Page 1 of 8 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 114

Thread: Berapa Upah ambik gambar wedding?

  1. #1

    Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Salam semua...

    saya orang baru...baru jer berjinak2 dengan DSLR ni.... saya nak tanya skit pasal jadi wedding photog ni....ada yang kata susah...ada yang kata senang....biasa berapa orang bayar untuk shoot wedding ni....saja jer tanya....manalah tau...kot2 nanti dah mahir skit pakai DSLR ni...boleh jugak buat photog wedding ni...

    sesapa yg ada pengalaman tu..harapnya dapatlah skit2 dengan saya.... itu jer..soalannya....heheh..

    wassalam.

  2. #2

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    salam...

    pastikan dah betul-betul mahir baru amik job wedding. kesian dowh orang bayar tapi hasilnya biasa-biasa je, baik snap guna compact camera atau hengpon jerr...

    selain dari tu, bila dah mahir = mahal... ngehngehngeh

  3. #3

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Georgetown
    Posts
    215

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    dah byk kali soklan mcm nih yg dok ditanya dlm forum nih bro...cuba2 lah selak page kat blakang2 tuh...hehehe...
    ---------------->nikon<-----------------segalanya pasti.........

  4. #4

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    soalan mcm ni, biasanya selalu kena fire la... harap anda bersedia... ok, balik ke soalan, biasanya upah dia antara RM0 ke RM puluh-puluh ribu... (hehehe.. aci x jawapan mcm tu?)

  5. #5

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Quote Originally Posted by FooArtNa View Post
    soalan mcm ni, biasanya selalu kena fire la... harap anda bersedia... ok, balik ke soalan, biasanya upah dia antara RM0 ke RM puluh-puluh ribu... (hehehe.. aci x jawapan mcm tu?)
    aci2.. hahaha.. malas da nk fire.. simbah air bleh? kikiki....

    bak kate avam mangkor.. mahir = mahal.. kalu stakat amek snapshoot je.. bek sewakan kamera je...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  6. #6

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    aci2.. hahaha.. malas da nk fire.. simbah air bleh? kikiki....

    bak kate avam mangkor.. mahir = mahal.. kalu stakat amek snapshoot je.. bek sewakan kamera je...
    Ooo.. Okeng...

  7. #7

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Cyberjaya
    Posts
    109

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Quote Originally Posted by puterafx View Post
    Salam semua...

    saya orang baru...baru jer berjinak2 dengan DSLR ni.... saya nak tanya skit pasal jadi wedding photog ni....ada yang kata susah...ada yang kata senang....biasa berapa orang bayar untuk shoot wedding ni....saja jer tanya....manalah tau...kot2 nanti dah mahir skit pakai DSLR ni...boleh jugak buat photog wedding ni...

    sesapa yg ada pengalaman tu..harapnya dapatlah skit2 dengan saya.... itu jer..soalannya....heheh..

    wassalam.
    aku nye jawapan? biasa org bayar apa yg mereka rasa mereka mampu dan berbaloi... huhuhu... erk!!

  8. #8

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    Ooo.. Okeng...
    Okeng! lalalala~
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  9. #9

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Msia
    Posts
    36

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Maaf otai, Senior , ketua kampung, tuan tanah, tuan rumah...Sy hanya cuba nak bagi perndapat berbentuk peribadi,
    kalau photog yang tanya kener fire dah jadi lumrah.....TAPI..info yang macam nie, orang lain pun boleh pakai...contohnya bakal pengantin....ramai yang dah celik it, dan ramai bakal pengantin, x kiralah no 1 ker 2 ker 3 ker 4 ker yang cuba nak dapat kan info dalam forum cam nie....mungkin soalan nie dah selalu ditanya...tapi berapa ramai yang sunggup cari post yg lama lama.....bukan sikit sikit pages yg kener selak...huhuhuhuhu...

    just my sekupang.....

  10. #10

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    selangor
    Posts
    1,282

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    aci2.. hahaha.. malas da nk fire.. simbah air bleh? kikiki....

    bak kate avam mangkor.. mahir = mahal.. kalu stakat amek snapshoot je.. bek sewakan kamera je...

    izzamk aku biase ambik snapshoot pun dpt duit mcm mane tu.. wakaka

  11. #11

    Join Date
    Nov 2009
    Location
    bukit kuang.....
    Posts
    49

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    salam...raser mcm nak gak bg pendapat samah dua ...tp dr org yg baru kenal bidang photo laa..

    nak tanya braper bayaran ni untuk satu sesi mmg susah nak jwb kan...sbb lain org lain nilai nyer...
    org lama dengan gear yg cukup..lain harga...
    org lama tp tetap ngan gear yg masih kitlens...lain harga....
    org baru dengan gear masih kitlens...lain harga....

    masing2 akan menilai sendiri aper yg akan di persembah kan pada client nnt...
    ambik job wedding ning bukan senang seperti kita nampak satu ari ambik gambar masa ari kawin tu jer...
    letih wooo...
    bermula dr habis duit beli gear...belajar selok belok ambik gmbar...ambik gmbar hari bersanding...klau ader outdoor kene komitted lg...
    balik dah nak kene edit lg yg mmg betul2 makan masa....start motor honda ex5 nak g antor gambor print...buat album...frame lg...pahtu antor ker client...
    satu minggu cukup ker semua tu...? takk...dua minggu...?

    saya pernah ader terbaca org post dlm forum tp lupa kat maner...nasihat dari otai...nak wat job wedding paling kurang ader buat tag along ngan wedding photograper 10X...betul ker pandapat tu...? saya pon tak tau tp saya pakai laa...

    saya punya pengalaman ambik wedding pic 3x (bukan tag along...sajer suka2 saudara mara punya wedding) ...letih....malam tu tdor awal...heheh
    3 trainning job ni tak habis2 lg edit pic dia...hehee...mmg makan masa...( kekadang buat..kekadang tak )

    patot pon biler dengar bayaran sesetengah photograper ni raser dia org letak harga mmg berbaloi...tu pon dengar dari mulut org/saudara mara yg bagi tau sbb saya tak tergamak nak tanya braper bayaran yg dia org kene kan...sbb rasa mcm tak kene jer klau bagi soalan mcm tu....

    raser itu ajer kut dulu...mintak maap laa yer klau ader yg tak kene...klau raser nak tegur/coment psl pendapat ni boleh gak...sbb saya nak blajar....TQ...

  12. #12

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    "bang saya beli kamera nie nak amik wedding nie.." dialog di JONE amcorp Mall
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  13. #13

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Seri Manjung
    Posts
    42

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    hajisom post 2 betui jugk..
    aku dah try amik wedding photo...
    mak ai...penatnya

    terkejar kejar...patut la harga dia boleh cecah puluhan..
    Gear lagi, Penat lagi, Masa lagi

  14. #14

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    Quote Originally Posted by sunan9 View Post
    izzamk aku biase ambik snapshoot pun dpt duit mcm mane tu.. wakaka
    huhu.. mmg la bleh amek wit... lgpon hg punye snapshoot pon da x cm snapshoot da... ekekeke... maksud aku, kalu ade yg hnya klik2 je gambonye.. tnpa hiraukan compo, angle n hasilnya kurg memberangsangkan, rasenye xyahla amek job dlu... kesian pengantin tu ha..

    ni nk share satu pengalaman... br2 ni aku ade tlg member shoot.. die kluarga pengantin laki.. kluarga pompuan da sediakan OP utk majlis belah pompuan.. die ckp cm x sronok la kalu xde fotog dr pihak die.. die pon mintak la tlg aku... time majlis, alhamdulillah sume bjalan lancar.. yg aku xsedap denga tu, esoknye, die tgk gamba dr kamera aku.. sbb same opis... dlm pd tgh tgk gamba tu, die da mule komplen psl OP lg satu.. die ckp gamba biase je.. byk amek gamba candid org yg hadir majlis drp gamba pengantin.. die ckp die bkn nk tgk sgt gamba candid tetamu tu...

    aku pon da serba slh.. iyekan je la.. sebbaek aku cume amek gamba pengantin ngan family n fren je... lgpon aku kn pkai kitlen je.. so nk amek candid2 ni, leceh sket.. bg aku, kalu rase hasil tu da ckop utk diupah wang, dipersilakan... tp satu la aku nk igtkn masing2.. tmasuk diri sndiri gak... sblom nk amek job mane2, tnye la dlu uan punye majlis.. die prefer gamba yg cmane.. jgn la kite amek gamba syok sendiri je..
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  15. #15

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Shah Alam & Taiping
    Posts
    350

    Re: Berapa Upah ambik gambar wedding?

    maksud nak gambar camner??? tu camner yer????? bro izzamk...x berapa nak paham

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •