PDA

View Full Version : Berhati-hati Dengan Reseller Ini



Mashi
21st February 2010, 10:41 AM
Atas rasa terpanggil dari sorg member dari forum FMDC ni...saya post berita ni di sini jugak...

Harap rakan-rakan semua dapat berhati hati dengan seller ni

CIKGU NAZIF @ NAZ - 017-5393900
ni email utk CIKGU NAZIF tu - cikgunazif@gmail.com, cikgu_naz@yahoo.com
nama penuhnya: mohd nazif anwar
location : sg petani, kedah



manusia ni ada account dalam mudah.my http://www.mudah.my/...ca=2_s&id=19240 (http://www.mudah.my/li?ca=2_s&id=19240)

permulaan ceritanya...

kawan saya nak beli lens tamron 17-50 dari manusia nih... kawan saya ni dah tanya elok elok utk COD di sungai petani hari sabtu ni...then dia kata ok...lepas tu dia kata kena masukkan deposit dulu...dia ni macam insist utk postage berbanding COD....nasib baik kawan saya berkeras tak nak masukkan deposit...dia mintak saya tolong COD dekat Sungai Petani...

hari jumaat lalu, saya dah contact seller ni, dan dah settle kata nak jumpa di Giant Sg Petani...sebab saya dari Penang... bila tanya dalam pukul brapa, dia jawab macam nak tak nak, antara pukul 2-4...cara dia tu macam tak brapa seronok sebab kawan saya tak nk bagi deposit dulu...

hari sabtu saya pegi ke Sg Petani jam 2 petang...sebelum tuh dah call dah manusia nih...tapi dia tak jawab...saya tunggu di Sg Petani sampai pukul 5.30 ptg...sepanjang tu saya dah call tapi still takde jawapan...dan takde reply utk sms yang dihantar...bayangkan selama 3 jam menunggu... dah la saya datang dari Penang...

bila saya dah start fed up, saya antar msg tanyer dier nak tipu ke...then tetibe die bleh antar msg kate dah jual...sedangkan hari sebelumnya dah janji dengan saya nak jumpa... pastuh tak muncul2.. bila saya call...dia off handphone...lagaknya macam takut kantoi...

saya dah bincang ngan ramai kengkawan photog di Penang...diorg suspect dia ni memang saje nak kenakan org utk dapatkan duit...

so...saya harap kawan2 semua dapat berhati hati dengan dia nih...takut nanti duit dah masuk, barang takde....

ada sorg kawan (bro Silmi) dalam forum ni dah terkena dengan mamat ni... bila dia beli barang...susah nak bayar...


"sy dah penah juai brg kat dia.. janji nak bayaq lepas 2 minggu, dah berbulan baru dapat full payment , itu pun dah kena jadi mcm along, bila dah ugut nak brg balik br bayaq, tu pun kantoi lagi 100 tak bayaq.. ckp mcm org duit banyak tp arammm. Bro tulung publish benda nie dlm FMDC utara, jgn bagi org lain terkena jugak."

nazexabytes
21st February 2010, 03:22 PM
Salamz...

Secara terbuka..saya mohon membuat pengakuan dan mohon maaf secara terbuka..

Diatas segala kesilapan yang dilakukan, saya mohon maaf jika menyinggung mana2 pihak yang membaca thread nie..Saya akui, segalanya berpunca dari diri saya sendiri..

Tapi apa yang hendak disampaikan, semua ini adalah salahfaham, kekeliruan dan akibat tidak menepati janji..Untuk pengetahuan, saya telah selesaikan masalah yg timbul dengan bro Silmi dan membuat permohonan maaf secara terbuka kepada beliau..

Dan secara jujur, saya tidak berniat membuat penipuan dan penganiayaan pada mana2 orang..Diakui, cara saya mengundang keraguan ramai..
Dan selepas ini terima kasih atas kritikan dan nasihat yang mungkin timbul..Saya mohon maaf sekali lagi terhadap kekalutan yang timbul..
Berani kerana benar..

ebumugo
21st February 2010, 03:44 PM
Salam..

elok ler tu.....perbetulkn yg mana kita melakukan kesilapan..
manusia tak lari dr kesilpan....
2-3 forum gak kes ni...
mungkin ade kesilpan yg tidak kita disengajakn...
:)

shahrulnizam
21st February 2010, 04:17 PM
Salamz...

Secara terbuka..saya mohon membuat pengakuan dan mohon maaf secara terbuka..

Diatas segala kesilapan yang dilakukan, saya mohon maaf jika menyinggung mana2 pihak yang membaca thread nie..Saya akui, segalanya berpunca dari diri saya sendiri..

Tapi apa yang hendak disampaikan, semua ini adalah salahfaham, kekeliruan dan akibat tidak menepati janji..Untuk pengetahuan, saya telah selesaikan masalah yg timbul dengan bro Silmi dan membuat permohonan maaf secara terbuka kepada beliau..

Dan secara jujur, saya tidak berniat membuat penipuan dan penganiayaan pada mana2 orang..Diakui, cara saya mengundang keraguan ramai..
Dan selepas ini terima kasih atas kritikan dan nasihat yang mungkin timbul..Saya mohon maaf sekali lagi terhadap kekalutan yang timbul..
Berani kerana benar..

LOok?:-\" pengakuan?

nazexabytes
21st February 2010, 04:19 PM
pengakuan sebab x tepati janji bayar hutang tertunggak..alkisahnya..

dan mohon maaf pada 'pihak2 berkenaan'..tu jee..

mier
22nd February 2010, 11:55 AM
pengakuan sebab x tepati janji bayar hutang tertunggak..alkisahnya..

dan mohon maaf pada 'pihak2 berkenaan'..tu jee..

la..hg ker org yg di maksudkn nie?

azmieibra
22nd February 2010, 03:45 PM
cikgu betoi ke mamat tu?

Yusree2988
22nd February 2010, 05:20 PM
ni aku ambik dari satu forum yang lain,
mangsa yang ni nama Husni pulak
hasil kerja mamat yang sama la ni..
tak sangka aku...
bukan stakat sorang dua yang dia ni duk wat hai...
tapi ghamai gak dah kena...apa komen kawan2 lain?



salam semua,

disebabkan topik ini telah buka, maka aku akan cerita perkara yang sebenar yang berlaku pada aku. dlm 2 bulan ++ lps, nazif ni penah post kat mudah pasal nk jual lens 55-200 vr. jd aku dengan dasar percaya sesama Islam, melayu...terus saja bank in utk diposkan ke pada aku di kb. tunggu punya tunggu...dapat yang lain plak..18-55vr masa collect kat skynet sbb lama sgt delayed postage. terus aku ingt mmg dh kena ni..huhu..so aku call dia terus dan bgtau knp dpt lens lain. so dia bgtau yg dia org tgh kepada kwn dia yg nk jual. da 2 item yg nk dipost masa tu. so dia ckp org tu 'tersalah hantar' ke perak. so dia kena pegi amik sendiri balik lens tu dr perak dan kena buat pertukaran.

setelah lens dia dpt balik, dia ckp tak jd nak jual lens 55-200vr tu kerana dh jadi terlalu complicated yg mana mengikut cerita dia kepada aku, tu pun aku call, kalau tak senyap je, tak da update or info, org yg nk jual tu da hutang ngn along la, cuba larikan diri dr dia, dan dia dh jd mcm minta sedekah utk selesaikan trade aku dgn dia.

sblm2 ni dia ada ckp yg dia da buyer utk 18-55vr tp tak jadi. sama juga sabtu lepas, dia pun ckp da org nk then dia nk byr balik duit aku, masih juga tak jadi. so dia tawarkan aku sigma 70-300 tu sbg ganti. aku ckp kat dia kalau boleh aku nk cash balik then aku postage balik la 18-55vr tu.

so dlm pkl 10 pagi td dia call aku bertanya pasal dlm web ada memburukkan nama dia dan dia suruh ckp on behalf dia. so aku ckp aku nk tulis apa yg dh berlaku kpd aku sepanjang trade ni berlangsung. aku tak nk tuduh atau ckp buruk sbb aku pun tak tahu betul ke tak. so far ni yg berlaku kepada aku. so aku suruh dia tampil dlm forum ni untuk beri penjelasan kepada semua yg berlaku dgn trade dia dan aku berharap agar kita semua boleh selesaikan masalah/kekeliruan/silap paham yang berlaku... berani kerana benar.

nama sebenar cikgu ni MOHD NAJIF ANWAR.

nnt aku update lagi kalau ada...

akuss15
22nd February 2010, 05:34 PM
@nazexabytes : bukan ka hang dulu kena klepet dgn enoch ka? err....

azmizi
22nd February 2010, 05:53 PM
ramai gak geng2 kita kena kelepet..semua sebb dasar percaya sesama umat...
seeloknya COD laa walau ribut taufan pon..klu takle COD gak suruh mmber2 yg terdekat nga tempat dealer tuh datang collect...

ebumugo
22nd February 2010, 06:04 PM
pengakuan sebab x tepati janji bayar hutang tertunggak..alkisahnya..

dan mohon maaf pada 'pihak2 berkenaan'..tu jee..


ni aku ambik dari satu forum yang lain,
mangsa yang ni nama Husni pulak
hasil kerja mamat yang sama la ni..
tak sangka aku...
bukan stakat sorang dua yang dia ni duk wat hai...
tapi ghamai gak dah kena...apa komen kawan2 lain?


Quote:
salam semua,

disebabkan topik ini telah buka, maka aku akan cerita perkara yang sebenar yang berlaku pada aku. dlm 2 bulan ++ lps, nazif ni penah post kat mudah pasal nk jual lens 55-200 vr. jd aku dengan dasar percaya sesama Islam, melayu...terus saja bank in utk diposkan ke pada aku di kb. tunggu punya tunggu...dapat yang lain plak..18-55vr masa collect kat skynet sbb lama sgt delayed postage. terus aku ingt mmg dh kena ni..huhu..so aku call dia terus dan bgtau knp dpt lens lain. so dia bgtau yg dia org tgh kepada kwn dia yg nk jual. da 2 item yg nk dipost masa tu. so dia ckp org tu 'tersalah hantar' ke perak. so dia kena pegi amik sendiri balik lens tu dr perak dan kena buat pertukaran.

setelah lens dia dpt balik, dia ckp tak jd nak jual lens 55-200vr tu kerana dh jadi terlalu complicated yg mana mengikut cerita dia kepada aku, tu pun aku call, kalau tak senyap je, tak da update or info, org yg nk jual tu da hutang ngn along la, cuba larikan diri dr dia, dan dia dh jd mcm minta sedekah utk selesaikan trade aku dgn dia.

sblm2 ni dia ada ckp yg dia da buyer utk 18-55vr tp tak jadi. sama juga sabtu lepas, dia pun ckp da org nk then dia nk byr balik duit aku, masih juga tak jadi. so dia tawarkan aku sigma 70-300 tu sbg ganti. aku ckp kat dia kalau boleh aku nk cash balik then aku postage balik la 18-55vr tu.

so dlm pkl 10 pagi td dia call aku bertanya pasal dlm web ada memburukkan nama dia dan dia suruh ckp on behalf dia. so aku ckp aku nk tulis apa yg dh berlaku kpd aku sepanjang trade ni berlangsung. aku tak nk tuduh atau ckp buruk sbb aku pun tak tahu betul ke tak. so far ni yg berlaku kepada aku. so aku suruh dia tampil dlm forum ni untuk beri penjelasan kepada semua yg berlaku dgn trade dia dan aku berharap agar kita semua boleh selesaikan masalah/kekeliruan/silap paham yang berlaku... berani kerana benar.

nama sebenar cikgu ni MOHD NAJIF ANWAR.

nnt aku update lagi kalau ada...

__________________________________________________ _____________________

Salam..

ni aper cerita lak Bro..nazexabytes?...:-w

mrcalium
22nd February 2010, 07:03 PM
ni aku ambik dari satu forum yang lain,
mangsa yang ni nama Husni pulak
hasil kerja mamat yang sama la ni..
tak sangka aku...
bukan stakat sorang dua yang dia ni duk wat hai...
tapi ghamai gak dah kena...apa komen kawan2 lain?

bro...boleh xbagi link sebenar web yg di quote ni...nak gak tgk dgr mate kepala sendiri...kalu mcm ni sape pon buley tulis...

sape yg benar ni?? mashi dan yusree2988 baru register nick...boleh perkenalkan diri di mylens dulu x??

kleo28
22nd February 2010, 08:24 PM
bro...boleh xbagi link sebenar web yg di quote ni...nak gak tgk dgr mate kepala sendiri...kalu mcm ni sape pon buley tulis...

sape yg benar ni?? mashi dan yusree2988 baru register nick...boleh perkenalkan diri di mylens dulu x??

Benda ni dh kecoh kat forum yg satu lg...tp rasanya dh settle kot...apa pn elok la disettlekan secara berhemah..xelok gaduh2..yg punya diri pn dh tampil..so elok la di klearkan sebarang kekusutan..:-)

mier
22nd February 2010, 09:23 PM
@nazexabytes : bukan ka hang dulu kena klepet dgn enoch ka? err....

tu la pasal..aku tgh rs pelik nie hehehe..

akuss15
22nd February 2010, 10:07 PM
tu la pasal..aku tgh rs pelik nie hehehe..

jgn plak diklepet tp mengklepet sama... avam naza kene beri penjelasan. nnt org fikir lain.. aku pon tgk kompius gila ni....

neoxseven
22nd February 2010, 11:15 PM
ramai gak geng2 kita kena kelepet..semua sebb dasar percaya sesama umat...
seeloknya COD laa walau ribut taufan pon..klu takle COD gak suruh mmber2 yg terdekat nga tempat dealer tuh datang collect...

aku sokong azmizi,tuk keselamatn,better bt cod walaupn ribut taufan pon(petikan ayat azmizi..hehe)

auto30
23rd February 2010, 12:05 AM
salam,ambo org baru kat sini.maaf tumpang lalu MOD.thread dah bagus cuma cara nya mungkin post kan hanya`testimoni modus suspek`yg dah terkena dan rakan2 jer...

dasar kepercayaan susah cakap laa..forum memacam ambo masuk,macam2 org perangai ambo jumpa bila `deal`..

COD adalah yang terbaik
Pos pun Ok
Kurier pun Ok sbb bleh trace Shipment

bagi ambo yg baru niee, yg selalu ambo bt bila beli barang kat internit@forum

1.nama dier mesti match dengan...NO IC(kalo honest seller selalu tak kisah bagi No IC)+database(rahsia)PM only.
2.Account bank sudah pasti mesti match dgn Nama dier(kat ATM leh cek)
3.ada no,handphone dan xsemestinya hanya email jer..kalo ada blog/FB/Tw lagi cantik ler..(baru tahu wajahnyer)
4.pastikan item yg dibeli tak melebihi pampasan maksimum Syarikat Kurier(pegi la cek bila nak kurier)kalo berani teruskan jer..
5.semak testimoni pelanggan yg pernah berurusan dgn seller.
6mintak talian yg patut dihubungi jika berlaku masalah.(Seller yg loyal selalu bagi No pejabat dier,kalo xda kawan pun bleh xp mesti kenal dier laorr.

Yg Paling penting IC dier,xda IC bukan rakyat malaysia Lor..
langkah 1 dan 2 memerlukan No IC+nama sebagai rujukan silang
l
ast 7.bagi laa testimoni kat posting atau blog/Fb dier..

nazexabytes
23rd February 2010, 08:01 AM
Update...

Rasanya untuk mengelakkan sebarang kekeliruan yang mungkin timbul lagi..saya dengan rasa kesal ingin menyatakan bahawa 'kes2' ni telah diselesaikan secara baik..sekali lagi - 'TELAH DISELESAIKAN' secara baik dengan pihak2 yang terlibat..

Dengan kekeliruan akibat salah faham, dan disuspek sebagai 'penjual' yang meragukan..

Sebelum ni pun ada rakan FMDC yg berurusan dgn sy..guna COD..lebih 2,3 item rasanya..

Yang berlaku cuma akibat berurusan dengan ramai pembeli..bukan sebab apa, sblm ni pembeli deal kata jadi..bila org tanya so kena kata item tu dah ada yang booking..last2 minute pembeli cancel..

Dalam masa yang sama, saya perlukan duit untuk selesaikan masalah peribadi ( tapi bukan hutang dgn along ye )..dan alhamdulillah telah selesai..!

Jadi saya minta jasa baik semua forumer..sekali lagi saya nyatakan kes nie dan masalah yg timbul telah diselesaikan secara aman dengan pihak2 terbabit..dan rasanya xperlu dipanjang2kan..

Mengaku kesilapan lebih baik dari berpura2..

shahrulnizam
23rd February 2010, 10:24 AM
Update...

Rasanya untuk mengelakkan sebarang kekeliruan yang mungkin timbul lagi..saya dengan rasa kesal ingin menyatakan bahawa 'kes2' ni telah diselesaikan secara baik..sekali lagi - 'TELAH DISELESAIKAN' secara baik dengan pihak2 yang terlibat..

Dengan kekeliruan akibat salah faham, dan disuspek sebagai 'penjual' yang meragukan..

Sebelum ni pun ada rakan FMDC yg berurusan dgn sy..guna COD..lebih 2,3 item rasanya..

Yang berlaku cuma akibat berurusan dengan ramai pembeli..bukan sebab apa, sblm ni pembeli deal kata jadi..bila org tanya so kena kata item tu dah ada yang booking..last2 minute pembeli cancel..

Dalam masa yang sama, saya perlukan duit untuk selesaikan masalah peribadi ( tapi bukan hutang dgn along ye )..dan alhamdulillah telah selesai..!

Jadi saya minta jasa baik semua forumer..sekali lagi saya nyatakan kes nie dan masalah yg timbul telah diselesaikan secara aman dengan pihak2 terbabit..dan rasanya xperlu dipanjang2kan..

Mengaku kesilapan lebih baik dari berpura2..

apa da kalau cikgu pun buat kje mcm ni.. confirm pindah sekolah anak aku kalao ada cikgu nama ni di sekolah tu=))=))=))

Mashi
23rd February 2010, 03:28 PM
bro...boleh xbagi link sebenar web yg di quote ni...nak gak tgk dgr mate kepala sendiri...kalu mcm ni sape pon buley tulis...

sape yg benar ni?? mashi dan yusree2988 baru register nick...boleh perkenalkan diri di mylens dulu x??

salam bro mrcalium, quote tu sebenarnya Yusree2988 ambil dari link ini:

http://www.photoskool.net/v3/index.php?/topic/20760-berhati-hati-dengan-seller-ini/

boleh check di situ utk berita lanjut.

jejaka
24th February 2010, 07:52 PM
kehairanan bin keajaibpan..

Portalis
29th March 2010, 09:38 PM
Salam, betul ke cikgu? sejak akhir-akhir nih ramai yang menggunakan nama 'cikgu' untuk menarik pelanggan atau meyakinkan pelanggan.. tolonglah jgn guna title 'cikgu' tu sesuka hati.. kat tempat saya ada sorang tu berenti kerja kilang pasti buat talk MLM.. suruh orang panggil 'cikgu' kat dia.. aduss... tolonglah jgn mencemarkan imej para pendidik kita...

hackerzx
30th March 2010, 09:53 AM
kalo org tu master ke ape diorg pgil cam sifu ape..cam cikgu gk la kot..tk smesti cikgu mgajar kt skola2..huhu

qalby
12th May 2010, 10:09 AM
saya gak di tipu, ada adv d mudah.my utk nak cari 1000d canon,mamat hidu ni reply.hantar emel tujuk gambar + sms yang menyakinkan+ sembang skali.
emel barang menyakinkan.Dep rm500 bg pun lesap sampai skang call x angkat,sms x berbalas.dldm sms siap ayat kita lagi kalau tipu bleh report.

i tak kenal budak ni,nak buat report risau gak,yalah kalau daring suh report takut bahaya family lak.

http://i927.photobucket.com/albums/ad116/qalby/ABCD0006.jpg

http://i927.photobucket.com/albums/ad116/qalby/ABCD0005.jpg

http://i927.photobucket.com/albums/ad116/qalby/Untitled-1.jpg

http://i927.photobucket.com/albums/ad116/qalby/Untitled1.jpg

senseii
14th July 2010, 03:57 AM
saya nk tny...mcm mne ek nk trace orng dengan gunakan akaun number? sy pon dh kene tpu di mudah.my gara2 nk beli DSLR murah...sy rasa geram sngtt dgn dia...
ni detail dia..sapa yg tau caranya, tlng emailkan sy ye...tq


nama: SHAFINAZ BINTI MD ISMAIL
no akaun cimb :07140141666526
no telefon :0124683290
email :sasha9h@gmail.com

ni lak detail kwn ddia yg dia bg

nama:Riche
akaun number:107135254986

mier
14th July 2010, 10:39 AM
kena mintak tlg kt kita nyer PI nie..

mazwan aswady
14th July 2010, 12:13 PM
saya nk tny...mcm mne ek nk trace orng dengan gunakan akaun number? sy pon dh kene tpu di mudah.my gara2 nk beli DSLR murah...sy rasa geram sngtt dgn dia...
ni detail dia..sapa yg tau caranya, tlng emailkan sy ye...tq


nama: SHAFINAZ BINTI MD ISMAIL
no akaun cimb :07140141666526
no telefon :0124683290
email :sasha9h@gmail.com

ni lak detail kwn ddia yg dia bg

nama:Riche
akaun number:107135254986

Janagan percaya cakap Nama di atas... sy pun kena tipu gak. Sy dah check ngan Maybank no tel, IC pun lain..

senseii
14th July 2010, 12:19 PM
Janagan percaya cakap Nama di atas... sy pun kena tipu gak. Sy dah check ngan Maybank no tel, IC pun lain..

kamoo pon ditipu dgn dak shafinaz ni??:-o:-o:-o

azmizi
14th July 2010, 01:00 PM
komfom orang yg sama pedajalkan saudari...ader geng lagi senang..sama2 la kontect sesama rakan yg kena tipo tuh..pakat2 la ikhtiar aper yg patut..jgn putus harapan..rakan kita kt sini pernah jejaki penipo mcm ni dan hasilnya mmg dapat ditangkap...yg penting msg hp semua jgn delete..bukti simpan..

mazwan aswady
14th July 2010, 01:04 PM
kamoo pon ditipu dgn dak shafinaz ni??:-o:-o:-o
ye... dah lama dah. pegawai Maybank tu soh buat report polis, n bagi report tu kat dia..then dia liaise ngan pegawai kat branch maybank (tempat minahh tu buat ACC) . So boleh dipraktikan gak untuk CIMB bank.

tapi sy tak report pun... anggap je le dia akan INSAF.. dapat hidayah dari ALLAH.

rupenye ade gak org kena tipu ngan minah nih lagi

azmizi
14th July 2010, 01:08 PM
dah berjaya tipo sekali maner nk insaf lagi dah..lagi berkobar2 ader laa...report polis dulu..klu ader surat report semua leh setel..nk trace akaun ker nk ape ke..klu takde ,bank tak layan if kita sajer2 nk trace akaun orang...yg penting report polis yang sekeping tuh...tu pon ikhtiar kita gak..

kleo28
14th July 2010, 02:34 PM
dah berjaya tipo sekali maner nk insaf lagi dah..lagi berkobar2 ader laa...report polis dulu..klu ader surat report semua leh setel..nk trace akaun ker nk ape ke..klu takde ,bank tak layan if kita sajer2 nk trace akaun orang...yg penting report polis yang sekeping tuh...tu pon ikhtiar kita gak..

Agree...dh dia tgk senang dpt duit..lg la dia semangat nk menipu lg...buat report then kalau dpt address dia tu...pi je cari dia...kalu dpt jumpa orgnya, ada la harapan nk dpt balik duit tu...

senseii
14th July 2010, 02:46 PM
OMG! @-)@-)
kamoo pon ditipu??
rupanya sy bkn mngsa yg pertama la nie?:-o
dh lama kot dia cari mkn dgn wat keje mcm ni..
berapa kamoo kne tpu?
ada apa2 maklumat psl dak 2?
alamat?no tel sebnr?waris?
dia asal mna?umur?

Panorama Lensa
14th July 2010, 02:52 PM
OMG! @-)@-)
kamoo pon ditipu??
rupanya sy bkn mngsa yg pertama la nie?:-o
dh lama kot dia cari mkn dgn wat keje mcm ni..
berapa kamoo kne tpu?
ada apa2 maklumat psl dak 2?
alamat?no tel sebnr?waris?
dia asal mna?umur?

maklumat tekini,budak nh bukak acc kat johor..
akak sedare br je cll td bgtau..
tp klu nk alamat,tggu esok..
esok br dyer keje..
adoii!asek2 area johor je..
da r aku nh study kat johor..
=/

senseii
14th July 2010, 03:25 PM
maklumat tekini,budak nh bukak acc kat johor..
akak sedare br je cll td bgtau..
tp klu nk alamat,tggu esok..
esok br dyer keje..
adoii!asek2 area johor je..
da r aku nh study kat johor..
=/

a'ah..ari 2 dia ade ckp dia kat BP..
tp xtau la btol ke x..
ok2..sy nnti update kamoo ye...xsbr nk tunggu esk nih!:-o

syazhar
14th July 2010, 03:46 PM
Berhati2 lah anak2 ku........memang ramai manusia sekarang ini yg cari makan cara menipu.........Abah cadangkan Aji & Dome buat satu ruang di tepi untuk maklumat BLACKLIST......hati2 lah....paling baik adalah COD....jika di internet .....

senseii
14th July 2010, 04:15 PM
setuju! buat 1 ruang untuk paparkn nama2 penipu cyber nih!
then geng2 yg laen boleh lbh alert agar x terkena...:)

Panorama Lensa
14th July 2010, 04:25 PM
Berhati2 lah anak2 ku........memang ramai manusia sekarang ini yg cari makan cara menipu.........Abah cadangkan Aji & Dome buat satu ruang di tepi untuk maklumat BLACKLIST......hati2 lah....paling baik adalah COD....jika di internet .....

sgt2 stuju ngan abah..
avam dome dan aji..
boleh ke wat thread name2 blacklist nh?
=D

Panorama Lensa
14th July 2010, 04:26 PM
setuju! buat 1 ruang untuk paparkn nama2 penipu cyber nih!
then geng2 yg laen boleh lbh alert agar x terkena...:)

senseii..
br ey dlm fmdc nh?
cne tau fmdc?
dok mne?
=D

senseii
15th July 2010, 12:29 AM
senseii..
br ey dlm fmdc nh?
cne tau fmdc?
dok mne?
=D

yup..sy dak bru (kalau slh tlng btolkn ;))
sy tau fmdc bila search psl penipu di mudah.my (mklum la, dh kene tpu bru nk wat survey):D
then jmpa link ni http://reezluv.com/2009/09/awas-membeli-di-mudahcommy-ada-penipu/
mmng tergelak gak la bca citer ni..tabik spring pd bro yg sungguh2 p umah penipu tu...:)

Panorama Lensa
15th July 2010, 02:00 AM
yup..sy dak bru (kalau slh tlng btolkn ;))
sy tau fmdc bila search psl penipu di mudah.my (mklum la, dh kene tpu bru nk wat survey):D
then jmpa link ni http://reezluv.com/2009/09/awas-membeli-di-mudahcommy-ada-penipu/
mmng tergelak gak la bca citer ni..tabik spring pd bro yg sungguh2 p umah penipu tu...:)

skrg nh..
sume bende ley settle..
yg kamo nh da wat police report lom?
kne wat police report dlu,then br ley serang uma penyamun nh..
=D

senseii
23rd July 2010, 02:08 AM
huhuhu..;;)
sy masih pening2 lalat lg dgn web ni..,@-)
bnyk sngt forum..
ok, dah wat report dah 17hb ari 2..
tp mcm xde pape jek..:-(
polis pon ckp bnd mcm ni xkn setel..@-)
sy dh try p CIMB bank mintak butir shafinaz ni berdasarkan no akaun..
CIMB yg 1st sy p xmoo kasi..:-(
CIMB yg 2nd bru kasi..:D
2 pon lama gler pujuk, tunjuk report polis,wat muka kecian2 sket...;)
tp akak 2 ckp xleh print...takot kalau ada yg tau,dia boleh diberhentikn kerja..
dia baca detail bdk 2 sekali jek..2 pon laju2..
ni yg sy ingt:
alamat: pusara mahsuri 4, sungai nibong, bayan lepas pulau pinang.
umur:akak 2 ckp sebaya sy..so lahir 1987 la..;)
then, saya try cari kwn2 yg keje maybank..sbb shafinaz pernah bg no akaun mybnk kwn dia richie..
setelah jd ala2 FBI, sy dapat gak details dia..:D
Nama: Rhichie Ewe Chien
Alamat Tempat Kerja :
Music World ,3b-02-03 N-Park Resort Condominium
Batu Uban Pulau Pinang
Nombor Telefon Pejabat : 04-6582428

mataku
23rd July 2010, 05:57 AM
Macam2 nak kan duit mudah.....taubatlah yang membuat angkara....

windofchange
23rd July 2010, 12:04 PM
perkara ini akan sentiasa berlaku.
cara terbaik adalah COD.
COD.. COD.. COD...

hmm.. bukan cara terbaik, tapi satu-satunya cara utk berurusan.. COD..

kleo28
23rd July 2010, 03:49 PM
Aku ada jugak beli tru post ni tp so far, alhamdulillah... but kena hati2 jugak...usually kalau genuine seller, dia xtakut nk bg maklumat pasai diri...even no ic pn dia bleh bg kalau kita mintak...selain dari tu, berurusan dgn org yg kita kenai (even kenai kt sini) pn bleh jugak...kalau stakat join FDMC sbb nk juai brg, mmg nmpak sgt la kn?..mmg cara terbaik COD tp ada masanya COD xpraktikal sbb faktor masa dan jarak, jd kena bergantung pada nasib..walau bagaimanapn postage tu adalah langkah terakhir selepas cara2 lain xbleh dilakukan...sbb kadang kala seller dh post dh brg tu tp on the way tu, ilang ka, rosak ka, sbb kita xtau cmna postal worker handle brg kita tu kn...DSLR plak sensitip..silap skit, jahanam...

syamarazin
25th May 2011, 10:26 AM
terima kasih atas khidmat nasihat serta cerita yang berguna utk panduan forumer semua..
ini kali kena lebih berhati-hati..

rimau_malaya
18th October 2011, 11:55 PM
perghhh!!! bior btol nie.. ramainya kena tipu.