Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 22

Thread: Peraturan dan Polisi | Tutorial Photo Editor

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    terengganu
    Posts
    4,608

    Peraturan dan Polisi | Tutorial Photo Editor

    Di harap semua ahli hanya membalas persoalan ataupun memasukkan tutorial PS sahaja. janganlah sesekali membawa larian marathon demi kebaikan semua ahli yg mengikuti tutorial ini.

    Sila rujuk dengan betul-betul dan teliti setiap point di bawah..

    1. Setiap topik mestilah tajuknya bermula begini cthnya :

    Photoshop : Action Files
    Photo Impact : Soft Image
    Paintshop Pro : Sepia

    2. Barangsiapa ingin bertanya, sila listkan soalan dengan teratur dan pastikan rujuk topik2 terdahulu agar tidak berlaku pertindihan soalan yang sama.

    3. Barangsiapa yang membuka topik dan berkongsi tutorial, sila beri tunjuk ajar selepas tutorial di kongsi. Dan menjawab soalan dari ahli-ahli lain agar semuanya dapat memahami dengan jelas.

    pihak admin amat berbesar hati jika anda semua dapat bekerjasama demi kesejahteraan semua pihak. Dan mengalu-alu semuanya sekali utk sama2 blajar di sini.

    Sekian , harap maklum

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuantan
    Posts
    236
    yeayy.... dah ade topik khas utk photoshop... kalau mcm tu... topik PS yg lepas2 dlm Artikel & Tutorial tu tak alih ke sini ke TD?
    Love is all around me...

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Selangor
    Posts
    1,109
    mm...behnya ada topic photoshop..ok, kang aku move satu2 thread dari tutorial & article ke sini.
    http://www.brahym.com
    brahym.fotopages.com

    "It's a tool that lets your eye become the picture, most important thing is just to get comfortable with the tools you have." DAVID BURNETT

  4. #4

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Selatan Tanahair
    Posts
    5,474
    sila laksanakan tugas anda Sida brahym utk movekan segala topik2 berkaitan Photoshop ke thread ini... moga dapat di buat rujukan kepada semua ahli2..

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Selangor
    Posts
    1,109
    tapi takleh moderate thread kat dlm ni..takde permission la..
    http://www.brahym.com
    brahym.fotopages.com

    "It's a tool that lets your eye become the picture, most important thing is just to get comfortable with the tools you have." DAVID BURNETT

  6. #6

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Selatan Tanahair
    Posts
    5,474
    [ MAKLUMAN ]

    sedikit pengumuman kepada semua...

    Tajuk thread di ubah kepada : Tutorial Photo Editor

    ini kerana thread ini kita khususkan jugak kepada semua photo editor yang ada seperti Photoshop, Photo Impact, Ulead Photostudio dan banyak lagi..

    jadi.. seperti biasa... setiap topik.. tajuk hendaklah seperti contoh berikut :

    Photoshop : Buat Frames

    Photoimpact : Soft Image

    Ulead Photostudio : Superimpose

    sekadar beberapa contoh sahaja..

    sekian

    [/MAKLUMAN RINGKAS]

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Selangor
    Posts
    1,109
    Quote Originally Posted by AyAres151
    [ MAKLUMAN ]

    sedikit pengumuman kepada semua...

    Tajuk thread di ubah kepada : Tutorial Photo Editor

    ini kerana thread ini kita khususkan jugak kepada semua photo editor yang ada seperti Photoshop, Photo Impact, Ulead Photostudio dan banyak lagi..

    jadi.. seperti biasa... setiap topik.. tajuk hendaklah seperti contoh berikut :

    Photoshop : Buat Frames

    Photoimpact : Soft Image

    Ulead Photostudio : Superimpose

    sekadar beberapa contoh sahaja..

    sekian

    [/MAKLUMAN RINGKAS]
    Bagus ni..tajuk topic ni lebih tepat. Tahniah pada ayares..
    http://www.brahym.com
    brahym.fotopages.com

    "It's a tool that lets your eye become the picture, most important thing is just to get comfortable with the tools you have." DAVID BURNETT

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    dari Melor ke PJ...
    Posts
    650
    baguih ni..semakin maju...
    btw, saper tahu pasal Adobe Premiere. Tahu nk buat slide yg power2 laa...leh la kongsi tutorial..

  9. #9

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    1,813
    Saya nak cadangkan cara lain bagi organize toturial photoshop atau lain-lain software bagi memudahkan ahli. Caranya begini...

    Sediakan ruangan folder artikel bagi Tutorial Software . Kemudian list tajuk spt yg di cadangkan Software : Tajuk Toturial (contoh = Photoshop : remove red eye atau Gimp : Creating Frame thru action script )

    Kemudian bagi toturial yg telah ade, convert to word atau pdf dgn FM.Com watermark. Letak kan dlm folder tadi bagi tujuan download atau view.
    Sementara post ini digunakan utk tujuan request sesuatu tajuk atau cadangan tajuk toturial baru.

    Tujuan nya saya mencadangkan cara ini adalah kerana (1) bagi memudahkan tutorial dapat digunakan samada online mahupun offline kerana tutorial boleh didownload dari folder tutorial. (2) Mengelakan sesuatu post itu menjadi terlalu panjang dan sukar utk trackdown. Apabila ade list, mudah nak search. (3) Menjana identiti melalui artikel atau tutorial yg telah siap yg mengandungi watermark FM.Com (4) Mengurangkan bandwith melalui tutorial yg didownload instead view secara online

    Hanya sekadar cadangan...anggap sebagai secubit garam

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    dari Melor ke PJ...
    Posts
    650
    this is good!aku setuju...

  11. #11

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Malacca >> Serdang
    Posts
    1,118
    cadangan mazrul tu, kalau compile, bole jadi e-book tu. stuju!

  12. #12

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Selatan Tanahair
    Posts
    5,474
    Sediakan ruangan folder artikel bagi Tutorial Software . Kemudian list tajuk spt yg di cadangkan Software : Tajuk Toturial (contoh = Photoshop : remove red eye atau Gimp : Creating Frame thru action script ) - ruangan ini boleh di wujudkan di menu Downloads.. seperti yang ada pada link sebelah kiri tu..


    Kemudian bagi toturial yg telah ade, convert to word atau pdf dgn FM.Com watermark. Letak kan dlm folder tadi bagi tujuan download atau view.

    - kurang paham.. tutorial yg dah ada yang camne tuh? siapa yang nak compile artikel tuh? atau artikel dari internet?


    Sementara post ini digunakan utk tujuan request sesuatu tajuk atau cadangan tajuk toturial baru.

    - ni pun kurang paham.. post yang katner utk request tajuk? yang kat forum ni ke?


    Hanya sekadar cadangan...anggap sebagai secubit garam
    - cadangan bernas.. cuma perlu kita perincikan lagi..

  13. #13

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    1,813
    Sediakan ruangan folder artikel bagi Tutorial Software . Kemudian list tajuk spt yg di cadangkan Software : Tajuk Toturial (contoh = Photoshop : remove red eye atau Gimp : Creating Frame thru action script )
    - ruangan ini boleh di wujudkan di menu Downloads.. seperti yang ada pada link sebelah kiri tu..

    * Setuju.

    Kemudian bagi toturial yg telah ade, convert to word atau pdf dgn FM.Com watermark. Letak kan dlm folder tadi bagi tujuan download atau view.
    - kurang paham.. tutorial yg dah ada yang camne tuh? siapa yang nak compile artikel tuh? atau artikel dari internet?

    * Ini masalah sikit, tapi masih boleh buat. Maksud saya, kita pickup those important point pada semua toturial yg telah dipostkan and include screen shot/example pada toturial tu dan jadikan dlm bentuk pdf with watermark. Jadi macam buku teks yg cantik dan senang faham. Cuma masalahnya sapa nak buat convertion tuh? Aku tak mampu nak buat, nak online pun susah

    Sementara post ini digunakan utk tujuan request sesuatu tajuk atau cadangan tajuk toturial baru.

    - ni pun kurang paham.. post yang katner utk request tajuk? yang kat forum ni ke?


    * Kita boleh buat satu post untuk request cara nak buat sesuatu effect atau method. Jadi sapa-sapa pernah buat boleh cuba membuat. Ala-ala request lagu la...tapi belum tentu dapat!


    Hanya sekadar cadangan...anggap sebagai secubit garam Wink
    - cadangan bernas.. cuma perlu kita perincikan lagi..

    * Sekadar ingin membantu

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Selatan Tanahair
    Posts
    5,474
    erm... cadangan mmg bagus..tp masalahnya kita tiada siapa yang sanggup utk buat semua2 tuh.. lagipun semuanya ada kerja masing2..

    saya pun ada terpikir idea ni..tp agak rumit coz kena ada commitment on that..baru menjadi..

  15. #15
    best nye boleh belajar lagi kat sini
    http://yomieru.fotopages.com
    meh lah masuk sini kutuk2

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •