Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 31 to 36 of 36

Thread: Apa fungsi LENS HOOD?

  1. #31

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Kemaman
    Posts
    213

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    Memang semua lens boleh guna hood. Kalau lens yang ada disediakan 'notch' depan lens tu untuk 'lock' lens hood, adalaa hood yang dibuat untuk nya oleh manufacturer lens tu, Kalau tak ada, mungkin boleh beli hood yang guna 'screew-in' dan ikut saiz filter lens. Biasanya hood ini dibuat dari getah warna hitam. Kena pilih saiz yang sesuai bimbang ada vignette. Lagi 'wide-angle' lens tu, lagi pendek hood. Untuk lens fish eye, hood nya untuk protect lens dan tak pun berfungsi sebagai hood. Ianya lebih kepada untuk 'cap'. Malahan ada yang modified buang terus seperti link dibawah;

    http://www.hasselweems.com/photograp...eye/index.html

    Kesimpulan: Hood memang baik untuk 1. Halang cahaya 'jahat', 2. Protect lens, 3. mungkin bagi nampak lawa.........

    TERIMAKASIH

  2. #32

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    pasir gudang johore
    Posts
    342

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    [QUOTE= Kalau tak ada, mungkin boleh beli hood yang guna 'screew-in' dan ikut saiz filter lens. ........ [/QUOTE]

    kalau boleh elakkan beli hood jenis screew in.. dah pernah beli satu..terpusing ketat .. smpai skrg melekat kat filter.. xboleh bukak..
    nasib baik filter cap sotong.. cmpak laut je..beli yg klip ('notch') je.. senang pasang senang bukak..

    nak tanye? ape fungsi bunga hood...?

  3. #33

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    jenis screw-in tu cthnya cap mennon selalunya akan ada masalah mechanical vignetting..psl dia tak ikut spec lens..cuma ikut filter size
    Last edited by shearazi; 29th July 2010 at 12:47 PM.

  4. #34

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    hahahhaa....korg ni kelakor r...akuss...thumbs up... ngeee... =)

  5. #35

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    kuantan,pahang
    Posts
    58

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    Quote Originally Posted by mill View Post
    salam.......sye nk tny skit.......sume jns lens bley masuk hood kew?????
    klu kit lens d3000, de lens hood x????
    klu de brape harge eah?????
    aku baru beli.50rggt je

  6. #36

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Raub, Pahang
    Posts
    178

    Re: Apa fungsi LENS HOOD?

    memang berguna r.. jugak.. ritu saje2 shoot2 kat tepi laut.. panjat batu then tergelincir.. camera terhantuk kat batu.. tercampak cover lens.. nseb pkai lens hood.. lau x dah terburai lens.. huhu.. camera still elok dan x de cacat.. cme eyelet strap camera jerk yg bengkok sket..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •