Page 1 of 10 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 137

Thread: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik

  1. #1

    Join Date
    May 2010
    Location
    bachok. kelantan
    Posts
    33

    Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik

    Salam...
    Mau Tanya Lagie.. Nak Minta Sedikit Ilmu.
    Camna nak shoot photo pengantin bila panas terik..
    Tanpa mengelapkan objek (pengantin)..
    Cun Kalau Pengantin jelas, Langit pun jelas.. (xjd putih @ over)
    Sblum nie, Edit pakai PS jer lau gelap...

    Mohon Petua dan Teknik Dari Otai-Otaian..

  2. #2

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kajang
    Posts
    566

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    rasanya kena fill flash... metering pada latar belakang... terangkan subjek dengan fill flash...

  3. #3

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    try shoot gune aperture yg kecik.. n spt cm avam gemuk ckp, fill in flash..
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  4. #4

    Join Date
    May 2010
    Location
    bachok. kelantan
    Posts
    33

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    tenkiu avam gemuk ngan bro izzamk....
    ermm malu laa nak tny lagi 1... tp xper ar, nak cuba tny...
    soalan: ape maksud 'fill in flash tu'... sowieee yeah avam ngan bro...

  5. #5

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    fill in flash tu, gunekan flash anda utk menerangi subjek.. compensate ngan shadow yg dsebabkan oleh cahaya mentari yg terik...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  6. #6

    Join Date
    May 2010
    Location
    bachok. kelantan
    Posts
    33

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    okays bro!! terima kasih....
    sumbangan anda amatlah dihargai...
    nntie saya ingin mencobanyaaaa...

  7. #7

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,491

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    Salam Yamadia,

    Untuk wedding event, part yang agak tricky memang masa ketibaan pengantin, sebab kebiasaannya ia berlangsung pada waktu tengahari sekitar jam 12pm ke 2pm. Masa ni matahari memang terik tepacak atas kepala & kalau tak kena gaya setting, memang bleh terjadinya masalah overxposed, terutamanya pada background jika metering di ukur pada muka pengantin, ini kerana sensor cuba "menerangkan" muka pengantin yang terlindung dari sinaran matahari yang ketika itu berada di atas mengakibatkan kawasan lain akan "terlebih' terang. Tambahan plak pengantin sedang berarak dan kita perlu pantas untuk focus & snap.

    Teknik gunakan aperture kecil (F number BESAR) dengan kunci metering dulu pada langit/awan & fill-in direct flash seperti tuan Gemuk tu bleh dipraktikkan, cuma agak sukar dalam keadaan pengantin berarak, bleh dilakukan, tapi anda mesti pantas. (Sila lihat butang fungsi AE/L (auto exposure lock) pada kamera (NIKON USER))

    Salah satu lagi cara yang selalu dipraktiskan & memang bekesan adalah dengan menggunakan Rules SUNNY 16, bleh digunakan untuk menyelamatkan gambar dari berlakunya masalah overxposed. Cuma perlu ingat settingnya, insyaAllah gambar anda akan OK.

    MESTI DALAM "MANUAL MODE'
    Setkan Aperture kamera anda pada F16
    Gunakan lowest ISO contohnya ISO100
    Setkan shutter speed pada angka paling hampir dengan nilai ISO, jadi dalam kes ni shutter speed 1/125" disyorkan. Kalau camera kita hanya bleh set minimun ISO pada 200, gunakan setting shutter antara 1/200" - 1/125"
    Setkan flash pada mode TTL & secara direct (bukan bouce). Sebaiknya guna diffuser. Underkan EV (xposure value) ke -1 stop adalah digalakkan, kalau sedikit under, bleh ejas balik dalam software, kalau dah over ni nak repair pun tak berapa nk ok.

    Sebelum majlis berlangsung, cuba dulu setting ni untuk pastikan ianya berkesan kalau agak ragu2. Yang pasti kena pantas lah tukar setting tu, bila dah abih berarak, dah naik pelamin, jangan lupa ejas balik setting ikut yang kita biasa shoot. Kalau dah selalu buat insyaAllah bleh ingat, kalau baru2 tak dinafikan bleh terlupa, adatlah tu. Sibbaik zaman digital, bila shoot bleh review kat skrin.. selamattttt.

    Gunakan A-mode (aperture priotiry) pun bleh, set aperture kecil antara f8-11. Lock metering pada langit/awan, recompose & focus lock pada pengantin & snap dengan fill-in flash.Guna A-mode kamera yang akan pikirkan shutter speed untuk seimbangkan exposure, cuma kepantasan kita untuk lock metering-recompose-lock focus-snap. Kalau takut kelam kabut mintak je diorang stop berarak kejap..baru ejas & snap. Cara ni pun bleh gak, tapi kena cargas la gak ejas setting tu, mau kena tiaw pengantin panas cameraman dok ejas setting camera lambat sangat...

    Kalau search dalam forum ni, sebenarnya soalan yang sama dah ada & diberi jawapan, bleh cari untuk dapatkan lebih input. Soalan ni memang kerap ditanya dalam mana2 forum pun.

  8. The Following 10 Users Like This Post:


  9. #8

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    mokazim, thanks for sharing.
    Saya pun pernah berhadapan masalah macam tu.
    Selalunya, memang tembak flash aja kat muka pengantin bagi jelas.
    Manual mode tu pun menarik

  10. #9

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    KOTO BHARU KELATE
    Posts
    1,206

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    klu pakai nikon, pakai mode A dan setkan kat flash Sb8 or sb9 jadi AA (auto aperture) or TTl BL kat sb6
    We Create Something Ordinary 2 Become Extraordinary\\m/


    http://www.flickr.com/johnnystanfet

  11. #10

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    di bawah pokok pisang
    Posts
    174

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    salam..
    nak tanya.. saya x paham tentang lock mtering pada langit/awan. camana tu? maksudnye focus point perlu ke arah awan ker..?
    kalu camtu, msti subject x sharp..
    harap2 dapat membantu..
    Nikon D90 | Tamron 17-50mm f2.8 VC | Phottix BG-80 | Nissin i866

  12. #11

    Join Date
    May 2010
    Location
    bachok. kelantan
    Posts
    33

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    salam mozakim...
    tenkiu kpd bro.. information yang amat berguna dan terperinci.. mantappppp!! thanks bro......

  13. #12

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    Quote Originally Posted by KambengPuteh View Post
    salam..
    nak tanya.. saya x paham tentang lock mtering pada langit/awan. camana tu? maksudnye focus point perlu ke arah awan ker..?
    kalu camtu, msti subject x sharp..
    harap2 dapat membantu..
    set button AE-L/AF-L kepada AE-Lock only.. compose pd langit yg cerah.. tekan button.. recompose n focus pd subjek.. n snap..

    .... kalu slh tlg btolkan...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  14. #13

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    paka,terengganu
    Posts
    189

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    sunny 16 rules

  15. #14

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,491

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    Sama-sama tuan Yamadia, setakat mana yang aku tau jugakla

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    set button AE-L/AF-L kepada AE-Lock only.. compose pd langit yg cerah.. tekan button.. recompose n focus pd subjek.. n snap..

    .... kalu slh tlg btolkan...
    Betoi dah tu tuan izzamk ...

    Kambeng ... step nya macam ni ... (untuk cara A-mode Aperture Priority)

    Bila dah pilih bukaan aperture dikehendaki, seterusnya ....

    1- Halakan lensa ke arah awan/langit (bright area), sensor akan kuar reading shutterspeed, masa tu tekan butan AE/L macam izzamk bagitau tu, ini adalah untuk lock bacaan SHUTTER speed, bukan lock focus tau, tak sama tu. Bila dah tekan butang AE/L tu jangan lepaskan (biasanya aku guna ibu jari untuk tekan butang tu sebab dia kat sebelah kanan viewfinder tu)

    2- Recompose semula framing yang nak shoot, masa tu focus lock macam biasa kat pengantin (still buttan AE/L jangan lepas).

    3- Bila dah lock fous & compose ... snap macam biasa, dah bleh release button AE/L tadik.

    Setting untuk AE/L ni ada dalam manual camera.
    Last edited by mozakim; 17th May 2010 at 02:38 PM.

  16. The Following 3 Users Like This Post:


  17. #15

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    putrajaya
    Posts
    39

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    Macam mana pulak dengan penggunaan kamera canon?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •