Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 16 to 30 of 60

Thread: panassssssssssss!!

  1. #16

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    selangor
    Posts
    1,282

    Re: panassssssssssss!!

    simple je ni gi shoot balik..

  2. #17

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    kuantan,pahang
    Posts
    42

    Re: panassssssssssss!!

    tp bro mangkor, dekat meter kat sreen dah balanced.tp kenape bleh over expose lagi..bukan ke kalau dah meter tu balanced itu dah dikira balance antara terang dan gelap.ke meter tu tak boleh pakai untuk tengahari..

  3. #18

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    ya Rasull..

    Kalau dah guna iso 320, shutter 1/125s dan aperture f/5.6 memang la overexposed!

    ni exif sebenar gambar tu, http://www.flickr.com/photos/5581702...71112909/meta/
    Kalau setting ni f3.8,iso 200 shutterspeed 1/2000 masa tengahari tu dah betul tepat. Kalau tak caya pi shoot lagi, cuba try test lagi waktu tengahhari buta guna setting ni. Aku pun heran bin ajaib macam mana boleh over macam tu. Nak tengok exif tak pandai. Tulah puas mikir betul ker? Rupanya salah setting. Kalau ikut exif avam mangkor tu sudah over lebih 4 stop. Patut ler gambo macam tu.

  4. #19

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: panassssssssssss!!

    kamera D90 ko ada fungsi easy exposure compensation. aku tengok ko udah ubah nilai tu jadi 5 stop over, memang la shot akan jadi teramat over lerrr... haiyaaa

    takyah guna ler fungsi tu. ejas shutter atau aperture aja lagi cepat nak compensate EV tu

  5. #20

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Raub, Pahang
    Posts
    178

    Re: panassssssssssss!!

    cbe offkan d-lighting.. hehehe..

  6. #21

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    duk d gAnu lagi takat ning
    Posts
    222

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by muzri View Post
    http://www.flickr.com/photos/55817020@N05/5171112909

    kalau tgahari sett f3.8,iso 200 mesti speed shutter kena 1/2000 pun still over expose.kenape kalau meter kat sreen dah balance pic mesti akan jadi overexpose.
    kenapa f3.8? kenapa tak sunny16? Apa yang nak di'isolate'kan.

  7. #22

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by far8ituaku View Post
    cbe offkan d-lighting.. hehehe..
    Quote Originally Posted by my979220 View Post
    kenapa f3.8? kenapa tak sunny16? Apa yang nak di'isolate'kan.
    korang ni faham dak apa akan jadi bila exposure value udah diubah? gi wat kajian sket... masing2 ada kamera, gi godek-godek tengok apa jadi bila EV compensation tu diubah.. eheh
    Last edited by mangkor; 13th November 2010 at 10:38 PM.

  8. #23

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    kamera D90 ko ada fungsi easy exposure compensation. aku tengok ko udah ubah nilai tu jadi 5 stop over, memang la shot akan jadi teramat over lerrr... haiyaaa

    takyah guna ler fungsi tu. ejas shutter atau aperture aja lagi cepat nak compensate EV tu
    Ini mesti dia terputar command dial ni menyebabkan EV berubah. Kenalah offkan "easy exposure compensation"

  9. #24

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: panassssssssssss!!

    ke tatau aper menda fungsi dier??? eheheh

  10. #25

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Raub, Pahang
    Posts
    178

    Re: panassssssssssss!!

    mmemang x taw pown huhuhu.. apakah itu "easy expoeure compensation" ???

  11. #26

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    kuantan,pahang
    Posts
    42

    Re: panassssssssssss!!

    hahaha..dah terlebik godek la ni teacher mangkor tu yang sampai semua dah jadi haru biru.manual dahla tertinggal kat kampung trg,jd belajar ikut goggle kat internet je.try and error..d lighting tu teacher selalu baguskan off kan ke baik taruk dekat normal je?tu yang kadang kadang pening tengok meter tu.goggle kat internet bagus pakai meter tu.tp bile ikut meter kadang jd over kadang kadang jadi gelap.

  12. #27

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: panassssssssssss!!

    aaa... kalau tatau cakap tatau, jgn buat-buat tau. lebih mudah utk org tau yg kita tatau, bleh tulun bagitau.. ekekekek

    gi bukak m/s 177 buku D90... ekekek

  13. #28

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: panassssssssssss!!

    haha.. ni da mmg pasal pengendalian kamera neh.. bkn psl teknik fotografi.. lesen pegang kamera pon blom lulus nmpaknye neh...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  14. #29

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Cyberjaya
    Posts
    109

    Re: panassssssssssss!!

    kena study lg nih..

    baca manual & pahamkan kamera anda
    pahamkan exposure triangle

    spt abam mangkor kata la kan, huhu.. Exposure Compensation ko +5 EV, mmg harus terbakau la kan, walaupon metering dah betul..

    2ยข

  15. #30

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: panassssssssssss!!

    ev compensation ni berguna bila kita dah habis peluru, tak boleh nak ejas dah shutter speed, aperture atau iso

    misalnya dlm keadaan biasa, shutter 1/60s dah memadai utk handheld shot. kalau pakai tele, kene guna shutter yg lebih laju lerr. ada keadaan kita kena guna shutter yg lebih perlahan utk proper exposure, tapi takut akan ada motion blur. begitu jugak kalau gambar yg dilihat terlampau cerah sampai silau walaupun light meter tunjuk exposure dah betui...

    gunakan EV compensation tu utk kasi gambar 'gelap' atau 'terang' sedikit tanpa mengubah apa-apa pd shutter atau aperture (dan iso jugak)

  16. The Following 2 Users Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •