Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 17

Thread: nak pilih DSLR ......?

  1. #1

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    penang
    Posts
    56

    nak pilih DSLR ......?

    untuk beginners user... camana nak pilih DSLR....????
    harap dapat bg pendapat ......

  2. #2

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    selayang
    Posts
    132

    Re: nak pilih DSLR ......?

    tgk poket.... duit ckp ke x nak beli? tengok kwn2 pakai dslr jenis apa?? tnya pendapat kawan2 apa brand n model yg slalu org pakai... rajin2 bforum macam ni...jap lagi sedari tnya brand apa yg best utk dipakai boleh la tgk perang model kat dalam ni...user2 brand tertentu akan cakap apa yg diorg pakai best.. sbb masing2 guna model itu n ini.... saja nak bagitau dlu...tapi baik sedari search dlu panduan2 memilih dslr ni kat advance search kat atas sebelah kanan... pasal pemilihan dslr ni dah banyak thread dalam ni...

  3. #3

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    selayang
    Posts
    132

    Re: nak pilih DSLR ......?

    please perkenalkan diri dlu kat mylens.. ni adalah perkara biasa dalam FMDC...

  4. #4

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: nak pilih DSLR ......?

    Quote Originally Posted by lina arelina View Post
    untuk beginners user... camana nak pilih DSLR....????
    harap dapat bg pendapat ......
    sebelum pape.. knalkan la diri kt my lens dlu...

    .. utk mnjawap soklan.. bagi aku.. kalu ade duit, bli la yg smampunya... kalu bli entry-level, basic function utk mmperkenalkan dslr mmg da ckop.. tp kalu bli yg lebih 'tggi' levelnye, ade la function2 serta kelebihan yg biasenye mmudahkan pengguna yg da biase gune dslr...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  5. #5

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    penang
    Posts
    56

    Re: nak pilih DSLR ......?

    kenalkan diri kat mylens.???? kat ner...sowik la........ tak tahu pulak cam tu....

  6. #6

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: nak pilih DSLR ......?

    Quote Originally Posted by lina arelina View Post
    kenalkan diri kat mylens.???? kat ner...sowik la........ tak tahu pulak cam tu....
    bkn ape.. utk lebih knal antara satu sama lain.. merapatkan ukhwah.. cewah... hehehe

    http://www.fotomedia.com.my/forum/forumdisplay.php?f=22
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  7. #7

    Re: nak pilih DSLR ......?

    seb baik pompuan, kalo laki dah berkilo kena sembur.. hahaha..

  8. #8

    Re: nak pilih DSLR ......?

    selamat datang lina..cik lina ni dah intrduce kat my lens ke belum..?(tp xkisah la tu)...
    sebenarnya sebelum seseorang memilih dslr masing2,banyak faktor yang akan mempengaruhi pemilihan yang akan anda buat nanti..

    antara faktor terbesar(bagi saya) ialah:

    1)nilai wang yang terkandung di dalam poket@akaun bank anda.senang citer ianya adalah bajet anda..

    2)faktor kedua adalah tujuan anda beli dslr.mungkin untuk hobi-tangkap gambar kawan2family,gambar haiwan,serangga,bunga2,,,
    atau mungkin utk buat job-wedding photog,untuk ambik gambar construction site ke etc..

    3)mungkin juga kerana anda memang minat dengan sesuatu model kamera yang membuatkan anda akan membelinya..

    dan banyak lagi faktor2 yang mempengaruhi kamera apa yang akan anda pilih(mungkin berbeza bergantung pada penilaian seseorang).

    secara senang bila cik lina tanya apa kamera sesuai untuk beginner,sudah tentu jawapannya ialah kamera yang berstatus beginning level atau entry level dslr..
    antara model2nya ialah
    nikon40,D60,D3000,D5000(kalau tak silap)
    canon:300D,350D,450D,500D,1000D,550D(latest one).
    so pilih la antara kamera2 di atas(sebahagiannya discontinued)

    tapi kalau anda cari gali info dalam forum,tak ramai yang akan bagi cadangan untuk mengambil entry level camera kerana juga ada faktor2 tertentu yang mana jika difikirkan agak munasabah.

    antaranya ialah harga yang ditawarkan untuk model entrry level tidak jauh beza dengan model yang lebih up darinya,iaitu model yang dipanggil mid range.sebagai contoh (kamera canon) model 550D(RM2998) n 50D(RM3950) berpandukan harga kat shashinki.
    sebagai contoh kedua (kamera nikon) model D5000(RM2690) n D90(RM3495).beza antara keduanya tidaklah jauh sangat.

    antara lainnya ialah function dan kebolehan yang ada pada sesebuah kamera..

    jadi saya cadangkan anda tetapkan dulu brand apa yang bertakhta di hati sebabnya apabila kita dah pilih sesuatu brand,baik juga kiranya kita stick dengan brand tu je.lebih2 lagi adalah aksesori2 tertentu tidak boleh diguna utk brand lain.eg:lens,flash,bateri etc..

    lagipun kalau anda beli model yang lebih up,anda tidak akan menyasal.

    kemudian pilih la model2 yang ditawarkan n pecahkan tabung kira ada berapa banyak duit.ehehehe...

    selamat bershopping kamera...

  9. #9

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: nak pilih DSLR ......?

    Quote Originally Posted by FooArtNa View Post
    seb baik pompuan, kalo laki dah berkilo kena sembur.. hahaha..
    meh sembur meh.. fuhh!! haha... cik yg empunye thread... sile la search kelebihan2 model yg bkenan d ati mggunakan search function yg tsedia dlm forum ni... byk da info yg bole dgunakan...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  10. #10

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    penang
    Posts
    686

    Re: nak pilih DSLR ......?

    panjang n jelas penerangan dr acik tu...(boleh simpan tu acik...mana tau ada sape2 tanya lagi)....
    dan last sekali cik lina kena ada masa + rajin nak belajar setting2 pasal kamera tu...

  11. #11

    Re: nak pilih DSLR ......?

    Quote Originally Posted by manik View Post
    panjang n jelas penerangan dr acik tu...(boleh simpan tu acik...mana tau ada sape2 tanya lagi)....
    dan last sekali cik lina kena ada masa + rajin nak belajar setting2 pasal kamera tu...
    err panjang ke..?hehe tiba2 rasa geram semacam n tangan ni rasa gatal plk nak taip panjang2.
    sambil taip kening ni naik je sebelah.tak tau apa pasal..

    apa2 pun saya nasihatkan kat cik lina cari dulu info2 yang berkaitan sebelum beli dslr.nanti xde la nyesal kemudian hari...peaceee...

  12. #12

    Re: nak pilih DSLR ......?

    Quote Originally Posted by lina arelina View Post
    untuk beginners user... camana nak pilih DSLR....????
    harap dapat bg pendapat ......
    aku ni baru lg dlm dunia phtgrphy ni.. hehe.. tp. ni arr pndapat aku.. beli je D90 dgn kitlens untuk prmulaan.. sblm ni 2 thun aku pning pilih slr.. aku angkat d5000.. gune x lme tukar d90.. bagi aku d90 terbaek untuk prmulaan dan kegunaan jgka masa pnjg.. just pndpt aku je arr.. hehe.. tp kene sesuai dgn tuan punyer bdan jgk.. g try godek2 dulu.. tgk mne yg puas ati... D90!! D90!!

  13. #13

    Re: nak pilih DSLR ......?

    tmbah sket lg.. hehe.. kat penang murah D90, aku bli kat sne.. area perangin mall n komtar tu.. CnS, Fotokem, Elite pro.. aku angkt kt fotokem rm3250 D90, 18-105mm..

  14. #14

    Re: nak pilih DSLR ......?

    hmm sama la dengan ana pnyer member beli 7D kt penang lg murah.katanya beza harga dalam 250 gitu.pastu bnyak free gift..apa2 pun beli biaq puah ati..

  15. #15

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    selangor
    Posts
    1,282

    Re: nak pilih DSLR ......?

    pakai oly je.. mcm2 ada.. kikikiki.. cabutsss

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •