Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 19

Thread: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara

  1. #1

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Wink Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara

    Ingin berkongsi sedikit foto dari kembara ke Danau Toba & Gunung Sibayak tempohari..

    Siri Kebun Teh Bah Butong, Kecamatan Sidamanik






    Kebun Teh ini menjadi pit stop pertama utk sesi mengambil gambar.. terletak di Sidamanik, boleh disinggahi sebelum tiba ke kawasan danau toba.. selesai aje mengambil gambar terus hujan.. di danau toba ini cuacanya amat tidak menentu .. dari terang bederang kepada hujan bisa berlaku dalam tempoh yang pendek dan juga sebaliknya..

    terima kasih kepada doc budie yg menjadi hos kami sepanjang di sana.. terima kasih juga kepada dr jamal selaku amir sab..

    note: kebanyakan gambar diambil menggunakan visible IR.. siri goldie IR akan menyusul kendian..

    Saya ada tulis entri blog utk lokasi nie kat cnie http://landscapeshutter.blogspot.com...anau-toba.html
    Last edited by emran; 13th July 2010 at 12:10 PM.

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many

     

  3. #2

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara

    Parapat, Danau Toba


    rasanya sesiapa yang pergi ke Danau Toba pasti akan ke parapat untuk naik feri ke samosir... kami singgah di parapat untuk solat dan meneruskan perjalanan ke balige
    Last edited by emran; 3rd July 2010 at 11:44 AM.

  4. #3

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara

    Siri Pantai Tarabunga

    mlm pertama kami nginap di Villa Teluk Bunga, sebahagian dari kompleks Hotel Tiara Bunga.. kompleks ini terletak di Pantai Tarabunga,Balige yang mana tiada akses melalui daratan.. perlu menggunakan bot sewa untuk ke resort ini... harga penginapannya lumayan juga kalau mengikut standard indonesia tapi terima kaseh kepada pak sebastian (photographer dari balige) beliau dapatkan diskaun khas utk kami.. waktu pagi kami nantikan sunrise namun kurang menyerlah pagi itu sebab awan & kabus yang tebal..

    Blog entri untuk lokasi pantai ini ada ditulis di sini http://landscapeshutter.blogspot.com...anau-toba.html


    Two fisherman with their small boat captured during sunrise at Teluk Bunga,Balige, Kabupaten Toba Samosir.

    Panorama shot


    Sunrise


    Sampan


    Hotel Tiara Bunga

    Sebahagian dari kompleks hotel tempat kami nginap utk mlm pertama.. breakfast di sini..
    Last edited by emran; 3rd July 2010 at 06:59 PM.

  5. #4

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara

    Siri Dolok Tolong

    Dolok (beerti bukit) Tolong adalah bukit tertinggi yang berdekatan dengan Balige.. daerah ini jarang-jarang dikunjungi pelancung mungkin kerana faktor lokasinya yang jauh ke selatan dan kurang promosi berbanding lokasi danau toba yang lain.. dari bukit ini boleh dilihat pemandangan panorama tao toba (tasik toba) dan juga landscape sawah padi yang menghijau (maaflah.. visible IR sume jadi kuning.. kamera biasa tengah diservis.. terasa rugi jugak masa tuh.. taper.. ade rezeki kite pergi lagi)



    Last edited by emran; 3rd July 2010 at 11:37 AM.

  6. #5

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara

    Siri Huta Ginjang (huta beerti kampung atau kawasan).. dolok beerti bukit.. tao beerti tasik

    Huta Ginjang ini salah satu bukit di sekeliling danau toba.. pada ketinggian 1600m+ .. ia juga dijadikan lokasi permainan paragliding.. angin di sini amat kuat.. sepanjang di situ sesekali terjadi anak puting beliung...


    Pemandangan Tao Toba dari bawah pelantar paragliding Huta Ginjang


    Warung di Huta Ginjang


    Landscape yang mengadap ke muara dari Huta Ginjang

  7. #6

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL, Selangor, Melaka, Perak
    Posts
    353

    Re: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara

    wuuh..terbaik la

    ~ teringat dlu gi medan,lake toba, parapat (18 taun dlu kot huhu)..skrg msti da brubah
    A good photograph is knowing where to stand

  8. #7

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Shah Alam
    Posts
    1,205

    Re: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara

    Lawa-lawa belaka emran.
    Emran nie selalu ulang alik ke Indon nie ade apa-ape ke....? He.. He....

  9. #8

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara

    Quote Originally Posted by hackerzx View Post
    wuuh..terbaik la

    ~ teringat dlu gi medan,lake toba, parapat (18 taun dlu kot huhu)..skrg msti da brubah
    mekasehh

    hehehe... wajib ulang tuh... danau toba nie 10 hari pun tak cukup nak round... trip yg ini kami cover selatan sahaja pun abes 4 hari...

    Quote Originally Posted by AskMe View Post
    Lawa-lawa belaka emran.
    Emran nie selalu ulang alik ke Indon nie ade apa-ape ke....? He.. He....
    mekaseh...
    hahahahha... sekali sekala nak jadi merasa jadi jutawan...

    sambung dengan siri di Gunung Sibayak






  10. #9

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara


  11. #10

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara

    gambar group photo di huta ginjang

  12. #11

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara


    pokok pinus kecil di dolok tolong


    transport kami.. di huta ginjang


    pemandangan Pulau Samosir dari tanah besar berdekatan parapat

  13. #12

    Join Date
    Oct 2005
    Location
    N3 47.073, E103 16.347 (Kuantan)
    Posts
    3,106

    Re: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara

    Terbaek!

    Sidamanik


    Lake Toba from Dolok Tolong


    Lake Toba from Hutaginjang


    Lembah Bakkara, asal usul Batak

  14. #13

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara

    lanjut ke lembah Bakkara... Bakkara (atau Bakara) adalah tempat bermulanya sejarah orang batak.. bermula dengan raja sisingamaraja .. keturunannya tersebar luas ke seluruh sumatera utara.. justeru orang batak ini sebenarnya adalah keturunan raja-raja... salah satu kriteria raja kaum batak ini adalah kebolehan memanggil hujan .. dan ini menjadi ciri khusus memilih pewaris takhta.. oleh itu takhta takkan jatuh kepada yg sulung andai kata yang sulung tidak berupaya memanggil hujan...

    kemudian apabila telah ada pewaris takhta.. rajanya akan pergi mengembara.. justeru beberapa generasi raja yang awal tidak diketahui kuburnya di mana kerana mereka akan pergi mengembara dan tidak pulang-pulang.. hanya apabila bermula perang saudara pertama yang mengakibatkan rajanya terbunuh barulah ada kubur rajanya di tanah batak ini.. itu lah serba sedikit kesah orang batak..

    gambarnya pula dari lokasi ini..


    Deretan pinus sepanjang jalan menuruni ke lembah bakkara


    Pemandangan lembah bakkara

  15. #14

    Join Date
    Sep 2008
    Location
    University of Malaya
    Posts
    900

    Re: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara

    Sambungan siri Bakara Valley


    Petani di lembah bakkara, desa simamora


    Monumen Sirajaoluan bersebelahan kompleks istana Sisingamangaraja


    Orang kampung batak di alam bakara

  16. #15

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Menjelajah Danau Toba Selatan & G. Sibayak, Sumatera Utara

    mmg hebat la doc...ni yg rase nk ikot next trip danau toba ni...huhu

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •