Page 8 of 8 FirstFirst ... 678
Results 106 to 114 of 114

Thread: Berapa Upah ambik gambar wedding?

  1. #106

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    kinrara,puchong
    Posts
    139

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Quote Originally Posted by razi View Post
    hurm..charge2..je mahal2..biar baakal pengantin fikir panjang skit..biar dorg teliti dalam pemilihan..kalau murah2 customer mean sebat je photogrpaher mne pn bulehh..lepas tu.
    " apaa punn tak bolehh"~ ayat jambu, aka rajalawak.

    kalau mahal2 pengantin tu xmo bayar..camne?

  2. #107

    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tanjung Malim, Malaysia
    Posts
    105

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    kasi up balik post ni. almaklumla bulan musim kawin2 ni.

    pakej photografi perkahwinan dengan set DJ karoke dah jadi trend perkahwinan skang ni selain pakej andaman & pelamin yang dah mmg wajib. kalo xde bende nih maka x lengkap lah majlis perkahwinan tu. Permintaan pun tinggi dan dh jd kemestian. Wedding Photographer pun banyak muncul seperti cendawan tumbuh selepas hujan.

    alkisah trend ni berlaku di kampung saye, asal nak hire photographer je nk murah.. ( ini family & pengantin yg tidak tau menahu tntang seni gambar. terikut kerana trend ). ade photog baru yang menawarkan harga rendah menjadi pilihan tapi hasil hmmmmmm... kehancuran. ade setengah pengantin x komplen (sbb x tau tntg gamba) ade setengah komplen , cakap2 belakang gamba x spt yg diharapkan.

    kepada photographer : Bukan senang nk jd Wedding photograher sebenarnye. byk faktor perlu diambil kira.
    1. dimana tahap kita, beginner - pro.
    2. kos tenaga bekerja hari wedding - 1 hari, 2 hari, 3 hari, 2 -3 jam & sebagainya.
    3. kos bahan mentah - bateri kamera, album , print gamba.
    4. upah editing & susun gamba - byk masa digunakan untuk perah otak untuk edit kadang bawak ke tgh malam.
    5. kos pengangkutan ke tempat majlis - duit minyak keta, moto, tambang bas.
    6. kos penginapan sekiranya ada.
    7. dan sebagainya. ( banyak lagi kot... )

    Kepada customer : Anda dapat, ape yang anda anda bayar ( alah membeli menang memakai )

  3. #108

    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    12

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    kita sendiri boleh nilai diri kita... level mana kita duduk...

    cuba kita letakkan diri kita sbg pelanggan,
    sama ada kita nak atau tak bayar harga yg kita letak dgn hasil kerja kita tu...

    paham tak ayat aku nih?
    saya orang baru...

  4. #109

    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    12

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    bagi pelanggan pulak, tak semua yg pentingkan quality...
    ada yg nak bajet photo.. so hasilnya bajet la...

    so, pelanggan kene paham la...
    tgk dulu artwork photographer, so nilai la sendiri..

    sbg photographer, peranan kita kene fahamkan pelanggan dgn jelas quality yg kita ada & kenapa harga kita mcm tu...
    bukan kita sebat je asal deal...
    saya orang baru...

  5. #110

    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Klang
    Posts
    21

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Raya hari tu , akak wedding planner upah sy amik gambar kahwin .. dia bagi upah rm200..

    for me , buat masa ni itu dah cukup sambil kutip pengalaman...lagi bersemangat nak belajar lagi dslr ni

  6. #111

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Aku amik murah pun pengantin tak mau sebab ingat aku pakai kamera filem. Gambar tak leh edit masuk komputer. Aku garu kepala jer lah. Apa punya fikiran dia orang daaa. Hehehe....

  7. #112

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    penang
    Posts
    410

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    'The never ending story'


  8. #113

    Join Date
    Jul 2014
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    5

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    maksud macam mana tu nak byk gmbar pengantin atau gambar candid tetamu yang hadir.

  9. #114

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    thread ni dibuka 2010..masih bagus untuk kongsi maklumat semasa, maklumlah dah tahun 2014. Apasalahnya kongsi tanpa rujuk thread sebelum ini. Antara laian boleh di kongsi:

    1. Berapa harga untuk shoot majlis pernikahan sahaja- print atau shoot and burn sahaja
    2. Berapa harga untuk shoot majlis pertunangan - print 300 keping atau shoot and burn sahaja
    3.
    4.
    ….apa salah kongsi maklumat boleh kita buat perbandingan,,,jika nak best lagi..quote harga..ikut siapa yg akan shoot dah berpengalaman 18 tahun ke atau baru 8 hari..hihihi...
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •