Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 62

Thread: Penipuan Jual Beli DSLR di mudah.my

  1. #1

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    1MALAYSIA (pahang-K.L)
    Posts
    114

    Penipuan Jual Beli DSLR di mudah.my

    salam..

    aq org bru kt fotomedia ni.. aq jumpe forum ni pun lepas searching forum2 penipuan kt google.
    ceritanye bermule cam ni.. aq mmg dah lme mnat dslr ni.. so agak lame gak aq study kt youtube pasal dslr.. sambil kompul duit nk bli nikon d90. nak jadikan cerita aq ternampak iklan mamat mangkuk hayun ni kt mudah.my, agak lame gak aq usha cam kt mudah ni.. asyik xckup duit je.. sbb harga die mahal sgt. so aq tertarik ngn ape yg ditawarkan
    iaitu = d90 body + lens 18-105vr + bag + memorycard 16g + bag n box. =
    harga die RM1500.00

    so aq brurusan la ngn die phone no die; 019 3085 682
    mule aq ajak COD die stuju die suh dtg perak.. then pagi tu aq nk bersiap n nk gerak dah pun n die ckp " sory la bro xjadi la nk jual kt u sbb ade cina nk bli ngn harga RM1800''

    jadi aq punye taksub nk pkai d90 aq pun stuju la ngn harga RM1800 n suh jual kt aq je jgn jual kt cine tu. tpi aq dah kehabisan duit so die ckp pos pun bleh nti die bgi tracking no.aq pun tanye la cam mne aq nk percaye kt ko.. pastu die ckp report polis la klau die tipu aq..

    aq pun ngn penuh keyakinan ngn care penipuan itu mintak la no acc nye.. pastu die bgi la no acc die ni die : 0899 5410000 41786 (BSN)
    name: MUHAMMAD AMIR ASHRAF BIN MOHD....

    pada isnin pagi tu (22 nov 2010) aq pun bankin la rm1800.. pastu die kate die nk pos dah mengune kan city link
    so lepas aq dah siap bankin smua die ckp dah pos nanti die bgi tracking no. n die email resit statment.
    pastu mngikut ape die ckp isnin pos selase sampai, aq cek kt city link pun die ckp cam tu..
    mase aq mnungu tracking no aq rse dah sedap hati sbb xsampai2.. mlm tu aq kol enset die dah tutup
    aq rse xsedap ati sampai aq bleh tdo. then pada selase nye waktu ketibaan sepatutnye barang tu akan sampai,tpi barang tu xsampai2.. n phone die trus xdpat dihubungi sampai ke hari ini.

    aq pun buat la report polis. polis pun cakap dah byak dah kes cam ni,aq tnye die duit tu xdpat blik ke.. polis tu ckp klau dpt tgkap budak tu pun duit xdpt.. perh..
    aq sedih sgt pe yg terjadi.. mak aq t kpung pun menangis mse die dpat tau sbb mak n ayah aq bersusah payah cri duit untuk topup skit mse aq nk bli tuk, dorg labor rm700 supaye nk tgok aq berjaye..
    sbb ngn keadaan aq umur yg smakin tua xkje.. cri duit susah.. igt lau aq bli camera leh la bt job..
    ngn keadaan skg ngn nk bli makanan pun sakit nk isap rokok pun xde duit ni nak repair mto pun dah lepas smate2 nk pkai d90 akhir duit entah kmne d90 entah kmne.. idup smkin melarat..

    so kr0ng berhati2 lah jgn sampai jdi mangse cam aq..
    sapa2 yg leh tolong cri dak tu pm aq.aq just nk duit aq balik n heret budak tu ke muke pengadilan
    RM1800 agak besar bgi aq....

  2. #2

    Re: Penipuan jual beli dslr kt mudah.my

    salam bro, sy sngt2 brsmpati dgn nasib bro nih,,, lahanat betol penipu nih.. memg grm btol aku... harap2 sapa2 ahli fmdc yg ada knalan blh mmbntu..
    learn and never give up..

  3. #3

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    atas bumi bawah langit - kulim ■ jitra
    Posts
    1,614

    Re: Penipuan jual beli dslr kt mudah.my

    nak bantu hapenya jobbers...berapa banyak kena tipu...ada kes da selesai ke..tak de kan....

    KEPADA AHLI BARU YANG NAK BELI SANGAT2 CAMERA DSLR NI AKU SARANKAN CARI KAWAN YANG ADA ILMU PENGETAHUAN TENTANG DSLR DAN HARGA PASARAN..AJAK KAWAN ITU SAMA UTK MEMBANTU DALAM URUSNIAGA DI KEDAI ATAWPON SECARA BERSEMUKA DENGAN INDIVIDU YANG MENJUALNYA..DAN JANGAN SEKALI2 BELI ONLINE DENGAN INDIVIDU YANG TAK DIKENALI UNLESS ANDA DAN KAWAN YANG TAHU TENTANG DSLR YAKIN AKAN KEWUJUDAN SYARIKAT TERSEBUT SEPERTI SHASINKI DAN LAIN2...

  4. #4

    Re: Penipuan jual beli dslr kt mudah.my

    C-an plak 'aq' bc cte ko, sbr jewkla... mbe t de hkmhnyew 2.

    doa2 la muge t ko dpt yg lg baek dr D90 yg kne tipo 2...

    ** Susah aku nak tulis ayat kat atas, lagi susah orang nak baca... moral? elakkan bahasa sms. Jangan mare...

  5. The Following User Like This Post:


  6. #5

    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    13

    Re: Penipuan jual beli dslr kt mudah.my

    Sabarlah...aku kalau beli barangan harga lebih drp RM100 melalui intenet nie aku lebih utamakan C O D daripada post2 nie...bahaya sekarang nie banyak orang hidup dengan penipuan sahaja....oleh yang demikan utamakan C O D dalam urusan pembelian.....biarlah orang kata kuno daripada tertipu.

  7. #6

    Join Date
    May 2010
    Location
    KL
    Posts
    114

    Re: Penipuan jual beli dslr kt mudah.my

    mcm...nih..sekarang akaun bank dah ternyata ada so amik resit report polis tuh..then tunjuk kt..bank tuh (BSN)..cakap saya nk tahu lokasi penipu nih...kalo nk bukak akaun bank rasanya alamat memang sekali tk leh tipu..so try la..yer......salam takziah buat bro rm1.8K...sumah menangis dngar cita bro...bnyak2..berdoa kepada allah..mesti ada jalan utk dapatkan duit tu balik.. sekarang nih..mencari harta haram lagi mudah dari cari harta halal
    Last edited by qimie-C; 25th November 2010 at 09:41 AM.
    By Qimie PRODUCTION snd.bhd

  8. #7

    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Klang
    Posts
    24

    Re: Penipuan jual beli dslr kt mudah.my

    Quote Originally Posted by ermarts View Post
    salam..

    aq org bru kt fotomedia ni.. aq jumpe forum ni pun lepas searching forum2 penipuan kt google.
    ceritanye bermule cam ni.. aq mmg dah lme mnat dslr ni.. so agak lame gak aq study kt youtube pasal dslr.. sambil kompul duit nk bli nikon d90. nak jadikan cerita aq ternampak iklan mamat mangkuk hayun ni kt mudah.my, agak lame gak aq usha cam kt mudah ni.. asyik xckup duit je.. sbb harga die mahal sgt. so aq tertarik ngn ape yg ditawarkan
    iaitu = d90 body + lens 18-105vr + bag + memorycard 16g + bag n box. =
    harga die RM1500.00

    so aq brurusan la ngn die phone no die; 019 3085 682
    mule aq ajak COD die stuju die suh dtg perak.. then pagi tu aq nk bersiap n nk gerak dah pun n die ckp " sory la bro xjadi la nk jual kt u sbb ade cina nk bli ngn harga RM1800''

    jadi aq punye taksub nk pkai d90 aq pun stuju la ngn harga RM1800 n suh jual kt aq je jgn jual kt cine tu. tpi aq dah kehabisan duit so die ckp pos pun bleh nti die bgi tracking no.aq pun tanye la cam mne aq nk percaye kt ko.. pastu die ckp report polis la klau die tipu aq..

    aq pun ngn penuh keyakinan ngn care penipuan itu mintak la no acc nye.. pastu die bgi la no acc die ni die : 0899 5410000 41786 (BSN)
    name: MUHAMMAD AMIR ASHRAF BIN MOHD....

    pada isnin pagi tu (22 nov 2010) aq pun bankin la rm1800.. pastu die kate die nk pos dah mengune kan city link
    so lepas aq dah siap bankin smua die ckp dah pos nanti die bgi tracking no. n die email resit statment.
    pastu mngikut ape die ckp isnin pos selase sampai, aq cek kt city link pun die ckp cam tu..
    mase aq mnungu tracking no aq rse dah sedap hati sbb xsampai2.. mlm tu aq kol enset die dah tutup
    aq rse xsedap ati sampai aq bleh tdo. then pada selase nye waktu ketibaan sepatutnye barang tu akan sampai,tpi barang tu xsampai2.. n phone die trus xdpat dihubungi sampai ke hari ini.

    aq pun buat la report polis. polis pun cakap dah byak dah kes cam ni,aq tnye die duit tu xdpat blik ke.. polis tu ckp klau dpt tgkap budak tu pun duit xdpt.. perh..
    aq sedih sgt pe yg terjadi.. mak aq t kpung pun menangis mse die dpat tau sbb mak n ayah aq bersusah payah cri duit untuk topup skit mse aq nk bli tuk, dorg labor rm700 supaye nk tgok aq berjaye..
    sbb ngn keadaan aq umur yg smakin tua xkje.. cri duit susah.. igt lau aq bli camera leh la bt job..
    ngn keadaan skg ngn nk bli makanan pun sakit nk isap rokok pun xde duit ni nak repair mto pun dah lepas smate2 nk pkai d90 akhir duit entah kmne d90 entah kmne.. idup smkin melarat..

    so kr0ng berhati2 lah jgn sampai jdi mangse cam aq..
    sapa2 yg leh tolong cri dak tu pm aq.aq just nk duit aq balik n heret budak tu ke muke pengadilan
    RM1800 agak besar bgi aq....
    D90 = market price RM 3300. Org tuh offer RM1500 pastu RM1800. Kdg2 kita kena tanya kenapa murah sangat? Dah rosak? Ada cacat? atau nak tipu? atau janji kosong?

  9. #8

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    kg kt Georgetown, duduk kt Melaka
    Posts
    205

    Re: Penipuan jual beli dslr kt mudah.my

    Quote Originally Posted by shuttermania View Post
    C-an plak 'aq' bc cte ko, sbr jewkla... mbe t de hkmhnyew 2.

    doa2 la muge t ko dpt yg lg baek dr D90 yg kne tipo 2...

    ** Susah aku nak tulis ayat kat atas, lagi susah orang nak baca... moral? elakkan bahasa sms. Jangan mare...
    Aku pn mcm hang jugak...penin tgk bhs tah apa2 ni, sbb cikgu aku kat sekolah dulu xda plak ajar bhs2 cmni..

    Apapun aku tumpang simpati pada TS..xda rezeki la tu..nk bt cmna..jadikan pengajaran...
    Maybe bleh refer thread lama dan bro akan jumpa org yg senasib...kot2 la bleh pakat2 utk membuat rancangan bagi menangkap org tersebut...

  10. #9

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    pasir gudang johore
    Posts
    343

    Re: Penipuan jual beli dslr kt mudah.my

    sedih bace cerita ko.. aggap la ini satu dugaan utk mencapai sesuatu kejayaan... waaaaa

  11. #10

    Join Date
    May 2010
    Location
    BDR TENGGARA
    Posts
    721

    Re: Penipuan jual beli dslr kt mudah.my

    sedih bonar cerita ko ni ermarts..eden baco ni pown rasa mcm nak menongis pown ado..gini jowh laa mat oo mats, ekau buek lowh macom apo yg Qimie suroh tu..manolah tau kot2 masih ado rozeki ko...aq nih cuma panjangkan doa jewk lah,semoga Allah membuka hati budok yg menipu ekau tuhh segera bertaubat..

  12. #11

    Join Date
    May 2010
    Location
    KL
    Posts
    114

    Re: Penipuan jual beli dslr kt mudah.my

    Quote Originally Posted by metaroyal View Post
    sedih bonar cerita ko ni ermarts..eden baco ni pown rasa mcm nak menongis pown ado..gini jowh laa mat oo mats, ekau buek lowh macom apo yg Qimie suroh tu..manolah tau kot2 masih ado rozeki ko...aq nih cuma panjangkan doa jewk lah,semoga Allah membuka hati budok yg menipu ekau tuhh segera bertaubat..
    bukan..apa..kalo surat report dari polis nih..diorang dah tkleh..nk wt pape..sebab kita ada hak utk tau...suspek kekejaman DSLR nih..so.. try and error..yer
    By Qimie PRODUCTION snd.bhd

  13. #12

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Bedong dan Jitra --> KEDAH
    Posts
    606

    Re: Penipuan jual beli dslr kt mudah.my

    dugaan betol.. rm1.8k bukannya sikit.. byk kot.. xpa la bro.. mungkin ada hikmah disebalik kejadian ini..
    berdoa la agar penipu itu segera bertaubat..~

    *dgr kes camni rasa mcm nak pi katok sampai mampuih ja penyangak 2 kan.. hmm

  14. #13

    Re: Penipuan jual beli dslr kt mudah.my

    penipu=lahanat..sakit ati aku...huhuhuh

  15. #14

    Re: Penipuan jual beli dslr kt mudah.my

    Quote Originally Posted by i'm nikonian View Post
    nak bantu hapenya jobbers...berapa banyak kena tipu...ada kes da selesai ke..tak de kan....

    KEPADA AHLI BARU YANG NAK BELI SANGAT2 CAMERA DSLR NI AKU SARANKAN CARI KAWAN YANG ADA ILMU PENGETAHUAN TENTANG DSLR DAN HARGA PASARAN..AJAK KAWAN ITU SAMA UTK MEMBANTU DALAM URUSNIAGA DI KEDAI ATAWPON SECARA BERSEMUKA DENGAN INDIVIDU YANG MENJUALNYA..DAN JANGAN SEKALI2 BELI ONLINE DENGAN INDIVIDU YANG TAK DIKENALI UNLESS ANDA DAN KAWAN YANG TAHU TENTANG DSLR YAKIN AKAN KEWUJUDAN SYARIKAT TERSEBUT SEPERTI SHASINKI DAN LAIN2...
    urm tu lar, kadang2 bila trlalu tringin nk dptkn dslr nih, kita jd gelap mata, x sedar orgn nk menipu, wlwpun da beratus kes mcm nih, tp esok2 still ada yg akan trtipu..
    learn and never give up..

  16. #15

    Re: Penipuan jual beli dslr kt mudah.my

    dalam forum ni takde sapa² ke bank BSN? aku keje CIMB ...susah nak trace...kalau ada tolong la...n kita cari sama² mamat penipu tu...

    sanggup aku turun tempat mamat tu jauh² demi member kita yg kena tipu ni...mmg aku nak belasah je... !@@##$%$^$%^%^&*

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •