Page 4 of 4 FirstFirst ... 234
Results 46 to 53 of 53

Thread: Photo improvement session 2010

  1. #46

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Photo improvement session 2010

    Quote Originally Posted by buttet View Post
    bro pengukir ajaran sesat takkan timbul jika tidak timbul orang orang yang claim dia adalah fonder dan sebagainya...
    ahahahaa...Buttet, again for our favourite quote, "If you want to be a rock star, don't choose to be a photographer".

  2. #47

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Photo improvement session 2010

    Quote Originally Posted by reezuan View Post
    ..terima kasih..terima kasih..terima kasih..pihak penganjur..
    ..sesi perkongsian ilmu yang menarik..antara lama dan baru..

    ..sedikit perkongsian dari pertemuan tersebut, (mungkin ada antara maklumat yang ada ini sudah terdapat dalam forum ini) :

    ..speedlight / flash / lampu denyar..
    +inverse square law..semakin jauh cahaya 'pergi', semakin kurang kekuatan cahaya..semakin jauh cahaya jauh 'pergi', semakin luas tersebar..
    +cahaya lampu denyar dikawal oleh bukaan apatur, manakala kelajuan pengatup boleh mengawal cahawa dari matahari, atau sumber cahaya sedia ada available light or ambient light)
    +
    kiraan kekuatan lampu denyar dalam julat 1 stop : 1/1|1/2|1/4|1/8|1/16|1/32|1/64|1/128..

    ..banyak lagi ilmu yang diperolehi pada malam tersebut, tapi saya tambah kemudian. Harap juga dari ahli forum yang hadir (mangkor, jemeyphoto, acecanon, azmizi, dll..) dapat juga berkongsi maklumat yang diperolehi..
    Bertambah dan berkembangnya ilmu fotografi. Dulu range 1 stop hanyalah dalam skop aperture, shutterspeed dan iso sahaja. Speedlight manual hanya dikenal dengan GN untuk 1/1 sahaja(maksimum power). Sekarang untuk Manual setting speedlight sudah ader sehingga 10 stop untuk output. Ini semua semakin menuju kesempurnaan. Beruntungnya orang sekarang. Telalu banyak kemudahan tersedia dalam dunia fotografi.

  3. #48

    Re: Photo improvement session 2010

    Terima kasih daun keladi khususnya Bro Amin (Penganjur) dan senior² yg lain.
    Dapat ilmu yang berguna & dimanfaatkan... budak baru cam sy nih.
    Sempat berkenalan pjg ngan Bro Mangkor n Asri "Acecanon" jer..sahabat² lain tegur² cam tu jer.
    Kalau ada TT yang mendatang jgn lupakan teman, bleh memanjangkan ukhwah lagi.
    TQ bro Zul78 & Fendi di atas nasihat & tips yang diberikan...
    Fuhhh... teracun gak haku ngan "baby lens" bro Fendi. per name ntah brand tu...???

  4. #49

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Saujana Damansara
    Posts
    3,103

    Re: Photo improvement session 2010

    Quote Originally Posted by zainzubir View Post
    tergelak beso hanty baca ni..mmg cool..

    ya hanty juga terasa kerugian yg teramat sgt...jemey juga yg untung...jemey nanti dah khatam boleh kita adakan convo...
    saya lambat la lagi hanty nak khatam dan mungkin sampai bila2 pun saya tak kan khatam sebab bidang ni senantiasa berkembang saban hari. oleh itu, tiap2 hari saya perlu belajar.

    tak sabar rasanya nak tunggu avam Amin buat class berkenaan ngan asas photography plak ni. yang ni kena bayar la (mana boleh semuanya nak free...hahaha).:

  5. #50

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Photo improvement session 2010

    saya setuju kenyataan Jemey bahawa kita takkan boleh khatam dlm bidang fotografi ni sebab ianya salah satu cabang seni. seni itu tiada penghujungnya.

    sesungguhnya golongan orang baru dlm bidang ni memang amat-amat mengharapkan panduan dan didikan dari orang lama.

    hanya dgn cara ini sahaja akan lahir golongan pelapis jurugambar yg berilmu, berdisplin, beretika, low profile dan easy going. saya berpendapat dgn cara ni jugak akan mengujudkan persaingan yg sihat dlm bidang ni.

    up lagi gambor tembak curi:


  6. #51

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Photo improvement session 2010

    Saya nak tanya,

    Nilai setiap stop bagi aperture, shutterspeed dan iso bagi setiap kamera tak kira apa brand dan model adalah sama saja. Misalnya aperture f16 Nikon sama nilainya ngan aperture f16 Canon, begitu juga nilai shutterspeed 1/125s Nikon juga sama dengan nilai shutterspeed Canon 1/125s.

    Bagaimana pula dengan nilai output setiap stop bagi speedlight ?

    Apakah juga sama atau berbeza ?

    Misalnya, apakah sama power output yang dikeluarkan oleh speedlight Nikon SB600 pada setting stop 1/128 dengan speedlight Nikon SB900 juga pada setting stop 1/128.

    Ingin kepastian saja kerana pada saya tidak sama sebab kuasa 1/1 keduanya adalah berbeza. Tak taulah kalau² kefahaman saya mengelirukan. Ini adalah ilmu baru dalam perkembangan fotografi digital. Sebelum ini manual setting power output tiada pilihan seperti sekarang yang ada sehingga 10 stop pilihan. Kalau dulu aperture terpaksa diubah mengikut jarak subjek dengan kamera untuk manual speedlight. Sekarang ni dah boleh stay satu aperture sahaja, tak kira subjek jauh atau dekat, sebab dah boleh pilih ubah stop output untuk manual speedlignt.

    Terima kasih kepada kengkawan yang sudi menjelaskan.

  7. The Following User Like This Post:


  8. #52

    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Bangi, Malaysia, Malaysia
    Posts
    2,024

    Re: Photo improvement session 2010

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Saya nak tanya,

    Nilai setiap stop bagi aperture, shutterspeed dan iso bagi setiap kamera tak kira apa brand dan model adalah sama saja. Misalnya aperture f16 Nikon sama nilainya ngan aperture f16 Canon, begitu juga nilai shutterspeed 1/125s Nikon juga sama dengan nilai shutterspeed Canon 1/125s.

    Bagaimana pula dengan nilai output setiap stop bagi speedlight ?

    Apakah juga sama atau berbeza ?

    Misalnya, apakah sama power output yang dikeluarkan oleh speedlight Nikon SB600 pada setting stop 1/128 dengan speedlight Nikon SB900 juga pada setting stop 1/128.

    Ingin kepastian saja kerana pada saya tidak sama sebab kuasa 1/1 keduanya adalah berbeza. Tak taulah kalau² kefahaman saya mengelirukan. Ini adalah ilmu baru dalam perkembangan fotografi digital. Sebelum ini manual setting power output tiada pilihan seperti sekarang yang ada sehingga 10 stop pilihan. Kalau dulu aperture terpaksa diubah mengikut jarak subjek dengan kamera untuk manual speedlight. Sekarang ni dah boleh stay satu aperture sahaja, tak kira subjek jauh atau dekat, sebab dah boleh pilih ubah stop output untuk manual speedlignt.

    Terima kasih kepada kengkawan yang sudi menjelaskan.

    CG, pada pendapat saya, TAK SAMA.

    Thanks.

  9. #53

    Re: Photo improvement session 2010

    Quote Originally Posted by buttet View Post
    bro pengukir ajaran sesat takkan timbul jika tidak timbul orang orang yang claim dia adalah fonder dan sebagainya...
    Ada ajaran sesat ke..? Saya tak perasan nie... Bahaye......

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •