Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 22 of 22

Thread: Peraturan dan Polisi | Tutorial Photo Editor

  1. #16

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    mana2 pun samalah
    Posts
    28

    Re: peraturan dan polisi thread Tutorial Photo Editor

    Quote Originally Posted by cgmulia
    Di harap semua ahli hanya membalas persoalan ataupun memasukkan tutorial PS sahaja. janganlah sesekali membawa larian marathon demi kebaikan semua ahli yg mengikuti tutorial ini.

    Sila rujuk dengan betul-betul dan teliti setiap point di bawah..

    1. Setiap topik mestilah tajuknya bermula begini cthnya :

    Photoshop : Action Files
    Photo Impact : Soft Image
    Paintshop Pro : Sepia

    2. Barangsiapa ingin bertanya, sila listkan soalan dengan teratur dan pastikan rujuk topik2 terdahulu agar tidak berlaku pertindihan soalan yang sama.

    3. Barangsiapa yang membuka topik dan berkongsi tutorial, sila beri tunjuk ajar selepas tutorial di kongsi. Dan menjawab soalan dari ahli-ahli lain agar semuanya dapat memahami dengan jelas.

    pihak admin amat berbesar hati jika anda semua dapat bekerjasama demi kesejahteraan semua pihak. Dan mengalu-alu semuanya sekali utk sama2 blajar di sini.

    Sekian , harap maklum
    cara mcm ni tak akan berjaya kerana menyusahkan forumers. mmg mod suka tgk benda yg teratur dan bersih supaya senang nak rujuk, tapi netters kat sinilah yg seksa nak mencari topik, jika takde barulah kena buat kalau ada 100 page tak ke nanya? kena belek satu2? jgn buat 1 bod dan campur adukkan tutorial photoshop, photoimpact dll...mmg akan berterabur, kalau takdak reply lagilah terkebelakang thread tu terpaksalah kena bump pulak nanti. mod jugak yg susah...

    cadangan ambo, buat sub-forum supaya forumer yg betul2 minat photoshop tutorial boleh rujuk kat situ, tak akan bercampur dgn tutorial software lain. tak tahulah phpbb ni support tak utk buat sub-forum, kalau takde kena mod sendiri lah atau install plugin. hanya dgn sub-forum shj barulah selesai masalah thread yg berterabur. kalau tajuknya betul sekalipun tetap akan berterabur jugak..trust me!!

    kalau nak tahu apa itu sub-forum tgk aje kat http://forum.lowyat.net ..mudah, senang, pantas, kemas..bukan shj forumers senang nak berforum malah memudahkan kerja admin dan mod nak update.

  2. #17

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: peraturan dan polisi thread Tutorial Photo Editor

    so far takde org komplen menyusahkan . dan utk makluman Tuan Syed Mohd Karimy bin Syed Uthman Benyahya , apa yang cgmulia tulis itu bertarikh Sep 07, 2005, dah 3 tahun lepas. dan kebanyakan tutorial dlm ni 99% guna photoshop jadi tak memerlukan subforum ,itu gunakan fungsi 'search' kalau nak cari topik2 berkaitan. kalau tuan syed nak buat tutorial pakai iphoto ,saya boleh buat sub forum khas utn tuan syed. terima kasih.

  3. #18

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: Peraturan dan Polisi | Tutorial Photo Editor

    bukan iphoto je aku google
    semua-semua aku google termasuk cikgu cgmulia tahun 2005 nims
    hi cg
    ttthehe
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  4. #19

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    mana2 pun samalah
    Posts
    28

    Re: Peraturan dan Polisi | Tutorial Photo Editor

    tak kisahlah 3, 5, 10 tahun ke, selagi thread tu tak dilock selagi tulah boleh bagi pendapat. byk cadangan sy tgk dari forumers, tapi mereka tak biasa dgn sistem admin forum, jadi tak tahu nak cakap mcm mane. walaupun begitu, apa yg mereka nak bagitau ialah asingkan tajuk, baru senang ahli berforum. butang search tu lain cerita, takkan tiap kali masuk nak kena search dulu, lepas tu nak kena taip keyword...kadang2 tajuk lain, bincang lain..keyword tak match maknanya result akan berterabur. pun nak kena belek satu2 sebab fungsi search ni bergantung kpd keyword, kalau ada 100 keyword yg sama mcm mane tu?

    kenapa pilih jln susah? buat subforum..asingkan tajuk. sy tgk sdr 'dome' buat 1 bod dan akhirnya thread akan bercamputaduk. tak berapa kena buat mcm tu, kalau takde org komplen pun tak ke nampak mcm berterabur je? rujuk forum2 fotografi yg lain, semuanya ada subforums. sy tgk sdr dah mula buat subforum, bagus tapi salah tempat. kalau sdr dome terima nasihat sy ni, buat di bod tutorial, dan kalau dah 99% semua guna photoshop pun kena juga asingkan, seperti subforum infrared, b/w, frames, potrait, landscape, brush, ps plugin dsb. jadi senang ahli nak belajar dan mengajar, kalau ada ahli nak belajar edit skintone klik aje subforum potrait..tak perlu cari di butang search..cerewet.

    subforum lebih kemas berbanding board. ringkaskan..tapi padat. sy lihat byk bod sampai kena scroll ke bawah, reply kurang.. yg mana kurang reply subforum kan ia. di bod Fotomedia Malaysia Region pun sama, bhg utara, selatan, timur, barat dll pindah ke subforum, asingkan dgn bod luar negara...baru tak keliru. samalah juga bod Photography Accessories, buat subforum nikon, canon dll supaya tak bercampur. nikon user masuk je dlm subforum nikon, begitu juga canon. baru kemas dan senang nak pantau. byk lagi boleh ubah, bod Teknik & Tips Fotografi sama jugak, asingkan pengguna canon, nikon dll. kalau nak bincang pasal lensa, buat subforum...jgn campur mereka yg nak bincang pasal filter, hood, tripod, flash dsb.

    semua ni cadangan, kalau tak nak terima terpulang. forumers shj yg boleh bagitau mana yg kurang dan yg lebih, admin mmg rasa semuanya dah ok pasal dia yg buat. mmg skrg pun nampak mudah nak berforum, byk board dan ketegori, tapi apa kata pihak admin MUDAHKAN lagi...tak rugi buat subforum, akan memudahkan lagi ahli berforum. elok jugalah sempena thn baru ni ada perubahan pd fdmc...penjenamaan semula forum. tq

    p/s kenapa sdr dome tiba2 aje keluar cite iphoto? tahukah sdr produk adobe dibuat hanya utk mac os sebelum wujudnya windows? dan wujudnya adobe adalah kerana apple. iphoto ialah photo organizer, BUKAN photo editing software..
    Tutorial Photo Editor
    Segala teknik dan tutorial berkaitan photo editor seperti Photoshop, Photoimpact, MS Photo Editor, Ulead Photostudio dan lain-lain lagi
    yg lain2 tu betul, tapi bukan MS Photo Editor. software ni utk ms office shj, bukannya standalone atau core software seperti photoshop dll. sebab itulah MS PE ni hanya ada dlm ms office, bukan dijual berasingan. soft ni diguna oleh office user msword, excel, ppoint shj sebagai basic editor nak edit foto, cropping, b/w, sephia dsb..bukan utk postproduction. sistem enjin, gamma, rgb nya tak sama dgn photoshop dll...kalau print rosak gambo, tak sama dgn ori, hanya utk display dan presentation shj. masa sy belajar dulu dilarang guna soft ni, hanya produk adobe shj dibenarkan.

    maaf lah ye, bukan niat nak kritik tapi nak bagitau..kot2 ada yg masih tak tahu. takut nanti ramai pulak yg keliru..

  5. #20

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: Peraturan dan Polisi | Tutorial Photo Editor

    encik karimy
    sebenarnya butang search dulu takde
    lepas kita buat meeting saya, dome, buttet dgn mr sergey brin dari pihak google sendiri
    kat massachusetts dulu
    diorang rekemen guna google je senang
    dulu google pun plan nak buat sub forum gak
    dia kata kalau sejuta sub forum
    orang akan search juga

    tu yang wujudnya search tu
    ttthehe

    thanks for the feedback anyway
    kalau free jemput la datang rumah makan nasik
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  6. #21

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: Peraturan dan Polisi | Tutorial Photo Editor

    elok jugalah sempena thn baru ni ada perubahan pd fdmc...penjenamaan semula forum.
    penjenamaan semula masih berada pada peringkat 20% , insyaallah selepas ini kita akan pakai sistem vbuletin


    kenapa sdr dome tiba2 aje keluar cite iphoto?
    saja je ni tuan syed...tingat iphoto tingat tuan syed...balik ganu nanti sy belanja tuan syed lepeng nyoir...thehehehehe


    yg lain2 tu betul, tapi bukan MS Photo Editor. software ni utk ms office shj
    hak ni tak tahu...kene sekeh paler cgmulia..dia yg tulis.. grad uni tu . sy skolah pondok jer...thehehehehe


    anyway,terima ksih atas komen tuan syed tu , mana yg kita boleh dan patut buat dan ubah kita akan buat dan ubah....idup tuan syed al karimy...thehehehe

  7. #22

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Peraturan dan Polisi | Tutorial Photo Editor

    apalah aji..buat hanty tergelak jer...serious lah skit tuan aji...
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •