Page 1 of 8 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 109

Thread: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

  1. #1

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Seri Manjung
    Posts
    42

    Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    Untuk fotografi perkahwinan, seorang jurugambar 2 perlukan byk gear??
    apa yang gear dia?selain Camera, Lens, Speedlite......
    aku minat untuk shoot gambar pengantin niee...


    Peralatan Yang Diperlukan :
    1. Camera DSLR
    2. Lens
    3. Battery
    4. Tripod
    5. Tisu atau Kain Lap Peluh
    6. Lagii...
    Kemahiran Diperlukan :
    1. aku pakai kitlens jer ngan speedlight...xdk gear2 len...Click here to enlarge
    kalu ada xtra gear len bagus gak,impact pd gambar berbeza2 skit,ada variety..yg penting pelbagaikan angle anda..aku ada dgr otai wedding photog layan wide jer,tp hasilnya gempaq beb... - HusinLampoyang
    2. Disebabkan ko tanya selain dari kamera, lens dan speedlght...ok rasanya ni yang agak membantu jugak la bagi fotografi perkahwinan...

    1. Beg...untuk letak dan bawak gadget...kalau aku terus pasang barnag jer...beg tu mudah dibawa untuk outdoor jer...
    2. GPS...Mudah untuk mencari kawasan rumah pengantin yang kita tak pernah datang. Selain tu gambar2 contoh aku letak kat sini gak, boleh buat rujukan sebelum shoot
    3. Iphone/Ipod/telefon bimbit berskrin besar...simpan gmabar2 rujukan untuk dibuat rujukan bila nak shoot pengantin....
    4. Tripod...mudah untuk letak speedlight kalau aku shoot sorang2 atau main CLS
    5. Bateri backup...stanby dalam 2 set untuk mengelakkan perkara2 yang tidak dingini....hehe
    6. Macbook...lepas shoot boleh edit terus....update FB...hahah
    7. Air masak....mana larat nak minum air sejuk jer kat rumah pengantin...sakit tekak beb...

    Ok...tu jer kot yang aku rasa byk membantu aku...lain2 macam biaselah kamera, speedlight dan lens - naseribrahim
    8- business card, mau tau kot2 ada customer len minta kot berminat... - rangga
    Yang paling penting antara semua2 perkara ....

    Kemahiran / skill penggunaan gear
    - what mode to select? manual? aperture priority? shutter priority? auto?
    - White balance to use? (Kelvin? auto? tungsten? etc?)
    - which ISO to use?
    - what mode to shoot? (RAW? JPEG?)
    - teknik terpantas menukar setting ketika event berlangsung
    - direct flash? bounce? to diffused or not?
    - lens apa yang sesuai?
    - etc

    Kemahiran / skill fotografi yang kukuh
    - komposisi
    - depth of field (shallow? narrow? big or small aperture?)
    - exposure
    - rule of third
    - rule of thumb
    - rule of Sunny 16
    - to candid or not?
    - apakah angle terbaik?
    - etc

    Kemahiran komunikasi (PR)
    - camna nak berinteraksi dengan client? dengan relative client? dengan tetamu?
    - camna nak mengarah?
    - camna nak client pose?
    - etc - MOZAKIM
    Last edited by panjay; 17th June 2010 at 11:10 AM.

  2. #2

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Keramat AU2
    Posts
    208

    Re: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    bley la share kat sini..
    =)
    Just Shoot What u See. Dont affraid to Try & Error..
    do visit to see flickr.
    http://www.flickr.com/photos/panoramalensa

  3. #3

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Penang,Baling,Perlis
    Posts
    180

    Re: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    aku pakai kitlens jer ngan speedlight...xdk gear2 len...
    kalu ada xtra gear len bagus gak,impact pd gambar berbeza2 skit,ada variety..yg penting pelbagaikan angle anda..aku ada dgr otai wedding photog layan wide jer,tp hasilnya gempaq beb...

  4. #4

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Penang & Kedah
    Posts
    179

    Re: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    pengantin yg pakai baju pengantin..
    "=)) Kalau dah takda akar.. rotan pun berguna...
    :-o http://mascovy.cjb.net /!\ Tu pon kalau bleh buka!! "

  5. #5

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Parit Raja, Malaysia
    Posts
    628

    Re: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    Disebabkan ko tanya selain dari kamera, lens dan speedlght...ok rasanya ni yang agak membantu jugak la bagi fotografi perkahwinan...

    1. Beg...untuk letak dan bawak gadget...kalau aku terus pasang barnag jer...beg tu mudah dibawa untuk outdoor jer...
    2. GPS...Mudah untuk mencari kawasan rumah pengantin yang kita tak pernah datang. Selain tu gambar2 contoh aku letak kat sini gak, boleh buat rujukan sebelum shoot
    3. Iphone/Ipod/telefon bimbit berskrin besar...simpan gmabar2 rujukan untuk dibuat rujukan bila nak shoot pengantin....
    4. Tripod...mudah untuk letak speedlight kalau aku shoot sorang2 atau main CLS
    5. Bateri backup...stanby dalam 2 set untuk mengelakkan perkara2 yang tidak dingini....hehe
    6. Macbook...lepas shoot boleh edit terus....update FB...hahah
    7. Air masak....mana larat nak minum air sejuk jer kat rumah pengantin...sakit tekak beb...

    Ok...tu jer kot yang aku rasa byk membantu aku...lain2 macam biaselah kamera, speedlight dan lens

  6. The Following 4 Users Like This Post:


  7. #6

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    subang jaya| sunway | shahalam | sungkai perak
    Posts
    1,377

    Re: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    8- business card, mau tau kot2 ada customer len minta kot berminat...

  8. The Following 2 Users Like This Post:


  9. #7

    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    26

    Re: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    mantappp sungguh info bang naserr bg : )

  10. #8

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    Yang paling penting antara semua2 perkara ....

    Kemahiran / skill penggunaan gear
    - what mode to select? manual? aperture priority? shutter priority? auto?
    - White balance to use? (Kelvin? auto? tungsten? etc?)
    - which ISO to use?
    - what mode to shoot? (RAW? JPEG?)
    - teknik terpantas menukar setting ketika event berlangsung
    - direct flash? bounce? to diffused or not?
    - lens apa yang sesuai?
    - etc

    Kemahiran / skill fotografi yang kukuh
    - komposisi
    - depth of field (shallow? narrow? big or small aperture?)
    - exposure
    - rule of third
    - rule of thumb
    - rule of Sunny 16
    - to candid or not?
    - apakah angle terbaik?
    - etc

    Kemahiran komunikasi (PR)
    - camna nak berinteraksi dengan client? dengan relative client? dengan tetamu?
    - camna nak mengarah?
    - camna nak client pose?
    - etc
    Last edited by mozakim; 17th June 2010 at 01:18 AM.

  11. The Following 5 Users Like This Post:


  12. #9

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    info terbaek dr mozakim...

  13. #10

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    Quote Originally Posted by SunnySakura View Post
    info terbaek dr mozakim...
    Sebagai peringatan & pedoman diri sendiri & semua ... kadang2 terlalu concern pada gear, tetapi terlupa pada perkara yang paling utama ..

  14. #11

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    btol la 2...kalu kemahiran krg..pkai gear pe2 pon gmbr xkn mnjadi spt yg di inginkan gk...gear ni cma memantapkan lg gmbr yg nk di ambik jek

  15. #12

    Re: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    Quote Originally Posted by panjay View Post
    Untuk fotografi perkahwinan, seorang jurugambar 2 perlukan byk gear??
    apa yang gear dia?selain Camera, Lens, Speedlite......
    bro..photog manjung ka?
    pm ako..leh TT..borak2.
    flickr yang baru dibuat ---> http://www.flickr.com/monolensa

  16. #13

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    Tisu pong penting gak? Tisu lens ler. Kalau nak bawak tisu tandas suka hati ko ler. Maner ler tau krim kek pengantin lepas dipotong dia lap kat lens tu, atau lepas makan nasi minyak terpegang kat lens tu gak. Kekadang kita tak perasan bebudak tu ramai minat kat kamehra ko, dia pegang-pegang dan tenyeh-tenyeh lens ko tak perasan, uncle pong ada yang jolok-jolok lens tu ngan jari dier.

    Tisu lens penting gak ek.

  17. The Following 3 Users Like This Post:


  18. #14

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    kg kt Georgetown, duduk kt Melaka
    Posts
    205

    Re: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    tuala pn penting jugak utk lap peluh...xla mengelap dgn lengan baju je...org tgk pn xsenonoh

  19. #15

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    332

    Re: Peralatan Untuk Fotografi Perkahwinan

    Kemahiran / skill penggunaan gear
    - what mode to select? manual? aperture priority? shutter priority? auto?
    - White balance to use? (Kelvin? auto? tungsten? etc?)
    - which ISO to use?
    - what mode to shoot? (RAW? JPEG?)
    - teknik terpantas menukar setting ketika event berlangsung
    - direct flash? bounce? to diffused or not?
    - lens apa yang sesuai?
    - etc

    Kemahiran / skill fotografi yang kukuh
    - komposisi
    - depth of field (shallow? narrow? big or small aperture?)
    - exposure
    - rule of third
    - rule of thumb
    - rule of Sunny 16
    - to candid or not?
    - apakah angle terbaik?
    - etc

    Kemahiran komunikasi (PR)
    - camna nak berinteraksi dengan client? dengan relative client? dengan tetamu?
    - camna nak mengarah?
    - camna nak client pose?
    - etc
    Salam... yg nie menarik perhatian aku nie...
    Nak tanya bro Mozakim atau kengkawan yg lain.. mana nak dapatkan nota2 nie erk... especially ttg rule of third and beberapa rule tu...
    Dah try search kat forum... tapi x jumpa lak (atau mmg aku tak paham)
    Harap dapat membantu erk
    TQ
    Last edited by mrpolie; 17th June 2010 at 09:51 AM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •