Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 50

Thread: Once Upon a Time in Mecca

  1. #1

    Once Upon a Time in Mecca

    Salam,
    Just nak berkongsi gambar2 lama semasa saya berada di Mekkah 2 tahun yang lepas semasa pergi mengerjakan Umrah.....Gambar biasa2 jer tapi telah di beri sedikit sentuhan untuk tatapan anda semua...Jika terdapat kekurangan dalam apa yang di paparkan dapatlah di tegur dan di kritik untuk pembaikkan di masa akan datang....Insyallah...



    Gambar rumah Allah iaitu Kaabah ...Kelihatan para jemaah sedang mengerjakan Tawaf.



    Gambar Kaabah dari view yang berbeza



    Bahagian pintu masuk Masjidil Haram dimana jemaah melaluinya untuk bersolat tawaf di Kaabah

  2. The Following 2 Users Like This Post:


  3. #2

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Gemencheh, Negeri Sembilan
    Posts
    98

    Re: Once Upon a Time in Mecca

    Allahu Akbar!

    position gmbar yg mnarik geng...gud job!



    "When people talking about you, ignore them"

  4. #3

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL, Selangor, Melaka, Perak
    Posts
    354

    Re: Once Upon a Time in Mecca

    eh..time bile ni..tk ramai..best nye silap2 leh cium hajar aswad
    A good photograph is knowing where to stand

  5. #4

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Once Upon a Time in Mecca

    smart bro..thanx for sharing.. dok pikir cane bole ambik shot ni...

  6. #5

    Re: Once Upon a Time in Mecca

    Asrimalek...
    Terima kasih Asri....Tapi masih banyak lagi yang perlu belajar dan terus belajar sebenarnya....

    Hackerz,
    Antara selepas haji dan sebelum bulan puasa memang Jemaah tidaklah terlalu ramai...Gambar yang di ambil ini pula adalah sewaktu menunggu waktu zohor...Jadi kerana panas ketika itu maka org tidak begitu ramai mengerjakan tawaf....Mengenai hajar aswad dapatlah saya menciumnya sekali walaupun terpaksa berebut2....Memang sukar untuk org tua dan uzur kesitu kerana terlalu ramai org berebut2 untuk menciumnya...

    Sheerazi,
    Tengah berfikir macamner nak shoot....Sebenarnya tak faham dengan maksud saudara...Kalau nak shoot apa yang nak lihat outputnya itulah yang kita akan shoot.....gitu kot....

    Sedikit lagi gambar lain untuk di kongsi bersama....



    Gambar menunjukkan jemaah di atas jabar ramah......



    Pandangan dari bawah bukit Jabar Ramah....



    Pemandangan dari puncak jabar ramah......

  7. #6

    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    4

    Re: Once Upon a Time in Mecca

    memang cantik bro...letak la lagi jika ada yang menarik lagi...

  8. #7

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Batu Pahat, Johor Darultakzim.
    Posts
    1,296

    Re: Once Upon a Time in Mecca

    Quote Originally Posted by shearazi View Post
    smart bro..thanx for sharing.. dok pikir cane bole ambik shot ni...
    bro dulu2 mmg kamera tak boleh masuk tapi sekarang semua jenis kamera dah dibenarkan... pasni boleh la kumpul duit kita gi umrah reramai sambil2 shoot kt sana...

  9. The Following User Like This Post:


  10. #8

    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    5

    Re: Once Upon a Time in Mecca

    Salam, minta kebenaran untuk download gambar sebagai simpanan /renungan peribadi. masa saya ke mekah dulu x de kamera, so x dpt lah amik gambar cam ni.

  11. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158

    Re: Once Upon a Time in Mecca

    unpublish kat mana-mana ni
    thanks bro for sharing
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  12. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    di mana jua anda berada ...
    Posts
    680

    Re: Once Upon a Time in Mecca

    Komposisi dan angle yang menarik...tahniah dan alhamdulillah.

    Memang berawan macam tu ke Mekah/Jabal rahmah masa tu?

  13. #11

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Kajang
    Posts
    1,430

    Re: Once Upon a Time in Mecca

    sekarang boleh bawak sumer jenis kamera ke?

    cantik jugak olahan HDR nih.

  14. #12

    Re: Once Upon a Time in Mecca

    Sh_amri
    Terima kasih...Insyallah kalau ada nanti saya letak lagi....

    msmacsp
    Sebenarnya masa saya pergi pun tak di benarkan masuk kamera DSLR nie...Sebab DSLR nie besar dan jelas nampak kalau bawa masuk...Melainkan kamera compact memang ramai yang bawa masuk senyap sebab boleh letak dalam poket atau jubah jer....saya punya kes adalah dengan keizinan sebab tu saya dapat bawa masuk kedalam DSLR saya....Alhamdulillah....
    Insyallah ada rezeki jom kita reramai buat program Umrah anjuran FMDC ...sambil2 tu boleh shot gambar kenang2 kenangan...

    Mcdee61
    Di persilakan jika untuk kegunaan sendiri.....Tak menjadi masalah buat saya....Insyallah...

    Spankdrang
    Terima kasih...Sebenarnya masih banyak lagi yang perlu di pelajari dan di perbaiki...Maklumler masih lagi baru dalam dunia nie...

    Aji,
    Maksud aji unpublish kat mana2 macam mana tuh....? Sekarang nie kan dah publishkan kat sini....Apapun terima kasih aji sudi melihat .....Tak kenal ker saya?

    Ahmadfaizal,
    Terima kasih ahmadfaizal....Banyak lagi nak belajar sebenarnya...Nie pun nasib jer kot...Pasal awan tuh memang macam tuh...Tiada manupulation dari segi awan or gambar ...Enhacement dari segi warna jer......Mungkin ada kot kekurang dalam olahan saya menyebabkan saudara bertanya.....Insyallah akan di pelajari lagi kelemahan dan kekurangan tersebut....

    Engku,
    Macam di ceritakan di atas kamera nak bawak tu boleh tapi bukanlah DSLR...Di rampas nanti kalau nampak oleh guard disana....Selalunya compact camera org bawa masuk secara senyap2 sebab senang di sorok dan kecil.....Tapi tak tahu lah sekarang nie...Nie gfambar 2 tahun lepas......

    Sedikit lagi gambar untuk tatapan....Tetapi ini bukanlah di Makkah...Di Madinah...Gambar di dalam Masjid Qiblatain...Masjid di mana berlakunya peristiwa penukaran arah Kiblat dari Masjid Aqsa kepada Kaabah....Segala kelemahan dalam gambar ini adalah dari saya yang masih baru.....Segala tunjuk ajar dan kritikan saudara/i amatlah di hargai....

    Last edited by -wks-; 28th March 2010 at 04:20 PM.

  15. The Following User Like This Post:


  16. #13

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL, Selangor, Melaka, Perak
    Posts
    354

    Re: Once Upon a Time in Mecca

    mcm lukisan..tabik2
    A good photograph is knowing where to stand

  17. #14

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Saujana Damansara
    Posts
    3,103

    Re: Once Upon a Time in Mecca

    Masa ambik gambar ni pakai lense apa ye?

  18. #15

    Re: Once Upon a Time in Mecca

    sungguh cantik gambar diatas tu... tenang jiwa.... tq kerana sudi berkongsi....

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •