Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 25

Thread: Photoshop : Stamp pad

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Selangor
    Posts
    1,109

    Photoshop : Stamp pad

    Ada tak sesapa yang leh bagi tutorial camner nak buat sejibik cam stamp pad kat stem pada gamba dibawah ni?

    http://www.brahym.com
    brahym.fotopages.com

    "It's a tool that lets your eye become the picture, most important thing is just to get comfortable with the tools you have." DAVID BURNETT

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Selatan Tanahair
    Posts
    5,474
    yang mana satu? bibir ke? atau yang garisan ombak?

    atau yang bulatan tuh??

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    malacca n klate
    Posts
    536
    Quote Originally Posted by AyAres151
    yang mana satu? bibir ke? atau yang garisan ombak?

    atau yang bulatan tuh??
    ajar jek sumer AyAres... huhuhu :P
    ~there are always two people in every picture... the photographer and the viewer~
    _____________________________________
    http://xcrime69.fotopages.com

  4. #4

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuantan
    Posts
    236
    nak buat ape yek stamp pad tu? saje suka2 utk grafik ke...
    Love is all around me...

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Selatan Tanahair
    Posts
    5,474
    yg bibir tuh ese takleh ajar la hanis... yg tuh kena cikun ajar.... ese punya bibir takleh merah2 gitu...auwwww... tak kose makkk....

  6. #6

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Selangor
    Posts
    1,109
    yang bulat dengan garis ombak tu. Tang bibir tu tak nak la.
    http://www.brahym.com
    brahym.fotopages.com

    "It's a tool that lets your eye become the picture, most important thing is just to get comfortable with the tools you have." DAVID BURNETT

  7. #7

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    pasir gudang
    Posts
    212
    cam nih okey?


    Hodo hodo ni.....
    019-7775137
    fotopages eden<<ni dah lama tak hapdet
    flickr

  8. #8

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Selangor
    Posts
    1,109
    ok gak tu..kasi ler tutorial dia? Terutamanya tang bahagian nak buat circular text camtu.
    http://www.brahym.com
    brahym.fotopages.com

    "It's a tool that lets your eye become the picture, most important thing is just to get comfortable with the tools you have." DAVID BURNETT

  9. #9

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    pasir gudang
    Posts
    212
    nanti aku watkan...insyaallah..
    Hodo hodo ni.....
    019-7775137
    fotopages eden<<ni dah lama tak hapdet
    flickr

  10. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543
    menarik nih...takleh bawa jer gambo tu ke post office..minta tolon diorang kasi stamping...??..atau pegi je pejabat sumpah..lagi cantik stamping dia...empat segi lagi you... :lol: :cry: ...well seriously, myusufm...jika nak ngajo ..guna bahasa mudah ek??..yalah semua disini bukan dari latarbelakang IT...kenalak auntie nih huh...kalau suruh ngajo hal2 HRM..spt employment acts,accounts, gaji, budget...ngajo boleh, paham ke tidak yg diajau ..tu lain kighelah... :lol:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  11. #11

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    pasir gudang
    Posts
    212
    1. Buat satu fail baru, saiz ikut a korng nak besar mana.
    2. Pilih elliptical marque tool. imej ini
    3. Pastuh buat satu bulatan. Tekan SHIFT supaya bulat betul bukan lonjong. Fill ngan warna itam.
    4. Pilih Select> Modify> Contract. imej ini isi nilai ikut sedap rasa. Besar nilai tebal line bulat,kecik nilai nipis la bulatan tu. Enter,pastu DELETE.
    5. Ulang lagi Select> Modify> Contract. Tapi kali nih letak nilai 15.
    6. Pastuh klik kanan pilih Make Work Path. imej ini
    7. Pastuh pilih Type Tool, letak cursor kat atas line yang dah buat tadi tu. klik. Sekang dah bleh tulis ikut line bulat tadi. Tulis la nama tempat yang korang nak letak.
    8. Pastuh buat satu layer baru. Pilih magic wand toolimej ini,klik kat dalam bulat tuh. Pastuh klik kanan dan pilih inverse. imej ini
    9. Pastuh buat langkah 6 dan 7 untuk letak plak nama Negara.
    10. Untuk tarikh pilih type tool then tulis je cam biasa. Pastuh guna free transform untuk tetapkan tempat ngan arahnye. imej ini
    11. Untuk setiap layer yang ade tulisan kite kene resterize. So pilih layer tulisan tu, pastuh pilih layer> resterize> type. imej ini
    12. After that merge semua layer kecuali layer background. imej ini
    13. Akhir sekali, pilih filter> sketch> torn edges. Setting die cam kat sinih. imej ini
    14. Abes.

    err saya tak pernah buat tutorial, nih first time..bahasa pon tunggang langgang...tak paham tanya aa...
    Hodo hodo ni.....
    019-7775137
    fotopages eden<<ni dah lama tak hapdet
    flickr

  12. #12

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    pasir gudang
    Posts
    212
    yang bulat first2 tuh kalau nak tukar jadi bentuk lain pon takpe...yang penting die nye effect je...pastuh setting nilai tu buat la sesuka hati..test aa nilai lain yang kene ngan diri sendiri...
    pastuh kalau last2 tuh guna eraser tool,set opacity rendah pastuh padam sket2 pon bleh jadik cam effect bende tuh dah lama...guna la kreativiti memasing eh..
    Hodo hodo ni.....
    019-7775137
    fotopages eden<<ni dah lama tak hapdet
    flickr

  13. #13

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Selangor
    Posts
    1,109
    boleh tak kasikan psd file dia. Aku ni jenis maleh..kekek..antoor kat email aku..brahym@gmailcom
    http://www.brahym.com
    brahym.fotopages.com

    "It's a tool that lets your eye become the picture, most important thing is just to get comfortable with the tools you have." DAVID BURNETT

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Selatan Tanahair
    Posts
    5,474
    brahym...kalu malas camne nak pndai...len kali bleh ajor anak buah plak... takkan nak ajor dorang soh download psd or action file jo..heheheehe.... jgn mareee..

  15. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Selatan Tanahair
    Posts
    5,474
    Okies... ni tutorial nak buat ombak tu...
    *warning.. banyak gambar.!! kerana ini tutorial bergambar.. :lol:


    1. Create new document.. size bergantung. Cadangan cuma 500 x 300

    2. kemudian create new layer - sbb taknak usik b/g layer.


    3. pilih Rectangle Tool - rujuk btol2 rajah dibawah.


    4. buatkan rectangle sebesar satu garisan mengikut citarasa.


    5. kemudian pilih menu Filter > Distort > Wave


    6. kat sini korang ekjas la ikut citarasa korang.. cuba jaya la..cth dlm gmbr.

    bila klik ok..akan jadik satu garisan ombak tu..

    7. kemudian..klik kanan pada layer 1 dan duplicate layer sebanyak 3 kali.

    layer yg duplicate.. bleh la movekan garisan ombak setiap layer tuh..
    susun mengikut citarasa.


    8. dah susun elok2.. cantik2 dah.. klik kanan pada layer > pilih Flatten Image

    maka semua layer akan bersatu menjadi satu layer sahaja.

    9. Kemudian pilih Eraser > pilih la brush utk eraser. cth : brush no. 24.


    10. kemudian korang bleh padam mengikut citarasa.. lihat gmbr dibawah.


    11. dah sesedap rasa tu.. pilih plak tool - Magic Wand Tool



    12. dan klik salah satu garisan yang ada tu.. cuma garisan satu jerk tau..



    13. dah terpilih satu garisan ngan tools tadi.. maka pegi ke menu SELECT > similar



    14. kemudian.. dah terpilih yang similar..iaitu yang sama jenis.. pilih pulak menu EDIT > define brush preset


    15. lepas tu.. korang letak la nama apa2 pun pada brush preset korang..


    16. dah siap dah brush korang.. nak guna camne? ok..pilih brush. ekjas size ikut citarasa.


    17. pastu beruskan la atas mana2 setem yg korang buat.. see image below.. ( chewaahh..omputih tuuuu.. )


    dan hasilnyaaaa... taraaaaaa....


    jadi..korang dah ada preset brush..lain kali nak guna..senang..takyah buat dari awal..guna jerk brush yang ada tuh...


    yang bulat tuh..sila ikut tutorial Ucop sebelum ni..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •