Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 48

Thread: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

  1. #1

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    Salam member semua.

    Nak resize gambo satu-satu, rasa jenuh dan banyak buang masa. Misalnya kalau satu folder ada 50 keping gambar, kita nak resize semua gambar serentak kalau nak buat sebijik-sebijik, berapa lama nak habis?

    Adakah sofeware yang kalau masuk satu folder sahaja semua gambo folder tu akan di resize serentak sekali gus? Tak payahlah kita resize sebijik-sebijik.

    Terima kasih kepada kengkawan yang sudi membantu.

  2. #2

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    guna faststone. senang gila, boleh buh watermark lagi dgn batch operation.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  3. #3

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    Quote Originally Posted by red View Post
    guna faststone. senang gila, boleh buh watermark lagi dgn batch operation.
    Terima kasih Avam red, kat mana leh dapat faststone dan macam mana nak guna? Terima kasih sekali lagi.

  4. #4

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Salam member semua.

    Nak resize gambo satu-satu, rasa jenuh dan banyak buang masa. Misalnya kalau satu folder ada 50 keping gambar, kita nak resize semua gambar serentak kalau nak buat sebijik-sebijik, berapa lama nak habis?

    Adakah sofeware yang kalau masuk satu folder sahaja semua gambo folder tu akan di resize serentak sekali gus? Tak payahlah kita resize sebijik-sebijik.

    Terima kasih kepada kengkawan yang sudi membantu.
    paling senang guna PICASA. search je kat gogel,.. software free.. tak perlu crack....

    then

    1 > Add folder > select la folder mana... nanti dia view thumbnails cegu.
    2 > select la gamba mana nak
    3 > tekan export. letak resolution yg dikehendaki. Quality kalau nak print, maximum... kalau nak upload kat web normal sudey....
    4 > bleh gak letak watermark, tp simpleone la.....
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  5. #5

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    download free je. nak guna tu senang, gi ke batch operations nanti dia bukak window untuk select target dan destination folder. pastu ada option untuk advance setting. kat situ boleh buat watermark, resize, color adjustment blablaaa.

    yg best tu bila resize boleh setting ikut longest side nak bape so tak kisah sama ada portrait atau landscape orientation pun dia bikin sekali gus. watermark pun boleh suruh dia buh kat tempat sama, ie right corner regardless of orientation.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  6. #6

    Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    guna photoscape pun boleh... klik kat batch editor..

  7. #7

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    paling senang guna PICASA. search je kat gogel,.. software free.. tak perlu crack....

    then

    1 > Add folder > select la folder mana... nanti dia view thumbnails cegu.
    2 > select la gamba mana nak
    3 > tekan export. letak resolution yg dikehendaki. Quality kalau nak print, maximum... kalau nak upload kat web normal sudey....
    4 > bleh gak letak watermark, tp simpleone la.....
    Aku dah donlot PICASA tetapi masih terkial-kial nak guna. Enak betul ke tidak PICASA yang aku donlot tu. Nanti aku cuba godek-godeklah.

    Terima kasih Avam akuss.

    Quote Originally Posted by red View Post
    download free je. nak guna tu senang, gi ke batch operations nanti dia bukak window untuk select target dan destination folder. pastu ada option untuk advance setting. kat situ boleh buat watermark, resize, color adjustment blablaaa.

    yg best tu bila resize boleh setting ikut longest side nak bape so tak kisah sama ada portrait atau landscape orientation pun dia bikin sekali gus. watermark pun boleh suruh dia buh kat tempat sama, ie right corner regardless of orientation.
    Yang ni aku belum donlot lagi. Nanti aku cuba godek-godek gak. Boleh try semua. Maner yang dapat faham dulu dan lebih cepat. Terima kasih Avam red


    Quote Originally Posted by FooArtNa View Post
    guna photoscape pun boleh... klik kat batch editor..
    Terima kasih Avam FooArtNa.

  8. #8

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    Selamat meng'resize'kan gambar CgSir

  9. #9

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    Selamat meng'resize'kan gambar CgSir
    Akan mencuba, terima kasih.

  10. #10

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Bangi
    Posts
    739

    Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    cara mudah yang sedia ade di kebanyakan komputer.. buka file gambar dengan "Microsoft Office Photo Manager".. pastu tukar ke thumbnail view.. select all (CTRL+A).. klik 'edit pictures'.. klik 'Resize'.. pastu masukkan saiz yang dikehendaki... ia akan menukar semua gambar ke saiz yang dikehendaki automagically.. hoho~!!

  11. #11

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    yg aku duk peratikan, kalu guna ms photo editor ni, file size akan jadi lebih kecik berbanding guna program lain. walaupun file size kecik (more compression kot?), kualiti gambar tak terjejas.

    kelebihan file size yg lebih kecil ni mempercepatkan proses upload ke photo hosting website.

  12. The Following User Like This Post:


  13. #12

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    135

    Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    Good Info (",)

  14. #13

    Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    huh byk jugak caranya ya.. kalu photoshop sy wat mcm ni

    1. file > Browse In Bridge
    2. select folder + gambar... choose Tools-->Photoshop-->Image processors.

  15. #14

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    yg aku duk peratikan, kalu guna ms photo editor ni, file size akan jadi lebih kecik berbanding guna program lain. walaupun file size kecik (more compression kot?), kualiti gambar tak terjejas.

    kelebihan file size yg lebih kecil ni mempercepatkan proses upload ke photo hosting website.
    kalau nak resize untuk webview oklah.. tapi kalau untuk printing memang dok sesoai lah.

  16. #15

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: Bagaimana nak resize semua gambar dalam satu folder serentak?

    tak leh adjust ke dia punya compression ratio? faststone boleh adjust gred output. yg aku suka pakai tu sebab boleh letak auto watermark.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •