Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 44

Thread: DSLR Shutter Count

  1. #1

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Kota Kinabalu
    Posts
    17

    DSLR Shutter Count

    Salam warga FMDC,

    nak tanya ckit... brapa sepatut shutter count tuk DSLR yg baru yek?? coz mase aku beli, member tlg check dah sampai 721... ok ker?
    Makasehhhhh

  2. #2

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: DSLR Shutter Count

    erk.. bia btol. bru bli da 721. kedai bg yg display camera ker?
    dowload opanda kalu nk cek shutter count. xpun pegi myshuttercount.com
    yg saya taw, if shutter count lebih had, akan ad probs la..
    otai2 tlg explain..

  3. #3

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Kota Kinabalu
    Posts
    17

    Re: DSLR Shutter Count

    aha btui, toke kedai tu bg tau factory buat QC dan Shutter test....
    ToLLLLongggg.....betul ker

  4. #4

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    kota damansara
    Posts
    97

    Re: DSLR Shutter Count

    masa den beli x der lak cam tu.. cuma mamat kedai test sekeping gambo je.. mesti dia kasi yang display punyer tu
    PriNce^adNiL

    gear : D90, nikon 35mm f1.8, nikon 50mm f1.8, nikon 18-105mm f3.5-5.6, sigma 70-300mm

    "take with your passion and soul.."

  5. #5

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: DSLR Shutter Count

    ish rabak tuh.. xkan tetsing factory sampai ratus2 shuter count nye....

  6. #6

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    penang
    Posts
    686

    Re: DSLR Shutter Count

    maso eden terperasan shutter count kamera eden baru boli tu 6 (lepas belajar tgk dlm opanda) ...tapi ada testing kat kedai dan delete...tak pasti mula2 keluar kotak shutter count die berapa...mungkin dlm 2-3 kot

  7. #7

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: DSLR Shutter Count

    camner nk tgk lam opanda?

  8. #8

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    subang jaya| sunway | shahalam | sungkai perak
    Posts
    1,377

    Re: DSLR Shutter Count

    please clik link yg diberi untuk download & install kt latop anda..

    http://www.opanda.com/en/iexif/index.html



    contoh...

    install kt latop..
    pastu bukak gambo terakhir shoot...tgok kt bwh2 skali..cara ayat itu..dlm bulatan
    Last edited by rangga; 19th October 2010 at 04:08 PM.

  9. #9

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    penang
    Posts
    686

    Re: DSLR Shutter Count

    Quote Originally Posted by Alladdin View Post
    aha btui, toke kedai tu bg tau factory buat QC dan Shutter test....
    ToLLLLongggg.....betul ker
    kalu dah 721 tu, dah jadi 2nd hand tu...tokey tu penipu tu...mcm nak beli barang lain jugak..jgn sesekali minta pandangan tokey kedai tu...tanya kwn2 kat forum dulu...pas tu pi kedai buat2 mcm org pandai..

  10. #10

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    kluang-N9-kluang non stop
    Posts
    439

    Re: DSLR Shutter Count

    aku beli d80 dulu start 0...
    Apo nak dikato....

  11. #11

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL, Selangor, Melaka, Perak
    Posts
    354

    Re: DSLR Shutter Count

    wktu bli dlu ade set date tarikh ape tak? first camera kne set smua dlu..kalo ko bli trus apek tu ksi suh test mmg da sah kne gune tu
    A good photograph is knowing where to stand

  12. #12

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: DSLR Shutter Count

    Quote Originally Posted by manik View Post
    kalu dah 721 tu, dah jadi 2nd hand tu...tokey tu penipu tu...mcm nak beli barang lain jugak..jgn sesekali minta pandangan tokey kedai tu...tanya kwn2 kat forum dulu...pas tu pi kedai buat2 mcm org pandai..
    tolong bagitau kt maner ..kedai mane tuh..aku nk ajak geng2 aku ban kedai tuh..aku mmg takleh dgr orang tak jujur nga protog nih...

  13. #13

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Skudai, Johor, Malaysia, Malaysia
    Posts
    354

    Re: DSLR Shutter Count

    Quote Originally Posted by Alladdin View Post
    Salam warga FMDC,

    nak tanya ckit... brapa sepatut shutter count tuk DSLR yg baru yek?? coz mase aku beli, member tlg check dah sampai 721... ok ker?
    Makasehhhhh
    salam saudara, maaf..
    hmm.. if cam' baru xmungkin lbih dr 10 or 20... TQ...

    p/s: ko beli2 terus check SC cam' ko or after ko dah tembak?!

  14. #14

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Kota Kinabalu
    Posts
    17

    Re: DSLR Shutter Count

    Quote Originally Posted by azmizi View Post
    tolong bagitau kt maner ..kedai mane tuh..aku nk ajak geng2 aku ban kedai tuh..aku mmg takleh dgr orang tak jujur nga protog nih...

    Bro.... rasenyer ko jauh tuh..klau tak.. sure dot dot dot
    aku pun dah naek geram ngan tokei kedai kat CPS tuh.. puih

  15. #15

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: DSLR Shutter Count

    adoi.. sabo jela.. ade gak kes kene tipu camneh... ish3...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •