Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 18 of 18

Thread: Cara nk edit gmba pengantin berkulit gelap

  1. #16

    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Pandan Perdana, Kuala Lumpur
    Posts
    118

    Re: Cara nk edit gmba pengantin berkulit gelap

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    kalau dah sorang gelap sorang cerah, takkan nak cerahkan pulak yg gelap tu... terasa la pulak si gelap tu......

    segelap2 org, masa shoot rasanya akan nampak jugak bentuk muka dia.....
    betol betol..sudah lumrah begitu..kang lagi di tachap lagi merentap jiwa..langsung tak dapat payment...kui kui kui..LARIIIIII

  2. #17

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    penang
    Posts
    410

    Re: Cara nk edit gmba pengantin berkulit gelap

    selalunya boleh cerahkan sedikit subjek yang berwajah gelap tu...tapi jangan terlalu cerah nampak macam fake...cara2 nak cerahkan tu boleh guna tools dalam photoshop...antaranya guna adjustment layer 'level' dan letakkan blending pada 'luminosity' supaya skintone tak berubah...pastu leh masking / guna lasso tool dan sebagainya...

    cara kedua kalau shoot raw boleh adjust pakai adjustment brush.

  3. The Following User Like This Post:


  4. #18

    Join Date
    Jan 2012
    Location
    all my material is Copyright © jgn cuba2 curik haaaaaaa
    Posts
    214

    Re: Cara nk edit gmba pengantin berkulit gelap

    payah nak balance nie... tgh pening memikirkan..
    mungkin kene pakai filter yg separuh hitam separuh putih.. yg putih tala kat pengantin gelap.. yg gelap tala kat pengantin putih..
    | DA35mm | DA10-17mm | DA16-50mm | DA18-135mm | DA55-300mm |
    | FA77mm |

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •