Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 30 of 30

Thread: Canon 550D vs Canon 40D

  1. #16

    Re: Canon 550D vs Canon 40D

    Quote Originally Posted by shearazi View Post
    ko ni x paham ni.. yg boleh beat 550d ialah 7d...bukan 550d bole beat 7d..tu mcm aku bungkus 2 teruss..
    sorry. aku x bermaksud yg 2-2 sama. aku cuma nak ckp dr segi teknologi lebih kurang sama. aku pernah pegang 40d. mmg terus hati aku nak beli 40d masa tue. lps tue kazen aku beli 550d. aku dh try gak. layan gak.
    My Gear :
    Canon EOS 1000D
    Nissin Di622
    Tamron AF 70-300mm f4-5.6
    Canon EF 17-40mm f4.0 L USM
    Canon 18-55mm f3.5-5.6 IS
    Canon EF 50mm f1.8
    BG-E5

  2. #17

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Kemaman
    Posts
    213

    Re: Canon 550D vs Canon 40D

    Teknologi 550D ada yang diambil dari 7D. Introduce pada Feb 2010. Walaupun sensor 18MP seperti 7D tapi bukan sensor yang sama. Tidak dibina untuk menyamai 7D kerana berlainan kategori. Dalam hireki Canon, terletak 550D dibawah 50D. Walaupun bukan pro body tapi mempunyai features yang excellent terutama LCD screen. Latest Digic4 processor. Tapi bodi 40D lebih baik dari 550.

  3. #18

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Pekan, Pahang
    Posts
    70

    Red face Re: Canon 550D vs Canon 40D

    aku no beginner jer,saja nk sibuk2....hahahahahahaha
    setiap camera ada klebihn masing2...dan kita ni minat bbeza2....so ada org ckp lain, dan org lain ckp lain lak...
    so, bro kena pilih sndiri tuk kgunaan sdiri...sy prefer 550D...cuz sy minat video skali...

  4. #19

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    kajang
    Posts
    407

    Re: Canon 550D vs Canon 40D

    salam..

    just nak share..rasanya better bro nurmohd terus angkat 40D jer la...magnesium alloy body lg..pastu 6.5 fps pulops..mantop dah tu..hehe

    p/s : kalau nak lego BG-E5 tuh roger la saye ek....ehehe
    Biarlah sedikit asalkan ianya berterusan..daripada banyak tetapi sementara

  5. #20

    Re: Canon 550D vs Canon 40D

    hehe...vote 40D...bkn lama mane pun 40D 2 kuar...

  6. #21

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Sabah
    Posts
    9

    Re: Canon 550D vs Canon 40D

    saja bagi pandangan,

    40D for semi-pro and better body built - walaupun xda function video

    550D canon rebels ni entry level camera utk beginners - kira hampir sama dgn 1000D

    senang cakap, nak ambik entry-level atau semi-pro?

  7. #22

    Re: Canon 550D vs Canon 40D

    betul 2..huhu....nak ambik entry-level atau semi-pro?penyelesaian yg bagus..

  8. #23

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Penang & Kedah
    Posts
    179

    Re: Canon 550D vs Canon 40D

    amik jerr dua2.. pada dasarnya kedua2nya bagus.. kalau soal budget.. pilih jer yg mampu dibayaq...
    "=)) Kalau dah takda akar.. rotan pun berguna...
    :-o http://mascovy.cjb.net /!\ Tu pon kalau bleh buka!! "

  9. #24

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    South Korea ; Terengganu
    Posts
    4

    Re: Canon 550D vs Canon 40D

    salam~saya pakai 40D.puas hati! syg nk tggal ataupun jual.contoh2 gmbr bleh tgk flickr sy.hehe

  10. #25

    Re: Canon 550D vs Canon 40D

    Quote Originally Posted by Cicak View Post
    saja bagi pandangan,

    40D for semi-pro and better body built - walaupun xda function video

    550D canon rebels ni entry level camera utk beginners - kira hampir sama dgn 1000D

    senang cakap, nak ambik entry-level atau semi-pro?
    ikutkan nak beralih angin ke semi pro
    My Gear :
    Canon EOS 1000D
    Nissin Di622
    Tamron AF 70-300mm f4-5.6
    Canon EF 17-40mm f4.0 L USM
    Canon 18-55mm f3.5-5.6 IS
    Canon EF 50mm f1.8
    BG-E5

  11. #26

    Join Date
    Dec 2008
    Location
    cheras
    Posts
    1,058

    Re: Canon 550D vs Canon 40D

    dah buat pilihan ke tuan... kalo 550d ni kena pakai glass yg bagus...baru ummphh...
    jom jual gambarpistolseven gallery

  12. #27

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    duk d gAnu lagi takat ning
    Posts
    222

    Re: Canon 550D vs Canon 40D

    Salam,

    40d ada spec yang sama dengan 1000d yang dah pon tuan nurmohd ada, cuma casing jadi mag-alloy, pentamirror ganti ngan pentaprism, lcd jadi 3 inci, berat dari setengah kilo jadi 800 gram, 3 fps jadi 6.5fps, autofocus point jd 9, white balance ada kelvin dan min shutter jadi 1/8000.

    Jadi apa features yang tuan tak suka dengan 1000d dan nak upgrade ke 40d atau 550d? Satu features yang lebih pd 40d adalah kalo tuan nak adjust apeture dalam mod manual dah tak payah tekan apa-apa butang, sbb 40d ada dua dail yang berbeza untuk tukar shutter speed dan apeture.

    Saya pernah guna 350d, 550d tak pernah try, tapi kalau kedua-dua ini dari line yang sama, maka saya lebih suka 40d sebab banyak benda yang boleh kita direct access, tanpa perlu masuk menu, seperti nak tukar ISO dan nak tukar white balance.


  13. #28

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: Canon 550D vs Canon 40D

    Itulah sebabnya orang yang pernah guna body besar tak suka guna body kecik. Sebab banyak kena masuk menu....... lambat selain feature yg sedikit kekuangan. Tapi biasalah sebab body entry. Yang pening tu ialah kena masuk menu kalau nak adjust. Bukan tak bagus 550D. Bagus sangat malahan yang terbaik antara semua jenama dalam kelasnya termasuklah D3100 (ada orang kata).

    Kalau utamakan imej resolution = 550D
    Kalau utamakan bodi form = 40D
    kalau nak sedap pakai = 40D
    kalau nak teknologi = 550D
    Kalau nak orang gerun sikit = 40D
    Kalau nak ikut trend = 550D

    Orang-orang tua kata, tepuk dada tanya selera. Selamat berfotografi..

  14. #29

    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    4

    Re: Canon 550D vs Canon 40D

    yea la...org skrg smua suka latest model dan harga plak xle mahal gila...cuma 550d xle seglamour xxd tapi body je function lain sama je bukan pakai smua pun. Yg penting tau guna / secocok x kira la apa pong model dslr he...he...

  15. #30

    Join Date
    Jun 2007
    Location
    shah alam
    Posts
    76

    Re: Canon 550D vs Canon 40D

    40d dah banyak berjasa kat aku ni... dah 2 tahun lebih aku pakai. mmg puas hati tahap prestasi dia..... terutamanya bila mengambil gambar sukan yang memerlukan fps yang tinggi... 6.5 fps. screen 3.0", ada live view, puas hati level semi-pro ni. body mmg mantap. lebih bergaya bila digandingkan bersama battery grip. tapi rasanya dah takder model yang baru ni.
    gafaar musar/ mak_gafaar@yahoo.com

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •