Page 2 of 7 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 16 to 30 of 95

Thread: Infrared Photography | Nak tanya sikit

  1. #16

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by qimie-C View Post
    rasa korang ni infrared tk????
    kalau pakai photoshop semata-mata maka orang panggil FAKE Infrared

  2. #17

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by dome View Post
    kalau pakai photoshop semata-mata maka orang panggil FAKE Infrared
    tuan cek pm..

  3. #18

    Join Date
    May 2010
    Location
    KL
    Posts
    114

    Re: infrared | nk tnye skit~

    yup..memang ah...haishh mana mampu nk infrared halal RM800 lebih semata2 nk infrared modifiy buang sensor RGB pada snsor dan di msukan filter IR yg terbaik, slu ny knta yg baik memainkan peranan effect IR yg d hasilkan..semata2 utk IR....
    By Qimie PRODUCTION snd.bhd

  4. #19

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by qimie-C View Post
    yup..memang ah...haishh mana mampu nk infrared halal RM800 lebih semata2 nk infrared modifiy buang sensor RGB pada snsor dan di msukan filter IR yg terbaik, slu ny knta yg baik memainkan peranan effect IR yg d hasilkan..semata2 utk IR....
    RM399 kompak digital infrared dah ada, macam2 preset jenis IR ada bleh pilih yang mana berkenan di hati, tak payah susah2 nak kuar modal sampai RM800 operet SLR tows. nampaknya tuan blom cukup browse forum FMDC nims lagik

  5. #20

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by qimie-C View Post
    yup..memang ah...haishh mana mampu nk infrared halal RM800 lebih semata2 nk infrared modifiy buang sensor RGB pada snsor dan di msukan filter IR yg terbaik, slu ny knta yg baik memainkan peranan effect IR yg d hasilkan..semata2 utk IR....
    - digitaliris hanya Rm650.00 - www.digitaliris.com.my , nak layan compact mcm mozakim bagitau tu pun ok, ada Rm399 dan Rm599

    - yang di buang bukan sensor RGB , ni ilmu sesat kat mana kau dapat ni . yang di buang adalah filter hot mirror

  6. The Following 2 Users Like This Post:


  7. #21

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by dome View Post
    - digitaliris hanya Rm650.00 - www.digitaliris.com.my , nak layan compact mcm mozakim bagitau tu pun ok, ada Rm399 dan Rm599

    - yang di buang bukan sensor RGB , ni ilmu sesat kat mana kau dapat ni . yang di buang adalah filter hot mirror
    function dia same ker?? tp msti xde feel mcm pakai dslr~

  8. #22

    Join Date
    May 2010
    Location
    KL
    Posts
    114

    Re: infrared | nk tnye skit~

    kurang minat pada IR..just for fun sahaja....
    By Qimie PRODUCTION snd.bhd

  9. #23

    Join Date
    May 2010
    Location
    KL
    Posts
    114

    Re: infrared | nk tnye skit~

    just..nk tanya..sebab tk tahu..erm ada tk filter yg bleh buat IR mcmtu? nk tanya kt kedai takut..dia gelakkan kt kita balik..erm..baik brtanya pada seniour disini..dahulu
    By Qimie PRODUCTION snd.bhd

  10. #24

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by lutttfi View Post
    function dia same ker?? tp msti xde feel mcm pakai dslr~
    kau nak banding dslr dengan compact tunggu mati hidup balik

  11. #25

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by qimie-C View Post
    kurang minat pada IR..just for fun sahaja....
    for fun better tulis FAKE infrared di gambar supaya orang tidak keliru dan tersesat haluan

  12. #26

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by qimie-C View Post
    just..nk tanya..sebab tk tahu..erm ada tk filter yg bleh buat IR mcmtu? nk tanya kt kedai takut..dia gelakkan kt kita balik..erm..baik brtanya pada seniour disini..dahulu
    takat nak buat mcm tu tak payah pakai filter . tu kau dah edit pakai PS , buat apa nak pakai filter2 lagi.

  13. #27

    Join Date
    May 2010
    Location
    KL
    Posts
    114

    Re: infrared | nk tnye skit~

    kurang paham la.tapi kenapa dia kata perkhidmatan mengubahsuai kamera dslr anda untuk kegunaan digital infrared photography.Buat masa ini 5 versi di perkenalkan terlebih dahulu dan versi-versi lain akan menyusul nanti.Setakat ini digitaliRis telah mengubahsuai model-model kamera berikut – Nikon D50 , D70, D70s, D80, D60, D3000, d5000, D90 & Canon 1000D, 350D, 400D, 500D & 450D.Hampir kesemua model DSLR dari jenama Nikon,Canon,Sony Alpha & Olympus boleh di..erm apa yg dia tukar ye..ada tk gmbar produc tu...tk paham la website tu..hehehe
    By Qimie PRODUCTION snd.bhd

  14. #28

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by dome View Post
    kau nak banding dslr dengan compact tunggu mati hidup balik
    Quote Originally Posted by dome View Post
    for fun better tulis FAKE infrared di gambar supaya orang tidak keliru dan tersesat haluan
    tol tol.. sokong.. tak sabar nk tnggu esok je nie..

  15. #29

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by qimie-C View Post
    kurang paham la.tapi kenapa dia kata perkhidmatan mengubahsuai kamera dslr anda untuk kegunaan digital infrared photography.Buat masa ini 5 versi di perkenalkan terlebih dahulu dan versi-versi lain akan menyusul nanti.Setakat ini digitaliRis telah mengubahsuai model-model kamera berikut – Nikon D50 , D70, D70s, D80, D60, D3000, d5000, D90 & Canon 1000D, 350D, 400D, 500D & 450D.Hampir kesemua model DSLR dari jenama Nikon,Canon,Sony Alpha & Olympus boleh di..erm apa yg dia tukar ye..ada tk gmbar produc tu...tk paham la website tu..hehehe
    tak faham pasal kefahaman kau tak sampai dengan ilmu yang ada, belajar dulu yop

  16. #30

    Re: infrared Photography | Nak tanya sikit

    Saya adalah pengguna perkhidmatan Digitaliris. Setakat ni amat berpuas hati dan terasa amat inzal setiap kali shoot IR dengan versi Semporna. Testimonial nie..

    Kalau nak tahu apa barang yang ditukar tu, hantar DSLR ke Digitaliris, bayar wang pengeras dan bila dah dapat balik DSLR tu, tengok la apa barang yang dah ditukar... Pastu keluar shoot dan post gambar kat FMDC nie...
    :: Setulus kasih aku sampaikan kerlipan shutter dipertontonkan.. ::

  17. The Following User Like This Post:


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •