Page 2 of 8 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 16 to 30 of 114

Thread: Berapa Upah ambik gambar wedding?

  1. #16

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    kluang-N9-kluang non stop
    Posts
    439

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Tag along dengan sesiapa dulu baru rasa feel ambik wedding foto..nak tau berbakat ke tidak..aku ikot tag la ni rasa macam tak berbakat je ambik wedding ni
    Apo nak dikato....

  2. #17

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Quote Originally Posted by Baqeer Creative View Post
    maksud nak gambar camner??? tu camner yer????? bro izzamk...x berapa nak paham
    yela.. manetaw mmg kluarga pengantin mmg hanye nk kn gamba keluarga tedekat ke... tp ade gak mereke2 yg lebih pentingkan gamba suasana... kalu fotog sorg, xtkejar sume scene... tu yg kene prioritize...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  3. #18

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Shah Alam & Taiping
    Posts
    350

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    owh maknenye untuk kita dapat kan skop dulu la... dapat kan aper yang pengantin mahukan untuk mudahkan kerja kita la kan ..bro izamkk.. x der la terkejar ²...ok ..ok paham sikit jela ..terang lagi...

  4. #19

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    penang
    Posts
    686

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    putrafx buat soalan mcm nak memancing je kot...

    Quote Originally Posted by hasrullnizam View Post
    Maaf otai, Senior , ketua kampung, tuan tanah, tuan rumah...Sy hanya cuba nak bagi perndapat berbentuk peribadi,
    kalau photog yang tanya kener fire dah jadi lumrah.....TAPI..info yang macam nie, orang lain pun boleh pakai...contohnya bakal pengantin....ramai yang dah celik it, dan ramai bakal pengantin, x kiralah no 1 ker 2 ker 3 ker 4 ker yang cuba nak dapat kan info dalam forum cam nie....mungkin soalan nie dah selalu ditanya...tapi berapa ramai yang sunggup cari post yg lama lama.....bukan sikit sikit pages yg kener selak...huhuhuhuhu...

    just my sekupang.....
    nak bincang harga dlm forum susah jugak tu... apa kata pigi tgk kat blog diorang ... mesti ada harganya..lain orang lain harganya... (tak ada harga kawalan)
    aku free je.. tapi aku nak dtg pukul berapa.. aku punya suka.. hahaha... shot 3-4 kepin, pas tu balik..

    contoh sikit saje..dlm satu blog depa..**Pakej 12" x 15" (RM1800) - Akad Nikah & Persandingan**

  5. #20

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Seri Manjung
    Posts
    42

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    say pun aritu ahad ada kawan kenduri...
    then dia suh amik gmbr dia...
    saya kate saya amik sajer sajer....
    kira nak pratis..dia pun upah satu indian photog..
    tangkap 2...dah settle sy pun tunjukkan dia...then dia ckp
    gmbar nie lagi cun dari other photog....sy ckp la aku suka suka je ambil niieee unofficial phtog..
    sy guna kitlens jer...pratis amik feel...n bljr

  6. #21

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    tu la, dlm fotografi ni 'the art of seeing' tu yg that matters. ada orang tengok gambar biasa aja, tapi pada orang lain ada something yg dia rasa ada 'wow' factor tu..

  7. #22

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Bangi
    Posts
    739

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    yela.. manetaw mmg kluarga pengantin mmg hanye nk kn gamba keluarga tedekat ke... tp ade gak mereke2 yg lebih pentingkan gamba suasana... kalu fotog sorg, xtkejar sume scene... tu yg kene prioritize...
    setuju ngan avam izzamk.. kena bincang gak sket ngan client kita.. dorang suka gambor pengantin yang byk, atau gambor suasana yang byk.. teknik amek gambor pun kena betul.. sebab pgantin akan bajet cun je dlm gambor.. kalau tak biasa shoot, silap gaya kena kutuk blk ngan client...
    (ade gak pgalaman cam avam izzamk.. pengantin pompuan compare hasil keje saya (belah lelaki) ngan hasil OP belah dia... teruk OP dia kena kutuk...)

  8. #23

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    soalan camni terlalu subjektif untuk dihuraikan..

    bergantung kepada kepercayaan kita kepada skill photog yg kita nk upah tuh..klu kita puas hati nga dia ,even guna gear basic pon kita sanggup bayar 2k (even photog belakang rumah kita nk cas 500 tapi kita tak percaya pada dia) sebb kita dah tertarik nga skill tangkap gambar dia ataupon + nga skill editing dia..

    berbalik kepada soalan asal tu jer la,..klu saya saya tgk kepada skill photog tu + hasil kerja+ material yg dipersembahkan..

    ++photog takde harga siling..so berbalik kepada apa2 yg berkaitan nga art nih mmg dia takde harga siling..kita percaya/puas hati kita bayar..tak cukup bajet cari bajet lagi murah..contoh paling mudah ''kita beli lukisan/painting dari pelukis "

  9. #24

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    kg kt Georgetown, duduk kt Melaka
    Posts
    205

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Apa yg forumer lain katakan kt sini mmg betul...

    Nak ambik wedding ni bkn la senang...kerjanya melelahkan dan menuntut komitmen yg tinggi...kerja-kerja bermula dari beberapa hari sebelum majlis hinggalah beberapa minggu lepas majlis...bkn saja ambik gambar pada hari majlis, tp persediaan sebelum majlis juga perlu diambilkira, kerana persediaan juga penting...kena buat homework...study pose, prepare equipment, menyediakan diri...pada hari majlis snap gambar, terkejar sana sini utk dptkan moment terbaik then lepas majlis, buat editing, perah otak utk design album, print, hantar kpd client...rasanya bkn sikit proses yg terlibat...

    Mengenai harga, adalah terlebih baik muhasabah diri...pikirkan diri terletak dlm golongan mana? newbie? semi-pro atau otai? Jgn plak kita claim kita pro tp hasil xseberapa...ye la..nk dpt hasil gempak cmna kalau pakai kitlens je....jgn salah sangka, kit lens juga bleh hasilkan artwork hebat tp kalau claim pro, equipment pn mesti pro jugak kn....lens panjang, lens gelang merah, lighting set, Backdrop, etc....kalau x,sian client...tertipu oleh propaganda....benda ni byk berlaku...(teringat ada forumer nk buat experiment kt majlis org... )

    kemudian buatlah simple costing which include harga servis kita (upah)-(ni universal sbb kita bleh letak rate kita sendiri RM100,200,300/hour) , dan include juga kos album, kos printing, transportation, etc...
    ada org pikir dia letak rega pakej mahai dan ada untung sedangkan dia sebenarnya rugi...costing sgt penting dlm biz...

    Apapn gudluck utk TS, my advise....go and equip urself with knowledge..and at the same time build up ur arsenal...
    Xpn kalau rasa payah sgt....bleh jd photog lain...byk lg cabang photografi ni...bkn wedding sja...

  10. #25

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Msia
    Posts
    36

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Quote Originally Posted by manik View Post
    putrafx buat soalan mcm nak memancing je kot...



    nak bincang harga dlm forum susah jugak tu... apa kata pigi tgk kat blog diorang ... mesti ada harganya..lain orang lain harganya... (tak ada harga kawalan)
    aku free je.. tapi aku nak dtg pukul berapa.. aku punya suka.. hahaha... shot 3-4 kepin, pas tu balik..

    contoh sikit saje..dlm satu blog depa..**Pakej 12" x 15" (RM1800) - Akad Nikah & Persandingan**
    noted, thanks for sharing

  11. #26

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Quote Originally Posted by hasrullnizam View Post
    noted, thanks for sharing
    abang hasrul sebagai wedding photog brp pakej
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  12. #27

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    huhu.. mmg la bleh amek wit... lgpon hg punye snapshoot pon da x cm snapshoot da... ekekeke... maksud aku, kalu ade yg hnya klik2 je gambonye.. tnpa hiraukan compo, angle n hasilnya kurg memberangsangkan, rasenye xyahla amek job dlu... kesian pengantin tu ha..

    ni nk share satu pengalaman... br2 ni aku ade tlg member shoot.. die kluarga pengantin laki.. kluarga pompuan da sediakan OP utk majlis belah pompuan.. die ckp cm x sronok la kalu xde fotog dr pihak die.. die pon mintak la tlg aku... time majlis, alhamdulillah sume bjalan lancar.. yg aku xsedap denga tu, esoknye, die tgk gamba dr kamera aku.. sbb same opis... dlm pd tgh tgk gamba tu, die da mule komplen psl OP lg satu.. die ckp gamba biase je.. byk amek gamba candid org yg hadir majlis drp gamba pengantin.. die ckp die bkn nk tgk sgt gamba candid tetamu tu...

    aku pon da serba slh.. iyekan je la.. sebbaek aku cume amek gamba pengantin ngan family n fren je... lgpon aku kn pkai kitlen je.. so nk amek candid2 ni, leceh sket.. bg aku, kalu rase hasil tu da ckop utk diupah wang, dipersilakan... tp satu la aku nk igtkn masing2.. tmasuk diri sndiri gak... sblom nk amek job mane2, tnye la dlu uan punye majlis.. die prefer gamba yg cmane.. jgn la kite amek gamba syok sendiri je..
    candid tue cam mana ...pengantin nganga mulut ka?...pengantin pejam mata ka? pengantin sengih ka?pengantin gelak besar ka?
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  13. #28

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    maybe dia maksudkan candid orang2 tgh makan kt luar rumah tuh kot avam buttet hehehe

  14. #29

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    selangor
    Posts
    1,282

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Quote Originally Posted by buttet View Post
    "bang saya beli kamera nie nak amik wedding nie.." dialog di JONE amcorp Mall

    mcm ni pun ada... nasib baek dia x ckp nk beli kamera nk jadi paparazi.....

  15. #30

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    huhu.. mmg la bleh amek wit... lgpon hg punye snapshoot pon da x cm snapshoot da... ekekeke... maksud aku, kalu ade yg hnya klik2 je gambonye.. tnpa hiraukan compo, angle n hasilnya kurg memberangsangkan, rasenye xyahla amek job dlu... kesian pengantin tu ha..

    ni nk share satu pengalaman... br2 ni aku ade tlg member shoot.. die kluarga pengantin laki.. kluarga pompuan da sediakan OP utk majlis belah pompuan.. die ckp cm x sronok la kalu xde fotog dr pihak die.. die pon mintak la tlg aku... time majlis, alhamdulillah sume bjalan lancar.. yg aku xsedap denga tu, esoknye, die tgk gamba dr kamera aku.. sbb same opis... dlm pd tgh tgk gamba tu, die da mule komplen psl OP lg satu.. die ckp gamba biase je.. byk amek gamba candid org yg hadir majlis drp gamba pengantin.. die ckp die bkn nk tgk sgt gamba candid tetamu tu...

    aku pon da serba slh.. iyekan je la.. sebbaek aku cume amek gamba pengantin ngan family n fren je... lgpon aku kn pkai kitlen je.. so nk amek candid2 ni, leceh sket.. bg aku, kalu rase hasil tu da ckop utk diupah wang, dipersilakan... tp satu la aku nk igtkn masing2.. tmasuk diri sndiri gak... sblom nk amek job mane2, tnye la dlu uan punye majlis.. die prefer gamba yg cmane.. jgn la kite amek gamba syok sendiri je..
    Inilah trend baru yang di bawa oleh photog baru dalam dunia wedding fotografi yang banyak dapat rungutan daripada pihak pengantin dan Mak Andam.

    Pada aku sepatutnya 90% shoot wedding tertunpu hanya pada pengantin sahaja termasuklah gambo candid. 10% lagi tertumpu kepada aktiviti family pengantin dan suasana majlis dier.

    Tak taulah pendapat orang lain. Minta maaflah kalau pendapat aku ini bertentangan dengan orang lain.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •