Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 51

Thread: Teknik & Tips | Bracketing

  1. #1

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    SERDANG, SELANGOR
    Posts
    328

    Teknik & Tips | Bracketing

    Ok, kali ni saya bawaklak soalan 'Bracketing'. Nak meriahkan lagi FMDC. Amacam

  2. #2

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    Bracketing nie ialah shoot gambar atau objek sama seberapa banyak dengan menggunakan setting kamera yang berlainan.
    Kita gunakan ketika keadaan yang kita rasa payah utk shoot dengan hanya single shoot. Ramai yang tak tahu sebenarnya
    bracketing ini penting dan salah satu teknik yang perlu kita pelajari. Jgntau nak shoot RAW jerr.. yg ni pun penting gak tau...

    Kerana apa bracketing ini penting?
    Sensor pada kamera kadang2 mempunyai limitnya juga..terutamanya pada keadaan mengesan keupayaan 'dynamic range'.
    Dynamic range ini ialah sensitiviti terhadap cahaya. Kadang2 sensor kamera gagal merakam kawasan detail yang mempunyai
    tonal (tone) cerah dan gelap pada satu2 masa. Memandangkan shoot menggunakan single shoot tidak dapat menyelesaikan
    maka kaedah bracketing diperlukan untuk menghasilkan gambar yang mempunyai kapasiti dynamic range yang tinggi.

    Apa yang boleh dibuat Bracketing?

    Exposure
    Ramai orang menggunakan Exposure Bracketing untuk mendapatkan Exposure yang betul.
    Selalunya photographer menggunakan kaedah trial & error utk menentukan exposure yang betul tetapi kaedah
    bracketing ini memudahkan kita untuk mendapatkan result yang cepat. Ia boleh dilakukan dengan setting shoot exposure
    +over, -under, normal ataupun +2 over, normal -2 over ataupun ikut koranglah byk mana yang korang suka
    Kaedah HDR, DRI dan seangkatan dengannya memerlukan bracketing jenis ini..

    White Balance
    Nie untuk menentukan samada WB mana yang paling cun dan seni utk digunakan pada shoot tersebut... bila dah
    shoot 2-3 jenis WB, manalah tau kadang2 fluorescent didalam panas terik mentari dapat menimbulkan efek cool
    yang menarik utk gambar anda

    Flash
    Flash bracketing digunakan utk menentukan amaun mana yang paling cun utk kaedah fill flash.. Kadang2 setting
    flash kita ni over sampai putih melepak muka pengantin (bak kata saya_maju) kita dah takut duit kita hangus...
    so, jgn takut lagi gunakanlah kaedah flash bracketing ni utk mengatasi kaedah muka pengantin putih melepak..
    dalam 2-3 shoot guna flash bracketing... dapatlah satu yang cun melecun...

    Focus
    Dalam kamera aku D70s.. tak jumpa benda nie..taktahulah kot ada kamera pro yang lain klu ada kaedah bracketing jenis nie...
    tapi aku pernah terbaca, Focus bracketing dapat membantu photographer menentukan DOF yang sesuai... terutamanya
    dalam shoot macro.. ia sangat penting..

    betulkan saya jika ada yang tak betul...
    hamba budak darjah dua

    psss: hamba tlg jawab utk sifu.. amber bukan sifu

  3. #3

    Join Date
    May 2006
    Location
    Misteri Seadanya...???
    Posts
    378
    buntalshoot memang hebat.. tabik sikit... :lol: :lol:


    tp kalau dalam weading jangan guna lebih lagi 5 kali bracketing ye..

    sebab kalau lebih.. tuan rumah halau suruh balik je...

    (maksud i.. setiap kali nak set bracketing ni mengambil sedikit masa..
    tapi kalau dah asik set sampai 5 kali tu.. tak ke hangin pengantin tu nanti..)


    tapi untuk outdoor, sunset dsb adalah sangat sesuai pakai kaedah bracketing ni...

    sebabnya tiada siapa yang nak marah kita nanti... jika set banyak2 pun.. :lol: :lol:
    photograpy juga perlu maju...

  4. #4

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Balai Polis Bkt Kepong
    Posts
    11,513
    itu aja saya maju..takkan itu aja kottttt..............
    artist always say "great images" , " great colour", "perfect timing"..but gearhead always says "what camera did you use" . what lens did you use?", " can we see the EXIF data for the picture"..wakakakakka

  5. #5

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Republick Of Besut
    Posts
    2,378
    Quote Originally Posted by saya_maju
    buntalshoot memang hebat.. tabik sikit... :lol: :lol:


    tp kalau dalam weading jangan guna lebih lagi 5 kali bracketing ye..

    sebab kalau lebih.. tuan rumah halau suruh balik je...

    (maksud i.. setiap kali nak set bracketing ni mengambil sedikit masa..
    tapi kalau dah asik set sampai 5 kali tu.. tak ke hangin pengantin tu nanti..)


    tapi untuk outdoor, sunset dsb adalah sangat sesuai pakai kaedah bracketing ni...

    sebabnya tiada siapa yang nak marah kita nanti... jika set banyak2 pun.. :lol: :lol:
    saya maju : skrg bukan bercerita pasal bracketing kat majlis nikah kahwin. Skerang diorg tanya tentang bracketing.

  6. #6

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Ayer Keroh - Ampang
    Posts
    780
    saya punya buleh 3 kali je..

    if tak silap reporter kat majisĀ² pun buat kaedah ni utk hasil lebih baik berbanding dok check kat lcd selepas snap 1 gambar..

    tu yang saya perasan a kat hall aritu..

    er...berapa ek jarak masa setiap snap yang dihasilkan ek...3pics/1second?

  7. #7
    bracketing kalau pakai d200 sedap banget ooooo..

  8. #8
    bagus jugak topic ni...

    Untuk D70s, Bila kita dah set braketing... kita kena set burst mode sekali tak? atau bila dalam bracket, kita tekan shutter sekali terus keluar 3 imej imej exposure berlainan?

    Masa dengan FZ20 saya terpaksa onkan burst mode.

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    8,158
    Quote Originally Posted by saya_maju
    buntalshoot memang hebat.. tabik sikit... :lol: :lol:


    tp kalau dalam weading jangan guna lebih lagi 5 kali bracketing ye..

    sebab kalau lebih.. tuan rumah halau suruh balik je...

    (maksud i.. setiap kali nak set bracketing ni mengambil sedikit masa..
    tapi kalau dah asik set sampai 5 kali tu.. tak ke hangin pengantin tu nanti..)


    tapi untuk outdoor, sunset dsb adalah sangat sesuai pakai kaedah bracketing ni...

    sebabnya tiada siapa yang nak marah kita nanti... jika set banyak2 pun.. :lol: :lol:
    boleh eeh set sampai 5 kali bracket?
    aku tau kamera aku 3 je

    .
    aji [at] fotomedia.com.my
    direct: +6012 254 7398

    don't follow aji on facebook

  10. #10

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kuantan
    Posts
    8,264
    Quote Originally Posted by aji
    Quote Originally Posted by saya_maju
    buntalshoot memang hebat.. tabik sikit... :lol: :lol:


    tp kalau dalam weading jangan guna lebih lagi 5 kali bracketing ye..

    sebab kalau lebih.. tuan rumah halau suruh balik je...

    (maksud i.. setiap kali nak set bracketing ni mengambil sedikit masa..
    tapi kalau dah asik set sampai 5 kali tu.. tak ke hangin pengantin tu nanti..)


    tapi untuk outdoor, sunset dsb adalah sangat sesuai pakai kaedah bracketing ni...

    sebabnya tiada siapa yang nak marah kita nanti... jika set banyak2 pun.. :lol: :lol:
    boleh eeh set sampai 5 kali bracket?
    aku tau kamera aku 3 je..
    Kamera kawan pun 3 kali ajer.. sebab tu kiter tak semaju saya_maju kot... :roll:

  11. #11
    Quote Originally Posted by bobtahar
    bagus jugak topic ni...

    Untuk D70s, Bila kita dah set braketing... kita kena set burst mode sekali tak? atau bila dalam bracket, kita tekan shutter sekali terus keluar 3 imej imej exposure berlainan?

    Masa dengan FZ20 saya terpaksa onkan burst mode.
    d70s aku tatau. tapi d50, kalau WB bracket, satu shot akan produce 3 image.

    kalau exposure bracket, kena burst 3 image.

  12. #12

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    ooo.. saya maju punya bracketing guna raw....

  13. #13

    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Taman Keramat
    Posts
    8,362
    sebenarnya yg saya maju cakap tu merujuk bukan pada Auto-Bracketing....

    klu Auto Bracketing cuma hanya boleh 3 (TIGA) SAHAJA

    tp klu buat bracketing sendiri... sampai berapa2 pun boleh... kena ejas sendiri...kena guna tripod...
    dan takpayah set mode Bracketing...cuma perlu ejas exposure compensation jika dalam mode A,S

    jika dalam mode manual... kita main drag shutter...levelkan ikut parameter dlm viewfinder....

  14. #14
    yezzaaaaaaaaa.. penerangan abam Wan canggih sekali. ambe pahang gok saya_maju kabor tuh, cume dok reti nok terang jah

  15. #15

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    ampang,selangor
    Posts
    91
    Quote Originally Posted by sayangmama
    Quote Originally Posted by bobtahar
    bagus jugak topic ni...

    Untuk D70s, Bila kita dah set braketing... kita kena set burst mode sekali tak? atau bila dalam bracket, kita tekan shutter sekali terus keluar 3 imej imej exposure berlainan?

    Masa dengan FZ20 saya terpaksa onkan burst mode.
    d70s aku tatau. tapi d50, kalau WB bracket, satu shot akan produce 3 image.

    kalau exposure bracket, kena burst 3 image.
    aku pun dok pening nak buat benda ni..... aku dah try d70s..hanya WB braket sahaja boleh shot produce 3 image dengan sekali press. cuba nak buat exposure dengan sekali press....masih tak dapat....atau memang tak boleh..... Bantuan dari otai2 amat diperlukan...

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •