Page 3 of 10 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 31 to 45 of 137

Thread: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik

  1. #31

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    Quote Originally Posted by lensalyza View Post
    nak tambah sikit, kalau high contrast subjek dengan background saya biasa gunakan spot metering mode.
    Setuju tu tuan, pemilihan jenis metering jugak penting dalam situasi tertentu, tambah2 lagi kalau pengantin berbaju putih cerah dengan kombinasi matahari terik

  2. #32

    Join Date
    May 2010
    Location
    bachok. kelantan
    Posts
    33

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    yeaaahh gabungan para otai2 akan menghasilkan output yang amat berguna...
    thankss... teori da dapat, kene try amali pulak..
    Steady

  3. #33

    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    1

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    terima kasih pada tuan tanah... byk persoalan dr sy telah terjawab dengan baca trik ni...thank pada otai2 yg sudi berkongsi ilmu..

  4. #34

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    Quote Originally Posted by selborn View Post
    terima kasih pada tuan tanah... byk persoalan dr sy telah terjawab dengan baca trik ni...thank pada otai2 yg sudi berkongsi ilmu..
    wah.. 1st post.. silent reader ni...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  5. #35

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    Tak pasti option setting pada D3000. Kalau D90 ada AE/L Lock Only & AE/L Lock (Hold) serta beberapa lagi option. Kalau pilih Lock only tu kita kena "tekan tanpa lepas button" masa lock reading metering tu & kalau yg pilih lock (hold) plak, kita hanya perlu tekan sekali ja button AE/L tu & bleh lepaskan, camera akan "kunci" reading tu, then kita just recompose-lock focus-snap ... ... dalam D80 plak rasanya takde lock (hold) ... jarang2 sangat tengok setting ni.. ingat2 lupa. Time nak pakai baru nak cek balik.. huhuhu

    CgSir ... tuan fier1285 dah terangkan agak detail dah tu saya rasa. Mungkin ayat saya konpius sket kot? cehhehe. Kalau CgSir ragu2, bleh cuba dulu & tengok resultnya. Tapi kalau nak guna A-mode tu pun kena tengok reading metering tu gak, kalau terik .. takkan la nak pakai gak aperture besar macam f2.8, dan tentu shutter read maximum speed pun kemungkinan akan overxposed, jadi kalau masa point ke langit/awan (brightest area) tu.. stil xposure meter tunjuk over, kena lah kurang kan aperture nya ke nilai lebih kecil lagik. Tapi saya tak pikir untuk snap pengantin berarak kawan2 akan gunakan aperture sebesar f2.8? paling besar pun mungkin dalam 5.6 la kot.. dah tentu nak amik kemeriahan perarakan & suasana sekitar... tak gitu? Kalau saya,biasa letak f8 biasanya, sweet spot Tamron 17-50mm...ehee...Oh ya, teknik ni memang untuk digunakan bersama fill-in flash, kalau idak sure gelap abihla muka pengantin itewwww.

    Apapun, melakukan secara praktikal lebih mudah ... kalau just baca teknikal guide mungkin tak dapat gambaran yang tepat ... juz my sekupang
    Aku dah dapat gambarkan hasilnya. Pada pendapat aku, rasanya boleh guna cara itu untuk amik setting "M" aja. Jadi tidak perlulah terlalu kerap sibuk nak lock exposure setiap kali nak shoot gambar pengantin. Aku biasa guna aperture f8 dan f11 dalam cuaca panas terik matahari. Shutter speed maksimum aku guna 1/250s untuk sesuaikan shutter speed flash.

  6. #36

    Join Date
    May 2010
    Location
    bachok. kelantan
    Posts
    33

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    wah.. 1st post.. silent reader ni...
    BIASANYA... Biasanya diam diam ubi berisi..
    Sekiranya tidak keberatan dan sememangnye berisi, share laa sikitĀ² isinya itu...
    Steady

  7. #37

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Antara Juru, Bukit Mertajam & AU2, Taman Keramat
    Posts
    734

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Aku dah dapat gambarkan hasilnya. Pada pendapat aku, rasanya boleh guna cara itu untuk amik setting "M" aja. Jadi tidak perlulah terlalu kerap sibuk nak lock exposure setiap kali nak shoot gambar pengantin. Aku biasa guna aperture f8 dan f11 dalam cuaca panas terik matahari. Shutter speed maksimum aku guna 1/250s untuk sesuaikan shutter speed flash.
    saya rasa istilah yang lebih sesuai dengan perkataan yang saya bold adalah flash synchronization.. bukan apa, takut orang ingat flash ada shutter speed... peace no war....
    "Sesungguhnya ilmu itu datangnya dari langit, pengetahuan datangnya dari pembacaan dan kuliah, ilham pula dari pengamatan, renungan dan pengalaman" - madah pujangga

    http://www.flickr.com/photos/fier1285/
    http://fier1285.fotopages.com

  8. #38

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    Quote Originally Posted by fier1285 View Post
    saya rasa istilah yang lebih sesuai dengan perkataan yang saya bold adalah flash synchronization.. bukan apa, takut orang ingat flash ada shutter speed... peace no war....
    Ya, betullah tu.

    Tulisan aku boleh mengelirukan? Sepatutnya aku tambah perkataan dengan menulis "shutter speed kamera untuk flash synchronization".

    Rasanya dah tidak mengelirukan ek?

  9. #39

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Antara Juru, Bukit Mertajam & AU2, Taman Keramat
    Posts
    734

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    hehehe.. ayat macam tue tak mengelirukan.. flash sync untuk nikon D90 adalah 1/200 melainkan function Auto FP dihidupkan...
    "Sesungguhnya ilmu itu datangnya dari langit, pengetahuan datangnya dari pembacaan dan kuliah, ilham pula dari pengamatan, renungan dan pengalaman" - madah pujangga

    http://www.flickr.com/photos/fier1285/
    http://fier1285.fotopages.com

  10. #40

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    fill in flash tu mcm mane ye?? saya konfius tang ni laa

  11. #41

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Antara Juru, Bukit Mertajam & AU2, Taman Keramat
    Posts
    734

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    ini adalah berdasarkan apa yang saya faham.. fill in flash adalah penggunaan flash yang bukan dijadikan sebagai sumber utama cahaya.. penggunaan flash hanya sekadar untuk menerangkan sedikit bahagian yang underexpose tanpa mengubah setting asal pada kamera...

    seperti contoh yang diambil dari wikipedia :



    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fill_flash.jpg
    "Sesungguhnya ilmu itu datangnya dari langit, pengetahuan datangnya dari pembacaan dan kuliah, ilham pula dari pengamatan, renungan dan pengalaman" - madah pujangga

    http://www.flickr.com/photos/fier1285/
    http://fier1285.fotopages.com

  12. The Following User Like This Post:


  13. #42

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    Quote Originally Posted by fier1285 View Post
    hehehe.. ayat macam tue tak mengelirukan.. flash sync untuk nikon D90 adalah 1/200 melainkan function Auto FP dihidupkan...
    Oh, ye ker? Aku tak perasan pun? Buku manual pun aku tak tengok lagi. Aku ingat 1/250s. Ini mesti ada terpotong skit kat bawah tu. Mujurlah shoot dalam panas terik matahari, tak nampak pun kesan hitam yang terpotong sikit kat bawah tu. Memang tak nampak kesan terpotong langsung pun. Kalau shoot indoor pasti jelas kelihatan, kena check betul-betul. Biasanya aku ubah shutter speed lebih rendah bila shoot indoor.

    Nanti aku check D90. Skang kamera tu anak aku bawak pi Jepun pulaknya. Terima kasih avam fier.

  14. #43

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    Quote Originally Posted by fier1285 View Post
    ini adalah berdasarkan apa yang saya faham.. fill in flash adalah penggunaan flash yang bukan dijadikan sebagai sumber utama cahaya.. penggunaan flash hanya sekadar untuk menerangkan sedikit bahagian yang underexpose tanpa mengubah setting asal pada kamera...

    seperti contoh yang diambil dari wikipedia :



    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Fill_flash.jpg
    0o... thanks fier... tang cara nk wt fill in flash tu camne lak??
    guna diffuser je ke??
    or ada cara2 lain??

  15. #44

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    Semua nya dah clear kot? takde yang keliru dah rasanya ..

    Jarum - Just Direct flash towards subject, untuk softkan lampu flash, better guna diffuser supaya takde harsh lighting pada subjek ...

    CgSir - saya pun prefer guna Manual setting gak

  16. #45

    Join Date
    May 2010
    Location
    bachok. kelantan
    Posts
    33

    Re: Shoot Ketibaan Pengantin Dibawah Cahaya Matahari Terik.

    prefer guna manual setting bagi lelangit awangan nampak cun dan tembak flash direct lagi mudah rasenye...
    Steady

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •