Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 64

Thread: Wave Foam

  1. #1

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Puchong
    Posts
    760

    Wave Foam

    Umat Islam di akhir zaman umpama buih di lautan...

    #1


    #2


    #3


    #4

  2. #2

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Saujana Damansara
    Posts
    3,103

    Re: Wave Foam

    lawa la gambar2 avam samosa nih...kat mana ni avam?...

  3. #3

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Puchong
    Posts
    760

    Re: Wave Foam

    Quote Originally Posted by JemeyPhoto View Post
    lawa la gambar2 avam samosa nih...kat mana ni avam?...
    ambe cuba menangkap keindahan ciptaan tuhan saja abe jemey..

    no 1 di kuta.. no 2, 3 dan 4 di port dickson..

    best juga melayan ombak nih rupanya..

  4. #4

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Wave Foam

    agak pelik dgn aspect ratio gambau ni, ada crop ka henchekk??

  5. #5

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    asal Johor, now Penang
    Posts
    14

    Re: Wave Foam

    Quote Originally Posted by samosa View Post
    Umat Islam di akhir zaman umpama buih di lautan...

    #1


    #2


    #3


    #4
    bro... sangat terpukau melihatnya, kalo tak keberatan, leh letakkan sekali information setiap gmbar tak, maaf sbb sya pun masih hijau, saje nak blaja... bro pakai lens apa ye...

  6. #6

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    KL
    Posts
    55

    Re: Wave Foam

    no 1, ombak dy terbaek!
    vectorama ka samosa?

  7. #7

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Puchong
    Posts
    760

    Re: Wave Foam

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    agak pelik dgn aspect ratio gambau ni, ada crop ka henchekk??
    semua gambar adalah vertorama. 1 gambar untuk sky dan 1 gambar untuk foreground. Dan saya fare and square cropkan dia .

    Quote Originally Posted by capik View Post
    bro... sangat terpukau melihatnya, kalo tak keberatan, leh letakkan sekali information setiap gmbar tak, maaf sbb sya pun masih hijau, saje nak blaja... bro pakai lens apa ye...
    exposure untuk setiap gambar adalah berbeza atas dan bawah. secara asasnya yang bawah (foreground) tidak boleh terlalu cepat dan tidak boleh terlalu lama dalam 1/6 ~ 1/10 sec sahaja untuk mendapatkan efek motion blur ombak tu. bahagian atas (sky) pula exposure bergantung kepada cahaya. paling penting apperture perlu sama bagi kedua-duanya. semua gambar guna tokina 11-16.

    Quote Originally Posted by carbonoxide View Post
    no 1, ombak dy terbaek!
    vectorama ka samosa?
    terima kasih carbonoxide. yup semua vertorama. vectorama saya tak pernah dengar pulak..

  8. The Following User Like This Post:


  9. #8

    Join Date
    Jun 2010
    Location
    asal Johor, now Penang
    Posts
    14

    Re: Wave Foam

    Quote Originally Posted by samosa View Post
    semua gambar adalah vertorama. 1 gambar untuk sky dan 1 gambar untuk foreground. Dan saya fare and square cropkan dia .



    exposure untuk setiap gambar adalah berbeza atas dan bawah. secara asasnya yang bawah (foreground) tidak boleh terlalu cepat dan tidak boleh terlalu lama dalam 1/6 ~ 1/10 sec sahaja untuk mendapatkan efek motion blur ombak tu. bahagian atas (sky) pula exposure bergantung kepada cahaya. paling penting apperture perlu sama bagi kedua-duanya. semua gambar guna tokina 11-16.



    terima kasih carbonoxide. yup semua vertorama. vectorama saya tak pernah dengar pulak..
    thanks bro samosa, ooo macam ni rupenye...yes.. tmbah satu bab ilmu lagi... hehe... tmpg tanya lagi... vertorama n samosa tu benda ape ye...

  10. #9

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Puchong
    Posts
    760

    Re: Wave Foam

    Quote Originally Posted by capik View Post
    thanks bro samosa, ooo macam ni rupenye...yes.. tmbah satu bab ilmu lagi... hehe... tmpg tanya lagi... vertorama n samosa tu benda ape ye...
    hahaha soalan saudara nih..

    samosa tu sejenis kuih.. masa register dulu tengah makan samosa..

    vertorama opposite kepada panorama kot..

  11. #10

    Join Date
    May 2010
    Location
    BDR TENGGARA
    Posts
    721

    Re: Wave Foam

    Samosa tu ape hehehe...pastu capik tu apa plak...
    manis gambir2 nye...
    Last edited by metaroyal; 3rd December 2010 at 02:12 AM.

  12. #11

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    KL
    Posts
    55

    Re: Wave Foam

    Quote Originally Posted by samosa View Post
    terima kasih carbonoxide. yup semua vertorama. vectorama saya tak pernah dengar pulak..
    hehe..sory tersilap taip..
    nak tanye sket ni, avam samosa,
    vertorama ni gabungan dari dua gambar kan.
    soalan sy:

    1) mcm mane nak shoot both gambar vertically, dlm mase yg same gambar tu x lari?
    1) setting gambar utk both foreground and background sebelum di'stitch'kan?

  13. #12

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Subang Perdana
    Posts
    903

    Re: Wave Foam

    puh..mmg cantek n terbaik lah gambar nih..tahniah abe samosa

  14. #13

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Puchong
    Posts
    760

    Re: Wave Foam

    Quote Originally Posted by carbonoxide View Post
    hehe..sory tersilap taip..
    nak tanye sket ni, avam samosa,
    vertorama ni gabungan dari dua gambar kan.
    soalan sy:

    1) mcm mane nak shoot both gambar vertically, dlm mase yg same gambar tu x lari?
    2) setting gambar utk both foreground and background sebelum di'stitch'kan?
    Gunakan grid line dalam viewfinder sebagai panduan untuk buat 2 shot atas dan bawah. 2 gambar tu akan di alignkan secara manual nanti. Kena cari dulu di mana stitching point yang mudah. Horizon line yang kosong adalah contoh stitching point...

    Saya pun masih belajar dan berexperiment lagi. Banyak merujuk kepada contoh-contoh vertorama dari photostream legem FirdausMahadi (http://www.flickr.com/photos/firdausmahadi), Ustaz Zizals (http://www.flickr.com/photos/fairuz_frz/) serta AcidSulfurik (http://www.flickr.com/photos/acidsulfurik). Boleh private message mereka ni kalau perlu.

    Contoh dan tutorial oleh Paul ada di dalam grup ni: http://www.flickr.com/groups/vertoramas/

    Harap dapat membantu tuan..

    Quote Originally Posted by kurunabad View Post
    puh..mmg cantek n terbaik lah gambar nih..tahniah abe samosa
    biasa-biasa je bro.. thanks..

  15. The Following 3 Users Like This Post:


  16. #14

    Join Date
    Apr 2010
    Location
    KL
    Posts
    55

    Re: Wave Foam

    Quote Originally Posted by samosa View Post
    Gunakan grid line dalam viewfinder sebagai panduan untuk buat 2 shot atas dan bawah. 2 gambar tu akan di alignkan secara manual nanti. Kena cari dulu di mana stitching point yang mudah. Horizon line yang kosong adalah contoh stitching point...

    Saya pun masih belajar dan berexperiment lagi. Banyak merujuk kepada contoh-contoh vertorama dari photostream legem FirdausMahadi (http://www.flickr.com/photos/firdausmahadi), Ustaz Zizals (http://www.flickr.com/photos/fairuz_frz/) serta AcidSulfurik (http://www.flickr.com/photos/acidsulfurik). Boleh private message mereka ni kalau perlu.

    Contoh dan tutorial oleh Paul ada di dalam grup ni: http://www.flickr.com/groups/vertoramas/

    Harap dapat membantu tuan..
    owh begitu..
    terima kaseh avam samosa krn sudi berkongsi ilmu!

  17. #15

    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Puchong
    Posts
    760

    Re: Wave Foam

    Quote Originally Posted by carbonoxide View Post
    owh begitu..
    terima kaseh avam samosa krn sudi berkongsi ilmu!
    kalau ada salah info harap ada yang sudi perbetulkan..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •