}

ini ada 2 keping dr sy yg tak seberapa. harap cikgu dpt komen apa yg tak kena dan apa yg boleh diperbaiki

http://www.pesonaimage.com/temp/potret/on.jpg

Model posing tengok kamera



http://www.pesonaimage.com/temp/potret/off.jpg

Model tak tengok kamera atau kendid

mr_bun
21st November 2009, 07:00 PM
feh..happening! siap ada model..skali pandang mcm pelakon plak..hehehe

ape2 pun..yang berbaju kuning paling menyerlah..hehehe :P

buttet
21st November 2009, 07:28 PM
hahahahaa itu model masa shoot luar shoot siap tolong bebudak U buat esemen tyue baikkan kami nie wkkakakakaka..tapi aku percaya apa angpa buat sementara tunggu zull...baru aku percayaaaaaaa...

badangperkasa
21st November 2009, 07:37 PM
Lambat sampai tadi...... dah nak habis sessi baru tiba....
anyway terimakasih Zul78

Gambar2 Model tak de eye contact pun dengan kamera
mungkin banyak sangat kamera kot.....

http://img187.imageshack.us/img187/9499/img0102x.jpg

http://img412.imageshack.us/img412/7223/img0082y.jpg

mypokcik
21st November 2009, 08:20 PM
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/murid-murid.jpg
murid-murid sedang tekun menuntut ilmu



http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/murid-murid2.jpg
murid bersemangat paling tinggi... @abang baju kuning:-)

zzoux
21st November 2009, 08:37 PM
pokcik,

gambo murid baju kuning tu pegang kaki cekgu takde amek ke? :-\"

kingmarul
21st November 2009, 08:46 PM
"caption : low angle tuh.....kangkang abih manfrotto ni...weih camne nak set timer ni..luperlaaa".................lom abih khatam laaaa.....:-\"

mkrash : tu laaa....mypokcik ni....isssshhhhhhh.......

zzoux : oooooooo.........8-}...........ces.....

pokcik : sy semangat bila ada awek cun jeee.....=))
tgh taip nor ada kt sebelah niii..........lg skali...=))=))=))

gmbr aku ...jap ekkkk....lom tgk....

Achid
21st November 2009, 08:48 PM
Wahhhh.... Terima kasih kepada Zul78 diatas ilmu yang diperturunkan dan tak lupa juga sokongan rakan2 diatas Saturday ShootOut.... aku dah cuba dok upload kat flickr nih tapi takle la pulak..... maxis connection tak stabil.... nak POTONG la camni!!! grrr grr grr grrr

sniper.44
21st November 2009, 09:01 PM
mana lagi gambar.....tak kan itu jer....:-w

kingmarul
21st November 2009, 09:27 PM
mana lagi gambar.....tak kan itu jer....:-w

sabar bang sniper......ada masalah upload ni.......grrrrrrrrrrr.......:-q

kingmarul
21st November 2009, 09:36 PM
Sebelum tu....zul...sori ...color version pasni...ni testing BW je...
anyway...mekasih layan n ajar aku td....kamera pun bengong2 td....

my 1st pic.........

http://img404.imageshack.us/img404/9117/krk00412s.jpg

OnTheSpot
21st November 2009, 09:45 PM
caption of the day arini dimenangi oleh:

mypokcik : marul... hang pakai kamera apa?
kingmarul: d200
mypokcik :d200???apala d200 x boley buat stock photo!!!
kingmarul: cis...sy ingat sampai bila2

mypokcik
22nd November 2009, 01:27 AM
up dua dulu...


http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/fiona1.jpg


http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/fiona2.jpg

kingmarul
22nd November 2009, 01:29 AM
http://img99.imageshack.us/img99/7033/krk0057.jpg
nah lagiiiiii...........:-\"

dome
22nd November 2009, 01:36 AM
marul punya gambar semua berseri2 je muka model
aku syak ko ada baca apa2 ni marul
theehehehehehe

kingmarul
22nd November 2009, 01:49 AM
marul punya gambar semua berseri2 je muka model
aku syak ko ada baca apa2 ni marul
theehehehehehe

a a la dome...aku pun terperasan.....=))
tp no hp x mtk laaa... i maluuu....:-\"
make up artis dia pun bg spesel request utk aku shoot....

http://img99.imageshack.us/img99/1113/krk0068.jpg

http://img99.imageshack.us/img99/5420/krk0074.jpg

cukup la tu....baru best nk masuk tido...
kul 6 nk gerak g shoot makro plakkk...
babai......

zzoux
22nd November 2009, 02:01 AM
tp no hp x mtk laaa... i maluuu....:-\"


ye ke tak dpt no tipun? masa kami ngajo budak2 U tu bukan anda senyap2 lari kat model nampak macam tulih aper tah kat atas kertas. nampak macam bertukar2 kertas jerk 8-}. purak purak lupe yeee

kingmarul
22nd November 2009, 02:04 AM
ye ke tak dpt no tipun? masa kami ngajo budak2 U tu bukan anda senyap2 lari kat model nampak macam tulih aper tah kat atas kertas. nampak macam bertukar2 kertas jerk 8-}. purak purak lupe yeee

wakakaka...tak...tu dia ajak kawen jeee........=))

serigala
22nd November 2009, 03:00 AM
Terima kasih kepada En. Zul78 kerana telah menurunkan ilmu "super ajaib" dan mengajar pada kami semua.

Dan juga kepada Model Ann Fiona, yg menarik tertarik dia The Boom.. hehee ..:-c berserta mekap artis chika yg cute yg lagi Boooommmm..(jgn marah..)

" Nak Test Power" Inilah 1st time wa load photo utk tatapan semua... (maaf kalau tak cantik:):)... saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan ...:-\":-\":-\")

http://3.bp.blogspot.com/_Z0BbAKFsyyo/Swg4nE-g0dI/AAAAAAAAALU/dSj8Rjju-Hw/s400/1.jpg

serigala
22nd November 2009, 03:02 AM
alamakkkkkk tak jadi load lah... lain kali lah ye.. hehehehehe:-\":-\":-\":-\":-\":-\":-\":-\"

serigala
22nd November 2009, 03:16 AM
Photo ke 2 dari saya :-

http://4.bp.blogspot.com/_Z0BbAKFsyyo/Swg6W3F-4vI/AAAAAAAAALc/so-NEjwpcHU/s400/2.jpg

serigala
22nd November 2009, 03:18 AM
Photo ke 3 dari saya :-

http://3.bp.blogspot.com/_Z0BbAKFsyyo/Swg7a2SduGI/AAAAAAAAALk/IkNm_d0jtTw/s400/3.jpg

dome
22nd November 2009, 07:11 AM
letak la saiz besar sikit.penat je zul ajar .thehehehe

aji
22nd November 2009, 07:22 AM
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/murid-murid.jpg
murid-murid sedang tekun menuntut ilmu



http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/murid-murid2.jpg
murid bersemangat paling tinggi... @abang baju kuning:-)

terima kasih & tahniah cikgu zul, mypokcik & co

oh avam baju kuning i miss you ttthehe
rambut macam budak jahat tows

dome
22nd November 2009, 07:23 AM
dia lupa buh minyak kelapa tu ji..thehehehe

powerhead
22nd November 2009, 07:33 AM
salam
tima kaseh cik zul78
cik fiona & chika

1 dari saya (nnt up lg)

nombor 1

http://farm3.static.flickr.com/2569/4123574638_8442a7f150.jpg

dome
22nd November 2009, 08:08 AM
shot pakai vivid ke powerhead?

zainzubir
22nd November 2009, 08:47 AM
zul badang dulu kan masa I kat bukit tinggi...lagi byk kamera tapi kan kata guru tu..... kita boleh direct model tu...anyway, mungkin avam badang ni malu org nya...isk...tapi kalau hanty takder masa nya nak direct blasahjer=))

Achid
22nd November 2009, 09:49 AM
Baru berjaya upload gambar kat flickr.... nih 2 keping dari saya:

http://farm3.static.flickr.com/2720/4122850197_1728d2bd1d_o.jpg
Gambar no.1 nih diambil semasa sessi kendid.

http://farm3.static.flickr.com/2708/4123634678_733fc8be1d_o.jpg
Gambar nih pulak semasa sessi eye kontek.

Achid
22nd November 2009, 10:16 AM
lagi 2 keping dari saya untuk pagi nih:

http://farm3.static.flickr.com/2511/4123650278_ce95231d8a_o.jpg
Ni sessi sewaktu sessi penghabisan. Model bersama nature elemen... ketika nih Baby Milo (Kingmarul) berbaju kuning dok panggil pada model "Fiona, tgk baju kuning".. hehehe.

http://farm3.static.flickr.com/2601/4122871141_c6c51faac6_o.jpg
Nih sewaktu sessi kedua.

powerhead
22nd November 2009, 10:16 AM
shot pakai vivid ke powerhead?

tak. setting standard ja.

powerhead
22nd November 2009, 10:31 AM
ikut kata cik zul78, dia suruh up 5 kepin, so ni tambah lg 4 kepin.
mintak jasa baik cik zul78 komen ya.
bagi mata saya, ni la top 5.

nombor 2

http://farm3.static.flickr.com/2691/4123575990_edfa4edce7.jpg

nombor 3

http://farm3.static.flickr.com/2544/4123578484_854dacd1bd.jpg

nombor 4

http://farm3.static.flickr.com/2720/4123579352_c2e38bbbcf.jpg

nombor 5


http://farm3.static.flickr.com/2525/4123582570_87d947779c.jpg

Sekian, terima kaseh.

Achid
22nd November 2009, 10:49 AM
Gambar ke-5 saya:

http://farm3.static.flickr.com/2700/4122892107_87649a1377_o.jpg

AmyAmirah
22nd November 2009, 03:14 PM
Alhamdulillah telah selamat di jalankan....


Senarai yang hadir :
List nama yang akan menghadirkan diri
1. powerhead
2. onthespot
3. serigala
4. giant
5. zouxx
6. mypokcik
7. doc_A
8. kingmarul
9. slumber
10. omran_fx
11. achid
12. amir_amiera (betul x eja ni??--first time dtg tepuk2 )
13. zilzals (kehadiran lewat)
14. Salina ( lewat kerana berdarah manis)
15. zul78 ( lewat kerana bawak awek manis)
16. badangperkasa (lewat kerana amek gambo2 manis - wedding)
17. buttet ( lewat kerana makan benda2 manis) muahahah

itu amir mana daa?...AmyAmirah baru betul daaa...;)

Ni 1st time join. Pepon thanks to semua yang sporting2 dan tunjuk ajar dan ilmu yang diberikan terutamanya cikgu zul.

~Saya budak baru, sila beri tunjuk ajar dan perhatian lebih sikit.huhu~

Achid
23rd November 2009, 10:28 AM
Mana gambar peserta2 lain nih??

zul78
23rd November 2009, 10:33 AM
sibuk sikit ....... sila post dulu gambar gambar anda ..... nanti saya komen .......

doc_A
23rd November 2009, 12:19 PM
Salam semua...
Thanks to zul78...atas perkongsian ilmu dlm potraiture....byk yg dpt di pelajari...
so ni sedikit hasil dr saya....so harap zul78 dpt komen...TQ..:-)

#1
http://farm3.static.flickr.com/2516/4126324425_07d77210f0.jpg

#2
http://farm3.static.flickr.com/2522/4127100796_510b722623.jpg

#3
http://farm3.static.flickr.com/2732/4126334045_1af8f78bab.jpg

#4
http://farm3.static.flickr.com/2718/4127107436_e912a83ef1.jpg

#5
http://farm3.static.flickr.com/2690/4126339239_189a40cebf.jpg

Sekian...cikgu zul...jgn lupa komen

shearazi
23rd November 2009, 03:02 PM
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/murid-murid.jpg
murid-murid sedang tekun menuntut ilmu



http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/murid-murid2.jpg
murid bersemangat paling tinggi... @abang baju kuning:-)

wah.. maintain slim en zul kita ni...

OnTheSpot
23rd November 2009, 04:05 PM
Photo 1:
http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/DSC_7006.jpg
Candid....

Photo 2:
http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/DSC_7024.jpg
Eye to Eye

Photo 3:
http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/DSC_7025.jpg
Candid

Photo 4:
http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/DSC_7028.jpg
Candid n Part of the Body

Photo 5:
http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/DSC_7029.jpg

x tau nak letak ape hehe...

PeLaris
23rd November 2009, 04:11 PM
hai fione eii..
bila nak mai terengganu?
lps banjir la dehS!
:-\"

Achid
23rd November 2009, 05:00 PM
dok le abam pelaris.. fiona alegik banjir2 nims... hehehehe

OnTheSpot
23rd November 2009, 05:23 PM
tambah tambah.....

http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/DSC_7031.jpg

http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/DSC_7074.jpg

http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/DSC_7110.jpg

OnTheSpot
23rd November 2009, 05:24 PM
http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/DSC_7111.jpg

http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/DSC_7114.jpg

http://i172.photobucket.com/albums/w17/Nikerawk/potraiture/DSC_7119.jpg


pelaris..bizi tag gambau beliau di fesbuk :D

omranfx
24th November 2009, 03:09 AM
Thanks to all especially Zul78... wa caya sama lu...heheh
tak lupa juga pada Fiona yang tak penat posing dan Chika kerana make-up yang meletop...:-c

Hasilnya...
#1
http://farm3.static.flickr.com/2571/4128802698_4e08b34904_o.jpg

#2
http://farm3.static.flickr.com/2791/4128803064_83b88bbc4e_o.jpg

#3
http://farm3.static.flickr.com/2764/4128032937_9fd77b5d74_o.jpg

#4
http://farm3.static.flickr.com/2638/4128803942_03aea6a4a7_o.jpg

#5
http://farm3.static.flickr.com/2791/4128033577_86bea497c3_o.jpg

#6 - dah nak balik dahhhhh
http://farm3.static.flickr.com/2751/4128033973_187ce9e25f_o.jpg

powerhead
24th November 2009, 07:22 AM
Lagi.. Lagi....

serigala
25th November 2009, 06:21 AM
http://i857.photobucket.com/albums/ab132/puyengskecik/4.jpg


test photo (besar!!!!) hehehe...

saya budak baru belajar.... cukup besar ke?

serigala
25th November 2009, 06:41 AM
http://i857.photobucket.com/albums/ab132/puyengskecik/5.jpg

Jangan pandang belakang!!!:-\":-\":-\"

serigala
25th November 2009, 06:46 AM
http://i857.photobucket.com/albums/ab132/puyengskecik/6.jpg

Jangan Teguh Lagi...

serigala
25th November 2009, 06:49 AM
http://i857.photobucket.com/albums/ab132/puyengskecik/7.jpg

Di sebuah Jambatan yg berliku...

serigala
25th November 2009, 06:56 AM
http://i857.photobucket.com/albums/ab132/puyengskecik/8.jpg

selamat menjamu selera...:-\":-\":-\"

sorry .. saya tak tahu nak kecil kan balik gambar... Terlebih pulak:-\":-\":-\"

OnTheSpot
25th November 2009, 01:51 PM
mane lagi nia

serigala
25th November 2009, 01:56 PM
mane lagi nia

yg lain kena cuci kot... hehehe:-):-):-)

bro. foto tu cukup besar tak???
tempoh hari avam Dome kata, kenapa kecil sangat... "saya budak baru belajar" sorry lah kalau salah...:-\":-\":-\"

norsalina
25th November 2009, 07:20 PM
http://farm3.static.flickr.com/2515/4133442066_81519ffa12.jpg

norsalina
25th November 2009, 07:21 PM
http://farm3.static.flickr.com/2660/4132682249_e21ef137c0.jpg

norsalina
25th November 2009, 07:22 PM
http://farm3.static.flickr.com/2599/4133443896_ee1d016877.jpg

norsalina
25th November 2009, 07:23 PM
http://farm3.static.flickr.com/2590/4132683997_be7e7dd7fc.jpg

norsalina
25th November 2009, 07:24 PM
http://farm3.static.flickr.com/2578/4133445144_1ff1a9e428.jpg

norsalina
25th November 2009, 07:25 PM
http://farm3.static.flickr.com/2602/4133445694_a5674630cf.jpg

norsalina
25th November 2009, 07:26 PM
http://farm3.static.flickr.com/2661/4132685813_ce883b1cb8.jpg

norsalina
25th November 2009, 07:27 PM
http://farm3.static.flickr.com/2633/4132686197_c8cf6722ea.jpg

norsalina
25th November 2009, 07:28 PM
http://farm3.static.flickr.com/2685/4132686529_524cbdb2c4.jpg

mkrash
25th November 2009, 08:28 PM
http://farm3.static.flickr.com/2685/4132686529_524cbdb2c4.jpg

By far the most effective picture....:-\"

kingmarul
25th November 2009, 08:30 PM
whoa salinaaaa.....ganas......
tp bila ms hg shoot gmbr mamat baju kuning tu???
hensem sgguh.........:-\"

mkrash
25th November 2009, 09:44 PM
http://farm3.static.flickr.com/2515/4133442066_81519ffa12.jpg

baby Milo... muka sama ngan tuan dia laa... kekekeek8-}

zul78
25th November 2009, 10:47 PM
jutaan terima kasih kepada zul78 kerana telah memperturunkan ilmu yg tak terhingga kepada kami. harap zul sabar melayan kerenah kami yg agak nakal masa sesi tersebut espesially kingmarul 8-}

ini ada 2 keping dr sy yg tak seberapa. harap cikgu dpt komen apa yg tak kena dan apa yg boleh diperbaiki

http://www.pesonaimage.com/temp/potret/on.jpg

Model posing tengok kamera



http://www.pesonaimage.com/temp/potret/off.jpg

Model tak tengok kamera atau kendid


mari kita lihat, bagaimana "kompo" + "expression" mampu memberi kesan "penerimaan" yg besar pada gambar....
dalam kelas kali ni .... saya tidak menekankan dari aspek "correct exposure" cukup dengan penggunaan fungsi auto ...
dari shutter, aperture, white balance dan ISO.

bagi gambar pertama .... agak kurang balance ... mungkin saudara zzoux nak tunjukan leading line di sebelah belakang ....
cadangan saya : cuba seimbangkan kedudukan fiona, jika masih inginkan leading line apa kata saudara zzoux ambil gambar ni dalam kedudukan melintang dan letakan subject anda pada kedudukan RO3.

bagi gambar kedua: menarik gambar ni. saya pun tak pandai nak komen. rasanyer cukup .... cuma hati hati dengan dengan angle di atas paras mata ..... kadang kadang angle ni tak menampakkan expression yg jelas pada subject ....

zul78
25th November 2009, 11:03 PM
Lambat sampai tadi...... dah nak habis sessi baru tiba....
anyway terimakasih Zul78

Gambar2 Model tak de eye contact pun dengan kamera
mungkin banyak sangat kamera kot.....

http://img187.imageshack.us/img187/9499/img0102x.jpg

http://img412.imageshack.us/img412/7223/img0082y.jpg

ada banyak yg boleh di perbaiki, mungkin saudara badang kurang berkesempatan untuk memberi tumpuan sepenuhnyer ketika ambik gambar. next sesi kita cuba lagi .....

zul78
26th November 2009, 12:21 AM
up dua dulu...


http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/fiona1.jpg


http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/fiona2.jpg

1st : kompo yg menarik .....

2nd : yg ni ..model pulak yg terlebih lebih ...... cuba elakan kompo macam ni .... kesian tengkok dia ...... mungkin kene ke kanan sikit .... dalam 45'

kingmarul
26th November 2009, 03:40 AM
http://img246.imageshack.us/img246/2923/krk0080.jpg
amik ni.....:-\"

kingmarul
26th November 2009, 03:42 AM
http://img246.imageshack.us/img246/5320/krk0087.jpg
ada lagi....

kingmarul
26th November 2009, 03:46 AM
http://img137.imageshack.us/img137/9296/krk0091.jpg
dan lagiiii........

kingmarul
26th November 2009, 03:50 AM
http://img246.imageshack.us/img246/8647/krk0105z.jpg
lagilagilagi.........kasi zul komen byk2.........

Achid
26th November 2009, 10:42 AM
mana cikgu zul nih... tak kimen lagi gambor aku.. huhuhu

OnTheSpot
26th November 2009, 11:53 AM
ok la kot...untuk view .... k lepas ni kite set shoot diana danielle lak...dah bgtau die dah pagi td die cakap ok..nnti kite arrange eh

Achid
26th November 2009, 11:56 AM
mantap!!! :D

powerhead
29th November 2009, 08:45 PM
ok la kot...untuk view .... k lepas ni kite set shoot diana danielle lak...dah bgtau die dah pagi td die cakap ok..nnti kite arrange eh

Wow... Mcm best..

mypokcik
1st December 2009, 04:49 PM
Fiona
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/fiona3b.jpg





lepas ni diana danielle pulops...:-)

bigbrother
1st December 2009, 05:39 PM
ok la kot...untuk view .... k lepas ni kite set shoot diana danielle lak...dah bgtau die dah pagi td die cakap ok..nnti kite arrange eh

yg ni kite kena buat rehearsel dulu amin.. wakakaka..

nizama
1st December 2009, 06:02 PM
lepas ni kene join ni...

mypokcik
2nd December 2009, 06:17 PM
http://i126.photobucket.com/albums/p104/mypokcik/DSC_7457s.jpg

Antara ilmu yang Cekgu Zul perturunkan:

10 Kaedah Menghasilkan Portrait Yg Melatop-

1. Alter your Perspective
a- byk portrait di shoot pada eye level tapi cuba ubah sedikit angle anda dan ini boleh menghasilkan WOW faktor kpd portrait yg dishoot.
b- cuba naik ke atas dan shoot ke bawah atau rapat ke tanah dah shoot ke atas... anda dapat melihat subjek dari angle yg menarik.

2. Bermain Dgn Eye Contact
a- pandang kamera- boleh melomahkan jantung...
b- pandang pat lain- subjek memberi perhatian pada sesuatu yg di luar frame
c- pandang pat lain- tapi sesuatu yg di dalam frame

3. Break The Rules of Composition
a- selain RO3, cuba letak subjek di tengah2, atau secara kreative kat bucu2 hujung2... kalu kena caranya...memang malatop


murid2 lain tolong sambunglah hehehe.... :-)

nizama
2nd December 2009, 06:24 PM
trima kasih banyak atas tips ini..
bnyk membantu ni...

ada lagi tak...

zul78
4th December 2009, 09:19 AM
http://4.bp.blogspot.com/_Z0BbAKFsyyo/Swg6W3F-4vI/AAAAAAAAALc/so-NEjwpcHU/s400/2.jpg

- cuba seimbangkan kedudukan punggung model, badan dan tangan di belakang .....
- jika dalam kedudukan begini ..... 1/3 dari peha, sebaik baiknyer berada di tempat duduk ..... kecuali model dalam keadaan bersandar....

http://3.bp.blogspot.com/_Z0BbAKFsyyo/Swg4nE-g0dI/AAAAAAAAALU/dSj8Rjju-Hw/s400/1.jpg

- kompo yg menarik
- dalam kess ni... anda kene mantapkan sedikit berkenaan dengan exposure..... sedikit "under" ....cuba gunakan manual setting + spot metering. background exposure yg menyebabkan gambar ni sedikit under...... :)

http://3.bp.blogspot.com/_Z0BbAKFsyyo/Swg7a2SduGI/AAAAAAAAALk/IkNm_d0jtTw/s400/3.jpg

- point of interest dia kurang jelas ... tukar kedudukan camera 20 darjah kekiri ..... dan cuba dapatkan point of interest pada mata atau bibir

zul78
4th December 2009, 09:45 AM
http://farm3.static.flickr.com/2569/4123574638_8442a7f150.jpg

- menarik gambar ni ..... cuma kene hati hati dengan croping area.... kepala fiona terpotong sedikit ...

http://farm3.static.flickr.com/2691/4123575990_edfa4edce7.jpg

- tak tahu macam mana komen gambar ni ...... cuba u crop sikit bahagian atas gambar ... closeup sedikit pada bahagian muka.

http://farm3.static.flickr.com/2544/4123578484_854dacd1bd.jpg

- exposure pada model dah ok ... kompo dah cukup sifat ....cuma ....cuba elakan hightlight yg terlalu banyak ..... cuba selaraskan eyes level ...... dan semak background ketika melihat view finder ......

http://farm3.static.flickr.com/2720/4123579352_c2e38bbbcf.jpg

- gambar dah ok dah ..... cuma .....cuma ...... cuma....... model ni gedik sikit ........ untuk kormecial kurang sesuai ...
tak nampak dia punya portfolio ..... mintak dia ubah lah sikit .....

http://farm3.static.flickr.com/2525/4123582570_87d947779c.jpg

- bila dah banyak banyak kamera ...beginilah jadi dia ..... :D ..... point of interest dia hilang ..... take ur time ... cari gambar yg "out of the box" ..... pada suasana yg di luar dari pengetahuan model .... tapi didalam perhatian dia ........ maksud nyer ....
model tahu anda sedang ambik gambar dia ...... tapi tak tahu anda ambik dari mana .......

OnTheSpot
5th December 2009, 05:39 PM
yeah..kamon abe zul..ramai lagi x komen ni