Page 1 of 7 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 95

Thread: Infrared Photography | Nak tanya sikit

  1. #1

    Red face Infrared Photography | Nak tanya sikit

    Quote Originally Posted by lutttfi View Post
    yes yes yes~
    ak dah berjaya~
    tp pakai d80~
    sorila dh lame xmasok~
    bukan majok~
    tp dok research ape yg patut ngn xpatut~
    nie dia pic nya~







    sumer gmbr nie sumer ori~
    xde edit-edit~
    mntk komen yer~


    salam sumer~
    ak bru je nk main dgn ir nie~
    ak pakai d90 + kit lens 18-105mm~
    and br je beli filter ir~ nm720~
    cap ayam jer~
    nie pulak hasil gmbornyer~



    persoalan skrg~
    1) adakah betul ak BUAT nie?
    and ak dah set-kan WB tue kepada preset dan ianya berkelip2~

    2) dekat shooting menu tue~
    dekat set control picture~
    mase ak shoot gmbo nie ak gne Vivid~
    and perlu ker ak tukar kepada seting monochrome????

    3) dekat custom setting menu tue?
    dekat shooting/display~
    item no d6: CL mode shooting speed~
    mase snap gmbo nie ak pakai 3fps~
    perlu ke ak tukar kepada 4fps????

    4) mase ak tukar WB tue kepada preset~
    ak kene ubak ke kaler2 dekat dlm preset tue ataw biakan seting asal~

    huhuhuhuhuhu~
    so itu soklan ak~

    pic nie ak pakai iso200~
    and pic nie ak snap depan kedai tue mase beli filter tue??
    alahai~

    tlg larrr~
    tlg~
    Last edited by lutttfi; 3rd January 2011 at 01:59 AM. Reason: kes dah setel~

  2. #2

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: infrared | nk tnye skit~

    persoalan skrg~
    1) adakah betul ak BUAT nie?
    and ak dah set-kan WB tue kepada preset dan ianya berkelip2~


    - berkelip-kelip ku sangka si kunang-kunang,rupanya lampu dalam kaca,
    betul dah berkelip tu tapi adakah wb itu bila di preset menunjukkan result GOOD atau NOT GOOD ?



    2) dekat shooting menu tue~
    dekat set control picture~
    mase ak shoot gmbo nie ak gne Vivid~
    and perlu ker ak tukar kepada seting monochrome????

    - tak perlu pakai vivid, standard pun sudah cukup .untuk enchance warna lakukan dalam photoshop


    3) dekat custom setting menu tue?
    dekat shooting/display~
    item no d6: CL mode shooting speed~
    mase snap gmbo nie ak pakai 3fps~
    perlu ke ak tukar kepada 4fps????

    - pakai jer berapapun cuma perlu di ingat bila kau pakai filter iR, ko kena buat long expose ,takde mana nak pakai sampai 40juta frame persecond



    4) mase ak tukar WB tue kepada preset~
    ak kene ubak ke kaler2 dekat dlm preset tue ataw biakan seting asal~

    - biarkan saja


    apa pun semua bermula dari asas, jangan buat sesuatu tanpa asas kelak nanti sesat
    masuk ke ruangan infrared , baca nota basic ir - http://www.fotomedia.com.my/forum/forumdisplay.php?f=46
    dan CUBA LAGI

  3. #3

    Re: infrared | nk tnye skit~

    40juta fps...? Hehehe.. Kalau nak buat pun takpe, risiko tanggung sendiri..

    Jawapan terbaik dari guru IR...
    :: Setulus kasih aku sampaikan kerlipan shutter dipertontonkan.. ::

  4. #4

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by dome View Post
    persoalan skrg~
    1) adakah betul ak BUAT nie?
    and ak dah set-kan WB tue kepada preset dan ianya berkelip2~


    - berkelip-kelip ku sangka si kunang-kunang,rupanya lampu dalam kaca,
    betul dah berkelip tu tapi adakah wb itu bila di preset menunjukkan result GOOD atau NOT GOOD ?



    2) dekat shooting menu tue~
    dekat set control picture~
    mase ak shoot gmbo nie ak gne Vivid~
    and perlu ker ak tukar kepada seting monochrome????

    - tak perlu pakai vivid, standard pun sudah cukup .untuk enchance warna lakukan dalam photoshop


    3) dekat custom setting menu tue?
    dekat shooting/display~
    item no d6: CL mode shooting speed~
    mase snap gmbo nie ak pakai 3fps~
    perlu ke ak tukar kepada 4fps????

    - pakai jer berapapun cuma perlu di ingat bila kau pakai filter iR, ko kena buat long expose ,takde mana nak pakai sampai 40juta frame persecond



    4) mase ak tukar WB tue kepada preset~
    ak kene ubak ke kaler2 dekat dlm preset tue ataw biakan seting asal~

    - biarkan saja


    apa pun semua bermula dari asas, jangan buat sesuatu tanpa asas kelak nanti sesat
    masuk ke ruangan infrared , baca nota basic ir - http://www.fotomedia.com.my/forum/forumdisplay.php?f=46
    dan CUBA LAGI
    okey~
    pasal no1 tue~
    nk taw dia tulis good tue cemane???
    sbb mase saye tkr mmg dah berkelip2 dlm 6 saat seperti masta2 lain cakap~

    no 2 tue~
    mksd nyer kene pakai standart la yer~
    xperlu la tkr kpd monochrome kan

    no 3~
    orait

    no 4~
    okey

    soklan lain~
    kalo WB tue dah ditukar kpd preset dan ianya tunjuk GOOD~
    adakah gmbr yg saya akan hasilkan tue mmg seperti yg saya nk???
    hurm~
    berharap sgt~

    and masa saya snap tue~
    cuaca xterik sgt~

    nk tnye lg~
    kalo preset~
    ramai yg ckp bermain dgn item2 nie~
    kertas putih, rumput hijau dan awan biru~
    cene tue~
    ada ke srting tue dlm kamera???

  5. #5

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: infrared | nk tnye skit~

    pasal no1 tue~
    nk taw dia tulis good tue cemane???
    sbb mase saye tkr mmg dah berkelip2 dlm 6 saat seperti masta2 lain cakap~

    - aku tak tahulah ko ni belajar dengan masta mana, la ni masta bersepah2 , baru 2 hari shot iR pun dah jadi masta dah, ko tengoklah di TOP LCD kamera kau tu lepas preset


    no 2 tue~
    mksd nyer kene pakai standart la yer~
    xperlu la tkr kpd monochrome kan

    - buat apa kau nak tukar monochorome? cuba bagitau sikit. kut2 masta yang ko belajar tu ada bagi tip yang aku tak tahu

    soklan lain~
    kalo WB tue dah ditukar kpd preset dan ianya tunjuk GOOD~
    adakah gmbr yg saya akan hasilkan tue mmg seperti yg saya nk???
    hurm~
    berharap sgt~

    - masalah sekarang, kau nak gambar macam mana ? cuba bagitau

    and masa saya snap tue~
    cuaca xterik sgt~

    - cuaca tak terik baik kau bungkus kamera dgn filter iR balik tidur

    nk tnye lg~
    kalo preset~
    ramai yg ckp bermain dgn item2 nie~
    kertas putih, rumput hijau dan awan biru~
    cene tue~
    ada ke srting tue dlm kamera???


    - kau pergi bagi topik ini sampai pitam - http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=4173





    *satu lagi aku nak tegur...ejaan tu biarlah bagus sikit. aku cukup menyampah tengok ejaan macam budak tak masuk kelas BM

  6. The Following User Like This Post:


  7. #6

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by dome View Post
    pasal no1 tue~
    nk taw dia tulis good tue cemane??? sbb mase saye tukar mmg dah berkelip2 dlm 6 saat seperti masta2 lain cakap~

    - aku tak tahulah ko ni belajar dengan masta mana, la ni masta bersepah2 , baru 2 hari shot iR pun dah jadi masta dah, ko tengoklah di TOP LCD kamera kau tu lepas preset


    no 2 tue~
    mksd nyer kene pakai standart la yer~
    xperlu la tkr kpd monochrome kan

    - buat apa kau nak tukar monochorome? cuba bagitau sikit. kut2 masta yang ko belajar tu ada bagi tip yang aku tak tahu

    soklan lain~
    kalo WB tue dah ditukar kpd preset dan ianya tunjuk GOOD~
    adakah gmbr yg saya akan hasilkan tue mmg seperti yg saya nk???
    hurm~
    berharap sgt~

    - masalah sekarang, kau nak gambar macam mana ? cuba bagitau

    and masa saya snap tue~
    cuaca xterik sgt~

    - cuaca tak terik baik kau bungkus kamera dgn filter iR balik tidur

    nk tnye lg~
    kalo preset~
    ramai yg ckp bermain dgn item2 nie~
    kertas putih, rumput hijau dan awan biru~
    cene tue~
    ada ke srting tue dlm kamera???


    - kau pergi bagi topik ini sampai pitam - http://www.fotomedia.com.my/forum/showthread.php?t=4173





    *satu lagi aku nak tegur...ejaan tu biarlah bagus sikit. aku cukup menyampah tengok ejaan macam budak tak masuk kelas BM

    ok ok~ xpe~ biaq saya try dlu~ ti teman wat~

    okey~
    no 1 tue~ da cube buat~ tp just berkelip2 je~ xde tulis GOOD aduih~

    no 2~
    hahahaha~ ok ok~ salah blaja la nie~

    no 3~
    mksd saye~ gmbr yg saye nk~ mcm abam dome slalu dok publish~ sunnysakura dok publish~ huhuhuu~ nk jgk jd handal~ and xperlu saye edit2 lg kat photoshop dan kat software lain~ maksud saye original dari kamera~

    no 4~
    yes bos~ mmg saye dok tgh refer~
    Last edited by lutttfi; 4th December 2010 at 12:23 AM.

  8. #7

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: infrared | nk tnye skit~

    tu baca tak aku tegur pasal ejaan tu .. kang ada hak kena sepak pagi2 buta ni

  9. #8

    Re: infrared | nk tnye skit~

    lagi satu..nk tnye..ada tak key utk nikon capture nx??

  10. #9

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by dome View Post
    tu baca tak aku tegur pasal ejaan tu .. kang ada hak kena sepak pagi2 buta ni
    alamak..silap silap..sori..

  11. #10

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by lutttfi View Post
    lagi satu..nk tnye..ada tak key utk nikon capture nx??
    apa key2 .. nak beli lah .. mana boleh pakai software pirates . tok kadi tak bagi.

  12. #11

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by dome View Post
    tu baca tak aku tegur pasal ejaan tu .. kang ada hak kena sepak pagi2 buta ni
    ok ok.. saya dah tukar dah.. alamak ni.. sori la.. cepat sangat reply nyer..

  13. #12

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by dome View Post
    apa key2 .. nak beli lah .. mana boleh pakai software pirates . tok kadi tak bagi.
    ye ye.. mmm pasal WB tue kalau dah berkelip2 mksdnya dah ok la kan..? sbbnya tak ada tulis good pun..

  14. #13

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Di Sini
    Posts
    7,522

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by lutttfi View Post
    ye ye.. mmm pasal WB tue kalau dah berkelip2 mksdnya dah ok la kan..? sbbnya tak ada tulis good pun..
    apa pulak ok, kan aku dah bagitau awal-awal tadi kena dapat result GOOD,
    sekarang kau pergi ambil buku manual d90 , bukak muka surat 101 dan 102
    malam ni kau baca 2 muka surat tu sampai pitam,
    esok cuba balik , jangan kau mengada2 nak preset pagi-pagi buta ni

  15. #14

    Join Date
    May 2010
    Location
    KL
    Posts
    114

    Re: infrared | nk tnye skit~

    rasa korang ni infrared tk????


    my simple infrared by Qimie-C Production, on Flickr
    By Qimie PRODUCTION snd.bhd

  16. #15

    Re: infrared | nk tnye skit~

    Quote Originally Posted by dome View Post
    apa pulak ok, kan aku dah bagitau awal-awal tadi kena dapat result GOOD,
    sekarang kau pergi ambil buku manual d90 , bukak muka surat 101 dan 102
    malam ni kau baca 2 muka surat tu sampai pitam,
    esok cuba balik , jangan kau mengada2 nak preset pagi-pagi buta ni
    tq tq.. okey.. saye wat la esok.. tq sgt2..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •