PDA

View Full Version : Problem | Memori Kad atau Kamera?



reezluv
10th December 2009, 01:12 AM
salam,

aku ada prob nak tanya korang ni..sebab korang mesti banyak pengalaman..

camni.pagi tadi aku shoot kat opis aku..ok jek leh snap..then lepas aku kuarkan mmori kad aku tu then aku masukkan ke dalam card reader..lepas aku copy dan paste gambar ke pc aku, aku masukkan balik dan aku off camera dan masukkan balik dalam beg..

masa nk balik aku check balik nak try shoot gambar..tapi aku pelik sebab ada kuar mender ni kat viewfinder tu

-E-

aku rasa macam memori kad masuk virus kot, so aku kuarkan balik then format memori kad.Aku masukkan balik, still sama je..aku gi kat menu, memang kamera tak detect memori kad aku tu..

nak snap apatah lagi la..dah kamera tak detect..so korang rasa camne? gunakan memori kad lain dan try?kalau takleh, kena antar service center Nikon..kat KL area mane eh?aku duk Ipoh..kot dapat alamat sekali senang, ujung minggu ni leh aku gerak KL terus..so korang rasa pasal ape?

isare
10th December 2009, 02:07 AM
try buat full format + check disk..aku pernah ada prob ngan CF aku, pas aku wat gitu, ok je..cube la, mana tau ok...jgn quick format, sbb takot ada error..

aku guna kingston 133 - 16GB ...kad murah..hahaha..

EFANHENG
10th December 2009, 02:23 AM
problem
card baru full format sekali .
aku guna sandisk so far so good

raden
10th December 2009, 07:09 AM
Macam dah shorting je.
Macam keluarkan dari slr, slr tu on ke off?
Sepatutnya ke offkan slr bila masuk/keluar memory card, dan tukar lens.

reezluv
10th December 2009, 09:25 AM
Macam dah shorting je.
Macam keluarkan dari slr, slr tu on ke off?
Sepatutnya ke offkan slr bila masuk/keluar memory card, dan tukar lens.

aiseh..aku tak off kan slr tu..:-\"

nanti aku try wat full format...tukar lens?erm..kira cabut kuar dari mountnya ke?then pasang balik ek?

aku nak try beli satu memori kad baru..tapi selalunya pasal kad je kan?bukan pasal kamera kan?

akuss15
10th December 2009, 09:28 AM
aiseh..aku tak off kan slr tu..:-\"

nanti aku try wat full format...tukar lens?erm..kira cabut kuar dari mountnya ke?then pasang balik ek?

aku nak try beli satu memori kad baru..tapi selalunya pasal kad je kan?bukan pasal kamera kan?

ngko terlock SD card ngko kot. kat sandisk biasa aku selalu terlock. tgk kat belah tepi tuh ade. time masokkan je die terslide lock. so xleh amek gambo.

solution aku ialah... soloteppkan aje lock tu.... bis cita.

reezluv
10th December 2009, 10:59 AM
ngko terlock SD card ngko kot. kat sandisk biasa aku selalu terlock. tgk kat belah tepi tuh ade. time masokkan je die terslide lock. so xleh amek gambo.

solution aku ialah... soloteppkan aje lock tu.... bis cita.

aku dah lock dan try unlock dah pun..bila tekan play jek, katanya NO MEMORY CARD...hampeh..:-w

sat gi aku nak beli memori kad..tengok camne

akuss15
10th December 2009, 11:24 AM
aku dah lock dan try unlock dah pun..bila tekan play jek, katanya NO MEMORY CARD...hampeh..:-w

sat gi aku nak beli memori kad..tengok camne

mcm kad aku time nk masok memang lock. time tgh masok die mengelock sendiri. cube cek balek kad... lepas dah keluarkan kad tu... adakah die dalam posisi 69? eh... posisi lock....

senang selotep je ke mode lock. wakakaka...

reezluv
10th December 2009, 11:30 AM
mcm kad aku time nk masok memang lock. time tgh masok die mengelock sendiri. cube cek balek kad... lepas dah keluarkan kad tu... adakah die dalam posisi 69? eh... posisi lock....

senang selotep je ke mode lock. wakakaka...

so conclusion adalah, masalah ni adalah masalah kad la ye?erm...selalu gitu la ye? tapi aku pelik gak, nape aku masuk kat card reader, ok jek laptop aku detect....kena try format lagi ke ape?format biasa je korang kata (jangan quick format, tak gitu? @-))

isare
10th December 2009, 12:06 PM
try full format..tp make sure ko guna system file yg betul la...aku pny d300s guna FAT32...jgn ko gi bubuh ntfs...hahaha...klu nak ngam, guna windows xp tu format...cuba la...

akuss15
10th December 2009, 12:12 PM
try full format..tp make sure ko guna system file yg betul la...aku pny d300s guna FAT32...jgn ko gi bubuh ntfs...hahaha...klu nak ngam, guna windows xp tu format...cuba la...

bukan ke kalu memcard mmg takde option lain. hanye fat32 saja...

raden
10th December 2009, 01:00 PM
aiseh..aku tak off kan slr tu..:-\"

nanti aku try wat full format...tukar lens?erm..kira cabut kuar dari mountnya ke?then pasang balik ek?

aku nak try beli satu memori kad baru..tapi selalunya pasal kad je kan?bukan pasal kamera kan?

Silap....

Kena off slr kalau in/out memory kad ATAU bila tukar lens. Lens takde kena mengena dalam soal ni :-)

reezluv
10th December 2009, 02:17 PM
aku baru beli memori kad baru 8GB jek..Kingmax..balik opis kang test leh ke tak..kalau ok jek..maknanya memori kad aku kot..

SHoch08
10th December 2009, 02:40 PM
aku penah sekali sd card aku kong. time tuh batt camera aku mmg nazak, aku baru snap dan camera aku tgh proses nak save ker sd card.disbbkan guna RAW so ambik masa skit,dlm2-3 second macam tuh jer dan tetiba camera aku off. tros arwah sd card aku tuh.

reezluv
10th December 2009, 03:00 PM
pergh..cenggitu pun leh arwah gak..@-)


aku penah sekali sd card aku kong. time tuh batt camera aku mmg nazak, aku baru snap dan camera aku tgh proses nak save ker sd card.disbbkan guna RAW so ambik masa skit,dlm2-3 second macam tuh jer dan tetiba camera aku off. tros arwah sd card aku tuh.

SHoch08
10th December 2009, 04:30 PM
sebenarnya benda nih dah pernah terjadi 2-3 kali dah.... tapi still ok lagi.tah la mungkin sbb tak pernah nak beringat.tuhan nak tunjukla gamaknya. sbb tuh dalam manual kalau nak transfer gambar melalui kamera dia syorkan pakai power supply/adaptor supaya tgh2 dok transfer tuh batt kong.mau tak meraung

raden
10th December 2009, 04:32 PM
aku baru beli memori kad baru 8GB jek..Kingmax..balik opis kang test leh ke tak..kalau ok jek..maknanya memori kad aku kot..

Kalau ikut iklan dalam majalah luar negeri, brand paling boleh harap Sandisk (Yahudi juga best) dgn Lexar. Kingmax ni ada tak orang test "reliability"nya kat mana2 blog? Kingmax yang baru kan? Yang lama cap ayam?

Kalau kat pc boleh, kat kamera x boleh, jangan2 contact problem kat kamera.

reezluv
10th December 2009, 05:47 PM
haha...aku dah test tadi masukkan kat kamera aku yang aku baru beli...so..sebabnya adalah..........


MEMORI KAD yang problem..aku masuk kad yang baru, terus ok.boleh snap dah..\\m/

rasanya memori kad yang aku dapat masa beli tu dah kong kot?agak2 camne nak selamatkan beliau ye?pelik gak, kat komputer bleh jek..

isare
10th December 2009, 06:46 PM
ada saiz dia...kalau yg dah 8 Gb dan ke atas kita leh format kepada ntfs...nak sumbat windows xp dalam memori kad tu pun boleh...hehehe

raden
10th December 2009, 10:48 PM
rasanya memori kad yang aku dapat masa beli tu dah kong kot?agak2 camne nak selamatkan beliau ye?pelik gak, kat komputer bleh jek..

Cuma buat low-level format. Problem sikit aje tu.

reezluv
10th December 2009, 11:06 PM
Cuma buat low-level format. Problem sikit aje tu.

macam mana gaya buat tu?sebab aku tengok kat sini cum ada

1.Quick Format
2.Enable Compression
3.Create MS-DOS

aku format macam biasa pun still the same..camera tak dapat detect..tapi pc boleh jek..sebelum ni aku buat boleh jek..skang ni plak dah tak bleh..heran2..

Ayie
11th December 2009, 12:23 AM
Ada somebody advise... memory card ni bila lepas kita dah upload gambar masuk pc, jangan main delete dari camera menu. The best housekeeping katanya... reformat jer dari camera menu.

raden
11th December 2009, 12:39 AM
macam mana gaya buat tu?sebab aku tengok kat sini cum ada .

Cara 1:

Apa-apa software yang boleh partition should be ok.

Cara 2:

Dalam Windows, tekan Windows-R diikuti command CMD. Akan keluar MS-DOS prompt. Cuba beri CHKDSK command dulu. Lepas tu kalau tak boleh baru try FORMAT command. Contonya FORMAT G: /V:CARD /FS:FAT /X
Detail tanya Dr Google. Saya tak guna Windows sangat...

Cara 3:

Panasonic ada software free utk low-level format:

http://panasonic.jp/support/global/cs/sd/download/sd_formatter.html



Software Description

This software formats SD Memory Card and SDHC Memory Card(SD/SDHC Memory Card) using a formatting program that complies with the SD Memory Card specification SD formatting provides quick and easy access to the SD Memory Card.

Generally, SD/SDHC Memory Card file systems formatted with generic operating system formatting software do not comply with the SD Memory Card specification.


Cara 4:

Dalam Linux boleh guna gparted.

Cara Linux command line (http://www.zeitoun.net/articles/low-level-format-sd-memory-card-linux/start):

1 - command dd is used to low level format the card
2 - command fdisk is used to create a new primary partition
3 - command mkfs.vfat us used to create the FAT32 file system

Selalunya Windows cuma boleh buat step 3.

Cara 5:

Kuburkan je kad arwah tu..

johnny stanfet
11th December 2009, 12:42 AM
bile beli memory card baru, rajin2 lew repair memory card tuh..my computer, right click kat memory card, Properties-Tool tgk kat error checking-tekan Check Now..

ikelah
11th December 2009, 06:52 AM
Manual kamera ada cadangkan memori kad yang diiktirafnya.

gunalah sandisk dan gunalah extreme pro. ;)

reezluv
11th December 2009, 08:24 AM
pergh...pasal memori kad je banyak tips aku dapat dari korang..best gile ah..rasa cam malas plak nak buat cara-cara tu..tapi nanti ar aku try..haha..ingat nak let go je memori kad tu kat Mudah/lelong...cakap ar..broken memori kad..:-\"

Sandisk tu masih belum lagi aku nak beli walau semalam hampir terbeli..hehe..sebab aku nak beli Coveraction pro dulu..haha..

thanks la korang..kalu ada tips lagi pasal memori kad, share2 la...lagi satu, ada memori kad sampai 32GB kan?laju ke D90 aku ni baca ye?ke hang nanti?:ympray:

akuss15
11th December 2009, 09:14 AM
pergh...pasal memori kad je banyak tips aku dapat dari korang..best gile ah..rasa cam malas plak nak buat cara-cara tu..tapi nanti ar aku try..haha..ingat nak let go je memori kad tu kat Mudah/lelong...cakap ar..broken memori kad..:-\"

Sandisk tu masih belum lagi aku nak beli walau semalam hampir terbeli..hehe..sebab aku nak beli Coveraction pro dulu..haha..

thanks la korang..kalu ada tips lagi pasal memori kad, share2 la...lagi satu, ada memori kad sampai 32GB kan?laju ke D90 aku ni baca ye?ke hang nanti?:ympray:

kalo kad biasa 8 gb skang pon baru rm 40-50 je kan. x berbaloi tol nak jual kat lelong/mudah... hehehehe....

sepatutnye hang beli Sandisk Extreme IV. dapat kad reader yg laju dgn software recovery. Terjamin sket keselamatan file ko.... versi Sandisk Extreme I 4gb aku beli arituh baru rm 52. sedikit investment utk keselamatan. tp versi ni xde dpt reader ngan software. Aku pakai yg 8gb Extreme IV pon dah tak terluak..... kalau 32 GB tatau la.... tp x silap aku...maximum leh g ialah 16gb...

Kalau kat kemere, kite pentingkan write. Kalau kat pc, kite pentingkan read. So kat sini lebih penting cari kad yg write pantas berbanding read. kalau nak best 2-2 lah laju....

Laju ke tak bacaan tuh bergantung pada kelajuan Kad ko jugak. Extreme IV bleh baca around 15mb/s.... hingga ke 30mb/s. Write die aku tak sure sgt sbb x nampak bacaan die. tp kalau snap burst, sekejap je buffer..... kalau view thumbnails paling kecik tuh pon x sampai sesaat die render...

Kesimpulannya, add extra ringgit utk kad yg lebih terjamin....

pejals
11th December 2009, 09:26 AM
macam mana gaya buat tu?sebab aku tengok kat sini cum ada

1.Quick Format
2.Enable Compression
3.Create MS-DOS

aku format macam biasa pun still the same..camera tak dapat detect..tapi pc boleh jek..sebelum ni aku buat boleh jek..skang ni plak dah tak bleh..heran2..

tak try format pakai kamera ke? it is always good idea utk format pakai kamera instead of pc.
aku pun tak penah format pakai pc..
takbleh jugak.. consider arwah la kad tu.

akuss15
11th December 2009, 09:36 AM
tak try format pakai kamera ke? it is always good idea utk format pakai kamera instead of pc.
aku pun tak penah format pakai pc..
takbleh jugak.. consider arwah la kad tu.

kalo padaaku, disebabkan kad ni dah ade sakit sawan, better tidak digunakan lagi... takut nnt dah elok, dtg balek sawannya,... kene plak gambar job... nangis ngko....

buat simpan file mp3 ajelah....

reezluv
11th December 2009, 10:46 AM
Sandisk Extreme IV 8GB tu bape harga biasa skang ek?aku beli semalam 8GB Kingmax sampai RM90 aku kena..huhu..sekali aku survey kat Lelong dan Ebay..tak sampai Rm80 pun..cis...baik aku beli online camtu..

nak gi KL tambah duit itu ini, lagi mahal plak..:-w

takper la..aku pakai yang ni dulu..:D


sepatutnye hang beli Sandisk Extreme IV. dapat kad reader yg laju dgn software recovery. Terjamin sket keselamatan file ko.... versi Sandisk Extreme I 4gb aku beli arituh baru rm 52. sedikit investment utk keselamatan. tp versi ni xde dpt reader ngan software. Aku pakai yg 8gb Extreme IV pon dah tak terluak..... kalau 32 GB tatau la.... tp x silap aku...maximum leh g ialah 16gb...

akuss15
11th December 2009, 11:20 AM
Sandisk Extreme IV 8GB tu bape harga biasa skang ek?aku beli semalam 8GB Kingmax sampai RM90 aku kena..huhu..sekali aku survey kat Lelong dan Ebay..tak sampai Rm80 pun..cis...baik aku beli online camtu..

nak gi KL tambah duit itu ini, lagi mahal plak..:-w

takper la..aku pakai yang ni dulu..:D

kat luyat 4gb sandisk basic ialah dlm area rm 40, 8gb rm 75...

camtuh baik hang beli sandisk 4gb ultra (posting sebelum ni aku silap g letak extreme)je... rm 55 aku beli dulu.... 15mb/s...
kalau versi extreme IV, 30mb/s... 8GB 6 bulan lepas aku beli rm 175.

tgk ni : tgk flash presentation tu. http://sandisk.com/consumer-products/dslr

nediyy
6th December 2010, 04:22 PM
mcm kad aku time nk masok memang lock. time tgh masok die mengelock sendiri. cube cek balek kad... lepas dah keluarkan kad tu... adakah die dalam posisi 69? eh... posisi lock....

senang selotep je ke mode lock. wakakaka...

69? kakakaka..

ruhaizad nordin
6th December 2010, 04:40 PM
Nikon service center senang je !cari Menara PKNS PJ tgkt 11.