Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 26 of 26

Thread: kegunaan speedlight

  1. #16

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: kegunaan speedlight

    Dijaman IT ni, bukan hanya hasil carian berbahasa inggeris sahaja yg akan keluar. Juga bukan semua bahan adalah dalam bahasa inggeris......

    dengan menggunakan keyword (kata kunci) yang betul, anda mungkin dapat jawapannya..... contohnya dalam kes seperti ini... cuba google "kegunaan speedlite".. hasilnya...

    http://www.google.com.my/#sclient=ps...w=1920&bih=989

    tengok.. apa yg keluar?? klik link yang pertama...

    http://www.kedaikameradigital.com/ap...an-speedlight/

    secara tak langsung..... kita akan dpt sedikit info......


    Katakan dalam bahasa inggeris pulak..... boleh je guna google translate... walaupon ayatnye berterabur.......


    Salahke tanya dalam forum??
    Tak salah pun... cume nampak la tak buat kerja rumah dulu.. terus nak tanye je.... cume kalau ade research sikit.... then disertakan soalan.... nampak molek sikit..... kami kat sini bukanlah tak mahu menolong... bahkan soalan2 seperti ini dah acap kali ditanya di FMDC.... org yg bertanya janganlah ambil hati kalau kene fire.... kalau terasa ngan jawapan saya, saya mintak mahap....

    saya tak tujukan pada Tuan Tanah saje.....

    Saya rasa jika dibuat sedikit kerja rumah.. mungkin soalan Tuan tanah akan lebih specifik, seperti; setting flash yg sesuai utk indoor... or cara cara mendapatkan hairlight atau rim light... atau mana mana part yg tak paham....

    bagi tidak mengecewakan tuan rumah saya jawap sedikit.

    1 - sebagai sumber cahaya bagi membantu menerangi gambar secaya amnya.
    2 - sebagai cahaya tambahan bagi menghasilkan kesan dramatik dan lain lain seperti ketika mengambil gambar potrait..... adanya ambient light,.. fill light... hair light.. rim light.. bla bla bla...
    3 - mengimbangi pencahayaan akibat backlight atau subjek terlindung di bahagian yg gelap berbanding bahagian lain yg terang....
    4 - menjadikan photog nampak lebih kacak dan tampan dimata client.... 9barulah client rasa bayar photog itu berbaloi baloiii)...
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  2. The Following 2 Users Like This Post:


  3. #17

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    kluang;johor
    Posts
    21

    Re: kegunaan speedlight

    Quote Originally Posted by tigmoseismo View Post
    cube discover ape kelebihan popup flash pada body kamera anda..try on popup flash bila tangkap gmbr di siang hari skali pn..dan try la mode mode yg ade pada popup flash tersebut..limitasi pada popup flash ini akan membuatkn anda utk beralih kpd speedlite..

    serius!!!! ini lah yang aku sedang rasa sekarang....cuma fulus je yg tak cukup2...hahaha

  4. #18

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: kegunaan speedlight

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Pernah aku shoot pengantin nikah dalam masjid lepas waktu isya'. Tetapi masa majlis berlangsung tetiba 'blackout' jadi gelap gelita tak nampak apa pun. Hanya bercahayakan lighter dari perokok nampaklah sikit kelam-kelam. Aku banyai shoot guna speedlight sampai majlis habis. Bila gambar dah siap aku serah gambar pada pengantin. Dengan mata terbeliak dan senyum melebar pengantin tu berkata "Eh, gambar ni tidak nampak sikit pun macam blackout. Terang giler macam gambar biasa jer, saya ingat semua gambar tak jadi". Begitulah adanya, jadi cubalah ko fikirkan sendiri.
    bila CgSir cita ni teman tersenyum kejap.. sebab berlaku pada teman masa kenduri kawin adik pempuan teman yang lepas, tengah dok rancak nak akad tetiba blackout sebab power overload ... banyak sangat pasang ekon serentak masa tu, walopun siang tapi golap bleh tahan, selamat la ada speedlite, adik ipar tengok pun gambar cakap lebih kurang macam ayat CgSir tulis tu... dia pun telupa masa shut tu time gelap .. akad dalam gelap dah berpeluh abih semua orang ... bahana kipas & ekon semua padam.. cehhhehe

    Ehhh macam off topik? tapi sedikit sebanyak ia menceritakan betapa banyaknya kegunaan speedlite, especially untuk indoor photography...

  5. The Following User Like This Post:


  6. #19

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    putrajaya
    Posts
    307

    Re: kegunaan speedlight

    kegunaan speedlight adalah untuk menyilaukan mata.......

  7. #20

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: kegunaan speedlight

    Quote Originally Posted by zidan's View Post
    kegunaan speedlight adalah untuk menyilaukan mata.......
    Speedlight skang dah tak silau lagi. Jangan speedlight dedulu. Mau meraba-raba tidak kurang 5 minit lebih.

  8. #21

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: kegunaan speedlight

    kegunaan speedlight..sekiranya rumah di masuk orang..pancarkan speedlight dengan kuasa tinggi tepat pada matanya...kemudian hempuk dengan camera....insyallah...kalau kena tempatnya orang tu akan sakit...amin.

  9. #22

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: kegunaan speedlight

    ehehe.. aku pernah 'tembak' satu hamba Allah yg duk lepak2 kat simpang depan rumah aku sekitar jam 2 pagi sehingga mendatangkan syak wasangka. hamba Allah tu jadi kaget bila disimbah dgn SB600 bertalu-talu, menyebabkan beliau blah dlm keadaan tergesa-gesa meninggalkan helmetnya di tempat kejadian.. ehehehe

  10. #23

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    rumah kotai pekerja kontrak
    Posts
    1,028

    Re: kegunaan speedlight

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    ehehe.. aku pernah 'tembak' satu hamba Allah yg duk lepak2 kat simpang depan rumah aku sekitar jam 2 pagi sehingga mendatangkan syak wasangka. hamba Allah tu jadi kaget bila disimbah dgn SB600 bertalu-talu, menyebabkan beliau blah dlm keadaan tergesa-gesa meninggalkan helmetnya di tempat kejadian.. ehehehe
    nasib baik dia tinggalkan helmet ajer..kalau dia campak helmet tu kearah abam...isk...kes naya tu abam mangkor....

  11. #24

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: kegunaan speedlight

    aku baling pasu bunga la pulak la dari balkoni ni.. kalu kena, samada pengsan, takpun tumpor terus.. wahaha

  12. #25

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: kegunaan speedlight

    Ho oh.... helmet tu lah yang avam mangkor pakai masa nembak burung yer? Hehehe..... choww

  13. #26

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: kegunaan speedlight

    hehe.. helmet tu polis amik. saya call polis, depa datang terus hangkut helmet ke balai.. tak dapat suspek, helmet berguna.. hihihi

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •