Results 1 to 12 of 12

Thread: "skodeng" di Tupah (masih ingat lagi tak......?)

  1. #1

    "skodeng" di Tupah (masih ingat lagi tak......?)

    My first attempt for "air terjun" (errr actually 2nd attempt , the first one at Titi Hayun FAIL).

    No filter used. Jadi adakah ini penyebab utama air tu terang sangat , selain ISO yang tinggi?




    Exposure Time = 1/3"
    F Number = F22
    Exposure Program = Manual
    ISO Speed Ratings = 800 (forgot to change , sampai rumah baru sedar , duh silly me)
    Exposure Bias Value = -0.7EV
    Focal Length = 18mm
    White Balance = Auto white balance

    Some PP done.

    P/s any how , sekarang this place dah "bersih". Almaklum lah "bulan" mengambang.

  2. #2

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,822

    Re: "skodeng" di Tupah (masih ingat lagi tak......?)

    WB failed! terlampau kebiruan..

  3. #3

    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    344

    Re: "skodeng" di Tupah (masih ingat lagi tak......?)

    White Balance = Auto white balance
    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    WB failed! terlampau kebiruan..
    boleh tak saya minta pendapat, dalam keadaan macam mana selalunya auto wb gagal menafsirkan wb yang sepatutnya? er.r. betul ke soalan nih?

  4. #4

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,822

    Re: "skodeng" di Tupah (masih ingat lagi tak......?)

    auto WB selalunya akan menggunakan apa-apa benda yg ada dlm gambar yg warnanya putih sebagai reference. kalu takde, maka auto WB akan fail...

  5. #5

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    B.Baru Bangi
    Posts
    227

    Re: "skodeng" di Tupah (masih ingat lagi tak......?)

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    auto WB selalunya akan menggunakan apa-apa benda yg ada dlm gambar yg warnanya putih sebagai reference. kalu takde, maka auto WB akan fail...
    maaf tuan tanah...tumpang bertanya...

    avam mangkor...jd klau mcm tu keadaannya, xde warna putih sbg reference...apa cara yg sesuai utk set WB ni???.....maaf la klau soalan nampk mcm soalan bodoh je,...huhuhu
    Gambar-Gambar kehidupan melalui lensa anda.... :-c

    http://www.flickr.com/photos/doc_a82/
    "" Sila la tgk....pas tu komen....""

  6. #6

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Skudai
    Posts
    162

    Re: "skodeng" di Tupah (masih ingat lagi tak......?)

    Urm, kalau cara saya, pakai white balance cap dan lepas tu jadikan custom white balance kamu... Tapi masih ada cara lain.. =)
    Bagaimana nak tangkap SEKALIGUS 30 ekor burung yang hinggap di sebuah pokok?

  7. #7

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,822

    Re: "skodeng" di Tupah (masih ingat lagi tak......?)

    kalu kamera bleh set kelvin value, waktu siang set aja 5000k. takpon set kepada daylight..

  8. #8

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: "skodeng" di Tupah (masih ingat lagi tak......?)

    daylight atau pon shoot RAW

  9. #9

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    B.Baru Bangi
    Posts
    227

    Re: "skodeng" di Tupah (masih ingat lagi tak......?)

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    kalu kamera bleh set kelvin value, waktu siang set aja 5000k. takpon set kepada daylight..
    oo...mcm tu...TQ avam magkor....
    Gambar-Gambar kehidupan melalui lensa anda.... :-c

    http://www.flickr.com/photos/doc_a82/
    "" Sila la tgk....pas tu komen....""

  10. #10

    Join Date
    Sep 2010
    Posts
    344

    Re: "skodeng" di Tupah (masih ingat lagi tak......?)

    saye ade tengok satu video tutorial dulu.. dia amik gambo kertas putih.. tp x faham sangat.. untuk apa.. dan bagaimana nak setting.. cuma dia ada bagi tau untuk "selaraskan" wb.

  11. #11

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,822

    Re: "skodeng" di Tupah (masih ingat lagi tak......?)

    Quote Originally Posted by sani.aljufri View Post
    saye ade tengok satu video tutorial dulu.. dia amik gambo kertas putih.. tp x faham sangat.. untuk apa.. dan bagaimana nak setting.. cuma dia ada bagi tau untuk "selaraskan" wb.
    tu salah satu cara untuk dapatkan WB yg tepat bila keadaan cahaya agak celaru. kaedah tu dipanggil WB preset manual. tembak satu gambar guna preset manual, pastu gambar tu boleh digunakan sebagai rujukan utk menyalin WB ke gambar2 yg lain.

    rasanya tuan2 semua boleh semak tutorial pasal WB yg ada dihuraikan dlm FMDC ni.. rajin2 la cari tajuk tu..

  12. #12

    Re: "skodeng" di Tupah (masih ingat lagi tak......?)

    Thanks mangkor especially penerangan pasal WB tu , memang bermakna bagi saya.

    Bagaimana pun warna biru air tu sebenar fake , sebab saya birukan adalah kerana noise dan terang sangat . Saya silap setting ISO.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •