Page 4 of 4 FirstFirst ... 234
Results 46 to 60 of 60

Thread: panassssssssssss!!

  1. #46

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by anakmokhtar View Post
    betol betol..
    maaf tuan tanah, OT.
    aku pon x taw ape topic tuan tanah sbnrnye.. but at least ade gak perbincangan ilmiah dlm ni akhirnya..
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  2. #47

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    k. terengganu, shah alam(dah merantau ke kedah - UUM),
    Posts
    1,454

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    aku pon x taw ape topic tuan tanah sbnrnye.. but at least ade gak perbincangan ilmiah dlm ni akhirnya..
    ni pakej combo. exposure, dlighting dll.

    pasal d-lighting dalam youtube ada tunjuk cth2 nye. (link aku dah lupa)

  3. #48

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Sri Damansara
    Posts
    1,630

    Re: panassssssssssss!!

    Sebenarnya bro Dlighting tu tak kacau ko punya exposure dan metering, hanya utk memberi lebih dynamic range jer. Tu yg avam mangkor tanya kenapa korang suh TS tengok Dlighting lak.

  4. #49

    Re: panassssssssssss!!

    ari nih baru aku faham fngsi EV tuh,,, heheheh
    learn and never give up..

  5. #50

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Raub, Pahang
    Posts
    178

    Re: panassssssssssss!!

    owh ptotla... ditegur abam mankor td...
    dah belek td masih x phmsgt.. tp sekurang-kurangnyer da tahu gak.. pasal EEC (easy exposure compesition)......

  6. #51

    Join Date
    Jun 2009
    Location
    duk d gAnu lagi takat ning
    Posts
    222

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    korang ni faham dak apa akan jadi bila exposure value udah diubah? gi wat kajian sket... masing2 ada kamera, gi godek-godek tengok apa jadi bila EV compensation tu diubah.. eheh
    Paham tuan. Saya tanya pasal aperture jer. Tak tanya pasal EV pon... Biasanya gambar pemandangan macam tu kan nak sharpness dari depan sampai abis... so kenapa nak pakai f/3.8, apa yang hendak dicapai.

    f/4 @ 100mm (sharpness dari 35.1m - 86.2m saja) kalau
    f/16 @ 100mm (sharpness dari 18.6m - infiniti) kalau
    f/22 @ 100mm (sharpness dari 15. - infiniti).

    Harap tidak mengelirukan.

  7. #52

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: panassssssssssss!!

    cuba la bukak tread dengan tajuk yg formal kit.tak la dikatekan budak2...aduhh...nasib baik ramai reply..

  8. #53

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    kuantan,pahang
    Posts
    42

    Re: panassssssssssss!!

    ini akan terjadi apabila 'easy exposure compensation di on kan'walaupun metering dah balanced satu pembelajaran yang berguna.terima kasih teacher2 kat sini.bila dah offkan dah jadi cun dah gambar.meter pun dah kembali siuman


    http://www.flickr.com/photos/55817020@N05/5171627759


    click to enlarge

  9. #54

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    kuantan,pahang
    Posts
    42

    Re: panassssssssssss!!

    last last ambik pakai auto hehehe.



    http://www.flickr.com/photos/55817020@N05/5174001838
    click for enlarge

  10. #55

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    USJ
    Posts
    61

    Re: panassssssssssss!!

    Practice make perfect...

  11. #56

    Join Date
    Jan 2011
    Location
    putrajaya
    Posts
    307

    Re: panassssssssssss!!


  12. #57

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: panassssssssssss!!

    Quote Originally Posted by muzri View Post
    tp bro mangkor, dekat meter kat sreen dah balanced.tp kenape bleh over expose lagi..bukan ke kalau dah meter tu balanced itu dah dikira balance antara terang dan gelap.ke meter tu tak boleh pakai untuk tengahari..
    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    kamera D90 ko ada fungsi easy exposure compensation. aku tengok ko udah ubah nilai tu jadi 5 stop over, memang la shot akan jadi teramat over lerrr... haiyaaa

    takyah guna ler fungsi tu. ejas shutter atau aperture aja lagi cepat nak compensate EV tu
    EV tu sebenarnya utk kita bagitau kamera, aku nak exposure tu lebih atau kurang berapa yg kita set berbanding exposure yg disukat kamera.

    Contohnya pada mode A dan S juga P, Kamera akan sukat nilai exposure yg kamera rasa tepat mengikut sistem metering yg kita pilih seperti matrix, spot, dan sebagainya. Tapi masalahnya ada kadang2 nilai ni tak sesuai dengan kehendak fotographer. ada yg suka gamba tu mcm gelap sikit. ada suka terang sikit. Jadi disini gunanya EV ni.

    kalau kita set EV +1, maknanya kamera akan bagi setting Shutter dan Aperture satu stop over dari setting yg 0EV yg balance tu.
    kalau kita set EV -1, maknanya kamera akan bagi setting Shutter dan Aperture satu stop under dari setting yg 0EV yg balance tu.

    Dekat Mode M?
    Dekat mode M, metering akan jadi sebagai panduan sahaja. Mcm kes TS, dia dah letak EV +5. jadi bila TS ubah setting sampai meter tu balance, maknanya gambar yg akan dapat ialah 5 step Over. Kalau tak letak EV +5 tu, dengan setting yg sama, meter tu akan ke arah under exposed.

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    ev compensation ni berguna bila kita dah habis peluru, tak boleh nak ejas dah shutter speed, aperture atau iso

    misalnya dlm keadaan biasa, shutter 1/60s dah memadai utk handheld shot. kalau pakai tele, kene guna shutter yg lebih laju lerr. ada keadaan kita kena guna shutter yg lebih perlahan utk proper exposure, tapi takut akan ada motion blur. begitu jugak kalau gambar yg dilihat terlampau cerah sampai silau walaupun light meter tunjuk exposure dah betui...

    gunakan EV compensation tu utk kasi gambar 'gelap' atau 'terang' sedikit tanpa mengubah apa-apa pd shutter atau aperture (dan iso jugak)
    Quote Originally Posted by gemuk View Post
    EV compensation nih boleh di ejas dalam semua mod kah?
    ermm... saya tak rasa EV akan membolehkan kita turun beberapa stop tanpa penukaran setting. Sebagai contoh, kalau P,A, kalau letak +5 EV misalnya, mmg kamera akan turunkan shutter sehabis. Kalau mode S, aperture akan dipilih yg paling besar.

    kalau mode M, letaklah +5EV pon, takde effect. Saya rasa yg ni saya dengan CGSIR pernah test, yg EV ni takde effect dalam mode M utk model NIKON. Canon tak pasti.

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Ikut selera kita ler. EV compensation ni kira kita setting meter cahaya untuk exposure yang kita nak. +1 EV bererti kamera akan memberi gambo kita over satu stop. Kalau -1EV bererti kamera akan beri gambo kita under satu stop. Kalau aku main mode "S" aku suka setting -1/3EV hingga 0EV jer. Terpulang mengikut selera korang. Tak macam kamera filem dulu aku suka tambah +2/3EV. Exposure yang betul ialah 0EV.

    Quote Originally Posted by izzamk View Post
    kalu nk ikot metering, 0 EV tu la x over n x under... tp bergantung kepada keadaan pencahyaan n metering mode yg kite pakai... kalu mmg sama rata je cahyanya, 0 EV adalah utk x over n x under... tp kalu pencahyaan yg agak tricky, kite kne consider subjek yg kite nk capture dlm side yg cerah ataw gelap.. bole aplikasikan spot metering atawpon setkan conpensation sedikit over ataw under bergantung kepada kedudukan subjek..
    Ya. Sebenarnya, expose yg bebetul betul adalah selera fotog. Ada yg suka sedikit terang, sedikit gelap. Tapi kalau dah gelap gelita,...... sendiri mau igt la....
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  13. #58

    Join Date
    Dec 2007
    Location
    kuL!M - Pokok s3N@ (kedah)
    Posts
    378

    Re: panassssssssssss!!

    ajak kuar TT ja..... ha!ha!ha! kang tukang jawap pon jadi panasssss

  14. #59

    Join Date
    Jul 2011
    Location
    kota bharu
    Posts
    79

    Re: panassssssssssss!!

    kalu aku sbg newbie aku guna sunny 16 je kalu tgh hari..kalu dah besar nilai f tentu la over expose..betui kot ape aku tulis ni..

  15. #60

    Re: panassssssssssss!!

    ok..tq..patutla..gambar aku kebanyakka, underxposed

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •