Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 19

Thread: Cara mudah edit muka

  1. #1

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Bangi
    Posts
    739

    Cara mudah edit muka

    Salam warga FMDC...
    Mintak tunjuk ajar cara mudah untuk edit wajah/muka untuk bagi nampak clean je..
    Mekasih..

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many

     

  3. #2

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,491

    Re: Cara mudah edit muka

    Banyak bleh cari kat net tuan, ni salah satu dari yang banyak2 tu

    http://nikontom.com/blog/?p=4920

  4. The Following User Like This Post:


  5. #3

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Bangi
    Posts
    739

    Re: Cara mudah edit muka

    byk tutorial dlm Photoshop CS.. kena upgred neh...

  6. #4

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,491

    Re: Cara mudah edit muka

    fungsi tools lebih kurang sama gak bro walaupun lain versi ... bleh cuba tengok camne...

  7. #5

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Bangi
    Posts
    739

    Re: Cara mudah edit muka

    bro mozakim.. tatau nape.. link bro bg takleh di buka.. huhu.. saya ade compare photoshop versi lama (yg saya pakai) ngan versi CS3.. CS3 byk lagi tambahan, terutama pada setting utk exposure & blur (CS3 ade surface blur, lens blur.. best tuh!!)

  8. #6

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Tmn. Equine, Puchong,Putrajaya
    Posts
    153

    Re: Cara mudah edit muka

    yupp..mmg x bley bukak!!

  9. #7

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    bukit kuang.....
    Posts
    49

    Re: Cara mudah edit muka

    try cari program Topaz Adjust dan Topaz Vivacity bro...
    ni semua pluggin dlm cs3....tutorial ader dlm flikker matsaleh entah nama luper...
    tp taip kat googgle ader kuar semua ni...sbb aku pon blajor kat sini gak.....

  10. The Following User Like This Post:


  11. #8

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,491

    Re: Cara mudah edit muka

    ehhh... iyolah, ni try masuk tokleh plak, sebelum ni dok masuk ok jek, malam tadi pun ada tengok. Maybe owner dia ada buat maintenance la kot hari ni... sowieee

  12. #9

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Bangi
    Posts
    739

    Re: Cara mudah edit muka

    Quote Originally Posted by hajisom View Post
    try cari program Topaz Adjust dan Topaz Vivacity bro...
    ni semua pluggin dlm cs3....tutorial ader dlm flikker matsaleh entah nama luper...
    tp taip kat googgle ader kuar semua ni...sbb aku pon blajor kat sini gak.....
    daku masih guna Photoshop 7.0.. nak kena hapgred le nih..

  13. #10

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Cara mudah edit muka

    terjumpo website ni.. xpenah try.. tatawla hasilnye... http://www.pictreat.com/
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  14. The Following User Like This Post:


  15. #11

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Na na na na na Ganu kiter! tapi asal Selangor daa..
    Posts
    65

    Re: Cara mudah edit muka

    biasakan guna patch tool, blur / dodge tool..tgk jer youtube taip je 'how to use patch tool ke ape ke..(utk org yg malas nak menelaah file tutorial cam saya lah hehe)..
    'Sayer budak baru blajar..kalau salah tulongs tunjokkan'
    Suke amik gambo tapi tak suke edit gambo! jadi kenelah pandai amik gambo bior takyah edit gambo! :-\"

  16. #12

    Join Date
    Mar 2009
    Location
    KOTO BHARU KELATE
    Posts
    1,206

    Re: Cara mudah edit muka

    Download plugin Nik Software Color Flex Pro 3. bila suda install, bkk software tu then pilih Dynamic Skin softer..kulit akan licin dan gebu skit.
    We Create Something Ordinary 2 Become Extraordinary\\m/


    http://www.flickr.com/johnnystanfet

  17. #13

    Re: Cara mudah edit muka

    cara saya adalah seperti berikut

    1) select muka area, kalau perlu, tangan skali atau apa saja kulit terdedah.. selection tools kegemaran saya ialah masking je,
    2) unselect details seperti mata, kening, hidung, mulut, garis garis tangan (kalau kedut2 nak reduce tapayah unselect)
    (magazine melayu biasanya agak tergopoh gapah dalam hal ini, saya selalu menjumpai kening licin.. tanpa bulu)
    3) feather kan selection, supaya border antara selected dan unselected area adalah kurang jelas.
    4) masa untuk gebu! guna kan selective gaussian blur sesedap rasa. jangan terlampau gebu sehingga nampak artifak. try n error supaya jadi just nice
    5) colour adjustment pun sesuai juga pada masa sekarang. focus kepada hue-saturation.. semakin putih, semakin gembira perempuan didalam gamba!
    6) kesan kesan spot yang obvious dipadam menggunakan clone tool

    agak agak keadaan kulit dah sedap mate memandang, teruskan kepada yang seterusnya, gigi!

    1) dan mata putih! langkah pertama,unselect all terlebih dahulu.
    2) buat selection baharu menggunakan tool yang lebih precise seperti lasso. select gigi (sahaja! bukan gusi atau bibir) dan mata putih (sahaja! bukan bulu mata atau hitam mata)
    3) menggunakan hue-saturation konsep sekali lagi. reducekan saturation sehingga putih bersinar!


    tips.. always work on duplicated layer. kalau terlampau, boleh reduce opacity aje, nak undo ke nak double lagi ke lebih senang

    antara hasil percubaan saya


    http://www.flickr.com/photos/noreena/4290716010/

    saya harap dapat sedikit sebanyak membantu walaupun tidak disertakan dengan screenshot
    ini adalah kerana saya menggunakan GIMP (ala photoshop on linux) dah agak sekian lama xguna cs, tu pon takat cs3 je.. rasa saya majoriti (kalaupun tidak semua) guna photoshop ek

    saya pun masih belajar harap dapat ditegur kalau ada kekurangan
    happy editing!

  18. #14

    Join Date
    May 2010
    Location
    Pulau Pinang
    Posts
    19

    Re: Cara mudah edit muka

    cute model tu ..hehe..

  19. #15

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    bukit kuang.....
    Posts
    49

    Re: Cara mudah edit muka

    model comel gini tak payah adjust dah nyer...mmg tetap comel ....

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •