PDA

View Full Version : Tanya | Pakar-Sistem TA



dstudio
10th February 2010, 09:34 AM
aku nk tny kt pakar2 sumer...aper sistem TA (Tag Along)..

- kita akan dibayar ker sekiranya kita TA dgn photog lain..kalu ye berapa bayaran yg sepatutnya
- sekiranya OP yg kita ikut tu nk gmbr yg kita ambil perlu ke kita kenakan bayaran

pada2 yg pakar tentang pertanya ini sila la bantu aku...

akuss15
10th February 2010, 09:56 AM
aku nk tny kt pakar2 sumer...aper sistem TA (Tag Along)..

- kita akan dibayar ker sekiranya kita TA dgn photog lain..kalu ye berapa bayaran yg sepatutnya
- sekiranya OP yg kita ikut tu nk gmbr yg kita ambil perlu ke kita kenakan bayaran

pada2 yg pakar tentang pertanya ini sila la bantu aku...

tag along biasanya utk sesiapa yg mcm nak join je... nak belajar je... tanpa ada bayaran dan ganjaran... (selalu belanja makan aje la)...

depends on OP apa syaratnya... ada limitation ke ape.... biasanya bebas... cuma kadang2 ade OP yg nak gambo.....

OP bg oputurnities,.... TA bagi la gambo buat bekap.... So pada aku patutnye takde bayaran yg TA kenakan.....

Berbeze dgn 2nd photog atau asistant..... Bila TA tuh OP dah rasa ngam dan gambar sme bleh pakai.... baru naik status jd assistant atau 2nd photog. time tuh dptlah bayaran.

dstudio
10th February 2010, 10:02 AM
ooo..tq bro akuss15

pitouch
10th February 2010, 10:10 AM
setakat nie .... aku ada juga open utk TA nie ... and aku lebih suka tagger yg baru nak belajar ... lagi baru lagi bagus ..... niat aku bagi tagger nie is just nak temankan aku and jadi member borak masa bekerja disamping "Sharing" ...... setakat nie aku tak pernah letak syarat WAJIB untuk bagi gambar kat aku ..... tapi ada juga sesetengah nya bila aku tgk ada shot2 mereka yg menarik aku akan minta .... itu pun tidak WAJIB mereka beri .... tapi most of the time aku tak guna pun gambar tagger dlm album ... kalo guna pun maybe dlm sekeping dua aje ...

tentang bayaran aku tak pernah pun kasi bayaran apapa kepada tagger, cuma ada sesekala aku kasi cederahati lain seperti t-shirt. belanja makan tuh selalu aku nak buat .... tapi selalunya tagger yg offer nak bayar pasal mereka rasa nak membalas budi ilmu yg dicurahkan kepada mereka.

pada aku tagger nie bagus untuk mereka yg baru nak mengenali kamera, dan niat nak belajar. Jika anda seorang tagger dan hendak demand ngan org yg memberi tag.... better anda jadi 2nd photographer....

tak dinafikan ada sy nampak sesetengah OP mengambil kesempatan dengan status "tagger" tersebut .... ada yg meletakkan syarat2 tertentu yg memihak kepada OP. Maybe kerana OP tak mampu nak hire 2nd photographer so dia open kepada tagger, and yg dipilih pula hanya tagger yg memenuhi standard tertentu.

so itu lah yg aku amalkan .... for me aku lebih suka tagger amat2 fresh .... dan buat masa ni alhamdulillah semua tagger yg ikut aku semua nya amat memahami situasi dan sedar siapa mereka ... :-)

akuss15
10th February 2010, 10:23 AM
setakat nie .... aku ada juga open utk TA nie ... and aku lebih suka tagger yg baru nak belajar ... lagi baru lagi bagus ..... niat aku bagi tagger nie is just nak temankan aku and jadi member borak masa bekerja disamping "Sharing" ...... setakat nie aku tak pernah letak syarat WAJIB untuk bagi gambar kat aku ..... tapi ada juga sesetengah nya bila aku tgk ada shot2 mereka yg menarik aku akan minta .... itu pun tidak WAJIB mereka beri .... tapi most of the time aku tak guna pun gambar tagger dlm album ... kalo guna pun maybe dlm sekeping dua aje ...

tentang bayaran aku tak pernah pun kasi bayaran apapa kepada tagger, cuma ada sesekala aku kasi cederahati lain seperti t-shirt. belanja makan tuh selalu aku nak buat .... tapi selalunya tagger yg offer nak bayar pasal mereka rasa nak membalas budi ilmu yg dicurahkan kepada mereka.

pada aku tagger nie bagus untuk mereka yg baru nak mengenali kamera, dan niat nak belajar. Jika anda seorang tagger dan hendak demand ngan org yg memberi tag.... better anda jadi 2nd photographer....

tak dinafikan ada sy nampak sesetengah OP mengambil kesempatan dengan status "tagger" tersebut .... ada yg meletakkan syarat2 tertentu yg memihak kepada OP. Maybe kerana OP tak mampu nak hire 2nd photographer so dia open kepada tagger, and yg dipilih pula hanya tagger yg memenuhi standard tertentu.

so itu lah yg aku amalkan .... for me aku lebih suka tagger amat2 fresh .... dan buat masa ni alhamdulillah semua tagger yg ikut aku semua nya amat memahami situasi dan sedar siapa mereka ... :-)

itulah... TaGGer dan OP kene memahami status masing masing la.... TaGGer jgn lelebeh plak.... OP plak jgn la mcm menggunakkan TaGGer....

Sharing is Caring...

cekodok
11th February 2010, 09:39 AM
itulah... TaGGer dan OP kene memahami status masing masing la.... TaGGer jgn lelebeh plak.... OP plak jgn la mcm menggunakkan TaGGer....

Sharing is Caring...

sokong kenyataan nie...

ejatz
11th February 2010, 09:54 AM
aku nk tny kt pakar2 sumer...aper sistem TA (Tag Along)..

- kita akan dibayar ker sekiranya kita TA dgn photog lain..kalu ye berapa bayaran yg sepatutnya
- sekiranya OP yg kita ikut tu nk gmbr yg kita ambil perlu ke kita kenakan bayaran

pada2 yg pakar tentang pertanya ini sila la bantu aku...

Tagger tak perlu dibayar. Dapat ikut pon dah cukup baik.
Bagi jer gambar kalau OP nak walaupun semua. Kalau ada gambar yg diguna dlm album, bermakna anda ada talent utk jadi OP satu hari nanti.

Tapi kalau OP nak ambil kesempatan tu memang tak patut lah.