Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 43

Thread: Cara Guna Lens dan Speedlight

  1. #16

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    Quote Originally Posted by Skid493 View Post
    Dek non ni nak tanya autofocus...hehehe...tersalah tanya kot...
    Eh? ada ke autozoom???...
    maybe la kot . . .
    nak manual focus pon bole .

  2. #17

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    Quote Originally Posted by abd hakim View Post
    Salam semua...

    Saya budak bru blajar dan nk mintak tunjuk ajar menggunakan lens dan speedlight yang betul.

    Saya menggunakan Nikon D5000, lens 18-55mm, 50mm dan wide 10-20mm. Speedlight sb600.

    Saya dgr org ckap klu guna lens 50mm x moto nnt body D5000 boleh rosak. Betul ke?
    baru nak berjinak-jinak, ko dh sambar 3 ketul lens... dasyat la ko.... hihihih..

    sapa kawan ko yg cakap body bleh rosak tu? meh aku nak gi luku pala dia sket... maybe sbb xleh autofocus tu yg dia cakap body rosak tu.... lain kali amik canon, semua body ada focus motor... hihihih...

  3. #18

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    mElaka -> kAjanG
    Posts
    243

    Re: Cara guna lens dan speedlight...

    Quote Originally Posted by mdfadle View Post
    nak rosak menda lak...cuma 50mm kau tak boleh Auto Fokus je guna D5000..cuma boleh manual fokus aje....
    kt d3000 pn xleh af gak kn??
    sy gne d3000, sy refer kt viewfinder jek...
    kalu ad tnda (.) kt veiwfnder mknenye gmbr dlm kdaan fokus kn??
    tolke soklan sy ni??
    sori nebie lg..

  4. #19

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Kuantan
    Posts
    113

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    Quote Originally Posted by FooArtNa View Post
    baru nak berjinak-jinak, ko dh sambar 3 ketul lens... dasyat la ko.... hihihih..

    sapa kawan ko yg cakap body bleh rosak tu? meh aku nak gi luku pala dia sket... maybe sbb xleh autofocus tu yg dia cakap body rosak tu.... lain kali amik canon, semua body ada focus motor... hihihih...
    gua sokong hahaha
    xyah penin2 nk pilih lens~~

  5. #20

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    penang
    Posts
    686

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    .... lain kali amik canon, semua body ada focus motor... hihihih...[/QUOTE]

    betulkah pernyataan ini?

  6. #21

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    KOTO BHARU KELATE
    Posts
    1,206

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    Quote Originally Posted by manik View Post
    .... lain kali amik canon, semua body ada focus motor... hihihih...
    betulkah pernyataan ini?[/QUOTE]

    yup2..btol2 sy sokong..lens pon mahal2..hahahaa
    We Create Something Ordinary 2 Become Extraordinary\\m/


    http://www.flickr.com/johnnystanfet

  7. #22

    Join Date
    May 2009
    Location
    Orang Melaka Tinggal di Cherating...
    Posts
    281

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    Quote Originally Posted by johnny stanfet View Post
    betulkah pernyataan ini?
    yup2..btol2 sy sokong..lens pon mahal2..hahahaa[/QUOTE]


    Jhonny... seriously aku nak tanya ni.. betul ke semua body canon ada motor ?? lens dia pulak mcm mana mahal ke compare to nikon lens.. kalau pakai third party tamron atau sigma harga mcm mana compare to nikon lens yang xda motor...

  8. #23

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    Quote Originally Posted by johnny stanfet View Post
    yup2..btol2 sy sokong..lens pon mahal2..hahahaa
    ala.. lens mahal, boleh pakai third party punya..

  9. #24

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    Quote Originally Posted by manik View Post
    betulkah pernyataan ini?
    setau aku betul la... xtau la kot2 canon ada kuar model baru yg xde motor..

  10. #25

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    penang
    Posts
    686

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    (by Desperado JC - Canon bodies do not contain a focus motor. The motor is within the lense. If you can provide a credible link that shows the motor within the body, that would be quite interesting.

    Here is Wikipedia's discussion of Canon's USM system which states that "EF stands for "Electro-Focus": automatic focusing on EF lenses is handled by a dedicated electric motor built into the lens". That means that ALL Canon DSLRS can use USM lenses.

    The same cannot be said of Nikon where, as I understand it, some cheaper Nikon lenses do not contain the focusing motor.

    If the Canon focusing motor were built into the camera body, and if the review is correct that the Rebel lacks this motor, then the Rebel would not be able to use the higher end Canon USM lenses. That is not true.)

    boley pakai ke pendapat desperado ni...atau dia silap

  11. #26

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    penang
    Posts
    686

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    cerita la speedlight pulak...

    buh satu lagi...cuma tak tau betul ke tak

    Hi everyone,

    Yes, I can confirm that Canon DSLR bodies does not contain a focusing motor, it is in the lens. Some of the cheaper Nikon lenses does not have a focusing motor, but that is only true for the older lenses. The newer ones will all have a focusing motor because Nikon is slowly (very slowly) phasing out bodies (models) with the focusing motor. It seems almost all camera makers are going with what Canon has been saying all along, that lenses with focusing motor built-in perform better! Just witness the proliferation of the recent crops of Lenses with names like SWM(Silent Wave Motor-Nikon), HSM(Hyper Sonic Motor-Sigma), SDM, SSM & so forth!
    Last edited by manik; 29th March 2010 at 09:20 PM.

  12. #27

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    kg kt Georgetown, duduk kt Melaka
    Posts
    205

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    Mmg canon meletakkan focusing moto pada lens...sbb tu dlm canon, tiada masalah spertimana Nikon...
    dlm Canon, body basic entry level mcm 1000D pn bleh AF...

    Nk kata lens canon mahai dan lens nikon murah...hmm...rasa aku lens nikon pn ada yg mahai...cthnya..lens Canon EF 50mm 1.8 rega RM375 ...Nikon 50mm 1.8D AF, Rega RM420....(sumber online shop)....

  13. #28

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Melaka
    Posts
    118

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    wide 10-20mm.... aku pun blum ada lagik...... mmg nak cari sebijik...huhuhuhu
    การ ปฏิบัติ ทำให้ สมบูรณ์
    (practice makes perfect)

  14. #29

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    Quote Originally Posted by manik View Post
    (by Desperado JC - Canon bodies do not contain a focus motor. The motor is within the lense. If you can provide a credible link that shows the motor within the body, that would be quite interesting.

    Here is Wikipedia's discussion of Canon's USM system which states that "EF stands for "Electro-Focus": automatic focusing on EF lenses is handled by a dedicated electric motor built into the lens". That means that ALL Canon DSLRS can use USM lenses.

    The same cannot be said of Nikon where, as I understand it, some cheaper Nikon lenses do not contain the focusing motor.

    If the Canon focusing motor were built into the camera body, and if the review is correct that the Rebel lacks this motor, then the Rebel would not be able to use the higher end Canon USM lenses. That is not true.)

    boley pakai ke pendapat desperado ni...atau dia silap
    aaa.. betul2.. aku baru check body canon aku, dia xde gear yg sambung ke lens, yg ada contact point je.. berbanding dslr member aku punya (sony) dia ada mcm satu besi mengunjur kedalam lens (maybe utk gerakkan/pusing focus ring..)

    nak pasti lagi, sesapa yg ada lens canon yg dh rosak, acu try rongkah tgk.. hihihi...

  15. #30

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    KOTO BHARU KELATE
    Posts
    1,206

    Re: Cara Guna Lens dan Speedlight

    Quote Originally Posted by fazzrea View Post
    yup2..btol2 sy sokong..lens pon mahal2..hahahaa

    Jhonny... seriously aku nak tanya ni.. betul ke semua body canon ada motor ?? lens dia pulak mcm mana mahal ke compare to nikon lens.. kalau pakai third party tamron atau sigma harga mcm mana compare to nikon lens yang xda motor...[/QUOTE]

    Canon suda meletakkan motor pada lensnya, jadi ade sesetengah lens yang murah..50mm canon lagi murah dari 50mm nikon. yang saya ckp lens mahal2 ini ialah lens yang dari jenis L lens..ini mmg mahal, benar kata saudara disini, mmg ada lens Nikon yang mahal, tp Optic dari canon mmg sy tabik, lebih maju dan sharp dari Nikon. pasal yang 3rd party itu, tamron, tokina atau sigma harga dia murah skit dari yang Branded..Canon or Nikon diaorang nk jaga nama dan kualiti lens. saudari guna D60, jadi kalau xmmpu beli Nikkor, boley beli yang 3rd party. jgn igt 3rd party ini tidak bagus..suda byk pengeluar 3rd party ini makin bagus dari segi optic. boley lawan yang 1st party punya

    kalau saudari nk bezakan lens yg mane lebih baik, saudari lihat faktor2 ini

    1. Color Reproduction
    2. Chromatic Aberration
    3.Fall Off
    4.Lens flare
    5. Distortion
    We Create Something Ordinary 2 Become Extraordinary\\m/


    http://www.flickr.com/johnnystanfet

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •