Page 2 of 7 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 16 to 30 of 103

Thread: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

  1. #16

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    Quote Originally Posted by jobberscroppers View Post
    wah, dah cntik tuh, cuma muka nmpak mcm patung.. hehe.. soft sngt kot tuan..
    Terima kasih bebanyak. Jadi kena kurangkan lagi soft dier. Insaallah saya cuba perbaiki lagi. Ada cadangan tool PS yang paling baik untuk digunakan.

  2. #17

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kajang
    Posts
    566

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    untuk org yg baru berjinak2 dgn editing mcm saya guna photoscape pon ok jugak... free jer...

  3. #18

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Kepada pakar ² PS

    Untuk edit muka bagi smooth, soft, bersih dan cerah, apakah tool dalam photoshop yang paling baik dan sesuai digunakan?
    sy bkn pakar...tp kalu nk bg muke 2 nmpk bersih licin melepak cam iklan pncuci muka sy da sket tips...
    mule2 tuan pkai healing brush atau clone stamp utk hilangkan jerawat2 kt muka 2..
    kendian tuan gune filter>blur>surface blur utk dptkan kulit yg licin...

    selamat mencuba...

  4. #19

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Senawang, Negeri Sembilan
    Posts
    32

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    Pendapat saya, bykkan practice lagi tanpa tak payah edit. Set dekat camera colour/contrast/brightness yg kita suka.
    Belajar mengenal dan menikmati cahaya. Editing tu untuk penyedap rasa dan kasi umph!

  5. #20

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    Quote Originally Posted by gemuk View Post
    untuk org yg baru berjinak2 dgn editing mcm saya guna photoscape pon ok jugak... free jer...
    Terima kasih. Kat mana dapat photoscape ?

    Quote Originally Posted by SunnySakura View Post
    sy bkn pakar...tp kalu nk bg muke 2 nmpk bersih licin melepak cam iklan pncuci muka sy da sket tips...
    mule2 tuan pkai healing brush atau clone stamp utk hilangkan jerawat2 kt muka 2..
    kendian tuan gune filter>blur>surface blur utk dptkan kulit yg licin...

    selamat mencuba...
    Terima kasih. Surface blur, berapa pixel radius dan berapa lebels threshold untuk setting paling terbaik. Laptop saya pakai PS3, PC saya pakai PS element. PS elements tidak ader surface blur. Apa agaknya tool yang sama ngan surface blur untuk PS elements.


    Quote Originally Posted by lanzs View Post
    Pendapat saya, bykkan practice lagi tanpa tak payah edit. Set dekat camera colour/contrast/brightness yg kita suka.
    Belajar mengenal dan menikmati cahaya. Editing tu untuk penyedap rasa dan kasi umph!
    Terima kasih. Bila masa kita set dekat kamera? Sebelum shoot atau sesudah shoot? Apakah kita masih boleh ejas pic yang sudah di rakam pada kamera. Saya hanya buat setting kamera sebelum shoot jer.

  6. #21

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kajang
    Posts
    566

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    untuk licinkan muka saya guna tool smart blur... satu klik aje...



    cikgu boleh dapat kat sini.. http://www.photoscape.org

  7. #22

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Mulanya aku nak post thread baru, tapi ternampak dah ader thread ini. Jadi baik aku numpang jer post kat sini.



    Kalau gitu korang komen jer gambo edit aku yang ini. Aku memang tak pandai mengedit gambo. Photoshop banyak yang terkial-kial. Macam-macam tool aku godek sampai jahanam gambo. Itulah sebab nak sangat belajar edit gambo guna Photoshop.

    Akhirnya setelah puas mencuba dan mencuba maka jadilah gambo seperti ini. Gambo yang aku edit ini asalnya daripada fail RAW dan akhirnya di convert kepada JPEG. Kalau gambo asal daripada fail JPEG aku tak boleh buat macam ini. Tak tau mana mana nak wat. Tool aper yang patut guna dan macam mana guna tool itu. Gambo ini pada aku ok sikit jer daripada gambo asal. Tak tau lagi kat mana nak repair.


    Pic Asal






    Selepas di Edit




    Perbandingan


    ni nyesal ajar cikgu nih..lawan tokey wakakakakaka .10 markah saya bagi sebb nampk 10 tahun muda subject tuh..cikgu guna ape rnih..klu nk senang guna healing brush tool (atas ikon pencil tool kt kotak tepi2 tuh)..sama juga cam guna clone stamp tapi dia akn blurkan/smoothkan kulit dengan syarat tarik2 kt kulit.alt+klik (kat kawasan smooth) pastu just main2 area rosak tuh..perlukan ketelitian..

  8. #23

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    terus jadi CT nurhaliza tows !!! CgSir, cuma pada pendapat ikhlas teman, agak non-realistic sket jadiknya skin pempuan tu sebab agak xtreme sentuhan "correction" yang diberikan ... tetapi dari segi cun .. mmg cun jadinye...

  9. #24

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    cikgu bagi suntik botox kot mojakim..tegang semacam je rhehehe..tapi klu awek tuh tgk mesti tak tido mlm dia ..sengih jer

  10. #25

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    Quote Originally Posted by azmizi View Post
    ni nyesal ajar cikgu nih..lawan tokey wakakakakaka .10 markah saya bagi sebb nampk 10 tahun muda subject tuh..cikgu guna ape rnih..klu nk senang guna healing brush tool (atas ikon pencil tool kt kotak tepi2 tuh)..sama juga cam guna clone stamp tapi dia akn blurkan/smoothkan kulit dengan syarat tarik2 kt kulit.alt+klik (kat kawasan smooth) pastu just main2 area rosak tuh..perlukan ketelitian..
    Hehehe.... Teringat "Snake in the Eagle Shadow". Memula memang belajar ngan Tok Guru, tapi pastu ternampak pulak ular lawan ngan kucing. Itu lah sebab cedok ilmu kucing pulak nak lawan tok guru.... eh..eh..eh bukan, nak lawan Eagle ler yang nak bit tok guru tu.

    Memula ejas RAW dulu, past baru guna healing tool + clone stamp ikut mana agak patut. Tapi kalau amik terus fail JPEG tak leh menjadi pulaknya macam tu.


    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    terus jadi CT nurhaliza tows !!! CgSir, cuma pada pendapat ikhlas teman, agak non-realistic sket jadiknya skin pempuan tu sebab agak xtreme sentuhan "correction" yang diberikan ... tetapi dari segi cun .. mmg cun jadinye...
    Terima kasih abam mozakim. Jadi nak kena kurangkan soft dier ler?

  11. #26

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    Quote Originally Posted by gemuk View Post
    untuk licinkan muka saya guna tool smart blur... satu klik aje...



    cikgu boleh dapat kat sini.. http://www.photoscape.org
    Ada juga guna smart blur. Tapi hanya ejas JPEG jer. Efeknya tak macam ejas fail RAW. Mungkin sebab saya banyak lagi yang tak reti guna semua tool tu.

  12. #27

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    [QUOTE=CgSir;388074]Hehehe.... Teringat "Snake in the Eagle Shadow". Memula memang belajar ngan Tok Guru, tapi pastu ternampak pulak ular lawan ngan kucing. Itu lah sebab cedok ilmu kucing pulak nak lawan tok guru.... eh..eh..eh bukan, nak lawan Eagle ler yang nak bit tok guru tu.



    heheheh,,..klu ader bakat tak kemana kan cikgu..yg penting kita tak malu bertanya dan wat kerja nga teliti..seeloknya skin mmg elok guna healing tool..kadang2 asyik gak wat benda alah nih..klu tuk cover benda2 selain skin/baru saya guna clone stamp tapi lebih senang guna healing tool saya rasa...

  13. #28

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    atas bumi bawah langit - kulim ■ jitra
    Posts
    1,614

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    kalao kat lightroom dia pakai clarity...kasi soft glow..adjust ikut suka....

  14. #29

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Kuala Terengganu
    Posts
    20

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Kepada pakar ² PS

    Untuk edit muka bagi smooth, soft, bersih dan cerah, apakah tool dalam photoshop yang paling baik dan sesuai digunakan?


    http://www.tutorialwiz.com/smooth_skin/

  15. #30

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Melaka
    Posts
    1,596

    Re: Edit Gambar | Sebelum dan Selepas

    Macam2 jenis editing boleh kita buat untuk macam2 tujuan..





    Shot on color print film..

    Agak2 mana yang sesuai..

    Bak kata pepatah.. editing tu biar berpada-berpada.. amik gambar jangan sekali.. tapi biarlah selalu-selalu..

    Hehe..


  16. The Following User Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •