Page 1 of 18 12311 ... LastLast
Results 1 to 15 of 266

Thread: Panning Techniques | Tanya bimmer_man

  1. #1

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543

    Panning Techniques | Tanya bimmer_man

    Saya berharap saudara Bimmer-man dapat menurunkan sedikit ilmu teknik "Menyorot" kamera di forum ini. Saya telah menerima tips dari ahli FM.com yang lain, berbesar hati jika Bimmer-man sendiri (seperti dirujuk Ayares) dapat membantu mereka yang seperti saya, dimana sudah mencuba masih tak menjadi. Saya betul2 hampa, dan semasa saya mencuba membuat teknik sorot kamera saya teringat saudara Bimmer-man. Saya kagum banyak teknik menyorot kamera di fotopage saudara, dan terakhir semasa saudara bercuti di Cameron dimana penjual bunga juga turut di "sorot" oleh saudara...takjub...menarik...


    Saya harap di forum ini Bimmer-man dapat membimbing teknik panning bermula mungkin dengan asas spt lens apa yg patut digunakan utk subject s berjalan,berlari, bergerak laju dan sebagainya...sebelum cara2 yg lebih details spt setting dll....

    Terima kasih,
    Kak Zain
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  2. #2

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    K.L
    Posts
    1,075
    canning ni teknik camne ni kak?? tak paham lagi ni..
    leh terangkan?? utk nak buat gambar camne??

    thanx...

  3. #3

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di depannya masjid, di belakangnya mini market..
    Posts
    2,323
    Nak buat gambar camni : (photo by bimmer_man, refer kat galeri sukan)

    “the only time politicians tell the truth is when they call each other liars” http://abahwafi.fotopages.com

  4. #4

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543
    huh..dah tau...abah wafi my savior..thnaks abah wafi..mana bimmer_man nih??ayares..you recommended bimmer..so tlg heret bimmer keforum nih.... :evil: kalau nia tak nak kabo ngan dia tak nak kawan..!!
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Selatan Tanahair
    Posts
    5,474
    hehe...taknak kawan ke? hehe..majuk ker.. nanti la saya mtk dia tjk ajar... jika dia free... biasanya dia sibuk dengan komitmen yang lain2.. jika dia free..sure dia jawab.. bro bimmer tidak kedekut ilmu..percaya lah...

  6. #6

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    "Kerajaan CINTA"
    Posts
    1,527
    apa yg kak zain nak tanya?

  7. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543
    nak tanya banyak Saga...okay kita mulakan dgn gerakan perlahan hingga terpantas...Yg pertama macammana nak buat panning org berjalan, lens apa nak guna, mcmana setting camera, dan mcm mana gerakan sorotan itu dilakukan dan bila button ditekan adakah terus disorot kamera tuh??....Raffi dan zzoux ada maklumkan, tapi cuba tak jadi...sebenarnya sebaik2nya hands on....sebab virtually susah nak faham....esp dgn org spt Kak Zain nih....harap berlagak jer pandai... :lol:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  8. #8
    susah nak guna 'panning' technique nih.. sbb sy penah try skali dua dgn oly camedia 8080wide zoom.. tak jadi.. maybe wide zoom lenses.. tak tau la plak kot2 kene ader peralatan seperti sample dibwh nih... diharap sifo2 skalian dpt berkongsi ilmu berkenaan "panning technique" nih


    wildlife photographer
    "Great Photos Are Made, Not Taken"- Ansel Adam
    fotopages
    photo.net

  9. #9

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543
    tapi kan xuan harituh kat midvaley raffi ada tunjuk..tapi tak perlu guna pong meriam tuh....I was walking and he did the panning... :cry: :cry: ..kalau nak tunggu meriam tuh...mati idup balik tak kan terbeli.... :lol:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  10. #10
    wah.. ada permintaan pulak kat sini ye...
    pertama sekali terima kasih la sebab dipanggil untuk beri sikit tips..

    tapi sebelum tu nak bagitau.. saya ni pun bukan lah pandai sangat nak buat 'panning' ni.. sebenarnya banyak belajar dari gambar2 yg dihasilkan oleh mereka yg lebih mahir seperti saudara Hipzan, Ahmad Faizal, Azmanshah (sekadar menyebut beberapa nama..) mereka ini selalu mengambil foto2 perlumbaan kereta mahupun motor.. jadi mereka inilah idola bagi saya dalam menghasilkan gambar2 tersebut..

    sejarah saya mengambil gambar dengan teknik panning ni bermula semasa saya menggunakan Panasonic FZ20 lagi... terdapat satu preset mode untuk panning dan saya mencuba shoot gambar budak2 naik basikal di bandar hilir, melaka... hasilnya not bad walaupun sekadar guna PnS..

    dari pemahaman saya, panning ni adalah mengambil gambar suatu subjek yang bergerak... untuk mendapatkan efek subjek tersebut sharp manakala latarbelakangnya kabur atau pun menunjukkan motion, saya biasa gunakan shutter speed antara 1/50 - 1/125 bergantung kepada kelajuan subjek tersebut.. kalau terlalu laju seperti motogp tu 1/125 dah memadai..

    caranya ikut pergerakkan subjek, serta gunakan burst mode.. so at least ada satu daripada banyak2 yg di shoot tu menjadi..



    prektis selalu..shoot je kereta kat tepi hiway... :lol:

    kat sini pun ada rujukan yg bagus.. 8)

    PANNING

  11. #11

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    dari Melor ke PJ...
    Posts
    650
    thanks br bimmer_man for sharing....
    and also to xuan for the photo...
    bilerla impian aku nk ader tools camtu & nk jadi wildlife photographer camtu menjadi impian ni....
    tak pa..usaha tangga kejayaan....
    aku dah save kan dah gbr ni kt pc aku....semangat nih....
    hehe

  12. #12
    thanks to bro Bimmer_man for the useful tips.. bg sy sport & wildlife fotographer adalah plg mencabar...
    sebab nak mendptkn hslnye tuh memerlukan kesabaran dan ketekunan yg tinggi.... bile dah bejaya melakukannya memang cukup memuaskan.. dan yg paling sy respect ngan wildlife photographer.. siap kene ngendap dalam semak lagi.. panning technique nih sebenarnya banyak cabarannya..... kene banyak practise dan jgn mudah give up.. sy pun br try 2,3 kali.. tu pun dah rase cam give up... gambar kat ats tuh br sket... ade yg siap masuk sungai nak tangkap gambar buaya... macm best jek...
    "Great Photos Are Made, Not Taken"- Ansel Adam
    fotopages
    photo.net

  13. #13

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    K.L.
    Posts
    17,543
    Terima kasih saudara Bimmer_man. Sebenarnya saya telah mencuba teknik sortotan kamera tetapi gagal. Saya benar2 berharap VJK FM.com dapat mengadakan sepetang bersama Biimmer-man. Nanti saya cuba ajukan cadangan ini jika saudara Bimmer-man bersetuju menurunkan sedikit ilmu kepada kami... :wink:

    terima kasih, soalan tidak terhenti disini :lol:
    Tak tahu cara upload foto di Fotomedia Malaysia??http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=8574

  14. #14

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Selatan Tanahair
    Posts
    5,474
    Cadangan menarik... anyway..rasanya bro bimnmer takde hal jika nak minum2 petang dengan FM.COM utk dia turunkan ilmu tu..

  15. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di depannya masjid, di belakangnya mini market..
    Posts
    2,323
    SETUJU..........kalau boleh buat praktikal kat go-kart punyer track lagi baguih :P
    “the only time politicians tell the truth is when they call each other liars” http://abahwafi.fotopages.com

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •