Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 30

Thread: Photoshop Tutorial | Photo Manipulation II

  1. #1

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Post Photoshop Tutorial | Photo Manipulation II

    salam semua sahabat....

    time kaseh kpd sahabat2 yg duk try tutorial photo manipulation yg aku wat sebelum ni...jd sebagai tanda penghargaan maka aku wat lg 1 tutorial bergambar utk sahabat2 try..photo manipulation kali ni mmg pjg tutorialnya utk aku wat kalu nk bg ng detail..so aku just tnjukkan step2 yg ringkas atau workflow...tujuannya agar semua taw step2 pe yg perlu dilakukan utk mndapatkan manipulasi yg lebey detail & real (wlaupon x la real sgt aku wat haha)

    mule2 aku tnjukkan pic2 asal yg aku kumpulkan selepas idea utk konsep yg nk di wat terbayang di kepala...


    pic ni aku dptkan dpd member sb aku suke ng posing awek nih & mmg seswai utk idea manipulasi yg nk di wat


    BG utama utk gunung & awan


    BG utama utk pdg rumput..


    BG gunung ke-2


    pic naga yg aku dpt dri stock image



    hasil manipulasi yg telah siap...

    semua foto kecuali foto model 2 aku dptkan dpd stock Deviantart.com

    (bersambung)
    Last edited by SunnySakura; 20th December 2010 at 02:36 AM.

  2. #2

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Saujana Damansara
    Posts
    3,101

    Re: Photoshop Tutorial - Photo Manipulation II

    memey kemah keming la...tahniah SS dan kipidap...

  3. The Following User Like This Post:


  4. #3

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Shah Alam-Kota Bharu
    Posts
    475

    Re: Photoshop Tutorial - Photo Manipulation II

    wah best nih..cepat sambung avam ss...

  5. The Following User Like This Post:


  6. #4

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Simpang Ampat;Tanah Merah;Tapah
    Posts
    141

    Re: Photoshop Tutorial - Photo Manipulation II

    hebat2 sani..
    kawe tabik spring ko demo..

  7. The Following User Like This Post:


  8. #5

    Join Date
    May 2009
    Location
    Terengganu
    Posts
    191

    Re: Photoshop Tutorial - Photo Manipulation II

    hebat demo sunnysakura ...

  9. The Following User Like This Post:


  10. #6

    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Melaka
    Posts
    3,986

    Re: Photoshop Tutorial - Photo Manipulation II

    peh..baik punya.. kaler awek pekat sgt dok?

  11. The Following User Like This Post:


  12. #7

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Photoshop Tutorial - Photo Manipulation II

    baso nago nih..hahaha..ganah demo sunny..ambo tok tau nk royat gapo sebb hebat terlajok doh..tahap2 otai doh nih..tambah2 plak tgn demo jadi..

  13. The Following User Like This Post:


  14. #8

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Photoshop Tutorial | Photo Manipulation II

    time kaseh semua sahabat...aku blum lg sampai thp otai...masih byk lg nk kene blajar & perbaiki jd aku carik lebey ilmu ng wat tutorial ni...muga2 berkat hasilnya
    maaf lmbt sambung tutorial ni sb tenet aku slow sgt...huhuhu

    Step 1 - Memasukkan Background (BG)
    x kisahla bp byk atau bp lapis BG yg anda nk wat tp yg penting adalah tone warna ng hasilnya biar nmpk kemas & teliti agar manipulasi yg di wat x jd MENIPUlasi


    1. mula2 aku setkan 1 layer baru dgn resolusi 1800x1200 300dpi (terpulang pd anda nk wat bp besar pon bergantung pd manipulasi anda)
    2. aku masukkan BG utama pd 1 layer baru...aku setkan pic tersebut separuh dpd canvas sebab aku hanya nk gunung & langit


    1. buat 2 layer baru di atas layer BG utama...kemudian aku copy paste 2 lg BG pd layer baru masing2
    2. untuk BG ke-2 aku hanya nk pdg rumput ng sedikit pokok2 jd aku buang & pdm bhgian atas pic tersebut ng guna lasso & soft eraser
    3. untuk BG ke-3 plak aku buang semua bhgian dlm pic tersebut kecuali bhgian puncak gunung
    4. resize BG ke-2 & ke-3 & susun ikut kesesuaian komposisi yg di inginkan
    5. step ni pling penting...untuk kije2 touch up gune soft brush ng size bersesuaian ng opacity 30%-40% (atau buleh gk kalu nk kurangkan lg) & pilih warna yg SAMA ng BG utama pd bhgian tampalan spt cth anak panah yg ditunjukkan...kemudian wat la kije2 touch up pd bhgian2 tampalan spt cth dlm pic atas..zoom in & zoom out utk tgk hasilnya


    1. setelah puas ati ng hasil touch up aku select new adjustment layer & pilih brightness/contrass utk dptkan BG yg lebey "hidup" & 3D
    2. aku setkan contrass pd maksimum & krgkan sedikit brightness utk hasil tone yg agak2 suram
    3. jika tone warna utk BG nmpk x sekata anda buleh guna color balance utk neutralkannya...spt cth aku nk tone warna BG yg ke-orengan & suram jd aku setkkan color balance utk setiap layer BG tersebut ng ejas pd warna "red" & "yellow" (tone ni bergantung pd manipulasi yg anda nk wat)
    4. zoom in zoom out...periksa ng teliti pd bhgian tmpalan tgk kemas ke x
    5. setel...kalu x puas ati ulang step2 touch up yg di beri

    (bersambung lg )
    Last edited by SunnySakura; 20th December 2010 at 05:15 PM.

  15. #9

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Photoshop Tutorial | Photo Manipulation II

    Step 2 - Memasukkan Subjek
    memasukkan subjek pd BG dlm manipulasi mmg agak tricky sb tone warna & lighting kdg2 x bersesuaian...jd dlm ni aku tnjukkan bagaimana nk dptkan hasil subjek yg "hidup"


    1. buat 1 layer baru & copy paste subjek org pd layer tersebut (cara2 nk cut aku dh tnjuk dlm tutorial 1)
    2. resize secukup rase hingga rase sesuai & letak pd kedudukan yg di inginkan
    2. jika di lihat subjek yg di tampal lgsung x nmpk "bernyawa"...jd aku naekkan kontrassnya & sedikit brightness secukup rasa


    1. aku kemudian duplicate layer subjek nih & setkan color balance & blending mode utk setiap layer..tujuannya adalah utk dptkan tone & lighting yg bersesuaian ng BG
    2. sama mcm step sebelum ni aku masukkan nilai tone yg aku nk dlm color balance
    3. setelah bermain2 ng color balance maka dptla hasil spt contoh di atas


    1. aku masukkan plak image naga yg aku nk dlm layer baru.
    2. aku resize agar bersesuaian & letak pd kedudukan yg di inginkan
    3. sama spt step sebelum ni...maen & ejas color balance utk dptkan stone yg sekata & naekkan nilai contrass & brigthness

    siap proses utk memasukkan subjek...step yg pling penting dlm ni adalah "color balance" & brightness/contrass"...ke 2-2 ni penting utk dptkan subjek yg lebey "hidup"
    Last edited by SunnySakura; 20th December 2010 at 05:44 PM.

  16. #10

    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Ladang Getah Ontahmano, Ontario...
    Posts
    5,827

    Re: Photoshop Tutorial | Photo Manipulation II

    ish ishh ishhh... rajing mung biking gambor...

  17. #11

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Shah Alam-Kota Bharu
    Posts
    475

    Re: Photoshop Tutorial | Photo Manipulation II

    bagus tuto ni..detail dan ringkas..gud job ss...

  18. #12

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Photoshop Tutorial | Photo Manipulation II

    ado lg sambungannya sket...nt ambe sambung...hehehehe

  19. #13

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: Photoshop Tutorial | Photo Manipulation II

    wok ni baru otai

  20. #14

    Join Date
    May 2010
    Location
    KB/KL/KUANTAN
    Posts
    2,273

    Re: Photoshop Tutorial | Photo Manipulation II

    Quote Originally Posted by mangkor View Post
    ish ishh ishhh... rajing mung biking gambor...
    hahahaha...dh xdo mende nk wat abam mangkor

  21. #15

    Re: Photoshop Tutorial | Photo Manipulation II

    Haaa...sambung, jangan tak sambung!! camana nak buat bayang2 tu pulak... dah tak sabo ni...!!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •