Page 1 of 13 12311 ... LastLast
Results 1 to 15 of 182

Thread: Tips & Teknik | HDRI - High Dynamic Range Imaging

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Bukit Bintang, Eh, Bukit Antarabangsa
    Posts
    495

    Tips & Teknik | HDRI - High Dynamic Range Imaging

    HDRI (High Dynamic Range Imaging)
    In computer graphics and cinematography, high dynamic range imaging (HDRI) is a set of techniques that allow a far greater dynamic range of exposures than normal digital imaging techniques. The intention of HDRI is to accurately represent the wide range of intensity levels found in real scenes ranging from direct sunlight to the deepest shadows.

    HDRI provides the opportunity to shoot a scene and have total control of the final imaging from the beginning to the end of the photography project. An example of this control is that it provides the possibility to re-expose. One can capture as wide a range of information as possible on-location and choose what is wanted later.

    When preparing for display, a high dynamic range image is often tone mapped and combined with several full screen effects. (Wikipedia.org)










    http://www.pixelunlimited.com
    http://www.syahrinaziz.com
    http://www.theweddingdiaries.com

    Bukan Camera yang buat gambar itu cantik, tetapi orang yang mengambilnya yang membuat gambar itu cantik. Lensa? itu hanya lah bonus

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Putrajaya
    Posts
    2,297
    macam mana nak buat ni??
    apa plug in dia?

  3. #3

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    SERDANG, SELANGOR
    Posts
    328
    awesome, dasyat hasilnya, boleh terang dengan lebih lanjut

  4. #4

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    Sefahaman aku.... HDR nie ialah kaedah multiple exposure....
    kita shoot dari setajam2 shadow sehinggalah ke imej yang paling terang.....
    selepas tu barulah kita guna aplikasi yg boleh menyokong HDR...sbg contoh
    Photoshop CS2.... utk merge objek yg kita shoot dari pelbagai exposure tadi....
    rasanya mungkin bulih guna kaedah bracketing exposure utk menghasilkan HDR nie....

    sepol: tidak perlu plug-in....aku check kat PS CS2.... dah ada function dia.....

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Putrajaya
    Posts
    2,297
    macam mana tu saudara bun..boleh saudara terangkan salah satu cara cara dia?

  6. #6

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024
    Salam...

    masih tak paham......

  7. #7

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    Quote Originally Posted by mrmistaken
    macam mana tu saudara bun..boleh saudara terangkan salah satu cara cara dia?
    hmmm....enciksalah...
    saya sendiri masih belum mencubanya....

    tp berdasarkan pembacaan saya...
    kaedah ini lebih kurang utk mendapatkan
    se detail2 gambar tersebut... maka
    utk merekodkan detail tersebut...maka
    perlulah ada pelbagai exposure...dari shadow
    hinggalah ke highlight....

    kaedah bracketing bulih merealisasikan hasrat
    ini..kerana bracketing dapat merekodkan pelbagai
    exposure....

    HDR.... adalah satu kaedah dimana ianya merupakan
    satu teknologi yg membolehkan pelbagai exposure
    tadi dicantum ke dalam satu imej utk mendapatkan
    imej single HDR itu tadi...insyaAllah saya akan mencubanya...
    itu saja yg saya paham...klu salah tolong jolokkan... :lol:

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522
    dasat abg shahrin.boleh saya belajar dengan abg ?

  9. #9

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    thank you syahrin...
    ilmu baru dapat belajar ari nie....

  10. #10

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    N3º 47.073, E103º 16.347 (Kuantan)
    Posts
    3,106
    Boleh bracket gambar moving ke? Ingatkan tak boleh, sebab pada shot kedua, ketiga etc...maybe ada objek yg beralih tempat.

    Ni link utk contoh guna bracketing http://www.luminous-landscape.com/tutorials/hdr.shtml

    tapi guna imej lendscape.

  11. #11

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Kajang
    Posts
    556
    _________________________________
    [sigpic][/sigpic]

  12. #12

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    "Kerajaan CINTA"
    Posts
    1,527


    Namanya tak seindah Siti Nurbaya
    Tidak juga secantik Zulaikha
    Tetapi cukup dengan fungsinya untuk membantu manusia.

  13. #13

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Malacca
    Posts
    2,877
    nice pics lah brother syahrin.....
    memang superb lah teknik hdr ni....
    Polini Fotografik Sdn Bhd.
    Tel: 012-6688613

  14. #14
    Haiya.. gambar high dynamic range tu tu maknanya gambar yang mempunyai tonal(dari gelap ke cerah) yng lebih tinggi dari gambar yang dapat dirakam oleh kamera..

    ambik contoh dari luminous landscape http://www.luminous-landscape.com/tutorials/hdr.shtml :



    Gambar di atas mempunyai nilai tonal yang lebih tinggi dari yng dapat dirakam oleh kamera kerana scene ini mempunyai kontrast yang tinggi.. Kamera tidak dapat merakam kesemua tonal di dalam scene ini pada satu masa.

    jika bacaan meter diambil pada rumput maka langit akan blown out


    Jika bacaan meter pada langit.. rumput akan jadik hitam


    Jadi untuk mendapatkan kesemua tonal dalam scene ini beberapa exposure terpaksa di ambil yang mana setiap exposure hanya akan dapat merakam sebahagian dari scene pada exposure yang betul.. kemudian kesemua bahagian yng mempunyai exposure yng betul ini akan digabungkan untuk menghasil kan satu gambar yng mempunyai kesemua bahagian pada exposure yng betul..

    HDR bukan gambar yng mempunyai contrast yang tinggi..

    sekian, terima kasih.

  15. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513
    ghasanya dah faham dan akan dicuba..hehehhehee xsabaq ghasanya
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •