PDA

View Full Version : HELP: FAKE SELLER! Mohon bantuan rakan-rakan foto.



Error
28th January 2010, 08:43 AM
Salam, ni post pertama aku dlm forum ni. actually memang aku baru lagi. jumpa forum ni pun sbb baru-baru ni aku tgh cuba cari pasal penipu internet. aku plak baru je kna tipu. report polis dah buat, tp tuhan jelah yg tau ntah akan settle ke tak. aku nk minta tolong kpda rakan2 foto, terutama yang tinggal di area Skudai, Johor utk bantu aku kesan penipu ni.

Aku sedar, memang ramai pihak akan ckp, aku tak hati2 beli barang kat internet, tp sbgai manusia memang tak akan terlepas dari kesilapan. Aku memang cuba utk elakkan kna tipu, tp kdg2 ada prkara yg kita tak nmpk dan kurang ambil perhatian. Jadi niat aku post kat sini utk mendapatkan bantuan bagi menyelesaikan masalah.

Aku memang slalu berurusan pembelian di internet. cuma selalunya aku beli terus dari online store. Dan jarang sangat aku berurusan untuk membeli barang dari org persendirian. Kes aku ni terjadi akibat dari membeli dari org perseorangan, kiranya bukan dari peniaga utama yang jual barang.

Aku tertarik dgn offer kat sebuah laman web jual beli (link (http://www.lelong.com.my/Auc/List/2010-01DeSale52736615_AUCTION_-Nikon-D90-with-18-105-kit-lens-50mm-SB400-Flash.htm)). So aku pun contact la owner iklan tu. Nama dia Shanmugam. Aku pun deal la dgn dia setelah cuba negotiate harga. So akhirnya dia setuju dan tanya aku bila aku nak buat COD. Maksudnya kt sini seller itu memang snggup buat COD la bg item tu. Setelah dia tanya pasal COD barulah aku ckp aku tinggal kat Sarawak. So sukar la nak buat COD. Aku suruh dia pos jela kamera tu.

Dah dia stuju nak pos barang tu, aku pun tanya la, macam mana urusan pembayaran. Aku taknak bayar selagi tak yakin dengan org tu. So aku pun minta dia email copy ic dia kt aku. Dia trus email copy ic malam tu gak. Kiranya aku dah dapat details dia.

So aku pun buat la pembayaran kt dia setelah dapat salinan ic dia. Ptg tu gak dia ada tanya tentang aku nk pkai courier service yang mana, so aku pilih abx. Tapi xde abx kt tempat dia.. so dia tanya aku klo guna skynet boleh ke tak. Aku terima jela guna skynet. Aku soh dia send tracking no kat aku, and dia ade send no tu. Cuma bila dah check, no tu unavailable. Aku pon tanya lagi kat dia, betul ke tracking no dia bg kt aku, dia ckp resit tinggal kat opis. Aku pun soh dia email resit tu. Besoknya dia ckp sia xdpt email resit sbb alasan terlalu sibuk. Aku dah mula rasa smacam dah. Aku tunggu barang x sampai, then cuba contact dia, x boleh. Nmpak sangat nak lari.

Aku harap, if ade antara kalian yang dari Johor, harap sudi bantu aku tolong jejak penipu ni. Aku sendiri nak pegi cari dia sampai lobang cacing x dapat sbb dok jauh. Kalau ade yang boleh tolong trace no telefon atau cari tambi ni, sila pm aku.

So kt sini aku sediakan details penipu ni,

NAMA:
SHANMUGAM A/L RAMASAMY ASARI

NO. KAD PENGENALAN (BARU):
640503-07-5959

NO. KAD PENGENALAN (LAMA):
7321587

NO. TELEFON BIMBIT:
010-8215672 / 010-6613041

ALAMAT:
NO.3, JALAN NB2 5/1,
TAMAN NUSA BESTARI 2,
81300 SKUDAI, JOHOR.

NO. AKAUN BANK: 151017222312 (MAYBANK)

SKYNET AIRWAY BILL NO: 201152845867

http://www.mypicx.com/uploadimg/1035796680_01272010_1.jpg


http://www.mypicx.com/uploadimg/1003322186_01272010_2.jpg

fathullah
28th January 2010, 08:57 AM
brape hang beli ni bro? aduyai... terkena lagi sahabat kita...

azuan85
28th January 2010, 09:09 AM
alamak. patut buat safe trade kalo brg dkt lelong.com.my

Seller ID : rider3434 (http://list.lelong.com.my/Auc/List/List.asp?DataAction=Apply&UserID=rider3434)
(http://list.lelong.com.my/Auc/List/List.asp?DataAction=Apply&UserID=rider3434)


Rating : (3: 0+,100%) (http://www.lelong.com.my/Auc/Feedback/UserRating.asp?UserID=rider3434@1)Status : ActiveMember Since : 18 Jan 2010

report pada LELONG.COM.MY ....
boleh dpt info IC yg betul ...

mrcalium
28th January 2010, 09:10 AM
tgk muke pon dh tau la..ni kaki samun punye org..stakat bgi ic photostat die sket pon xgoyang..dh biasa buat job lagi besar la ni..

Error
28th January 2010, 09:19 AM
alamak. patut buat safe trade kalo brg dkt lelong.com.my

Seller ID : rider3434 (http://list.lelong.com.my/Auc/List/List.asp?DataAction=Apply&UserID=rider3434)
(http://list.lelong.com.my/Auc/List/List.asp?DataAction=Apply&UserID=rider3434)


Rating : (3: 0+,100%) (http://www.lelong.com.my/Auc/Feedback/UserRating.asp?UserID=rider3434@1)Status : ActiveMember Since : 18 Jan 2010

report pada LELONG.COM.MY ....
boleh dpt info IC yg betul ...

ada report kt lelong tp xde respond pun. kena la 2600.

Error
28th January 2010, 09:20 AM
so if ada sape2 kt sini boleh tlg cari penipu ni pm aku k..

kertasputih
28th January 2010, 09:22 AM
sabar ye bro error~ harap2 pihak polis dpt laksanakan tugas mereka~ nasihat saya pada semua,biar walau dibawah rm 100 pun harga barang yg nak kita beli tu,jumpa terus dgn penjual..kalau dah jauh sgt and kita tak upaya nak jumpa penjual,abaikan aje la~ anggap la barang tu bkn rezeki kita~ sy dah beberapa kali berurusan ngan penjual2 barang di internet,so far semua ok.. (itupun sbb sy jumpa mereka)~sy duduk di sg buloh selangor dan paling jauh pun saya jumpa penjual ialah di melaka(1 1/2 jam perjalanan).. so,kpda brader error bersabar la byk2..itu je yg mampu sy katakan..harap ini jadi pengajaran bagi kita semua~SABAR YE~

faizghazali
28th January 2010, 11:02 AM
btol tu. seeloknya kita patut berjumpa direct dengan seller if melibatkan jumlah harga yang tinggi.

azuan85
28th January 2010, 11:10 AM
Company Name :
http://www.lelong.com.my
Interbase Resources Sdn.Bhd Company No:(465435-U)


Our contact address :
2-3 (3rd Floor), Jalan Puteri 2/2
Bandar Puteri, 47100 Puchong
Selangor
Malaysia


For email contact :
Business Enquiries : business@lelong.com.my
Sales & Info : sales@lelong.com.my
Customer Support : feedback@lelong.com.my


Phone & Fax:
Tel: 03-8060 2528
Fax: 03-8060 8528

http://www.lelong.com.my/Aucinclude/map/LelongMap2.jpg

Cuba report dkt Forum dia:
http://bbs.lelong.com.my/bbs/forumdisplay.php?f=8

sbb biasanya kalo alat elektronik yg melebihi RM1k, org lelong akan minta diorang punya salinan IC ... Kalo ada sesiapa yg kenal org yg kje syarikat telekomunikasi, boleh la tlg checkkan empunya tuan no telefon tu ...

stakat ni jer aku bleh tolong ... harap bersabar bro ...

seraiwangi
28th January 2010, 11:11 AM
hai nee orang yang sama. to ari member aku kena, nee kena lagi sorang

mdfadle
28th January 2010, 11:27 AM
tah tah ni si mamat india kluang tu punya keje... sindiket ni

dewiserimalam
28th January 2010, 11:35 AM
mandram jee dia je dia tu...abis cete...pakai muka ic dia tu...mengelupur le dia...tapi pakai yang siam punya...sebab syaratnya klau nak mandram bukan islam kena dengan yang bukan islam gak....ayooooo2 sami

azuan85
28th January 2010, 11:58 AM
dia scan ke dia snap IC photostat tu?
nampak mcm snap, kalo scan mmg takkan nampak bintik2 tu .. kan?
nampak sgt dia pkai IC org lain .. kalo tak mesti dia snap IC original in color jer ...

adeh ...

mherizat
28th January 2010, 01:28 PM
mmmm
bukan ke kalau kita fotostat ic.. automatik hasil salinan tu ada tertera SALINAN..
if i not mistaken aaa.. so beware

nazruladnan
28th January 2010, 01:45 PM
nanti sy try tgk alamat nye. mcm dkt ngan sy

azmizi
28th January 2010, 02:00 PM
mmmm
bukan ke kalau kita fotostat ic.. automatik hasil salinan tu ada tertera SALINAN..
if i not mistaken aaa.. so beware

betul gak..cam kena green filter jer yg ic 1st tuh..
so sory la bro..tak leh nk salahkan bro jugak sebb dok jauh kan..kt sana susah nk cari barang2 nih..
tapi maybe gak ic tuh palsu (aku pon pernah ilang ic gak tahun lepas..klu la ada saper2 wat ic aku camnih mampus aku):(

mrcalium
28th January 2010, 02:40 PM
susah nak ckp la..tgk ic pon bkn mcm scan je..depan lain(kehijauan) blakang lain..ic pon buley edit ler..name, no ic..xtau le ni ori ke idak...hmmm

PeLaris
28th January 2010, 03:59 PM
adakah lakaran org ini serupa dengan penyamaran dulu2?
http://i370.photobucket.com/albums/oo147/azmina66/bukti-1.jpg

azuan85
28th January 2010, 08:56 PM
nextime aku rasa kalo sesiapa nk beli barang, mintak geng2 / kawan2 terdekat gi survey dlu ...

Error
29th January 2010, 07:38 AM
Ic tu filter dia mcm ijau sbb aku edit sket bg clear.. klo yg ori dia bg x bape clear.

jinggobro
29th January 2010, 08:33 AM
huhuhu....Banyak pulak scammer dari kluang nie....kes aku pun,macam x jalan jer...pegawai siasatan cam tak buat apa jer....

nilai yg aku kena 2300...ko 2600...kalau la orang tu sama...

kaya la mamat india Encho tu...

saadnordin
5th February 2010, 09:53 PM
Kalau dapat jumpa, pukul sampai mampus je. Jangan harap sangat dengan Polis Raja di Malaysia. Aku pernah kena tipu RM2800 (kes penyewa sewakan rumah orang lain sblom dia blah).Lepas buat report, rupanya mamat tu dah ada 5 kes, 2 waran tangkap. Rilek je drive sana sini kat Shah Alam. Polis banyak keje lain nak buat.