Results 1 to 15 of 15

Thread: Point & Shoot vs DSLR

  1. #1

    Smile Point & Shoot vs DSLR

    Harap warga fotomedia dapat memberikan respon terhadap topik ini.

    Adakah kita dapat menghasilkan gambar yang berkualiti dan cantik dengan hanya menggunakan kamera kompak + editing setanding dengan kamera DSLR.


    Pada saya , kamera hanyalah alat, kitalah yang menentukan seberapa cantik gambar yang diambil.


    Diibaratkan seperti :

    walaupun mempunyai perkakasan memasak yang canggih dan mahal, tetapi sekiranya tukang masak itu tidak tahu teknik memasak dengan betul, masakannya tetap tidak sedap...betul tak

  2. #2

    Join Date
    May 2010
    Location
    Kuantan Pahang
    Posts
    2,083

    Re: P&S Vs DSLR

    Gambar cantik, OK. Tapi kalau gambar berkualiti tu, kalau dimaksudkan kualiti pengambilan gambarnya, OK. Tapi kalau kualiti dari segi resolusinya, tak OK. Ketara beza adalah saiz sensor. Kedua beza ialah lens. Kecuali macam DSLR boleh ditukar-tukar. Ketiganya pulak ialah tahap kecekapan guna PNS. Tapi sensor tetap tak mampu nak bagi resolusi tinggi. Selain dari itu, ya setuju, Pns mampu hasilkan gambar yang cantik dan berkualti sekiranya berada ditangan yang betul. Banyak gambar PNS lawa-lawa terutamanya PNS yang high-end. PNS memang best sebab ringkas dan discreet.

    http://www.finepix-x100.com/x100

  3. #3

    Join Date
    Jan 2010
    Location
    KL - Kerteh - KL
    Posts
    3,342

    Re: P&S Vs DSLR

    Kalu bandingkan dari segi kreativiti, basic rules in photography..both type of camera bole deliver great images...
    Tapi kalu bandingkan dari segi kualiti imej gambar yg dihasilkan, abg zeck da sentuh pasal kemampuan PnS utk rakam imej resolusi tinggi..
    Ini kerana saiz sensor yg lebih kecil yg membuatkan kemampuan untuk merakan setiap pixel secara detail adalah kurang...
    To be happy, we must not be too concerned with others - Albert Camus

    Blogspot || Picasa || flickr

  4. #4

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Cyberjaya
    Posts
    109

    Re: P&S Vs DSLR

    mcm drebar & kereta..

    bagi kancil & ferrari kat drebar yg bagus & baik, elok je la pemanduannya..
    bagi lak kancil & ferrari tu kat drebar yg hampeh, hampeh jugak la pemanduannya..

    kancil bole gak drag, drift (kot..), dsbnya.. tp setakat kancil nye level la kot kan..

    beza nya..
    kancil selow.. ferrari laju..
    kancil kecik.. ferrari besar..
    kancil senang nk parking.. ferrari nk kena carik petak yg besor sket kot..
    kancil spare part murah, maintenance rendah.. ferrari lak mahal sudah mesti..

    & tidak semestinya P&S tu kancil. bole jadi wira, perdana, atau honda accord, etc..

    tu pandangan secara analogi la lebih kurang.

    get the idea?

    huhu.. tp mungkin gak analogi ni kurang sesuai.. :P

  5. #5

    Join Date
    Feb 2007
    Location
    cyberjaya
    Posts
    4,340

    Re: P&S Vs DSLR

    dr segi teknikal mmg talh pns takleh lawan dslr.

    dr segi hasil seni, kalau bagi geek pegang DSLR, hasil tetap sampah.
    Mengkomen lebih senang daripada membuat apa yang dikomen sendiri.....

  6. #6

    Re: P&S Vs DSLR

    Betul tu, cakap pasal kreativiti dan skill...kamera apa pun jadi.

    Sebelum beli dslr dulu..cuma ada minat je..tambah rasa ingin tahu apa yg bestnya dgn dslr ni sampai rega jadi ribu-ribuan. Takde plan pun nak wat income. Masa tu aku cuma fikir sekitar body je..ada body dah complete..tak terpikir langsung pasal lens lah ,speedlightlah, tripod..laa... ada lagi dryboxlah...laaa dah beriban2 habis rupanya.

    nafsu tak berenti takat tu..ni dah berangan hari2 nak tambah lens itu ini.
    Majalah2 photo tak cerita lagi ni. Napa lah aku tak beli pns je aritu . PNS murah,kecik, ringan, tak sakit tengkuk/bahu ngusung.

  7. #7

    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Spiderville
    Posts
    6,685

    Re: P&S Vs DSLR

    hybrid dah banyak- PEN dan NEX5. compact dan boleh tukar lens. tapi mahal cam dslr gak la.

    saya rasa kalau takat print 4R dan tepek kat web, saiz sensor bukan limitation besar. ambik potret mungkin leceh sikit sebab dof luas dan makro pun leceh atas sebab ergonomics dan keupayaan lens. tapi general usage yg lain patutnya tak teruk sangat beza dgn dslr. ada press photog ternama yg pakai compact full time masa assignment bahkan bawak gi perang iraq. menang award lak tu.
    Shoot all the way because that's the way to shoot.

    Spider Blog: http://malaysianspiders.blogspot.com

    Spider Directory: http://www.flickr.com/photos/labah-labah/

  8. #8

    Re: P&S Vs DSLR

    tukang masak tu kalu hari2 duk masak, rajin belajar masak, lama2 mesti pandai jugak kan...peralatan memasak yg canggih sangat2 membantu memudahkan kerja...

  9. #9

    Join Date
    Dec 2009
    Location
    pj, sunway, bangsar, shah alam ,kb
    Posts
    4,955

    Re: P&S Vs DSLR

    PNS pon boleh menghasilkan gambar yg elok (tanpa PhotoShop)..cuma ada part2 dia PNS nih terlalu rendah sgt kemampuan dia cth : ISO.. so camner kita nk deliver gambar yg 'wow'? kita main rule lain mcm compo,ROT,Angle tuh semua..gambar kita tetap menarik walaupon byk noise(tgk zaman film dia punya noise camner),.pokok pangkalnya alat tetap alat, kita yg mesti tau nk gunakan alat tu..kenaper nk susah sgt dengan alatan? photog N geografic pon ader PNS dlm poket dia tak semestinya DSLR jer..

  10. #10

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Subang Perdana
    Posts
    903

    Re: P&S Vs DSLR


  11. #11

    Re: P&S Vs DSLR

    Quote Originally Posted by red View Post
    hybrid dah banyak- PEN dan NEX5. compact dan boleh tukar lens. tapi mahal cam dslr gak la.

    saya rasa kalau takat print 4R dan tepek kat web, saiz sensor bukan limitation besar. ambik potret mungkin leceh sikit sebab dof luas dan makro pun leceh atas sebab ergonomics dan keupayaan lens. tapi general usage yg lain patutnya tak teruk sangat beza dgn dslr. ada press photog ternama yg pakai compact full time masa assignment bahkan bawak gi perang iraq. menang award lak tu.

    thanks bro red for the post....ya kebnyakan daripada kita paling besar pon sais 8r dan selebihnya 6r dan 4r je yang kita cuci....
    pada pendapat saya, sebagai pemilik DSLR dan juga kompak, hasil yang dikeluarkan oleh kedua-dua kamera ada perbezaan.

    bagi kamera kompak perbezaan tersebut dapat dikurangkan dengan editing contohnya menggunakan adobe photoshop
    yang penting fizikial gambar mesti mau ok dulu..( kena tau asas guna kamer dulu )....

    kalau fizikal gambar ok + editing yang mantap = hasil print out sure macam DSLR kalau print utk ( 46 ,6r , 8r )

    cuma pendapat sahaja....

  12. #12

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Subang Perdana
    Posts
    903

    Re: P&S Vs DSLR

    Quote Originally Posted by kieburug30268 View Post
    thanks bro red for the post....ya kebnyakan daripada kita paling besar pon sais 8r dan selebihnya 6r dan 4r je yang kita cuci....
    pada pendapat saya, sebagai pemilik DSLR dan juga kompak, hasil yang dikeluarkan oleh kedua-dua kamera ada perbezaan.

    bagi kamera kompak perbezaan tersebut dapat dikurangkan dengan editing contohnya menggunakan adobe photoshop
    yang penting fizikial gambar mesti mau ok dulu..( kena tau asas guna kamer dulu )....

    kalau fizikal gambar ok + editing yang mantap = hasil print out sure macam DSLR kalau print utk ( 46 ,6r , 8r )

    cuma pendapat sahaja....

    fizikal gambar tu maksudnya apa?
    maaflah saya ni lombap skit..hehe

  13. #13

    Re: P&S Vs DSLR

    Quote Originally Posted by kurunabad View Post
    fizikal gambar tu maksudnya apa?
    maaflah saya ni lombap skit..hehe


    fizikal damabr yang saya maksudka :

    1. tidak ada noise
    2. tidak blur
    3. background @ foreground
    4. angle.
    5. dll


    kalu fizikal gambar lebih ok , lebhi mudah la utk kita wat proses editing

    sekadar pendapat murah sahaja

  14. #14

    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Shah Alam-Kota Bharu
    Posts
    475

    Re: P&S Vs DSLR

    PnS sekarang dh x sama dengan dulu.sesetengahnye dh ada function mcm dslr..yang penting kretiviti & skill kita..

  15. #15

    Re: P&S Vs DSLR

    Quote Originally Posted by aeryxz View Post
    PnS sekarang dh x sama dengan dulu.sesetengahnye dh ada function mcm dslr..yang penting kretiviti & skill kita..

    stuju dengan saudara aeryxz....skill dan kreativiti diutamakan..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •