Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 36

Thread: Apa fungsi LENS HOOD?

  1. #1

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Bandar Baru Bangi
    Posts
    69

    Apa fungsi LENS HOOD?

    salam sume,

    Aku budak br blajar. Apa sbenarnya fungsi hood dpn lens tu dan bila masanya kite guna benda tu?
    Tolong2............

  2. #2

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    waalaikumsalam.....

    boleh tgk sini http://en.wikipedia.org/wiki/Lens_hood
    rajin GOOGLE terjawab lah persoalan

  3. #3

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,333

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    rasanya dah ade thread dia. WBMP (walaubagaimanapun), ;

    1. halang glare yang terhasil. google glare.
    2. protection kepada glass lensa ataupon filter. Kalau terlanggar didinding ke, hood yang kena dulu.
    3. menghensemkan lensa anda lantas membuatkan anda tampak bergaya dan cool.

    tata.
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  4. #4

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,954

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    no 3 akuss tuh pernah disebut tuk orang yg tanya pasal kegunaan battery grip gak... yap bergaya n cool..ekekek..

  5. #5

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    aku setuju tahap hokage dgn akuss..

  6. #6

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,683

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    aku cuma pasang hood kat telephoto je, tu pun kalau rajin.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  7. #7

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    Kalau shoot dari dalam gua, tak yah pakai hood pun tak per.

  8. #8

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,333

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Kalau shoot dari dalam gua, tak yah pakai hood pun tak per.
    time nims lebih pada keselamatan la.. kut tergelincir, takdelah calar glass atau filter....
    disamping itu nampak kacak dan macho. Kelawar pon pengsan tgk...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  9. #9

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,333

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    Quote Originally Posted by azmizi View Post
    no 3 akuss tuh pernah disebut tuk orang yg tanya pasal kegunaan battery grip gak... yap bergaya n cool..ekekek..
    design kamera skang menitik beratkan gaya, mutu dan keunggulan. kalau tak sapa pon takmo beli.... tp takleh berlebihan sampai bleh tuka casing ke..... soft casing ke.... ade blink blink ke.... wakakakakaka.....

    Pasal last sekali user beginner akan cari kamera yg die rasa bergaya dengan dia.... walaupon tak tahu function dia....
    Dia nampak kat stadium photog canon dgn lens meriam, dia pon nak...... Dia nampak kamera nikon Otai ni usung, dia pon nak usung... kekekeke...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  10. #10

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    time nims lebih pada keselamatan la.. kut tergelincir, takdelah calar glass atau filter....
    disamping itu nampak kacak dan macho. Kelawar pon pengsan tgk...
    Kehkehkehkeh... pandai lawaklah akuss ni. Masa sedang jauh ler shoot gambo. Mesti unik kan gambo dier.

  11. #11

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,333

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    Quote Originally Posted by akuss15 View Post
    time nims lebih pada keselamatan la.. kut tergelincir, takdelah calar glass atau filter....
    disamping itu nampak kacak dan macho. Kelawar pon pengsan tgk...
    baru aku perasan ayat aku tergantung.....

    sebetulnya....

    time nims lebih pada keselamatan la.. kut tergelincir, takdelah calar glass atau filter calar atau pecah (jatuh2 manja... kalau jatuh steve austin abis la punggah kemera)....
    disamping itu nampak kacak dan macho. Kelawar pon pengsan tgk...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  12. #12

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Melaka, Malaysia
    Posts
    479

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    hood mcm kondom gak....protection....
    tapi kekadang rimas gak...
    "Amateurs worry about equipment, professionals worry about money, masters worry about light. I just take pictures…"

  13. #13

    Join Date
    May 2010
    Location
    Putrajaya
    Posts
    48

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    Quote Originally Posted by samsudds View Post
    hood mcm kondom gak....protection....
    tapi kekadang rimas gak...
    kahkahkah! jawapan yg paling best tp ada logiknye..

  14. #14

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    subang jaya| sunway | shahalam | sungkai perak
    Posts
    1,377

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    Quote Originally Posted by samsudds View Post
    hood mcm kondom gak....protection....
    tapi kekadang rimas gak...

    adoy..xleh blah, wakaakakakkakaka time for afika

  15. #15

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    selayang
    Posts
    132

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    Quote Originally Posted by samsudds View Post
    hood mcm kondom gak....protection....
    tapi kekadang rimas gak...
    jawapan menduga iman dan akal...haha

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •