Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 32

Thread: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugambar

  1. #1

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Kuala Terengganu
    Posts
    20

    Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugambar

    helllooo....sy nk tnya ckit...macam mana edit gmbr supaya gmbr kelihatan macam gmbr pengantin yg macam skrg byk jurugambar letak dlm blog2 mereka? blh share..pleaseee...

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many

     

  3. #2

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugam

    err..... cmano neh? aku pon kurg paham ngan soklan... nk tanye software nk gune ke, nk tanye care2 nk wat ke..
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  4. #3

    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kemaman & Bandar Puteri, Puchong
    Posts
    1,469

    Re: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugam

    Quote Originally Posted by syahlim View Post
    helllooo....sy nk tnya ckit...macam mana edit gmbr supaya gmbr kelihatan macam gmbr pengantin yg macam skrg byk jurugambar letak dlm blog2 mereka? blh share..pleaseee...
    bagi contoh lagi mudah bro.. wedding photography ni macam2.. ada orang lebih kepada photografik ada orang lebih kepada natural.. jelaskan persoalan anda..
    Photography is not about the gears,it is about how you photograph.

  5. #4

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Penang & Kedah
    Posts
    179

    Re: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugam

    Kalau dah gambaq dicapture tu elok... tak perlu la edit2..

    kalau nak edit juga, bleh guna macam-macam software contohnya: photoshop, lightroom, photoscape dan juga software yg dibekalkan sekali masa beli DSLR (canon: digital professional photo, nikon: capture nx (kurang pasti apa namanya sbb sy red user))

    dan kalau nak tau cara guna, bleh refer youtube.com .. byk tutorial bleh ditelaah..
    "=)) Kalau dah takda akar.. rotan pun berguna...
    :-o http://mascovy.cjb.net /!\ Tu pon kalau bleh buka!! "

  6. #5

    Re: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugam

    yup betoi 2...kat youtube byk je tutorial.....saje menyibuk..hehe..

  7. #6

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Kuala Terengganu
    Posts
    20

    Re: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugam

    izzamk....nk tnya care software n care nk bt gmbr?? kalau nk tgk you tube...gmbr jenis mcm tu...gmbr ape dpanggilnya? ala...xkan nk tunjuk plak blog sape2..kan salah plak d copy kat sini...gmbr yg byk photographer upload blog masing2....thanks kalau sudi2 share....

  8. #7

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Kuala Terengganu
    Posts
    20

    Re: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugam

    izzat...care photography la...terangkan ckit ok...

  9. #8

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugam

    Quote Originally Posted by syahlim View Post
    izzamk....nk tnya care software n care nk bt gmbr?? kalau nk tgk you tube...gmbr jenis mcm tu...gmbr ape dpanggilnya? ala...xkan nk tunjuk plak blog sape2..kan salah plak d copy kat sini...gmbr yg byk photographer upload blog masing2....thanks kalau sudi2 share....
    jgn terlalu tumpukan utk edit wedding picture je.. care gune software tu, kalu da taw, bley apply kt ape2 jenis tema pon... dunia skrg mmg tanpa sempadan.. kalu aku nk share kt cni, maap ler... bkn hape.. takot nnt slh ajor plaks.. aku bukan reti sgt nk edit2 ni... cume ape saranan aku, ko masuk utube, search for photoshop tutorial... belambak ade.. drp yg simple smpai la yg complicated... jgn tros nk edit gambo wedding.. try dulu shoot bbrp keping gambo kwn2 ke.. then edit... prektis membuat anda sempurna.. cume maw igtkan.. jgn tlalu mgharapkan post processing... cube utk masterkan skill2 asas fotografi jika anda maw jd fotografer.. or else, might as well become a designer..

    ... kalu ade TT, join ler.. kalu blaja di alam maya ni, kurg feel...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  10. #9

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Penang & Kedah
    Posts
    179

    Re: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugam

    Quote Originally Posted by syahlim View Post
    izzamk....nk tnya care software n care nk bt gmbr?? kalau nk tgk you tube...gmbr jenis mcm tu...gmbr ape dpanggilnya? ala...xkan nk tunjuk plak blog sape2..kan salah plak d copy kat sini...gmbr yg byk photographer upload blog masing2....thanks kalau sudi2 share....
    byk lagi saudari kena belajar sebelum berangan2 nak edit gambaq pengantin nie. sebenaqnya semua tu dah terjawab kalau saudari gunakan butang search kat atas tu... youtube yg dimaksudkan adalah tutorial berkenaan editing gambaq menggunakan perisian (software yang disebutkan sebelum nie) apa2 pun, saudari perlu belajar komposisi dahulu disamping memahami iso,apature,shutter speed pada kamegha saudara.. apa2pun kalau nak edit, mesti guna perisian (software) (nak padam jerawat ka, nak tambah kerawang ka, nak buat watermark ka, nak tampal gambaq ka dll mesti pakai software seperti contoh dinyatakan tadi).

    p/s: berjalan terus sebelum merangkak???
    Last edited by gwack; 3rd August 2010 at 10:55 PM. Reason: ganti nama "saudara" kepada "saudari" - mohon maaf kepada syahlim
    "=)) Kalau dah takda akar.. rotan pun berguna...
    :-o http://mascovy.cjb.net /!\ Tu pon kalau bleh buka!! "

  11. #10

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Penang & Kedah
    Posts
    179

    Re: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugam

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    jgn terlalu tumpukan utk edit wedding picture je.. care gune software tu, kalu da taw, bley apply kt ape2 jenis tema pon... dunia skrg mmg tanpa sempadan.. kalu aku nk share kt cni, maap ler... bkn hape.. takot nnt slh ajor plaks.. aku bukan reti sgt nk edit2 ni... cume ape saranan aku, ko masuk utube, search for photoshop tutorial... belambak ade.. drp yg simple smpai la yg complicated... jgn tros nk edit gambo wedding.. try dulu shoot bbrp keping gambo kwn2 ke.. then edit... prektis membuat anda sempurna.. cume maw igtkan.. jgn tlalu mgharapkan post processing... cube utk masterkan skill2 asas fotografi jika anda maw jd fotografer.. or else, might as well become a designer..

    ... kalu ade TT, join ler.. kalu blaja di alam maya ni, kurg feel...
    bro nak tt skali bleh...
    "=)) Kalau dah takda akar.. rotan pun berguna...
    :-o http://mascovy.cjb.net /!\ Tu pon kalau bleh buka!! "

  12. #11

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugam

    gwack.. xde mslh kalu maw blaja... cume cm aku ckp la.. kalu dok sbok nk edit je w/o worrying on how to take/create pictures, haru jadiknye...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  13. #12

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Putrajaya, Penang & Kedah
    Posts
    179

    Re: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugam

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    gwack.. xde mslh kalu maw blaja... cume cm aku ckp la.. kalu dok sbok nk edit je w/o worrying on how to take/create pictures, haru jadiknye...
    tarak hal kalau takat belanja stimboat dgn ayaq kosong... sy sokong abam.. let take a picture...
    "=)) Kalau dah takda akar.. rotan pun berguna...
    :-o http://mascovy.cjb.net /!\ Tu pon kalau bleh buka!! "

  14. #13

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    penang
    Posts
    686

    Re: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugam

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    ... cume cm aku ckp la.. kalu dok sbok nk edit je w/o worrying on how to take/create pictures, haru jadiknye...
    dia nak belaja edit je tu... (kamera dia tak minat ni)... aku rasa dia nak wat edit mcm custom album tu...
    bro syahlim ni, kena pi rumah izzamk nih.. br bole blajar.

  15. #14

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugam

    Quote Originally Posted by manik View Post
    dia nak belaja edit je tu... (kamera dia tak minat ni)... aku rasa dia nak wat edit mcm custom album tu...
    bro syahlim ni, kena pi rumah izzamk nih.. br bole blajar.
    blaja ape? blaja wat kuih raye ke? bleh je.. ekekeke...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  16. #15

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,954

    Re: Macam mana nak edit gambar macam gambar pengantin yg smakin byk d gunakan jurugam

    maybe maksud ko (bukan abah ko yek :P) tone kot? yg ko dok tgk pic phototg kahwin tuh dia mmg ejas sedikit contrass , hypass laa,saturation and ada jugak edit cara oldskool, vintage,cinematic sebb tu gambar diorang berbeza dari segi kaler..ada jugak apply "jenis2 blur" konon2 ala dreaming laa..lain orang lain caranya..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •