Page 2 of 16 FirstFirst 123412 ... LastLast
Results 16 to 30 of 231

Thread: Tumbuhan/Flora | Pelbagai Bunga

  1. #16

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543
    Quote Originally Posted by fadz
    cantik bunga,
    fadz kami (Azra dan saya) sedang buat interactive tutorial sort of.... :lol: tapi cikgu Azra dah hilang...fadz dll boleh komeng dan tolong ajau, dgn ini lebih manfaat pada semua...esp mereka seperti saya ni... :wink:

    okeng nak balik dulu, nak cuba ngan 50mm kat rumah lak...cargassss...cargasss.. :lol: oit cikgu dah masuk...
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  2. #17

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    838
    nak tanya sikit, en Azra ambil gambar2 bunge tu pakai tripod ke idak ye? sebab gambar2 tu very sharp.. hari tu saya cuba ambil without tripod (assignment on location).. puas berlawan dgn angin dan diri sendiri untuk stabilkan imej.

  3. #18

    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Penang
    Posts
    1,763
    tak pakai tripod. kalau ada movement pada subject ..cuba guna shutter speed yg pantas 1000 ke atas. ..if under lowlight situation ..up kan ISO nya F number guna paling besar ( means f1.4 - f1.8 - f2.8 ). Bleh guna flash ( bounce) to support lightings kalau lens tak cukup besor utk capture lowlighting conditions.

    ( cewahhh ...macam lah saya ni dah lama main kamera ) :roll:
    ....just my 2 cents

    sifooo mai tolong !!..nanti aku jawab yg bukan2 kang...punah ranah! (pandai2 jer aku ni nak mengajor org .. hehehe)
    [Inexperienced DSLR User]
    AZRA's Gallery
    myPanoramio

  4. #19

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    838
    tq..tq.. for the tips.. boleh guna rules yang sama tak kalau nak ambil gambar objek yang besar ie org dalam low lighting?

  5. #20

    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Penang
    Posts
    1,763
    ya ..sama jer
    [Inexperienced DSLR User]
    AZRA's Gallery
    myPanoramio

  6. #21

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543
    cikgu Azra, minta maaf tak dpt buat asssignment petang tadi...kami sibuk ngan Yankee dlm rumah... :lol: tunggu eik cikgu... :wink:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  7. #22

    Join Date
    May 2006
    Location
    Cyberjaya - Ipoh
    Posts
    261


    err..tatau ape jenis munge nih...die tumbuh byk kt tepi2 tasik...sbb tatau namenyeh so saye letak kt sni je ar ek...

  8. #23

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543
    emm..ikut buku sains anak saya namanya keladi bunting... :lol:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  9. #24

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596
    shoot bunga eh..

    mungkin bunga nie lebih banyak termasuk dalam katogeri macro atau close-up.. sebab kebanyakan bunga nie saiz nye adalah kecik2 je..

    bagi saya, nak shoot bunga nie terbahagi kepada 2 cara..
    satu, shoot keseluruhan bunga dan dua, shoot close-up atau macro...

    Bagi shoot yg jenis no. satu tu, kita shoot keseluruhan bunga dan yg penting adalah element lain yg ada pada sekitar bunga tersebut, termasuk background dia.. Pikirkan composition yang terbaik yg kita boleh dapat dengan semua element yg ada dalam frame.. ini termasuk RO3, lines and shape, background and foreground..

    Bagi shoot yg jenis no dua tu, memang kena lebih close-up.. sebahagian je bahagian bunga tu yg masuk dalam frame.. biasanye ialah bahagian tengah bunga. Kadang2 shoot dari belakang atau tepi pun boleh jadi menarik kalau kena cara nye..

    shoot jenis no. satu mungkin boleh guna standard lens atau kit lens je. Tapi jenis yg no dua kena guna macro lens la untuk hasil yg lebih cantik..


  10. #25

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    Re: Tumbuhan/Flora: Pelbagai Bunga

    Quote Originally Posted by zainzubir
    ...Saya guna lens sedia ada sahaja 16-35..main hantam jer...inilah hasilnya. Ada yg memberitahu hasil lebih baik jika guna macro lens..cenggini sampaii bila pun saya tak dapat capture bunga..saya ingin tanya pada Malek, Azra dll..mana lebih elok guna lens 50mm atau 16-35 utk capture bunga..inilah shj lens yg saya ada selain kits lens... :cry: ...
    saya banyak guna macro lens saya utk shoot bunga2 la auntie..
    sangat2 jarang atau mungkin tak penah guna kit lens or 50mm utk bunga..

    bagi saya, antara 2 lens tu, mungkin 50mm lagi ok kot kalau utk shoot bunga2 nie..

    kalau susah2 sangat, beli la satu dedicated macro lens auntie
    baru puas ati


  11. #26

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543
    Malek thank youuuuu..aisay kalau ikutkan kehendk auntie lens yg mana paling best utk macro hanti akan beli,cuma duitnya jer yg elek... :cry:

    aunty ada cuba ambil image bunga setiap kali lotus ke lilies dirumah kembang, tapi setiap kali cuba setiap kali aunty kecewa dan tentu bila bab2 macro ni akan teringat mereka2 yg pakar spt Malek dll...aunty tak bohong, memnag sakit hati setiap kali mencuba capture bunga nih...haritu ada seekor lebah dlm water lilies..dia tak bergerak hanti cuba amik, tapi mana boleh amik ngan lens biasa...tak cantiknya, so what I did ..aunty halau lebah tu dr hisap madu water lily tersebut, padan muka dia..puas hati sama2 tak dapat apa yg diingini... :evil:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  12. #27

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596
    Quote Originally Posted by zainzubir
    Malek thank youuuuu..aisay kalau ikutkan kehendk auntie lens yg mana paling best utk macro hanti akan beli,cuma duitnya jer yg elek... :cry:

    tunggu duit bonus nanti auntie..
    dah nak dekat dah nie..


  13. #28

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Putrajaya
    Posts
    2,297
    SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA WARGA TUMBUHAN dan FAUNA FOTOGRAFER

  14. #29

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492
    Selamat berpuasa jugak.

    Ni bunga apa ek? snap kat umah mentua bebaru ni.. eheee


  15. #30

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Baru apply PR Msia
    Posts
    905


    2006/09/23 15:52:25
    Lens: 18-70mm F/3.5-4.5 G
    Focal Length: 70mm
    1/125 sec - F/4.5
    Exposure Comp.: 0 EV
    Sensitivity: ISO 200
    White Balance: Direct sunlight


    Pak Mat baru kali nih pakai extention tube tangkap gambaq bunga. Nampak ketara yg DOF dia terlalu cetek (shallow), tapi kenapa kelopak bunga tu mcm bergoyang atau tak focus. Sedang speed ialah 1/125 boleh dikatakan pantas juga. Masa tangkap gambaq nih, takde angin pula. Tripod stand tidak digunakan.

    Boleh sifu2 di sini tolong bimbing sikit pak mat yg tak tahu menahu tentang subject ini?
    Pak Mat, setakat fotographer syiok sendiri!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •