Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 31 to 45 of 60

Thread: panassssssssssss!!

  1. #31

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kajang
    Posts
    566

    Re: panassssssssssss!!

    EV compensation nih boleh di ejas dalam semua mod kah?

  2. #32

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by gemuk View Post
    EV compensation nih boleh di ejas dalam semua mod kah?
    kalu nikon, available to all shooting mode. mungkin dlm "progremming mode" aja yg tablehh.. wakakakak

  3. #33

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by gemuk View Post
    EV compensation nih boleh di ejas dalam semua mod kah?
    Rasanya EV compensation boleh di ejas pada semua mode kecuali mode "Auto" sahaja.

  4. #34

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    kuantan,pahang
    Posts
    42

    Re: panassssssssssss!!

    buku manual tertinggal dalam box r teacher mangkor!nak tengok manuall kat mane..betul la ckp teacher mangkor easy expoeure compensation aku on.jd dah offkan.patutla pening saya tengok metering tu.terror betul teacher mangkor ni doh macam internet doh.2 thumbs up for teacher mangkor.

  5. #35

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Raub, Pahang
    Posts
    178

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Rasanya EV compensation boleh di ejas pada semua mode kecuali mode "Auto" sahaja.
    berape stop je yang boleyh diejas kire normal la untuk gambar x over or under???

  6. #36

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by far8ituaku View Post
    berape stop je yang boleyh diejas kire normal la untuk gambar x over or under???
    Ikut selera kita ler. EV compensation ni kira kita setting meter cahaya untuk exposure yang kita nak. +1 EV bererti kamera akan memberi gambo kita over satu stop. Kalau -1EV bererti kamera akan beri gambo kita under satu stop. Kalau aku main mode "S" aku suka setting -1/3EV hingga 0EV jer. Terpulang mengikut selera korang. Tak macam kamera filem dulu aku suka tambah +2/3EV. Exposure yang betul ialah 0EV.
    Last edited by CgSir; 13th November 2010 at 11:40 PM. Reason: silap taip

  7. The Following User Like This Post:


  8. #37

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by far8ituaku View Post
    berape stop je yang boleyh diejas kire normal la untuk gambar x over or under???
    kalu nk ikot metering, 0 EV tu la x over n x under... tp bergantung kepada keadaan pencahyaan n metering mode yg kite pakai... kalu mmg sama rata je cahyanya, 0 EV adalah utk x over n x under... tp kalu pencahyaan yg agak tricky, kite kne consider subjek yg kite nk capture dlm side yg cerah ataw gelap.. bole aplikasikan spot metering atawpon setkan conpensation sedikit over ataw under bergantung kepada kedudukan subjek..
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  9. The Following User Like This Post:


  10. #38

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    kuantan,pahang
    Posts
    42

    Re: panassssssssssss!!

    d lighting ni guna untuk ape ye teacher...kenapa ada low,medium dan high..masih tak faham baca manual..ke bagus kalau kita auto kan aje untuk menu ni

  11. #39

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by muzri View Post
    d lighting ni guna untuk ape ye teacher...kenapa ada low,medium dan high..masih tak faham baca manual..ke bagus kalau kita auto kan aje untuk menu ni
    D-lighting adalah sistem nikon yg digunakan utk mencerahkan @ 'enhance detail' kawasan yg agak gelap @ 'under' dalam satu2 composition... kamera aku ade on @ off je, dan aku biasenye (almost all da time) akan off function ni sbb melambatkan processing..
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  12. #40

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by muzri View Post
    d lighting ni guna untuk ape ye teacher...kenapa ada low,medium dan high..masih tak faham baca manual..ke bagus kalau kita auto kan aje untuk menu ni
    Sila pi kat sini

    http://www.fotomedia.com.my/forum/sh...ght=d-lighting

  13. #41

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    D-lighting adalah sistem nikon yg digunakan utk mencerahkan @ 'enhance detail' kawasan yg agak gelap @ 'under' dalam satu2 composition... kamera aku ade on @ off je, dan aku biasenye (almost all da time) akan off function ni sbb melambatkan processing..
    aku ejas D-lighting dekat viewnx.

  14. #42

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sri Damansara
    Posts
    1,630

    Re: panassssssssssss!!

    Nasihat aku bro, macam aku jugak sebagai noob kita kena baca jugak manual tuh habis, sebab baca manual tak habis ler org macam aku boleh buat kelas ajar org lain macamana basic use kamera dan sebab malas nak tanya encik google kita tak tau yg basic photography adalah amat senang. Kalau ader masa meh TT kat KL nih, aku kongsi belajar bersama segala basic use ngan ape yg aku tau.

  15. #43

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by anakmokhtar View Post
    aku ejas D-lighting dekat viewnx.
    utk ejas d viewNX, adalah lebih afdal jika kita shoot pakai RAW format...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  16. #44

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    utk ejas d viewNX, adalah lebih afdal jika kita shoot pakai RAW format...
    betol betol..
    maaf tuan tanah, OT.

  17. #45

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by anakmokhtar View Post
    betol betol..
    maaf tuan tanah, OT.
    aku pon x taw ape topic tuan tanah sbnrnye.. but at least ade gak perbincangan ilmiah dlm ni akhirnya..
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •