Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 16 to 25 of 25

Thread: Macam mana nak buat effect macam gambar ni???

  1. #16

    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Puchong, Malaysia
    Posts
    5,492

    Re: Macam mana nak buat effect macam gambar ni???

    CS5 running kat 32bit pun boleh jek ... efek blending nim dengan photoshop version 4 pun bleh buat, gradient dah memang ada dalam tools PS sejak dahulu kala, yang pasti ini sama sekali bukanlah teknik hi-key ...

  2. #17

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Subang Perdana
    Posts
    903

    Re: Macam mana nak buat effect macam gambar ni???

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    CS5 running kat 32bit pun boleh jek ... efek blending nim dengan photoshop version 4 pun bleh buat, gradient dah memang ada dalam tools PS sejak dahulu kala, yang pasti ini sama sekali bukanlah teknik hi-key ...
    eh la yeke..balik ni tgk baca manual dan terai lah install..hehe


    wat guna brush dengan layer pon boleh rasanya
    Last edited by kurunabad; 27th January 2011 at 10:09 AM.

  3. #18

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Macam mana nak buat effect macam gambar ni???

    hehehe suka yek effect nih..dia klu kt taman, tepi tingkap sesuai (kena tgk gak sumber cahaya..jgn shadow jatuh kiri, cahaya pon jatuh kiri..
    guna gradient tool..

    1..bukak gambar
    2..copy/duplicate gambar (wajib wat camni if nk guna PS)
    3..tukar dulu gradient picker (bawah tulisan image)
    3..ambik kotak gradient tepi kiri
    4..tekan kt gambar (jgn lepas) pastu tarik kenan/kiri (baru lepas)
    5..psatu leh kerek nga kawan2 yg tak reti lagi

  4. #19

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Macam mana nak buat effect macam gambar ni???

    Quote Originally Posted by mozakim View Post
    CS5 running kat 32bit pun boleh jek ... efek blending nim dengan photoshop version 4 pun bleh buat, gradient dah memang ada dalam tools PS sejak dahulu kala, yang pasti ini sama sekali bukanlah teknik hi-key ...
    saya dari PS 10 sampai sekarang still guna cs 3 jer.(jakun betul aku nih hehehe)

  5. #20

    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Bedong dan Jitra --> KEDAH
    Posts
    606

    Re: Macam mana nak buat effect macam gambar ni???

    seperti kata kurunabad, rasanya boleh pkai brush contoh brush light beam,

    seperti kata azmizi, kalau buka gambar, then tambah layer (layer tersebut buat gradient) lepas tu blend ngan gambar tersebut, rasanya boleh kot?



    *haddoi grafik kad problem lak.. aku rindu CS2.. (lagi jakun dari azmizi.. hehehh..)
    baru belajaQ...~

  6. #21

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Macam mana nak buat effect macam gambar ni???

    Aku guna PS element. Tahu guna eraser tool jer. Kalau tengok guna mata yang dah kelabu ni macam ok jer. Ntah ler. Apa pendapat koorang? Sesuai ker guna eraser tool.

  7. #22

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Macam mana nak buat effect macam gambar ni???

    Quote Originally Posted by CgSir View Post
    Aku guna PS element. Tahu guna eraser tool jer. Kalau tengok guna mata yang dah kelabu ni macam ok jer. Ntah ler. Apa pendapat koorang? Sesuai ker guna eraser tool.
    boleh gak wat layer putih pastu erase..tapi lebih afdal tukar brush kepda kapasiti 25 or 30 % (baru senang nk tarik2 sebb effect dia kuar sikit2, so kita lapis la byk maner kita nk)

    **pastikan (kotak kaler) itam atas, kotak putih bawah

  8. #23

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Batu Pahat, Johor
    Posts
    1,682

    Re: Macam mana nak buat effect macam gambar ni???

    Quote Originally Posted by azmizi View Post
    boleh gak wat layer putih pastu erase..tapi lebih afdal tukar brush kepda kapasiti 25 or 30 % (baru senang nk tarik2 sebb effect dia kuar sikit2, so kita lapis la byk maner kita nk)

    **pastikan (kotak kaler) itam atas, kotak putih bawah
    Terima kasih abam azmizi. Selalu main bantai jer.... Lepas ni kena tengok ler kotak kat bawah sebelah kiri tu kan?

  9. #24

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Subang Jaya
    Posts
    116

    Re: Macam mana nak buat effect macam gambar ni???

    ini bukan hi-key tapi tambah gradient, white. Kalau guna photoscape, senang jer, click filter, pilih gradient, pilih color & pilah location (kanan, kiri, atas atau bawah)

  10. #25

    Join Date
    May 2011
    Location
    Ipoh
    Posts
    54

    Re: Macam mana nak buat effect macam gambar ni???

    Quote Originally Posted by misziera View Post


    Salam otai2 FMDC,
    Tumpang tanye sket, camne nak hasilkan effect macam belah kanan gambar di atas??
    Nampak macam putih sikit tu??

    TQVM...

    buka new layer..
    pilih filter
    amik cloud...
    turunkan sikit opacity.
    dan erase pelan2 pada bahagian subjek
    so...dapat la pic macam tu

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •