Results 1 to 8 of 8

Thread: FOTO l Ahram dan Qaryah Firauniah

  1. #1

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Cairo,Egypt
    Posts
    30

    Smile FOTO l Ahram dan Qaryah Firauniah

    Assalammualaikum dan selamat hari raya eidul adha buat suma warga FMDC.

    dua minggu lepas sempat berjalan sambil bekerja bawak tetamu dari Malaysia ke Piramid di Giza n perkampungan firaun(bukan kg betul2 di buat muzium tentang sejarah dari zaman firaun n mesir ja) ni first time aku upload gambar dalam fmdc..segala komen yang membina amat dihargai..

    p/s : gambar banyak underexposed n tangkap muat je...huhu









    berjalan melihat keindahan ciptaan Allah

  2. #2

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Cairo,Egypt
    Posts
    30

    Re: FOTO l Ahram dan Qaryah Firauniah













    berjalan melihat keindahan ciptaan Allah

  3. #3

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    10km to dead sea
    Posts
    3,655

    Re: FOTO l Ahram dan Qaryah Firauniah

    bravo ...
    kaman...kaman....

  4. #4

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    atas bumi bawah langit - kulim ■ jitra
    Posts
    1,614

    Re: FOTO l Ahram dan Qaryah Firauniah

    wahhhh best tempat nie

  5. #5

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Cairo,Egypt
    Posts
    30

    Re: FOTO l Ahram dan Qaryah Firauniah

    sedikit penjelasan..piramid yg kecik2 ni piramid bagi ibu,anak atau isteri firaun..dekat kawasan yg sy pi tgkp gambar ni ada 3 piramid besar dan 6 piramid kecik..seluruh mesir ada 99 piramid..










    di belah kanan piramid khufu iaitu piramid tertinggi skali, dkt puncak dia ada piramid emas..tapi da diambil da oleh sapa pun xtahu..huhu..yg tgh piramid khufra piramid kedua tertinggi dan yang kiri mungakaro (suma istilah dalam arab..dalam english xingat) dan yang tgh tu tuhan penjaga piramid abu houl aka sphinx

    berjalan melihat keindahan ciptaan Allah

  6. #6

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    USJ One Subang Jaya
    Posts
    186

    Re: FOTO l Ahram dan Qaryah Firauniah

    hebat senibina org dedulu ni yer.tak der senget lansung...

  7. #7

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    kuantan-muadzam shah
    Posts
    264

    Re: FOTO l Ahram dan Qaryah Firauniah

    pengalaman yg berharge ketike berada dicni..

    tumpang satu gambar ketika berada di sana untuk memeriah thread ni ye tuan tanah..

    kate pelajar malaysia di sana, ini adalah tempat membuat kapal sebelum di bawa ke sungai nil.. jarak diantara pyramid dan sungai nil agak jauh.. bygkn bagaimana mereka menarik kapal2 ini ketike waktu itu...


  8. #8

    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Cairo,Egypt
    Posts
    30

    Re: FOTO l Ahram dan Qaryah Firauniah

    [QUOTE=hafizcairo;400834]
    Quote Originally Posted by w_ayih View Post
    pengalaman yg berharge ketike berada dicni..

    tumpang satu gambar ketika berada di sana untuk memeriah thread ni ye tuan tanah..

    kate pelajar malaysia di sana, ini adalah tempat membuat kapal sebelum di bawa ke sungai nil.. jarak diantara pyramid dan sungai nil agak jauh.. bygkn bagaimana mereka menarik kapal2 ini ketike waktu itu...


    disini tmpt berlabuh kapal2 yg mengangkut batu yang dibawa dari aswan(kalo zaman sekarang 12jam perjalanan naik keta api) ke kaherah.. kalo kita tengok gambar bawah ni..kawasan belakang tu adalah sg nil pada zaman dulu..dan kapal ini membawa batu dari sana dalam masa 3bulan sahaja setahun iaitu pada musim banjir..piramid ni dibina dalam tempoh 30 tahun..10 tahun pengumpulan batu dan 20 tahun pembinaan..

    sumber- arab mesir dan internet

    berjalan melihat keindahan ciptaan Allah

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •