Page 2 of 13 FirstFirst 123412 ... LastLast
Results 16 to 30 of 182

Thread: Tips & Teknik | HDRI - High Dynamic Range Imaging

  1. #16

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    "Kerajaan CINTA"
    Posts
    1,527
    one more dari sy..


  2. #17

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    211
    err.. sy ingin brtanye kpd sifoo2 sekalian..

    nape bile kite dh merge to HDR kt ps2, dia ade tulis "..there is not enough dynamic range in these photos to construct a useful HDR image.."

    y aa :?: :?: ..
    "i came. i saw, i shot.."
    http://radzine.fotopages.com _personal
    http://monographer.fotopages.com _myteam

  3. #18

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    Quote Originally Posted by radinism
    err.. sy ingin brtanye kpd sifoo2 sekalian..

    nape bile kite dh merge to HDR kt ps2, dia ade tulis "..there is not enough dynamic range in these photos to construct a useful HDR image.."

    y aa :?: :?: ..
    kemungkinan besar anda extract JPEG/Tiff/ PSD daripada RAW... ia akan keluar warning tu... ini adalah kerana gambar dari ekstrak RAW tidak menepati bits yang diperlukan oleh aplikasi tu...

    cara yg terbaik, u buat bracketing JPEG... jgn convert exposure dari RAW...
    amik 3 exposure dari JPEG baru masuk dlm CS2

    tak pasti samada, orang lain convert dari RAW tapi bulih merge kat situ...
    ada saper2 tahu tak, saya try tapi result dia sama cam Radinism?? :roll:

  4. #19

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    211
    Quote Originally Posted by buntalshoot
    Quote Originally Posted by radinism
    err.. sy ingin brtanye kpd sifoo2 sekalian..

    nape bile kite dh merge to HDR kt ps2, dia ade tulis "..there is not enough dynamic range in these photos to construct a useful HDR image.."

    y aa :?: :?: ..
    kemungkinan besar anda extract JPEG/Tiff/ PSD daripada RAW... ia akan keluar warning tu... ini adalah kerana gambar dari ekstrak RAW tidak menepati bits yang diperlukan oleh aplikasi tu...

    cara yg terbaik, u buat bracketing JPEG... jgn convert exposure dari RAW...
    amik 3 exposure dari JPEG baru masuk dlm CS2

    tak pasti samada, orang lain convert dari RAW tapi bulih merge kat situ...
    ada saper2 tahu tak, saya try tapi result dia sama cam Radinism?? :roll:
    thnx dude..
    pasni try aa.. 8)
    "i came. i saw, i shot.."
    http://radzine.fotopages.com _personal
    http://monographer.fotopages.com _myteam

  5. #20
    Quote Originally Posted by radinism
    err.. sy ingin brtanye kpd sifoo2 sekalian..

    nape bile kite dh merge to HDR kt ps2, dia ade tulis "..there is not enough dynamic range in these photos to construct a useful HDR image.."

    y aa :?: :?: ..
    Merge HDR dlm CS2 akan baca EXIF info dlm jpeg.. so kalau merge jpeg pastikan EXIF data dia betul.. maknanya EXIF data tu melambangkan exposure jpeg tu..

    atau pon kalau yng generate jpeg dari single shot tu.. kena buang EXIF data tu.. sebab kalau generate dari single shot smer EXIF data dlm jpeg tu akan pakai exposure yang sama.. maka CS2 akan cakap tak cukup dynamic lah sbab smer jpeg tu exposure dia sama pada bacaan CS2.

  6. #21

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Opis
    Posts
    1,316


    betul ke HDR yg saya buat ni?!!
    "Sudah Bersara Dari Kancah Hobi Bangsawan Ini"
    http://www.syaheir.com
    http://www.flickr.com/photos/ov3rload

  7. #22

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    "Kerajaan CINTA"
    Posts
    1,527
    sy gunakan tone mapping untk gambar ini...


  8. #23

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    mak nyah ke tu saga ?

  9. #24

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    "Kerajaan CINTA"
    Posts
    1,527
    Quote Originally Posted by dome
    mak nyah ke tu saga ?
    pompuan la dome... :lol:

  10. #25
    Quote Originally Posted by Darmansyah
    sy gunakan tone mapping untk gambar ini...

    ni gambo Ana Wan kan?

  11. #26

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Sate Kajang ke Kasut Gombak
    Posts
    2,608
    wan suhana... mak daniel kan saga???
    FMDC.. RAWKSS

  12. #27
    fuh..kalau minah tuh bukak lagi satu butang lagi best gambar tuh :lol:
    tak leh pakai RAW eh..?tapi kalau bracketing cemna nak dapat gambar yg sama...sebagai contoh gambar kat kedai motor tadi tuh...kalau banyak exposure si mekanik tuh dah beralih tempat..?hmm..cemana ek?

  13. #28

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Malacca
    Posts
    2,877
    Polini Fotografik Sdn Bhd.
    Tel: 012-6688613

  14. #29

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Malacca
    Posts
    2,877

    percubaan lagi satu.....

    percubaan lagi satu...

    Polini Fotografik Sdn Bhd.
    Tel: 012-6688613

  15. #30
    Quote Originally Posted by teruterubozu
    fuh..kalau minah tuh bukak lagi satu butang lagi best gambar tuh :lol:
    tak leh pakai RAW eh..?tapi kalau bracketing cemna nak dapat gambar yg sama...sebagai contoh gambar kat kedai motor tadi tuh...kalau banyak exposure si mekanik tuh dah beralih tempat..?hmm..cemana ek?
    aku rasa, kat sini letaknya kelebihan kamera mahal dan murah.

    mcm d200 dpt shoot 5fps, kalau ada movement pun (yang tak ketara) tak jadik masalah. Kalau cam kita yang pakai D50 nih, shoot gambar2 yang tak melibatkan movement ajelah.

    tapi sebenarnya boleh je buat dengan satu jpeg, edjast dlm PS dulu, create 3 images berlainan exposure dgn cara edjast level or apa apa, then baru convert jadi HDRI.

    contoh.. bukan lawo pun saje nak kongsi






    memang kalau nak banding dengan hasil ambil 3 bracket, takleh la nak lawan. tapi still boleh produce gambar yang OK.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •